Orijinalini görmek için tıklayınız : sizce alevilik aileden gelen bir bağlılık mıdır,yoksa gönüllü paylaşılan bir fesefemi
arkadaşlar biz aleviyiz diyoruz.ama alevilik hakkında ne biliyoruz,aleviliğin gereklerini yerine getiriyor muyuz?bu sorulara cevabımız hayırsa biz nasıl aleviyiz ?alevilik aileden gelen bir bağ mı?iyi de bu ırk gibi, kan bağı gibi bir şey mi? hayır bence alevilik bir düşünce sistemidir, bir mezheptir. ne yazık ki bir takım yasaklardan dolayı kendimizi ifade edemiyoruz ve kendimizi geliştiremiyoruz,eğitemiyoruz? bu başlığı açmamdaki neden arkadaşlar bilgilenmeliyiz.aleviyiz evet ama sadece alevi bir ailede doğduğumuz için değil! yani tek neden bu olmamalıdır.
Türkiye laik bir devlet deniliyor.peki o halde neden laik devlette diyanet işleri var. tamam varsa neden alevilere, cemevlerine bütçe ayrılmıyor? neden kilise gibi yerlere bile su,elektrik bedava iken cemevlerinden bu paralar alınıyor?
ben aleviyim .sünni arkadaşlarım var ve hatta beş vakit namaz kılan arkadaşlarım var .çünkü unutmayın ki alevi ve sünni aynı dine yani islam'a bağlı iki mezheptir. kimse kimsenin ibadetine karışamaz .çünkü ibadet zaten kul için değil, Allah için yapılır. alevileri eleştirenlerde aslında bence önyargıları olan ,araştırmayan, körükörüne bir şeylere inanan insanlardır.ayrıca sadece ibadetle de ya da başını örtmeklede iyi bir müslüman olunamaz.
herşey gönlünüzce olsun!
Alevilik kesinlikle bu kültürü içinde hissedenin,Hak-Muhammed-Ali yoluna gönül koymuş,12 imam ve ehlibeyt katarında yürümüş,İmam ali taraftarı olmuş,4 kapı 40 makamı hak bilip ona göre itikat etmiş kişinindir.İkrar sahibi,yolu süren erenlerin yoludur alevilik.Tabi ki bunun soyla alakası yoktur.Keza mezhep imamımız İmam Cafer Sadık da yol ikrar sahibinindir sözüyle bunu bize gayet açık ve net bir şekilde,hiçbir kuşkuya yer bırakmayacak bir şekilde açıklamıştır.
Alevilik kokenle alakali birsey. Sonucta Alevi dogsuysan sonradan sunni olamazsin (ki ben hic olmak istemezdim). Sunni arkadaslar da alevi olamaz. (ki onlarin da pek istemis olduklarini sanmiyorum gordugum kadariyla) Ama iki tarafa da birbirinin inanclarini kabullenebilir. Bunda sorun yok. Sonucta butun insanlar esit ve ayni.. Yani ole olmasi gerekiyor :-)
güldestim 01.05.2006, 00:44 Bencede alevilik aileden kökenden gelen bir bağlılıktır.Ben alevilik kültürünü almasaydım aleviliği benimsermiydim tartışılır doğrusu.Veya ailem 5 vakit namaz kılsa bende kılarmıydım.Bence ana etken ailede ne görüyorsan odur.
Alpha_Phonixis 01.05.2006, 01:21 Bencede alevilik aileden kökenden gelen bir bağlılıktır.Ben alevilik kültürünü almasaydım aleviliği benimsermiydim tartışılır doğrusu.Veya ailem 5 vakit namaz kılsa bende kılarmıydım.Bence ana etken ailede ne görüyorsan odur.
Ama ateist olan elemanlar da dolu sevgili ülkem.. Onlar ailelerinde mi görüolarda Tanrı kavramını yok sayıyorlar?
Kan bağından gelen kültürler insanı bir derece etkiler .. Sonunda düşünen beyin bir tarafa gider..Yani akarsu yatağını bulur.
İnanç konusunda genelleme yapmak neredeyse imkansızdır..
Ama ateist olan elemanlar da dolu sevgili ülkem.. Onlar ailelerinde mi görüolarda Tanrı kavramını yok sayıyorlar?
Kan bağından gelen kültürler insanı bir derece etkiler .. Sonunda düşünen beyin bir tarafa gider..Yani akarsu yatağını bulur.
İnanç konusunda genelleme yapmak neredeyse imkansızdır..
Kesinlikle çok doğru bir yorumda bulunmuşsun dost.Bu lafın altına imzamı atarım.Ailesi hacı hoca cemaat Fethullahçı kültür ve zihniyetle yaşayanların çocukları arasında da içki içenler ve de ateist olanlar var ya buna ne demeli:36_1_12: Dediğin çok doğru dost.İnançlar bireylerin kendisini ilgilendirir.Dolayısıyla alevilik de böyledir.Ailesi alevi olan,camiye gitmeyen fakat her Cuma cuma namazına camiye gitmeye çalışan,elinden geldiğince sünniler gibi 5 vakit namaz kılmaya çalışan bir arkadaşım var.Cemlere arkadaşı götüremiyorum yok ben ceme gelmem öyle bir ibadet yok diyor.Ya buna ne demeli dostlar.:36_1_12: .İşte bunlar da bu sorunun cevabını ortaya çıkarıyor.Güzel bir yorumda bulunmuşsun dost.Gayet mantıklı yorumlamışsın konuyu.Gayet mantıklı kısa öz ve net.:3:
Kesinlikle çok doğru bir yorumda bulunmuşsun dost.Bu lafın altına imzamı atarım.Ailesi hacı hoca cemaat Fethullahçı kültür ve zihniyetle yaşayanların çocukları arasında da içki içenler ve de ateist olanlar var ya buna ne demeli:36_1_12: Dediğin çok doğru dost.İnançlar bireylerin kendisini ilgilendirir.Dolayısıyla alevilik de böyledir.Ailesi alevi olan,camiye gitmeyen fakat her Cuma cuma namazına camiye gitmeye çalışan,elinden geldiğince sünniler gibi 5 vakit namaz kılmaya çalışan bir arkadaşım var.Cemlere arkadaşı götüremiyorum yok ben ceme gelmem öyle bir ibadet yok diyor.Ya buna ne demeli dostlar.:36_1_12: .İşte bunlar da bu sorunun cevabını ortaya çıkarıyor.Güzel bir yorumda bulunmuşsun dost.Gayet mantıklı yorumlamışsın konuyu.Gayet mantıklı kısa öz ve net.:3:
Ailenin etkisi tabiki vardır ama her inanç insanın kendisinde biter. Ailesi yobaz olup çocuğu tam tersi olanda var, Ailesi Ateist olup oğlu koyu müslüman olanda.
Ama en sevmedğim olay ailesinin inancı eziliyorken baskı altındayken sırf popüler değil diye güçlü olan inancı tutanlardır bunlarda Alevilikten dönenlerdir. Müslüman sunniler devlet olsun toplum olsn hoş karşılandığı için camiye giden ramaznda oruç tutanlar var bu konuda katılıyorum lion12
Ailenin etkisi tabiki vardır ama her inanç insanın kendisinde biter. Ailesi yobaz olup çocuğu tam tersi olanda var, Ailesi Ateist olup oğlu koyu müslüman olanda.
Ama en sevmedğim olay ailesinin inancı eziliyorken baskı altındayken sırf popüler değil diye güçlü olan inancı tutanlardır bunlarda Alevilikten dönenlerdir. Müslüman sunniler devlet olsun toplum olsn hoş karşılandığı için camiye giden ramaznda oruç tutanlar var bu konuda katılıyorum lion12
Çok doğru söylüyorsun dost.Benim gibi düşünmene de çok sevindim.İşte en basit örnek ben kendimden vereyim.Benim baba tarafım bundan 150-200 sene evvel alevilermiş fakat aleviliği artık kelle korkusuna mı diyeyim,adını her ne koyarsan koy inkar etmişler.Hemen hemen çoğu da çocuklarını hep İmam Hatiplere göndermişler.Şimdi hacı hoca takımından Fethullahçı insanlar olmuşlar.Şimdi kökende alevilik var diye bu yaptıklarıyla alevi mi oluyorlar:36_1_12: ya da şöyle diyelim,onlar artık öyle düşünüyorlar,150 200 sene evvel sünni oldular diye ben de mi aleviliğimi inançlarımı bırakayım onlar gibi Fethullahçı takımlarına katılayım.Kusura bakmasın kimse ama dönen dönsün ben dönmezem yolumdan.:24: Onlar sünnileşse de ben kabul edemem.Anne tarafımda keza öyle.Anne tarafım ise biraz daha materyalist olmuşlar.Annemin olduğu köyde mesela bundan 100-150 sene evvel çok büyük cemler olurmuş fakat çok büyük bir kopukluk olmuş ve de onlar da kopmuşlar.Sonuçta bunları araştıran öğrenir canlar.İşte bu yüzden de ben diyorum ki bu kültür sahip çıkanındır.İnançlar bireylerin Allah ile aralarında olan kendi meseleleridir.Bu yüzden de yolumuz her cana açıktır.Sivas katliamında kaybettiğimiz Hollandalı bayanı hatırlayınız!Onu acaba bu kültüre birileri mi yönlendirdi?Tabi ki hayır fakat kalbi Pir Sultan için attı ve onun aşkı uğruna şehit oldu.Biz bu güzel kültürü herkese yaymalıyız,kendimizi asla kısıtlamamalıyız.Zaten yakında alevi felsefeler daha da yayılacak canlar merak etmeyin.Alevilik'in geleceğini ben çok parlak ve de umutlu görüyorum açıkcası.Saygılarımla!
gülsen58 01.05.2006, 08:28 sevgili lion çok haklısın alevi doğarak alevi olunmuyor
güldestim 01.05.2006, 09:29 Farzedelim ki siz sünni bir ailenin çocuğusunuz.Hiç alevi kültürü ile alakalı olan birşey görürmüsünüz aileden.Hayır.Sünnilerin kültürüyle,kurallarıyla doğup büyürsünüz.Belli bir yaşa geldikten sonra içindede araştırma güdüsü varsa alevi kültürünü benimsemek isterse aleviliği tercih edebilirsiniz.Ben ana etken ailedir diyorum.Çünkü sonuçta sünni olupta aleviliği tercih etmiş topu,topu kaç kişi var.
Kültürün kan bagi ile bir ilgisi olmadigini düsünüyorum arkadaslar.
Bir yorumda buna rastladim.
Alevilik felsefesi; taniyinca ve yasayinca kendini gösterir.
din-ibadet gibi kavramlarla bu isi pek karistirmamak gerek diyorum.
Inanc anlaminda herkes elbet bir görüse sahip olabilir, bu kisinin vicdani sorunudur.
Alevi kültürünü, bilincini cagdas dünyaya tasimak, ve yasatmak istiyorsak, inanc ve ibadet bicimleriyle baglantilari üzerine cok dikkatli ve uyanik olmaliyiz?
Mistik dünyaya cekilmemiz durumunda, cevremiz intikamci alevi dindarlarla dolabilir.
Bizler intikamci degil, binlerce yillik yasam bicmini oldugu gibi inatla savunmaktan cok, yenilenerek, kültürümüzü cagdas dünya ile entegre etmesini basarabilmeliyiz.
saygilar
Kültürün kan bagi ile bir ilgisi olmadigini düsünüyorum arkadaslar.
Bir yorumda buna rastladim.
Alevilik felsefesi; taniyinca ve yasayinca kendini gösterir.
din-ibadet gibi kavramlarla bu isi pek karistirmamak gerek diyorum.
Inanc anlaminda herkes elbet bir görüse sahip olabilir, bu kisinin vicdani sorunudur.
Alevi kültürünü, bilincini cagdas dünyaya tasimak, ve yasatmak istiyorsak, inanc ve ibadet bicimleriyle baglantilari üzerine cok dikkatli ve uyanik olmaliyiz?
Mistik dünyaya cekilmemiz durumunda, cevremiz intikamci alevi dindarlarla dolabilir.
Bizler intikamci degil, binlerce yillik yasam bicmini oldugu gibi inatla savunmaktan cok, yenilenerek, kültürümüzü cagdas dünya ile entegre etmesini basarabilmeliyiz.
saygilar
selam dstm. Senin dediklerin cok dogru kendi icimize cekilip kimseyi dusman ilan etmemek lazim. Zaten yuzyillardir Alevi toplumu kimseye dusmanlik beslememis hep iyiyi guseli amclamistir. Ama yine de katliamlardan karalanmaktan, sapiklik veya turlu diger kotu iftiralarla itham edilmekten kurtulamamistir. Beni taniyan alevi olmayan herkes sevse de alevi oldugmu ogrendiktenra garip garip sorularla geldiler bana. Ne dediysem ne yaptiysam inandiramadim hic. Annesinden babasindan duyduklari senden daha inanadirici. Onyargilardan kurtulmak yurek ister. Bozulacaklarini dinden cikacaklarini zannediyorlar. Artik biraktim anlatmayi da kendimi kandirmayi da. Arkadaslarin soledikleri war, annesi babasi cok koyu sunni iken icki icen alevi sunni ayrimi yapmayan dedikeri insanlar yok deil. Ama bu iki grup yeterli degil. Bir grup herseyin farkina varmis ve ayrim yapmiyor ki benim gorduklerim bu kisiler dinden cikmis sunnilik de birsey ifade etmiyor.Bilincli kendini cok ii yetistirmis onyargilardan kurtulmus bir grup, ama maalesef sayilari cok az. Diger ayrim yapmayanlar ise hakkaten herseyden vazgecmis keyfine bakan bana dokunmayan yilan bin yasasinci turden ki bunlar zaten toplumu bilinclendirecek kapasiteye sahip degiller.
Yani sonuc olarak hic bir zaman bu ayrim kalkamayacak ve biz kendimizi anlatmaya devam edecegiz. Edecegiz de ben artik sıkıldım bundan. Hem bizi sapıklıkla, dinden cıkmıslıkla suclayacaklar, alevi kadinlarina kizlarina bilmem ne yapmak sevaptir dicekler hem de yeri gelince bize iclerindeki nefreti kusacaklar. Suan farklı mı durum? En ufak bir durumda topyekun kana susamis insalara donusurler. Sivas ta olmadı mı? Marasta 5 yasindaki cocuk bacaklarindan tutulup ikiye ayrilmis resimleri var. Neydi o cocougun gunahi? O kadar mı sucluyuz? Yani taam kardesiz baris yanlisiyiz ama bu kotulukler neden? Tek istegim uzak olsun benden. Kotuluklerini istemiyorum, kin de duymuyorum onlara ama artik rahat biraksinlar beni. Neyse daha cook uzar bunlar burda bitirmek en iisi. Konusmaya katilan herkese tesekkurler..
Özgür-Taylan 31.05.2006, 05:53 bence ikiside..
ailenden Alevi inancinin temelini alacaksin.. fakat o yuce kulturu, felsefeyi yasatmak insana kalmistir
saygilar
insanlar kazanılmış bilgi, tecrübe, öğreti hatta inançları dahi ailelerinden öğrenirler. Bu yadsınamaz bir gerçek... Bencede alevilik aileden gelen öğretilerle kafamızda şekillenmiştir. Ama tabii bizler hoşgörülü, kapalı olmayan bir toplum olduğumuz için özellikle inanç konusunda farklı düşünenlerimiz muhakkak çıkacaktır. Bencede alevi doğan sünni olamaz, ya da sünni doğan alevi olamaz ama tabii ki aleviliği ya da sünniliği benimseyip onun gereklerini yerine getirebilir... İnsanların kazanılmış bazı öğretileri, özellikle konu çok hassas bir konu olan inanç meselesi ise değiştirmesi çok zordur. Çünkü ne kadar kendi seçme hakkımız varsada aile küçüklükten itibaren gerekli öğretiler çocuğuna kazandırmaktadır.
alevilik aileden bireye yaşam ve anlatımlarla geçen bir olgudur fakat kazanımlara ve yeni fikirlerede kapalı değildir bir yaşam biçimi bir felsefe olarak ele alırsak da aileden değilde bireyin sonradan kabullenip düşüncesinde çok rahat uygulayabilecegi bir olgu olarak çıkar karşımıza
özetle;alevilik etnik olarak genetik mi? yoksa bir felsefe mi? bu sorulara net bir
cevap lazım arkadaşlar, yorumlarınıza.....
Derya 44 31.05.2006, 20:09 öcelikle aile egitiminin her konuda oldugu gibi bu konuda da cook büyükbir rolü var. yani iyi bir aile egitiimi ile yani herkonu hakkinda bilgi veren bir aile de yetisen bir cocugun da daha cok biligis olur . Bence alevi de herkes olabilir , bunun genetik olmak ile alakasi yoktur. tabii bu benim fikrim. Yani nasil insan bir hiristiyan dogup müslüman oluyorsa,herkes alevi olabilir ... alevilik synkretistik bir mezheptir , bu su demek yani hem felsefe hem din iceren bir mezheptir bence. ve bu nedenle bence herkes alevi olabilir sonradan ..
berximin 31.05.2006, 20:56 alevilik köken olarak soydan gelen bir bağlılıktır ama bunun dışındaki insanlarda bizim felsefemize gönül werebilirler bana göre..alewiliği sadece kan bağı ile kısıtlamamalıyız ,kültürümüze sahip çıkan we bunu yüreğinde özümseyen yaşam tarzında dawranışa dönüştüren herkes alevi olabilir bana göre..
alevilik aileden bireye yaşam ve anlatımlarla geçen bir olgudur fakat kazanımlara ve yeni fikirlerede kapalı değildir bir yaşam biçimi bir felsefe olarak ele alırsak da aileden değilde bireyin sonradan kabullenip düşüncesinde çok rahat uygulayabilecegi bir olgu olarak çıkar karşımıza
özetle;alevilik etnik olarak genetik mi? yoksa bir felsefe mi? bu sorulara net bir
cevap lazım arkadaşlar, yorumlarınıza.....
sayin sertur,
alevilik; ne etnik, ne de genetiktir.
Aileden gelen bir yasam felsefesi oldugundan yanilgilara düsebiliyoruz.
Önce bu gercekten yola cikacagiz ve bu konuda asla celiskimiz olmamali.
Kimi arkadaslar bunu kan bagi ile ulusallastirmaya calissa da bu yanlis ve tehlikelidir.
Alevilik bir kültürdür, kendine has ibadet yöntemleri vardir, ortadoguda 5 devlette birden, milyonlarca insan mensup olduklari ulusa ramen alevidirler.
Bizler anadolu türkleriyiz; icimizde cok cesitli dinlerden vatandaslar vardir.
Ancak, türklerin 0rta asya dan baslamak üzere osmanli´da da devam ettirilen ve bu günkü gerici hükümetlerin devraldigi, zorla islamlastirilma hareketi bitmemistir.
Bizim asil bu olaylara karsi uyanik ve bilgi yüklü olmamiz gerekmektedir.
Bu anlamda Alevilik; bir ulusa, kana, genetige vb bagli degil, anadolu insaninin kendine has gercek kimligidir.
saygilar
eğer ben sünni kültürü içinde yetişseydim bugün alevi değil sünni gibi düşünürüm.çok kişi gördüm aslen alevi ama alevilikle alakası yok ufak çocuğunu kuran kursu adı altında tarikatlara gönderiyor ama sonuçta aleviyim diyor.herşey yetiştirmede biter bence
|
|