Orijinalini görmek için tıklayınız : Kemalist Devrim

izem
25.04.2006, 17:03
Kemalist Devrim

Kemalizm çağdaşlıktır. Kemalizm devrimcilik ve halkçılıktır...

Bugün Cumhuriyet'in kuruluşunun seksen ikinci yıldönümü...

Milliyetçilik ilkesi Türk-İslam sentezi yalanıyla ırkçılaştırılıp yobazlık ve ümmetçilik doğrultusuna saptırılıp Kemalizmin temel ilkelerinden biri olan demokrasi yozlaştırıldı...

Kemalizm bir aydınlanmanın devrimidir...

Kemalizm; gerici-faşist siyasi iktidarlar, askeri darbelerle ''baskıcı bir rejim'' e dönüştürülmüş, tarikatlar bu süre içinde gelişmiş, devlet tarafından korunup kollanmışlardır...

Bugün Türkiye'de Kemalizmi ''baskıcılık ve yasakçılık'' olarak gören bir siyasal iktidar vardır...

Mustafa Kemal Atatürk 'ün gerçekleştirdiği ''Kemalist Devrim'' , İslam toplumu olan Türkiye'de üstyapı değişimi değil, tümüyle altyapı değişimidir...

Türkiye'de ''ümmet'' toplumundan ''ulus'' bilincine geçişi Kemalist devrimin ilk ayağı oluşturmuştur.

Edirne'den Ardahan'a dek Köy Enstitüleri 'nin açılmasının kaynağı ise Marksist düşüncedir...

Seksen iki yıl sonra Türkiye'ye baktığımızda ''Milli Görüş Gömleği'' ni hâlâ sırtlarından çıkarmayan, Kemalizmi içine sindiremeyen, ''ümmetçilik'' yaparak laik devlet yapısını tarikatlara teslim eden bir düşüncenin egemen olduğunu görüyoruz...

Kuran kursları, sıkmabaş, imam hatip liseleri...

Artık Kemalizmin halkçılık ve devrimcilik ilkeleri bir kenara itildi...

Türkiye'de karşı devrim, 1950'de Demokrat Parti 'nin iktidara gelmesiyle başladı, din sömürüsü siyasetçiler tarafından yapıldı...

Bir toplum, yakın tarihini bilmezse hep yanılgıya düşer!..

Türkiye de Cumhuriyet'in seksen ikinci yıldönümünde bu yanılgıyı yaşıyor...

Elbet ''Kemalist Aydınlanma'' Marksizme göre ''devrim'' niteliği taşımasa da Türkiye'nin 1923 'ten sonraki koşullarında ''devrim'' olarak nitelendirilebilir...

Marksizme göre devrim, toplumun ekonomik yapısında gerçekleşir. 1789 Fransız Devrimi'nde olduğu gibi.. 1789, Fransa'da feodal ekonomiyi yıkmış, yerine burjuva ekonomisini koymuştur.

1917 Sovyet Devrimi üretim araçlarında özel mülkiyeti bütünüyle kaldırıp toplumsal mülkiyet ilkesini yaşama geçirmiştir.

Yani kapitalizme (sanayide) göre feodalizme (kırsal kesimde) dayanan ekonomiyi kaldırıp sosyalist ekonomiyi getirmiştir.

1789 ve 1917 devrimleri halkın ayaklanmasıyla gerçekleşmiştir.

Kemalizm ise Tanzimat ve Tanzimat sonrasında olduğu gibi halkın başkaldırmasıyla değil, üst yönetimlerin girişimleriyle Türkiye'ye yerleştirilmiştir...

Elbet toplumun ekonomik yapısında köklü bir değişim olmamıştır...

Her devrim bir karşıdevrimle karşılaşır...

Kemalist devrim 1919 'da Ulusal Kurtuluş Savaşı 'yla başlayıp 1928 'e dek sürdü. Karşıdevrimin adımları CHP içinde başladı. Atatürk bu gerçeği gördüğü için de Halkevleri'ni yaygınlaştırdı, Türk Dil Kurumu 'nu ve Türk Tarih Kurumu 'nu kurdu.

1945'te Köy Enstitüleri, Halkevleri işlevini yavaş yavaş yitirmeye başladı, Şemsettin Günaltay 'ın başbakanlığı döneminde her il ve ilçede yapılan Cumhuriyet baloları kaldırıldı...

1980 askeri darbesiyle Kemalizm, ''Atatürkçülük'' adı kullanılarak darbeci generallerce yozlaştırıldı...

O yüzden toplumsal zemin 1950 sonrası gerici-faşist iktidarların dincilere kol kanat germesiyle kaymış, ekonomi kırsal kesimde feodal yapıdan kurtarılamamış, Türkiye'de burjuva sınıfı gelişmemiştir...

Laik bir toplum ancak demokrasiyi geliştirip özgürlükleri çoğaltabilir...

Laiklik olmadan demokrasi olmaz...

Bunun için laiklik bir ''altyapı'' reformudur... Laiklik devrimi de ilk kez bir İslam toplumu olan Türkiye 'de gerçekleştirilmiştir...

2005 yılının Türkiyesi'nde AKP'li belediyeler tarikat şeyhleri için anma toplantıları düzenleyerek ''laiklik'' kavramını yok etmek istiyorlar...

Isparta'da belediye Said-i Nursi 'yi anıyor, Üsküdar Belediyesi Nurcu, Nakşi ve Süleymancı şeyhlerini...

Isparta'daki sinevizyon gösterisinde Mustafa Kemal'in Kurtuluş Savaşı 'nı kazanması Batılılaşma, İslamdan uzaklaştırma olarak ortaya konuyor...

Said-i Nursi övülüyor; Atatürk, Kurtuluş Savaşı'nda cepheye sığınan asker olarak gösteriliyor...

2005 yılında Türkiye 'nin fotoğrafı ne yazık ki böyle!..

Hikmet Cetinkaya

Oli
25.04.2006, 17:14
aslına bnakarsan izem, kemalist devrim halka rağmen yapılmıştır. o devirdeki halkın devamı hala tam cumhuriyete entegre edilememiştir daha doğrusu halk entegre olmak istememiştir.

mesela ilk çok partili döneme geçiş denemesi hemen dinci cepheleşmeye çekilince bozulmuştur. ve bu dinci kesimin koyu kesimi hiçbir zaman sisteme entegre olmamıştır.

halka rağmen halk için bir devrimdir tamamda... zaten hiçbir devrim tamamen halkın isteği ilede olmaz bu işin yükünü aydınlar çeker. cumhuriyetin ilan edileceğinin Atatürk ve yanındaki üç beş kişi hariç kimse tahmin etmemiştir.

Aleviler için çok iyi olmuştur ve aleviler hemen tüm devrimlere sahip çıkmıştır. mesela anadoluda, kasket aleviler arasında çok çabuk yayılmıştır. Dinin etkisinin azaltılması aleviler için mükemmel bir gelişmeydi.

İslamcılar ise süerkli sisteme yabancılaşmaya devam etti. Sistem gereği halk içindeki oran azaldı ama marjinalleşme daha da arttı. sonu nereye varır bilmiyoruz ama şu anda sünni kesimdende şeriata karşı duracak önemli bir kitle vardır bence. şu anda ılımlı görünen ama şeriat gelse giden ağam gelen paşam diyenlerde mutlaka var.

tarih yazacak herşeyi ama biz göremeyeceğiz :(

kilite_kou
25.04.2006, 17:39
peki cumhuriyet kurulurken Neden Alevi köylerine cem evi değilde cami yapıldı?

izem
25.04.2006, 17:40
Onu cami yapanlara sor..

kilite_kou
25.04.2006, 17:48
Onu cami yapanlara sor..
camiler yapan kemalist devlet değilmi?
yoksa cinler mi yaptı:komik

izem
25.04.2006, 17:53
kemalist devlet kimmiş?..
Yobazları da mı sen kemalist ilan ettin!

dikattini çekerim ben de aleviyim..

Serkan_Devrim
25.04.2006, 17:57
camiler yapan kemalist devlet değilmi?
yoksa cinler mi yaptı:komikbu politikayı izleyen sayın Menderes değil mi?

kilite_kou
25.04.2006, 17:58
kemalist devlet kimmiş?..
Yobazları da mı sen kemalist ilan ettin!

dikattini çekerim ben de aleviyim..
daha neyi savunduğunu bilmiyorsunuz.
bildiğiniz tek şey slogan vari konuşmak.
senin alevi olman beni ilgilendirmiyor.
Ben insanları din, ırk ve mezheplerine göre ayırmam!
Kemalist devlet kimin devleti acaba? senin yobaz dediklerinde kemalist dikkatini çekerim.

izem
25.04.2006, 18:00
Yobaz bir Kemalist ?..
Allah aşkına doğru düzgün bir veriyle geçsen ve yazsan içim yanmayacak..

Kimin ırk mezhep ayrımı yaptığı da ortada..

Kişiselleştirme şu sayfayı!

Düzgünce yorum yapacaksan buyur..ama yok ben muhalefet yapcam diyosan lütfen yazma..

CeZaM
12.07.2006, 19:14
Kemalist Devrim'in amaçlarından bir tanesi türk burjuvasını,türkiye kapitalizmi yarattırmaktır. Gelişmiş dünya ülkelerinin kapitalizmini, dolayısıyla değer yargılarını, kültürünü,yaşayış biçimini yeni yaratılan türkiyeye taşımaktı. Amaç devletin adını taşıyan bir burjuvazi yaratmaktı bu yüzden kemalist ideoloji halk dilinde gayri muslim sermayelerinin güçlenmesine tahammül edemez. Kemalist Devrim vatanı olan mekanlardaki anlamıyla burjuva devrimi demek çok güçtür. Çünkü devrim burjuva katmanı tarafından yapılmamışrıt. Bunun yerine burjuva yaratılmak istendi vakti zamanında Mustafa Kemal ve dostları sınıfsız bir düzen kurma amacında da değillerdi zaten çünkü yaratılmak istenen kapitalizmdir ve sınıf kapitalizm temel direğidir sınıfsızlık iddası mucadelenin meşrutiyetini sağlamak amacıyla yaratılan bir iddaadır mesela izmir iktisat kongresi burjuvazinin gelişmesi ve kan emmesi için yapılan en açık kanıtıdır kemalist devrim bir bakımda kaba tabirle toplumsal mühendislik olarakta düşünülebilir. bu mühendislik içerisinde asimileler, katliamlar hepsine göz yumuldu.Daha sonraki dönemlerde gücü ellerinde bulunduranlarsa kemalist devrimi ne yana çektilerse o da o yana gitti yakın tarihimiz bizlere çok iyi örnek olacağı kanısındayım. Kemalist devrim iyi mi oldu yoksa kötü mü oldu orasını ben bilmem! bazen fazla konuşmamak lazım bazı durumlar üzerinde :sarkazm

izmirksk
12.07.2006, 20:52
Kemalist Devrim

katılıyorum...
1980 askeri darbesiyle Kemalizm, ''Atatürkçülük'' adı kullanılarak darbeci generallerce yozlaştırıldı
buna da...

KURŞUNveli
12.07.2006, 20:54
kemalizm inanç kaynağı değil,yaşam kaynağıdır...

Atatürk diyorki:

''bir toplumun hastalığı ne olabilir?bir ulusu ulus yapan,ilerleten ve yükselten ,yücelten güçler vardır.düşünce güçleri ve toplumsal güçler,toplumsal dayanaklar....düşünceler anlamsız,mantıksız ve saçmalıklarla dolu olursa o düşünce hastadır.bunun gibi toplumsal yaşam insanlara dayatılan öneriler akıl ve mantıktan uzak,yararsız ve birtakım çağdışı boş hurafelerle geleneklerle dolu olursa biliniz ki o düşünce felçlidir''...

Haci
12.07.2006, 21:01
Kemalist Devrim

Kemalizm Osmanlının şeriatla ve jöntürklerle başının belada olduğu yıllarda kurulan yeni devlete adeta Tanrı tarafından hediye edilen bir yönetim şeklidir desek mubalaga yapmış olduğumu kesinlikle düşünmem..

Kemalizm din dogmalarıyla asırlarca kan ağlamış, kan tükürmüş müslüman toplumun kendi kimliğini açıkça ilan edebilmesidir..Yani medeniyettir., insan haklarına saygıdır, çağdaşlıktır...Biz bundan dolayı kemalistiz....

Atam izindeyiz..

mercanmavisi
12.07.2006, 21:28
kemalizm 21.yy lın ideolojisidir.Kemalizm geçmişin bekçiliği değil geleceğin öncülüğüdür.kemalizm mazlum milletlerin manifestosudur.ve gercek üçüncü yoldur

mercanmavisi
12.07.2006, 22:20
Kemalist Devrim'in amaçlarından bir tanesi türk burjuvasını,türkiye kapitalizmi yarattırmaktır. Gelişmiş dünya ülkelerinin kapitalizmini, dolayısıyla değer yargılarını, kültürünü,yaşayış biçimini yeni yaratılan türkiyeye taşımaktı. Amaç devletin adını taşıyan bir burjuvazi yaratmaktı bu yüzden kemalist ideoloji halk dilinde gayri muslim sermayelerinin güçlenmesine tahammül edemez. Kemalist Devrim vatanı olan mekanlardaki anlamıyla burjuva devrimi demek çok güçtür. Çünkü devrim burjuva katmanı tarafından yapılmamışrıt. Bunun yerine burjuva yaratılmak istendi vakti zamanında Mustafa Kemal ve dostları sınıfsız bir düzen kurma amacında da değillerdi zaten çünkü yaratılmak istenen kapitalizmdir ve sınıf kapitalizm temel direğidir sınıfsızlık iddası mucadelenin meşrutiyetini sağlamak amacıyla yaratılan bir iddaadır mesela izmir iktisat kongresi burjuvazinin gelişmesi ve kan emmesi için yapılan en açık kanıtıdır kemalist devrim bir bakımda kaba tabirle toplumsal mühendislik olarakta düşünülebilir. bu mühendislik içerisinde asimileler, katliamlar hepsine göz yumuldu.Daha sonraki dönemlerde gücü ellerinde bulunduranlarsa kemalist devrimi ne yana çektilerse o da o yana gitti yakın tarihimiz bizlere çok iyi örnek olacağı kanısındayım. Kemalist devrim iyi mi oldu yoksa kötü mü oldu orasını ben bilmem! bazen fazla konuşmamak lazım bazı durumlar üzerinde :sarkazm
yapma ya bu kanıya nerden vardın acıklarmısın kemalizmin sınıfsız bir toplum yaratmaya calıştıgı dogru ama onun yerine burjuva yaratılmaya calışıldıgı iddiası akıl dışıdır kemalizm seckinciliğe karsıdır. kemalizm liberalizmede karsıdır sınıf faşizminede sosyal demokrasiyle karıştırmayalım cünkü sosyal demokrasi emperyalizmle uzlaşmacıdır.Kemalizm anti emperyalisttir kemalizm bireylerin ticari girişimlerinini sınırlandırmıştır bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmuşşsun izmir iktisat kongresi atatürk ün denetiminde olmadıgı aşikardır.Bilgi sahibi olmak istiyorsan 1924 ve 1938 yılları arasında atatürkün uyguladıgı ekonomi politikalarını araştırıp ögrenirsin.Öyle bilip bilmeden bol keseden sallamakla olmuyor atatürk ü burjuva cocugu gibi göstermek tarihede atatürke de haksızlıktır.sovyet bilimadamları bile atatürkün uyguladıgı ekonomi politikalarını begendiklerini saklamamışlardır.bak arkadasım eger ögrenmek istiyorsan tekinalp in kemalizm kitabını al oku yada aydınlanma 1923 öyle bol keseden sallama bilip bilmeden nasıl böyle yorumlar yapıyorsun anlamıyorum.

slush
12.07.2006, 23:15
Kemalizm Osmanlının şeriatla ve jöntürklerle başının belada olduğu yıllarda kurulan yeni devlete adeta Tanrı tarafından hediye edilen bir yönetim şeklidir desek mubalaga yapmış olduğumu kesinlikle düşünmem..

Tanri etmismidir bilmem ama Bolseviklerin emparyalist savasa karsi verdigi savasta yolladigi silah muhimat ve altinlari etkisnin cok büyük oldugu kesin... Devaminda ki ticari iliskiler İskenderun demir-çelik v.s

CeZaM
13.07.2006, 15:43
yapma ya bu kanıya nerden vardın acıklarmısın kemalizmin sınıfsız bir toplum yaratmaya calıştıgı dogru ama onun yerine burjuva yaratılmaya calışıldıgı iddiası akıl dışıdır kemalizm seckinciliğe karsıdır. kemalizm liberalizmede karsıdır sınıf faşizminede sosyal demokrasiyle karıştırmayalım cünkü sosyal demokrasi emperyalizmle uzlaşmacıdır.Kemalizm anti emperyalisttir kemalizm bireylerin ticari girişimlerinini sınırlandırmıştır bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmuşşsun izmir iktisat kongresi atatürk ün denetiminde olmadıgı aşikardır.Bilgi sahibi olmak istiyorsan 1924 ve 1938 yılları arasında atatürkün uyguladıgı ekonomi politikalarını araştırıp ögrenirsin.Öyle bilip bilmeden bol keseden sallamakla olmuyor atatürk ü burjuva cocugu gibi göstermek tarihede atatürke de haksızlıktır.sovyet bilimadamları bile atatürkün uyguladıgı ekonomi politikalarını begendiklerini saklamamışlardır.bak arkadasım eger ögrenmek istiyorsan tekinalp in kemalizm kitabını al oku yada aydınlanma 1923 öyle bol keseden sallama bilip bilmeden nasıl böyle yorumlar yapıyorsun anlamıyorum.

sen bunun tatlı tarafını yemişsin acı kısmı da bizlere kalmış o yüzden sen anlayamazsın!

cengizhanmgr
16.07.2006, 18:57
yaw kardeşim ne işi var bu atatürk düşmanı hainlerin bu forumda banlayın gitsin bu adamları
her konuda çıkıp ortalığı karıştırıyorlar

CeZaM
17.07.2006, 18:02
yaw kardeşim ne işi var bu atatürk düşmanı hainlerin bu forumda banlayın gitsin bu adamları
her konuda çıkıp ortalığı karıştırıyorlar

Bunu söylemendeki amaç nedir bilmiyorum.fikir üretememek gibi bir kısır döngün de varsa onu bilemem. Ben ne kimseye yandaşım ne de düşmanım hepside aynı uzaklıkta eşitler(ama bazıları daha da eşit!)alakadar etmez beni! ama düşüncen varsa buyur konuş, paylaş ne dediğini anlayabilelim! Ülkemizde özellikle son zamanlarda düşman yaratılmak herşeyden kolay bir işe benziyor. Banlama konusunda da söylemini dikkate alıp uygulamaya geçirek kişide olduğunu düşünmüyorum çünkü burada kendi düşüncelerimizi, yaşayış tarzı, dünyaya bakış açımıza göre olgun insanlar gibi değerlendirmelerde bulunuyoruz. Bu sebepten dolayıdır ki bu forumda böyle basit düşüncelere yer verileceğini sanmıyorum. Yorumların gocunacak bir tarafı olmadığı düşünüyorum yaran varsa da bilemem! Düşüncelerimden dolayı hain diyecek olan varsa desinler çokta umurumda değiller gerçekler neyse ben onun ardındayım! geriside yalan!:yaw2