Orijinalini görmek için tıklayınız : alevi milliyetçiliği varmı?

Niwan
26.04.2006, 22:24
arkadaşlar sizce alevi milliyetçiliği varmı bu konudaki düşüncelerinizi bekliyorum şimdiden hepinize teşekkür ederim

kilite_kou
26.04.2006, 22:28
merhaba;

Alevi milliyetçiliği diye bir kavram olmaz.
Çünkü Alevilik bir inanç ve felsefenin adıdır.
Alevilik etnik bir kimlik değildir.Yani bir ırkı temsil etmiyor.bu milliyetçi olamaz.
Aleviler, türk, kürt, kırmanc, zaza, arap vs halklardan oluşuyor.

roro
26.04.2006, 22:45
milliyetçiliğin temelinde ırk ve ulus vardır.Doğuştan ve yaşadığı topraklardan hak edilmeden kazanılmış(!) bir olgudur.Alevilik açısından da alırsak, yine Türkiye aleviligi ile ilgisi yok.Çünkü bu topraklarda yaşıyan insanların sonra dan islamiyet ve alevilikle tanıştıkları bilinir. Olsa olsa alevilikde radikallikten bahs edilebilinir.

Alpha_Phonixis
26.04.2006, 22:56
Aslında milliyetçiliğin gereklilikleri için yani bağdaştırıcı unsur din veya inançta olabilir. Velasılı teoride Alevi Milliyetçiliği diye birşey sözkonusu..

Ama hepimizin de bildiği gibi insan temelli bir inançtır* Alevilik. Yani insan ayırt edilmiyorsa bir grup olamayız biz... Burada bu teori bozulur.
Yani Alevi Milliyetçisi olamaz, olmamalıda...
*Gelin Canlar Bir Olalım
*Benim Kabe'm İnsandır...vs

Hüseyin69
26.04.2006, 22:58
arkadaşlar sizce alevi milliyetçiliği varmı bu konudaki düşüncelerinizi bekliyorum şimdiden hepinize teşekkür ederim

evet alevi milliyetciligi var en kücük örnek benim :S

Niwan
26.04.2006, 22:59
bu konuyu sizlere açmamın sebebi bazı alevi arkadaşların arasındaki hararetli tartışmanın sebebiydi bende sizlerle paylaşmak istedim bütün canların fikrini o arkadaşlarda okusun istedim belki doğruyu sayenizde bulacaklar

Alpha_Phonixis
26.04.2006, 23:03
Herşeyi bir tarafa bırakıp şöyle düşünülmeli ;

Yıllarca bizi ezen hatta bizim insanlarımızın kanını dahi döken topluluklar yaratan bir ideolojiye bağlanan Alevi arkadaşlar üzer beni..

izmirksk
26.04.2006, 23:07
alevi milliyetçiliği olacağını sanmam yani en azından aleviler arasında çok tutulmaz.....
ama tabiki aleviler arasında ırka yönelik bölünmeler başladı..
hep denirdi ya;
alevi-sünni evlilikleri olsunmu oluyormu nasıl oluyor falan..çok yakında alevi aleviden kız alıp vermeyecek(ırk ayrımından dolayı)
maalesef durum oraya gidiyor..

Şoreş
26.04.2006, 23:08
görmedim hiç.

manifesto
26.04.2006, 23:11
Milliyetçilikden korkmamak gerekir,tabi müsbet manadaki milliyetçilikden.
Kimimiz kendi hemşehrilerimizi bize pozitif ayrıma tabi tutarız koruma ve kollama adına.
Milliyetçilik ırkçılık değil yani.
Bence olması gerekir ve olmalıdır hepimizde az çok milliyetçilik olmalı.

asd.1950
26.04.2006, 23:30
Milliyetçilik, bir ulusun veya ırkın, etnik yapının diğerleri karşısındaki duruşudur. O nedenla Aleviliğin milliyetçiliği olmaz. Çünkü Alevilik insanlıktır. İnsanlık değerleridir. O nedenle ben aleviliği bir din olarak da görmüyorum. Çünkü dinler, diğer dinler karşısındaki varlığı ile vardır. Alevilik insanlık, insanlık da alevilikdir.

manifesto
26.04.2006, 23:52
Çünkü dinler, diğer dinler karşısındaki varlığı ile vardır. Alevilik insanlık, insanlık da alevilikdir.
Bu halde insanlığın tanımıda gerekicek sanırım,ayrıca dinler diğer dinlerin karşısındaki varlığı ile değil kendi kuram ve inanç bütünlükleri ile vardır.
Yani yahudilik müslümanlığın karşıtı veya karşılığı değil ki

İnsanlık tanımını neye göre yapıcaz??? Onu tanımlamak içinde gene dine ihtiyaç var sanırım

puduhepa
27.04.2006, 14:50
milliyetçiliği nasıl algıladığımıza bağlı biraz da.fanatizm tarzı bir inanç bence yanlış.bütün yönleriyle bilmek gerekir herşeyi ve ona göre hareket edersin.insani değerlere sahip çıkmak önemli.

izem
27.04.2006, 18:30
Alevi milliyetçisi değil de alevi yobazı olabilir..

Sevmiyorum hiç bişeyin aşırısını..

elcordobes
28.04.2006, 03:33
dostlar hepimizde bilirizki özümüzdedir bütün herşey bizim için toprak kutsaldır bunu millliyeçilik tarzı sözlerle yargıya dökmek bize yakışmaz boşverin derim bizim için ANADOLU ANA DOLUDUR toprakta yeşerenlerde bizleriz!

MetinK
28.04.2006, 04:39
Sevmiyorum hiç bişeyin aşırısını..

diyene bak.:buyukgoz:

izmirksk
28.04.2006, 05:13
diyene bak.:buyukgoz:
kemalizmin aşırısı istisna diyecekti ,unuttu herhal:)

Balta
28.04.2006, 07:43
Millet varsa milliyet olur onunda milliyetciliği vardır
Alevi varsa Alevilik olur onunda Aleviciliği vardır.

Aleviler tek bir milliyete dayanmadığı gibi, üstün millet kavranınıda reddeder o zaman Aleviliğin önüne ve arkasına sıfat gerekmez.

Sadece Alevilik tek başına yeterlidir.

nusayri
28.04.2006, 07:56
Millet varsa milliyet olur onunda milliyetciliği vardır
Alevi varsa Alevilik olur onunda Aleviciliği vardır.

Aleviler tek bir milliyete dayanmadığı gibi, üstün millet kavranınıda reddeder o zaman Aleviliğin önüne ve arkasına sıfat gerekmez.

Sadece Alevilik tek başına yeterlidir.
bu deyimlarine bende katılyorum ve içten desteklyorm aleviliyin temelinde insan sevgisi vardir,SEVGİ evrenseldir hertürlü sıfatı yokeder.

imat
28.04.2006, 09:11
alevi miliyetcilerde vardır insanlar aynı görüşte olmuya bilir bence

lion12
28.04.2006, 15:56
Milliyetçilik adı üstünde bir millete,ulusa yada bir ırka aittir diyorum ben.Yani alevilik tek bir milletten oluşmuyor ki milliyetçilik olsun.Zaten alevilerin arasında da pek tutulmaz bence.Şu var tabi ki ben de karşımdaki kişinin düşünceleri benle aynı olduğunda bir mutluluk yaşarım,tabi ki kendi insanımı kollar,yanında bulunurum fakat alevi milliyetçiliğini de açıkçası pek doğru bulmam.Yani şundan dolayı diyorum;maalesef çevremizde türk alevisi,kürt alevisi sorunları da çok fazla oluyor,bence bu olmamalı.Ben bir türkmen alevisiyim fakat her aleviyim diyen de benim gayet tabi ki dostum kardeşimdir.Yani arap ya da kürt ya da başka bir ırk beni ilgilendirmez.Benim için önemli olan inançtır.Zaten bizlerde de ırkçılığa ve de milliyetçiliğe yer yoktur.Yani vatan sevgisi sonuçta illa ki var,hepimiz Türkiye'nin çıkarlarına ve de menfaatlerine birşeyler katmamk isteriz fakat bu MHP nin anladığı bir milliyetçilik anlayışıyla değildir.Tabi ki siz dostlarım ne der bilemem ama ben alevi milliyetçiliğine karşıyım İzmirksk abimin dediği gibi biraz daha bu konu ilerlerse,Allah korusun alevi aleviye kız vermez olacak.

zine
29.04.2006, 00:41
aleviliğin özünde milliyetten sözedilmiyor. ancak gerek forumda bazı arkadaşlar gerek gerçek yaşamda kimi yobazlar; örneğin bütün alevileri türk, atatürkçü, iç anadoluda yaşayan insanlardan oluşuyor zannediyor.
kürt alevi olduğumu söylediğimde şaşıran, hadi canım olamaz!! nasıl olur? diyen çok oldu.

Hüseyin69
29.04.2006, 00:53
aleviliğin özünde milliyetten sözedilmiyor. ancak gerek forumda bazı arkadaşlar gerek gerçek yaşamda kimi yobazlar; örneğin bütün alevileri türk, atatürkçü, iç anadoluda yaşayan insanlardan oluşuyor zannediyor.
kürt alevi olduğumu söylediğimde şaşıran, hadi canım olamaz!! nasıl olur? diyen çok oldu.

eee burasi türkiye icinde ne kadar insan varsa hepisi türk oglu türktür

bu yüzden beni halen kimse pek tanimaz sadece alevi oldugumu bir kac dost biliyor
tüm üyeler benim kim oldugumu merakmi ediyorsunuz
ozaman mesajlarima bakin tabiki zamaniniz varsa :)

Bektaşi
29.04.2006, 02:07
alevilik müslümanlıktan gelen bir mezhep şeklidir. alevi milliyetçiliği olamaz .

Devrimci Marksist
29.04.2006, 12:12
Eğer bu ülkede 15 milyon (benim fikrim) kişi alevi olarak kabul ediliyorsa şunu da kabul etmek zorundayız:Alevi olmak için kendini alevi olarak tanımlamak ve az çok alevi kültürünü görüp, aleviliğin ritüelleriyle ilgili az da olsa bilgi sahibi olmak yeterlidir. Zaten doğru olan tanım da budur, diğer bakış açısı aleviliği bir tarikat, cemaat düzeyine indirger. Bu yüzden alevi milliyetçiliğinin ar olup olamayacağı temelde alevi felsefesiyle ilgili bir sorun değildir. Aleviliğin tarisel gelişimi, aleviliğin coğrafyası, devletle ilişkisi, hepsinden önemlisi alevilerin ezilmişliği böyle bir milliyetçiliği belirleyebilir. Aleviliğin felsefesi bu faktörlerden sadece biridir. Ayrıca bu felsefeden sadece kendi pasifist anlayışları için yararlananlar olduğu gibi bu felsefeyi zulme karşı savaşmak için kullananlar da olmuştur.
Alevilerin sırf alevi oldukları için yüzyıllardır ezilmelerinin doğal bir sonucu olarak
tepkisel tutumlar gelişmiştir. Ancak bunun net bir biçimde bir tür pan-alevizm olarak tezahür etmemesi de doğaldır. Bu hem aleviliğin farklı etnik kimlikleri içinde barındırması hem de eşitlikçi ve hoşgörülü yapısından kaynaklanıyor.
Eğer alevilerin kendini savunma refleksi milliyetçilik olarak değerlendirilecekse
bu ilerici bir milliyetçiliktir. İkiyüzlü olmadığım için söylüyorum, Kürt ulusal hareketi de bu nedenle ilercidir.
Şurası kesin, bugün Türkiye alevilerinin çoğunluğunu oluşturan Türk alevileri sünni Türkler kadar olmasa da Türk milliyetçiğinin ciddi anlamda etkisi altındadır. 1980'den önce alevi-sünni ayrımı en belirgin kimlik sorunuyken bugün
türk-kürt ayrımına nazaran gerilemiştir. Eskiden alevi kimliği aleviler için tüm etnik kimliklerin üzerindeyken bugün bu etkisine belirli ölçüde yitirmiştir.
Devrimci mücadelenin içerisinde mütevazı bir şekilde bulunan biri olarak alevi gençlerin Türk milliyetçiliğinin propagandasına açık hale geldiklerini görüyorum, bence bugün devlet eliyle yürütülen asimilasyondan sonra alevi toplumunun karşı karşıya olduğu en ciddi sorun budur.

halitseyfi
26.05.2006, 19:37
Alevilik ve milliyetçilik yan yana anılmaması gereken iki kavram.
Milliyetçilik:kelime anlamıyla: Maddi ve manevi açılardan millet ve ülkesinin çıkarlarını her şeyin üstünde tutma anlayışı, ulusçuluk:

siyasi anlamıyla da;kendi ulusunun diğer uluslar karşısındaki üstünlüğüdür.
Benim kıblem insandır" diyen "insan olan insanı", tüm değerler üzerinde tutan , ezilen insanın savunuculuğunu yapan bir düşünce yapısı içindeki alevilik, hangi miliyetçiliği güdecek.
YAlnız aleviliğin içinde bulunduğu ulusun değerlerini koruduğunu onları geliştirdiğini unutmamak lazım.(Türk dilini Arap sömürge zihniyetine karşı koruduğu gibi) bu gün halen korumaya çalışmakta ya.........

Bu gün alevilikte ibadet özellikle konuştukları dillerde yapılmasında hiç bir sakınca görülmemektedir. Dil, milliyetçiliğin en çok kullandığı bir argümasa, alevilik hangi dilin üstünlüğünü savunacak ki miliyetçilik yapmış olsun.
işte burada aleviliğin insan yönü devreye girerek,72 milleti bir tutar.
Aleviliğin insana bakış açısıyla ulus milliyetçiliğini redettiği açıktır.

Sevgili hadigari
80 den sonra türk - kürt ayrımı yükselişe geçtiysede hale türkiyede temel ayrı alevi - sünni ayrımıdır. Bu ayrım özellikle devlet eliyle yoğun bir şekilde yapılmaktadır.umarım tüm ayrımlar ortadan kalkar.

sonerk
26.05.2006, 21:04
Alevi milliyetçiliği vardır ama alevi ırkçılığı yoktur...