Orijinalini görmek için tıklayınız : Cumhuriyet ve alevilik

munzur_hozat
22.07.2005, 12:14
Kurtuluş Savaşı öncesi İstanbul işgal altındadır. Alevi dergahları, Osmanlı’dan kalma şekliyle kapalıdır. Yurdun bölünmüşlüğü, duyarlı tüm vatandaşlar gibi Alevi toplumunu da üzmektedir. Bunun için bir çıkış yolu aranmaktadır. Bu sırada M. Kemal Paşanın ortaya çıkışı, Samsun’a gidişi, Erzurum kongresi ve Sivas’a geliş hareketleri Alevi toplumunun yakın ilgisini çekmektedir.
Bir tarafta halife olan padişah, diğer tarafta da halifeliğe ve Padişahlığa baş kaldırmış olan M. Kemal Paşa vardır. Yüz yıllarca halifelerden, padişahlardan çekmiş olan Anadolu Alevi’si, tek elden anlamış gibi M. Kemal Paşanın yanında yer aldı.
Mustafa Kemal Paşa ve arkadaşları, Erzurum Kongresinden sonra Erzincan üzerinden Sivas’a gelirken padişah., Elazığ Valisi Ali Galip’ten Mustafa Kemal Paşa ve arkadaşlarının tutuklanmasını ister. Bu haberi duyan Dersim ve Erzincan Alevileri karşı önlem olarak, Mustafa Kemal Paşa ve arkadaşlarına destek çıkarak Sivas’a kadar eşlik ederler.
Yine Dersim ileri gelenlerinden bir heyet, bu desteklerini Erzincan- Tercan ilçesinde Mustafa Kemal Paşa ile görüşerek, yanında yer aldıklarını belirtmişlerdir. Mustafa Kemal Sivas’a geldiği zaman ve Sivas Kongresi süresince de Sivas ve Sivas yöresi Alevilerince korunmuştur.
Mustafa Kemal Paşa ve arkadaşları Sivas Kongresi’nden sonra Ankara’ya giderken Alevilerin tam desteğini yanına almak için Alevilerce ser çeşme olarak itibar gören Hacıbektaş Dergahına, yani pir evine uğramayı da ihmal etmiyor. Baki öz, Kurtuluş Savaşı’nda Aleviler- Bektaşiler adlı yapıtında Mustafa Kemal Paşanın, Cemalettin Çelebi ile görüşmesini şöyle anlatıyor;
“Atatürk, Erzurum ve Sivas Kongrelerinden sonra Ankara’ya geçerken,İlicek Çiftliği üzerinden Hacıbektaş’a gelinerek Cemalettin Çelebi ile görüşmesi programlanıyor. Fakat yolların çamur olması yüzünden bu program uygulanmıyor. Bunun üzerine Gazi Mustafa Kemal Paşa ve beraberindekiler bozuk ve bakımsız yolu izleyerek Mucur’a geliyorlar. Geceyi Mucur’da geçiriyorlar. 23 Aralık 1919 günü Mucur Kaymakam Vekili Nihat Bey’i de yanlarına alarak Hacıbektaş’a geliyorlar.
Camalettin Çelebi o günlerde rahatsızdır. Bununla beraber Mustafa Kemal Paşa ve arkadaşlarını çok belirgin bir sevgi ve saygıyla karşılıyor. M. Kemal Paşa , İstanbul Hükümetine istifasını göndermiştir. Resmi bir sıfatı yoktur. Cemalettin Çelebi, o güne kadar hiç bir konuğuna göstermediği sevgi ve yakınlıkla M. Kemal Paşa ve arkadaşlarını ağırlıyor. Ve yine devamlı açık bulunan misafirhanesi olduğu halde , konukları kendi evinde ağırlıyor. Akşam yemeğini tüm konuklar birlikte yiyorlar. Camalettin Çelebi aşırı olmamakla beraber içki kullanıyordu. Fakat o günler hasta olduğu için doktorları tarafından kesinlikle içki kullanması yasaklanmıştı. Buna rağmen misafirlere ikram olarak sofraya içki koydurtmuştu. Cemalettin Efendi’nin bu ikramına karşılık M. Kemal Paşa’da Efendinin bu isteğini kırmamış ve bölgede özel olarak yapılan şarabı merak ederek bir iki kadeh almıştır. Mustafa kemelin bir iki kadehle yetinmesinin nedeni belki de Çelebi’nin hasta olmasından dolayı ve içki içmemesini düşünerek fazla içmemiştir. Diğer konuklarda onlara uymuşlardır. İki saat süren yemekten sonra tüm konuklar misafirhaneye alınmışlar. Çelebi Efendi’nin evinde sadece M. Kemal Paşa ve özel muhavızı kalmıştır. Cemalettin Çelebi, Mustafa Kemal ile rahat konuşmasını sağlamak ve kendilerinin rahatsız edilmemesi için kendilerine hizmette bulunan hizmetçilerini de içeri girmemeleri için tebihlemiştir. İşte bu nedenledir ki M. Kemal Paşa ile Cemalettin Çelebi arasında geç vakitlere kadar süren konuşmanın konusu kimse tarafından bilinmemektedir. Mustafa Kemal Paşa ile Camalettin Efendi arasında geçen bu konuşmaların içeriği daha sonraki yıllarda Velayettin Çelebi sözlü olarak şöyle açıklamıştır;
Bu baş başa konuşmaların bir yerinde Cemalettin Çelebi, M. Kemal Paşa’ya ‘Paşa hazretleri’ diyor;
” Cesaretli ve basiretli idarenizde Türk Milleti’nin düşmanlarını kahredeceğine inancım sonsuzdur. Yüce Allah’ın milletimize müyesser edeceği zaferden sonra Cumhuriyet ilanını düşünüyor musunuz?”
Bu sözler üzerine; M. Kemal Paşa heyacan ve dikkatle Cemalettin Çelebi’nin gözlerine bakıyor, biraz yaklaşıyor onun elini avucunun içine alıyor, kulağına fısıldar gibi yavaş fakat kararlı bir sesle ;” O mutlu günün ilanına kadar aramızda kalmak kaydıyla evet, Çelebi hazretleri “diyor. Veliyettin Ulusoy , Alevilerin sesi, yıl 1998 sayı 27.”
Mustafa Kemal Paşanın Samsun’a çıkışını izleyen günlerde ve Kurtuluş Savas’ı süresince Camalettin Çelebi ile Atatürk sıkı temas halinde olduğunu Cemal Kutay, Kurtuluşun ve Cumhuriyetin Manevi Mimarları adlı yapıtında; “ Amasya’da Mustafa Kemal Paşayı karşılayan heyetin içinde Cemalettin Çelebi’ de vardı.” Diye yazmaktadır.
Demek ki, Anadolu topraklar henüz işgal altındayken, bağımsızlık savaşının Mustafa Kemal Paşa önderliğinde başarıya ulaşacağını ve Anadolu toprakları üzerinde yeni bir devletin kurulacağına tam inanan Aleviler kurulacak devletin, yönetiminin ismini vererek Cumhuriyet olması istiyor ve Mustafa Kemal Paşadan söz alıyorlar.
Cumhuriyetin isim babası Alevilerdir.

devamı için.... (http://www.geocities.com/yusufgunes/cumhur.html)

DiyaR_02
22.07.2005, 18:26
hangi cumhuriyet ortada cumhuriyet falan göremiyorum ben!!!
gören birisi varsa bi zahmet kapi zilini calsin

yol
23.07.2005, 20:04

Cumhuriyet nedir peki ? neyi göremiyorsun. biz sahip çıkacağız ki cumhuriyet korunsun. ama başka bir düzen istiyorsak pek tabii ki göremeyiz cumhuriyeti.

seyit-sabuni
23.07.2005, 20:14
gözlük numaran kaç 5 mi bence beş değil körsünsen önündeki cumhriyeti görmüyon.

yol
23.07.2005, 20:46
gözlük numaran kaç 5 mi bence beş değil körsünsen önündeki cumhriyeti görmüyon.

bakmak ile görmek ayrı şeyler tabi. herkes aynı şeye bakar ama başka şeyler görür herkes görmek istediğini görür.

seyit-sabuni
23.07.2005, 21:08
yok bence göremiyor kör, büyük ihtimallle devletine yaptığı nankörlük sonucu körleşmiştir.

Sıpa_Mansur
23.07.2005, 21:29
kör olan gözler görmez

DiyaR_02
23.07.2005, 23:12
ben cumhuriyet karsiti degilim yanlis anlasilmasin cumhuriyeti en az buradaki cumhuriyetci kadar savunurum! cumhuriyet bir devlet icin olmazsa olmazlardan bir tanesidir eger cumhuriyet varsa. dolayli olarak cumhuriyetin özelliklerinden bir tanesi olan temsilcilerin halka karsi somlulugu vardir. simdiye kadar temsilci olmus insanlar görevlerini gerektirdigi gibi yapmamislardir yapmis olsalardi türkiye en basitinden ekonomik krize girmezdi. krizler daha cok (dünya piyasasini saymazsak)sorumsuz insanlardan kaynaklanir. demekki görevlerini yerine getirmeyenler vardirki cumhuriyeti eksik gösteriyor. benim ordaki söylemimle bunu kast ettim!

Sıpa_Mansur
23.07.2005, 23:14
aleviler var oldugu sürece cumhuriyet ve türkiye var olacaktır

aleviboy
23.07.2005, 23:49
evet cumhuriyet çok önemli sahip çıkmalıyız cumhuriyette bize sahip çıkmalı.

ErdalNET
24.07.2005, 14:48
Bugün cumhuriyet dimdik ayaktaysa Ülkemiz bunu alevilere borçludur. Alevilere gereken saygı gösterilemelidir.

Sıpa_Mansur
24.07.2005, 14:50
Bugün cumhuriyet dimdik ayaktaysa Ülkemiz bunu alevilere borçludur. Alevilere gereken saygı gösterilemelidir.

katılıyorum

aleviboy
24.07.2005, 16:25

saygı derken neyi kastediyorsunuz, çözüm sadece saygımı ben saygı görüyorum ihtiyaçlarımız karşılanmalı

katılıyorum

benim yöneticilerden ricam olacak eğer bir kullanıcı bir yoruma katılıyorsa böyle bir kelimelik katılyorum sözüyle yetinmemeli.Bu mesaj adeti attırılmak için mi yapılıyor arkadaşı tenzih ederim kötü bir niyeti yoktur ancak daha kaliteli olması için en azından mesaj için yazılması gereken azami karakter sayısı attırılmalı.

Sıpa_Mansur
24.07.2005, 16:28
saygı derken neyi kastediyorsunuz, çözüm sadece saygımı ben saygı görüyorum ihtiyaçlarımız karşılanmalı

benim yöneticilerden ricam olacak eğer bir kullanıcı bir yoruma katılıyorsa böyle bir kelimelik katılyorum sözüyle yetinmemeli.Bu mesaj adeti attırılmak için mi yapılıyor arkadaşı tenzih ederim kötü bir niyeti yoktur ancak daha kaliteli olması için en azından mesaj için yazılması gereken azami karakter sayısı attırılmalı.

bir insan bir şeye katılıyorsa illaki uzun yazmasımı lazım san ki

aleviboy
24.07.2005, 16:29
bir insan bir şeye katılıyorsa illaki uzun yazmasımı lazım san ki
ben konuyla alakalı olarak yazdığım cevabın altında yönetime bir ricada bulundum konu dışı ikili polemiğe giremem.

ErdalNET
24.07.2005, 19:15
aleviboy, Baba_mansur'un "katılmıyorum" demesiyle uğraşıyorsun. Ancak burada konu o değil Cumhuriyet ve Alevilik mümkünse bu konuda yorum yap, hem polemik yaratmaktan bahsediyorsun hemde polemik yaratıyorsun

aleviboy
24.07.2005, 19:21
aleviboy, Baba_mansur'un "katılmıyorum" demesiyle uğraşıyorsun. Ancak burada konu o değil Cumhuriyet ve Alevilik mümkünse bu konuda yorum yap, hem polemik yaratmaktan bahsediyorsun hemde polemik yaratıyorsun
ne oldu anlamadım benim ne olduğumu mu öğrenmek istiyorsun, ben hakların kardeşiliğine inanıırım, cumhuriyeti tabiki seviyoruz ama ben alevili olduğum bilinmeyek buralara geldim suçlusu kim, herkes ben buyum derken ben neden Hz. aliyi savunamadım, aleviği savunamadım.Cumhuriyetle rahatladık ancak Atatürkün dediği gibi başa geçenler kişisel menfaatlerini kullandılar.Eşit davranmadılar.Yokksa devletle cumhuriyetle sorunum yok.Kişisel eleştirinin ö m ile yapsaydın ilgin için sağol.

Ceyhun
24.07.2005, 19:22

Arkadaş Mansur'u tenzih ettiğini belirtmiş zaten. Yöneticilere bir tavsiyede bulunmuş. Bence sizin bu kişiyi hedef alan yaklaşımınız bir polemik yaratabilir. Daha sakin olmakta fayda var diye düşünüyorum.

Sıpa_Mansur
24.07.2005, 19:24
sorun yok dostlar ben görüşümü yazdım ne yapa bilirim daha başka

aleviboy
24.07.2005, 19:26
sorun yok dostlar ben görüşümü yazdım ne yapa bilirim daha başka
mansur dede ben seni tenzih ettim kısa cevaplar değilde içerikli cevaplar olsun dedim alınmadın dimi.

DiyaR_02
24.07.2005, 19:33
alevi_boy dogru söylüyor sadece katiliyorum kelimesinin yazilmasi cok eksik kaliyor elbet eksik taraflari olur bir yazinin daha da üretken olmaliyiz dostlar

Sıpa_Mansur
24.07.2005, 20:39
alevi_boy dogru söylüyor sadece katiliyorum kelimesinin yazilmasi cok eksik kaliyor elbet eksik taraflari olur bir yazinin daha da üretken olmaliyiz dostlar

sen iste çoooooooooooooooooooookkkk kelimeli cumle kurabilirim :)

aleviboy
24.07.2005, 20:44
sen iste çoooooooooooooooooooookkkk kelimeli cumle kurabilirim :)
Bazı forumlarda böyle mesaj yazanları banlıyolar bilyonmu, dalga geçme

Sıpa_Mansur
24.07.2005, 20:47
Bazı forumlarda böyle mesaj yazanları banlıyolar bilyonmu, dalga geçme

yaw ben forma üye çekmeye ugraşıyorum sen beni bantlatmaya ne ilgiçtır pir sultan gibiyim ille dostun gülü yaralar beni :)))

aleviboy
24.07.2005, 21:22
yaw ben forma üye çekmeye ugraşıyorum sen beni bantlatmaya ne ilgiçtır pir sultan gibiyim ille dostun gülü yaralar beni :)))
yok valla yaraladığım yok, şaka şaka sen iyisin böyle devam et
konu ne alevilik ve cumhuriyet
cumhuriyeti seviyoruz alevilere sahip çıkın!

munzur_hozat
25.07.2005, 02:07
konu cumhuriyet tartışmasına dönmemeli, cumhuriyet kurulu kabuledilir bir yapı sorunlar onun içerisindeki millten kaynaklanıyor.Alevilere anticumhuriyetçi yaklaşımı yakıştıramıyorum.

Sıpa_Mansur
25.07.2005, 08:53
konu cumhuriyet tartışmasına dönmemeli, cumhuriyet kurulu kabuledilir bir yapı sorunlar onun içerisindeki millten kaynaklanıyor.Alevilere anticumhuriyetçi yaklaşımı yakıştıramıyorum.

katılıyorum ve ekliyorum bu cumhuriyeti aleviler kurmusştur tabiki öbür kardeşleriyle

ErdalNET
25.07.2005, 09:08
Alevi nüfusu Atatürk'ün yanında olmasa belki Atatürk Laikliği getirmeye bu kadar hızlı giriş yapamazdı. Çünkü ülkedeki dini geleneği kökten kaldırıyorsun. Halifeliği feshediyorsun. Bunlar söylendiği kadar kolar değil. Atatürk'e teşekkür ediyorum

Sıpa_Mansur
25.07.2005, 09:13
Alevi nüfusu Atatürk'ün yanında olmasa belki Atatürk Laikliği getirmeye bu kadar hızlı giriş yapamazdı. Çünkü ülkedeki dini geleneği kökten kaldırıyorsun. Halifeliği feshediyorsun. Bunlar söylendiği kadar kolar değil. Atatürk'e teşekkür ediyorum

ewet bunlar buyuk islerdi ama bagzıları bu işleri en başta karşı çıktı ve de laik cumhuriyeti içten sinsi sinsi yıkma hayalleri kurdu

ErdalNET
25.07.2005, 09:19
ewet bunlar buyuk islerdi ama bagzıları bu işleri en başta karşı çıktı ve de laik cumhuriyeti içten sinsi sinsi yıkma hayalleri kurdu

Değişen dünyada sinsi fikirler içerisinde yer yoktur. Onların dönemi bitmiştir. Onlar ancak kuklalardır ve ipleri başkalarının elindedir

Sıpa_Mansur
25.07.2005, 09:23
Değişen dünyada sinsi fikirler içerisinde yer yoktur. Onların dönemi bitmiştir. Onlar ancak kuklalardır ve ipleri başkalarının elindedir

kuklaların ipleri demokrasinin yaşandıgı söylenen batı dünyasının elindedir adam hem kökten dincileri yaratıyor koruyor ve ülkeleri istila etmek içinde bunları kulanıyor bu ülke kendi evlatlarının ihanetini unutmaz asla unutmaz

ErdalNET
25.07.2005, 09:26
Türkiye cumhuriyet ile yönetildiği için batı ülkeleri Türkiye'ye saldıramıyor. Bu nedenle Türkiyeyi islam devletine çevirip ondan sonra saldırmayı düşünüyorlar diye bir komplo teorim var. Şuan çalışmalar o yönde

Sıpa_Mansur
25.07.2005, 09:31
Türkiye cumhuriyet ile yönetildiği için batı ülkeleri Türkiye'ye saldıramıyor. Bu nedenle Türkiyeyi islam devletine çevirip ondan sonra saldırmayı düşünüyorlar diye bir komplo teorim var. Şuan çalışmalar o yönde

teorinin tamamını forma yaz bakalım nasıl olmuş batı gizli istila yapıyor turk yurtlarında abd sürekli üst açıyor bu teoride bunlarıda kullan

furkan
06.08.2005, 15:32
cumhuriyet eksik işliyor ama bu hali ile bile monarşiden,oligarşiden kat be kat iyidir

Köroglu
23.08.2005, 02:36
yok bence göremiyor kör, büyük ihtimallle devletine yaptığı nankörlük sonucu körleşmiştir.

Muuuuahhh.... saglam espiri :3D_NG:

hasan1
25.08.2005, 10:58
devlet ne yapsin cumhuriyeti yönetenler bir tane deyil devletin icinde kac tane
devlet var catal kazik yere cakilirmi cakilmaz tek bir kazik rahat cakilir türküyede
her bürokrat bir devlet böyle oluncada haliyle hersey dolasik bir hal aliyor

PrAeToR
16.09.2005, 19:59
öyle sanıyorum ki konu biraz saptırılmış. konumuz cumhuriyet ve alevilik sanırım. başlı başına cumhuriyet elbette bir konu ama alevilik özellikle anadoluda bulunan aleviler ve cumhuriyet arasındaki ilşki tarihsel ve ideolojik olarak incelenebilir.bildiğim kadarıyla alevilerin(anadolu alevilerinin kökü) orta asya(yanlışlığım varsa düzeltin dostlar). ancak bu tahlil çoğunluk gözönüne alınarak belilenmiştir. elbette her toplum içerisinde farklı coğrafik kökenler mevcuttur. öyleki kendini hz. muhammedin torunlarından geldiğini söyleyen alevilerde vardır.onların orta asya kökenli olmalarını düşünmek mümkün değildir.orta asya kökenli aleviler tarihin her safhasında genel kültürlerini korumak için mücadele etmiştir.ama devlete karşı ama devletin yanında. özgürlük onlar için vazgeçilmez unsurdur. orta asya göçlerinden osmanlı isyanlarına kadar bütün mücadele özgürlük mücadelesi değil midir?işte cumhuriyet de tarihin aleviler için özgürlük mücadelelerinden birisidir. alevi tahtacılar osmanlı baskısından kaçar da dağlara çıkar. bugün pkk ya yönelen alevilerde(ki bilinçli olarak) sözde özgürlük için dağlara çıkmaz mı?hepsi alevilerde bulunan özgürlük ideolojisidir. işte cumhuriyet dönemi de böyle bir dönemeçte alevilerin ilgisini elbette çekmiştir.
cumhuriyet ideolojik olarak incelendiğinde özgürlüğü içinde barındırır. ve odönem içinde kaçınılmaz bir fırsattı aleviler için. tarihsel başkalaşım ve ideolojik benzeşim cumhuriyet ve aleviler arasındaki ilişkiyi ortaya koyar. saygılarımla

zapatistas
29.09.2005, 19:05
kısa bir cevap vereyim aleviler cumhuriyetin sigortasıdır

YOZCAY
10.11.2005, 03:14
Hiç şüphesizki İslam dini yada diğer bütün dinler uygarlıkların seviyelerinde ilerici bir sıçrama rolü oynamışlar ve reaksiyonda bulunduğu toplumları değişikliğe uğratmışlardır.Her gerici iktidar ve uygarlık gibi osmanlı topraklarında bulunan yobazlık yerini Cumhuriyet'e bıraktığında Anadolu'da da bir ilericilik sıçraması olmuştur.Cumhuriyet adıyla ilanı yapılan rejim teorik manadaki ilericiliğini uygulamalar nezdinde de göstermiştir.adı Cumhuriyet olmak kaydıyla kendisi faşist diktatörlüğün ötesine geçmiş olan bu günkü "Cumhuriyet" bekçiliğini yapmak yerine TAM BAĞIMSIZ BİR TÜRKİYE diyen M.Kemal ATATÜRK'ün yolundan gitmek 1972 den beri ölümle özdeş olmuştur.Malumunuzdurki 1968 den bu yana süregelmiş toplumsal mücadelenin evrimlenişini ve değişen iktidarların Türkiye'yi ne kadar değiştirdiklerini anlatmadan mozole bekçiliği yapan siz taş kafalılar bilsinlerki bilinçsizlikte suçtur ve affedilmeyecek.Bu ülkede geldiğimiz noktada hala bağımsız bir ülkedeymişiz edasıyla ortaya çıkan ve Demokrasi varmış gibi politika yapmaya çalışan sade vatandaşlar da bilsinlerki Faşizm bu ülkede kendinden olmayanı ezmeye devam ediyor.

Saygılar

Herodotus
24.11.2005, 03:31

Ne bu devletçilik? Devleti korumak için yeterli asker, polis ve gizli örgütlerin yanı sıra çete ve kontr-gerilla var. Bence devletin hareket alanı sınırlandırılmalı ve böyle katil bir devletin taraftarı ise kimse olmamalıdır. Maraş, sivas ve de çorum katliamlarını hatırlatmakta yarar duyarım. 2 saat içinde kıbrısa çıkartma yapan devlet daha gelişmiş bir teknolojiyle 7 saat sivasa müdahale etmemeiştir.

YOZCAY
25.11.2005, 09:47
kısa bir cevap vereyim aleviler cumhuriyetin sigortasıdır

Aleviler sigorta öylemi..Bunu söylerken çok saf ve temiz yürekli olduğunuzu düşünüyorum ama hemen sormak istiyorum,

Sık sık atan bir sigorta varsa ne yapmalıyız?

Saygılar

nusayri
26.02.2006, 12:07
Hiç şüphesizki İslam dini yada diğer bütün dinler uygarlıkların seviyelerinde ilerici bir sıçrama rolü oynamışlar ve reaksiyonda bulunduğu toplumları değişikliğe uğratmışlardır.Her gerici iktidar ve uygarlık gibi osmanlı topraklarında bulunan yobazlık yerini Cumhuriyet'e bıraktığında Anadolu'da da bir ilericilik sıçraması olmuştur.Cumhuriyet adıyla ilanı yapılan rejim teorik manadaki ilericiliğini uygulamalar nezdinde de göstermiştir.adı Cumhuriyet olmak kaydıyla kendisi faşist diktatörlüğün ötesine geçmiş olan bu günkü "Cumhuriyet" bekçiliğini yapmak yerine TAM BAĞIMSIZ BİR TÜRKİYE diyen M.Kemal ATATÜRK'ün yolundan gitmek 1972 den beri ölümle özdeş olmuştur.Malumunuzdurki 1968 den bu yana süregelmiş toplumsal mücadelenin evrimlenişini ve değişen iktidarların Türkiye'yi ne kadar değiştirdiklerini anlatmadan mozole bekçiliği yapan siz taş kafalılar bilsinlerki bilinçsizlikte suçtur ve affedilmeyecek.Bu ülkede geldiğimiz noktada hala bağımsız bir ülkedeymişiz edasıyla ortaya çıkan ve Demokrasi varmış gibi politika yapmaya çalışan sade vatandaşlar da bilsinlerki Faşizm bu ülkede kendinden olmayanı ezmeye devam ediyor.

Saygılar
arkadasim, yazini okudum tum deyimlerine katilyorum,toplumsal mucadalenin etkinliyi gostereceyi her zamanda fasizimin acimasiz surlarinda durmustur,en buyuk etken bireysel dusunce ozgurluyu toplumun bireylerinde olmayisidir,biz toplum olarak bireysel ,icsel kisilik ozgurluyu tamamen kavusmus deyiliz ,hale tapolarin etkisi icimizi kemirmektedir,kendimiz gibi dusunmiyenleri kaldiramiyoruz,diyalok eksikliyi en buyuk etkendir,tum insanlar ayni dusuncede olmasi doganin kanunlarina aykiridir,herkes bir arada yasama zorlugu ,hosgoru ve sevgiyi de zorunlu kiliyor,insanin temelinde hosgoru ve sevgi vardir,bunun bilimcinde olmiyan her birey tapolarin etkisinde olup,sermaye fasizmi icin bulunmaz mucevher konumdadir istediyi sekilde yonlendirip kulanmaktadir,fasizimde her sey mubahtir buklamum gibi zamanin yerin bolgelerin toplumlarin kiliflarina gore renk alir,ulkemizdede toplum sartlarina gore kendini gostermektedir,toplumun en zayif noktasi dinsel duygularidir,toplum olarak bu tapolarin etkisinde kaldigmizda,bu duygularimiz kulanilmaya davam edecektir.Tum farkliklar ve dusunceler karsilikli saygi ve hos goru icinde olup sevgi temeline dayali saglikli iliskilerle ortak yasama ve paylasma ilkesine dayali bir toplumda ,fasizmin menavra alanlarini daratir etkisini en az duruma gelir ,fasizimde duruma gore kendini edapta eder.insaniz, insanca yasamayi orenme ilkesi, ilkemiz olsun, saygilarimla.

kirshof
13.03.2006, 18:33
Evet M.Kemal Atatürk kurtuluş savaşı için Samsun'a çıkmıştır.Fakat bunu şu hain dediğimiz Vahdettin sayesinde yapmıştır.Bu gerçek tarihi geçenlerde Sayın Ecevit'te doğrulamıştır.M.Kemal'e en büyük destek milletten gelmiştir.Bu millet yüce Türk milletidir.Bu milletin Alevi Sünni Kürt Çerkez ve ya daha birçok toplum diye bir sorunu yoktu.Sadece ülkeyi kurtarmaktı.Evet Atatürk bu ülkede çok değişiklikler yağmıştır.Bir örnek.Atatürk zamanında bizim paramız Dolarla aynı idi.Gelgelelim Atatürk sonrasına.Bu ülkede ezan sesini yasaklayan,her türlü dini eğitimi yasaklayan ve insanları sadece meta olarak gören ve Atatürk zamanında hızla büyüyen bir ülkeyi nasıl bir gerilemeye uğratan zihniyete.İkinci dünya savaşına girmeyen ve hiçbir şeyi zarar görmediği halde savaşıp herşeyi ni kaybeden ülkelerden geri kalan yönetimlere.Daha önceden Atatürk'ü kötüleyen ve Atatürk'ü sevmeyen ve şu anda Atatürk'ün arkasına saklanıp Kendi ideolojilerini benimset6meye çalışan sahte Atatürkçülere.Kendi kafasını kuma gömüp bilgi ilim ve teknoloji için çalışmayan,sadece ideolojiler peşinde koşup kendini mahveden gençliğe,Neden geri kaldık diye herzaman sorup bu konuda hiç kendinde suç aramayan yöneticilere,halkımıza;Atatürk'ün sözlerine sığınan fakat Atatürk'ün 10.yıl nutkunu içine sindiremeyen zavallılara;Benim ideolojim en doğrudur diyen"faşistine ,koministine,pkk sına,Alevisine,Sünnisine".Sormak istiyorum.Bu tartışmaları yaparken kendi içinde nelerin kazanıp nelerin kayıp edildiğini hiç düşünüyormuyuz.
Nefret tohumu ekmeye çalışanların;Karşısında yine nefret tohumu bulacağını düşünmeyenleri;Fikrinin ne anlama geldiğini bilmeden anlamsızca,ve iftira boyutunda karşısındakileri suçlayanları.
Oturduğu yerden ahkam kesip icraata geldiği zaman hiçbir şey yapmayanları
DÜŞÜNMÜYORUZ.

reel_el
10.07.2006, 11:51
Alevilik ve cumhuriyet denince ikisininde varlıgı yoklugu tartışılır halde.
Cumhuriyet halkın iradesiyle idare edilen bir yönetim anlayışı,ama bu cumhuriyet içinde ya alevi yok yada cumhuriyet diye bir şey yok.
Aleviler yıllardan beri cumhuriyet denen bir şeyin arkasından gittiklerini söylüyorlar.Cumhuriyet halkın iradesini yani alevilerin iradesini hiç bir zaman kabul etmedi.Alevilerde bu kabul edilmemişligi desteklemek için bilerek yada bilmeyerek elinden geleni yatılar.
Türkiyedeki bu yönetim anlayışı yarı diktatör yarısıda egemen güçlerin yönetimi altında olan bir anlayıştır.
Alevilerin bu yönetimde söz sahibi olması için ya diktatör yada tuzu kuru olması gerekiyor.Bunların içinde yokmudur alevi tabiki bunların içindede vardır.
Bu olanlar kadar aleviler temsil ediliyor.
Alevilerin cumhuriyet denen ama kendisi olmayan bu anlayışı sorgulama vaktininin gelidigini anlamaları.Bu topraklar üzerinde tek yaşamadıklarını bir çok dinden bir çok irktan oluşan bu zengin cografyanın barış ve kardeşligi yaşaması için neler yapması gerektigini bilmesi gerekiyor.
Bu diktatör ve egemen güçlerin oluşturdugu yapıyı destekleyerek savaşların devam etmesine,açlık ve yoksulluga,cumhuriyet kılıgındaki diktatörlüge evet dediklerini bilmesi gerekiyor!

Devrimci Marksist
23.07.2006, 11:53
Alevilerin Kemalizmden ve TC'nin kuruluşundan önce çok daha fazla baskı altında tutulduğu ve 50'lere kadar da kemalizmin aleviler için desteklenmesi doğal ve mantıklı bir ideoloji, bir iktidar olduğu doğru. Ancak 50'lerde hızlanan ve 70'lerde doruğa çıkan kapitalist gelişme, göç ve ücretli emekle sermaye arasındaki çelişkinin hayatı belirler hale gelmesi bu durumu değiştirdi. Alevilerin neo-kemalist ama aynı zamanda sünni olan burjuva devletine karşı konumları değişti. İşçi sınıfı ve alevilerin çoğunluğu 70'lerde devletin bekası için hiç de iyi olamayan solu oluşturuyordu. Aleviler 40'lardan sonra hiç cumhuriyetin sigortası olamadılar. Bunun olması için askerlerin ve patronların cumhuriyetlerini alevilere kendi istekleriyle sigortalattırması gerekiyordu, ama onlar solcu alevilere hele hele alevi gençlerine hiç güvenmiyorlardı. 12 Eylül'den sonra bu durum daha da pekişti. 28 Şubat'ı görünce bazı aleviler çok umutlandılar. Zira askerler sonunda cumhuriyeti onlara sigortalattırmaya karar verecekti, ama öyle olmadı. Öyle olmayacağı Sivas'tan Gazi'den belliydi.
Özetlersek:
Ey cumhuriyetin sigortasıyız diyenler, niye cumhuriyet sizi hiç sigortalamıyor?
Cumhuriyetiniz o kadar aciz mi? Bence değil çünkü devrimcilere sürekli kan kusturacak kadar kuvvetli.
Bir de şu cumhuriyet meslesine gelelim. Önce söyleyeyim ben bütün kemalistlerden daha cumhuriyetçiyim ama benim cumhuriyetim sizinkinden farklı. Sizin cumhuriyetiniz padişah ve halifenin sürülmesiyle M. Kemal'in kendisinin ve partisinin diktatörlüğünü kurmasındanbaşka bir şey değildi 1950'de DP'nin iktidar gelmesine kadar. (Ha bu arada alevilerin çoğunluğu 50 seçimlerinde doğal olarak DP'ye verdiler oylarını.) İran'da da cumhuriyet var. ne olmuş senin cumhuriyetin varsa? M. Kemal mi icat etti cumhuriyeti? İngiltere'de İspanya'da hala kral var. Senin cumhuriyetinden çok daha demokratik, niye biliyor musun? Çünkü demokrasi olmadıktan sonra cumhuriyet hikayedir.
Benim için bir tek cumhuriyet var o da emekçilerin demokratik sosyalist cumhuriyetidir. O da eninde sonunda kurulacak, herkes de görecek.

canugur
23.07.2006, 14:03
Evet M.Kemal Atatürk kurtuluş savaşı için Samsun'a çıkmıştır.Fakat bunu şu hain dediğimiz Vahdettin sayesinde yapmıştır.Bu gerçek tarihi geçenlerde Sayın Ecevit'te doğrulamıştır..

sayin kirshof, Damat Ferit, VAhdeddin´in kizini almistir, bu nedenle damat lakabini alir.
Alintida verdigim ferman ise Vahdeddin´in dir.
Halife, istemedigi fermani Ferit´e yayinlatir mi?