Orijinalini görmek için tıklayınız : Kürtçe 2.Resmi Dil Olmalı mı?

manifesto
30.04.2006, 18:58
Evet AB süreci boyunca önümüze gelecek en zor sorunlardan biri olacağa benziyor bu konu.İkinci resmi dilden kasıt parlementoda kürtçe konuşulması değil veya devletin yazışma veya resmi dili olması değil.Devletin kürtçe eğitim veren okullar açması,kürtçe müfredat yayınlaması vesair konulara yasal güvence olabilmesi.

Oli
30.04.2006, 19:09
asıl sorun bu değil ama sorun hep kürt meselesine odaklanıyor.

içerikte kastını belirtmişsin ama başlıkla içerik çelişiyor. resmi dil demek her türlü yazışmanın yapılabildiği dil demektir. öncelikle başlığın değişmesi lazım diyerek başlıyım.

resmi dil ile benim problemim yok resmi dilimizin türkçe olmasında sorun yok... ama sorun sadece kürtçenin öğretilmeside değil... sorun tüm azınlık dillerininde öğrenilmesi ile alakalı. bunu özel kurs açarak yapmak mümkün değil... insanların hem ekonomik durumu buna müsait değil hemde ingilizce dururken kimse anadilini öğrenmek için para vermez.

sorunu sadece kürtçe diye gösterenlere hatırlatırım... lazca, süryanice, arapça, zazaca, çerkezce, hemşince vs vs diye dillerde var bu ülkede. bu dillerden sünni zazacası ve sünni kürtçesi dışındaki tüm diller yokolma seviyesinde eskiden nüfusları bir hayli olmasına rağmen şimdi konuşanlar çok azalmış durumda.

mesele bu dillerin nasıl öğrenileceğidir. bana göre bu okullarda çözülebilecek bi sorundur. talep olan yerlerde veya o dili konuşanların olduğu yerlerde ilkokuldan itibaren resmi dilin yanında anadilde öğretilebilir. hatta ileriki sınıflarda seçmeli ders olarak yine anadoluya özgü dilerin öğrenilmesi için seçmeli ders uygulaması olabilir.

üniversitelerde anadoludaki diller diye bir bölüm açılıp bu dillerin araştırılmasının önü açılması gerekir. bunlar bölücülük değil beölücülüğü engelleyici adımlar olur. tek ağlayan kürtler olduğundan meseleyi kürt meselesi gibi görsekte bu uygulamalar olsaydı bugün PKK nin propaganda zeminini kısıtlanabilirdi.

mesele KÜRTÇE değildir TÜRKÇE harici diller meselesidir.

tunc2
30.04.2006, 19:15
konusan konussun özgürlükler kisitlanmamalidir ama resmi dilimiz türkcedir ve öylede kalmalidir

Nesimi
30.04.2006, 19:19
gerek yok böyle bir şeye, Çerkes kökenli 1,5 milyon insan var arap kökenli 2 milyon bunun dışında dillerde var Kürtçenin ağırığı var elbet ama 2.dil olması gerekmez zaten kendi bölgelerinde kürtçeyi resmi dairelerde dahi konuşuyorlar...

Oli
30.04.2006, 19:20
konusan konussun özgürlükler kisitlanmamalidir ama resmi dilimiz türkcedir ve öylede kalmalidir

resmi dili yanlış anlamayın... kürtçe veya herhangi bir dilin resmi dil olması mümkün değil... o manifestonun yanlış bilgisi

bir soru size: "almanyada yaşıyor olsanız, türkçenin size okulda öğretilmemesine ne dersiniz?"

türkiyede resmi dil tükçedir ama okullarda diğer dillerin öğretilmesi insan hakkıdır... sadece konuşmak değil eğitim yapılmasıda haktır

izmirksk
30.04.2006, 19:21
valla izem in eli kulağındadır...
her an kaosa sürüklenebilir burası:)

Oli
30.04.2006, 19:24
valla izem in eli kulağındadır...
her an kaosa sürüklenebilir burası:)

aslında yönetici olarak manifestodan anketin başlığı ve şıklarını değiştirme yetkisi alıp "diğer diller okullarda öğrenilsin mi?" diye değiştirsek sorun olmaz
bu halde ne olabileceğini biliyorum... manifesto bölücü ilan edilecek veya ben veya sen...:hmmm

tunc2
30.04.2006, 19:25
resmi dili yanlış anlamayın... kürtçe veya herhangi bir dilin resmi dil olması mümkün değil... o manifestonun yanlış bilgisi

bir soru size: "almanyada yaşıyor olsanız, türkçenin size okulda öğretilmemesine ne dersiniz?"

türkiyede resmi dil tükçedir ama okullarda diğer dillerin öğretilmesi insan hakkıdır... sadece konuşmak değil eğitim yapılmasıda haktır

zaten almanyada yasiyoruz :D ve buradada secmeli dil türkce var yani heheee bu resmi dil demek degil tabiki

MetinK
30.04.2006, 19:27
Türkcenin resmi dil olmasi bir Kirmanc(Zaza) olarak beni rahatsiz etmiyor.
Türkce disindaki dillerin korunmasi ve yasatilmasi Türkiye de bazi sorunlari ortadan kaldiracaktir.Buna inaniyorum.
Sadece Kürtce degil diger diller Kirmancki (Zazaca),Arapca,Azerice,Lazca,Süryanice vb. önemsenmeli anadil egitiminin Türkcenin yaninda alinmasi saglanmalidir.
Resmi dil olarak Türkce zaten var.
Sorun resmi dil olmasi sorunu degil anadilin ögretilmesi ve egitimidir.
Biliyorum yine keskin konusmalar ve kendisinden baskasina tahammül göstermeme örnekleri yasayacagiz,okuyacagiz."Kürtce yasak degil(sanki Türkce ve Kürtce den baska dil yokmus gibi),zaten kurslara kimse gitmiyor,kaset satislari ortada" vs.denilecektir. Ama düsüncem budur ve anadilde egitimi ve ögrenme hakkinin verilmesi taraftariyim.

Oli
30.04.2006, 19:28
zaten almanyada yasiyoruz :D ve buradada secmeli dil türkce var yani heheee bu resmi dil demek degil tabiki

o zaman beni sen anlarsın manifestoyu karıştırma sadece benim yazdıklarıma bak... bende manifestonun dediği şekle katılmadığımı belirttim...

size orada türkçe vermeyip "boşverin, bizim resmi dili öğrenin" deseler ne olur? :hopala

izmirksk
30.04.2006, 19:31
almanya yada başka ülke ile Türkiyeyi bir tutmamak lazım..
başka ülkeledeki türkler o ülkelerin kurucu ve asli unsurları değildir..
kürtler ise bu ülkenin kurucu unsurudur ve dolayısı ile asli bir unsurdur..
yani başka ülkelerde gurbetçilere verilecek haklar ile kürtlerin haklarını karşılaştırmak lazım.......

canugur
30.04.2006, 19:33
sayin Oli´ye katiliyorum.
Yanlis anlasilmakta da birinci.
Nedenini de daha önce yazmistim:-)

Ülkelerin birden fazla resmi dili olmaz. Birden fazl dil konusulur, ögrenilir.

9. yüzyillarda ilk selcuklu devletini kuran Tugrul bey, islamiyet(!) nedeniyle koca bir ulusun resmi dilini degistirerek, Arapcaya cevirmis; bu durum, son Osmanli halifesi Ingiliz mültecisi Wachdeddthin dönemine dek sürmüstür.
Aradan 1000 yila yakin bir süre gecmistir.Bunun acilarini hala cekmekeyiz.
Bunca zaman yasaklanmasina ramen ülkenin anadili olan Türkce bu gün dogal olarak da resmi dil olmustur.

Oli
30.04.2006, 19:34
almanya yada başka ülke ile Türkiyeyi bir tutmamak lazım..
başka ülkeledeki türkler o ülkelerin kurucu ve asli unsurları değildir..
yani başka ülkelerde gurbetçilere verilecek haklar ile kürtlerin haklarını karşılaştırmak lazım.......

haklısın izmirksk ama millete empati yaptırmaya çalışıyorum kendileri ile karşılaştırsınlar istiyorum o yüzden o karşılaştırmayı yaptım...

bizde bir üniter lafıdır gidiyor... fransada üniter devlet ve kendi yerel dillerinde eğitim yapılıyor.

canugur
30.04.2006, 19:43
haklısın izmirksk ama millete empati yaptırmaya çalışıyorum kendileri ile karşılaştırsınlar istiyorum o yüzden o karşılaştırmayı yaptım...

bizde bir üniter lafıdır gidiyor... fransada üniter devlet ve kendi yerel dillerinde eğitim yapılıyor.

Bunu anliyorum.
Fransa´nin Kuzeyinde eskiden Brutan halki yasardi. Simdi dagilmislar ülkeye. Hatta bunlardan bir hanim ile almanya´da konusmustum.
Ona biraz kasitli olarak takildim; konusturmak istiyordum cünkü.
Bakin bizde pkk var ne bicim savasiyor iki halk 30 bin ölü var, siz neden bu yolu secmediniz? dedim.
Kadin, isaret parmagini" Aptal miyiz" anlaminda alnina götürdü ciddi ciddi bana bakti.
Anladim, üzülüyor.
Arkasindan devam eti:
"Biz bunun icin her türl demokratik mücadeleyi verdik, sonunda Okullarimiz acildi ama kimse Brutanca ögrenmek istemiyor. Cünkü islerine yarmiyor. Ben marsilya da yasiyorum, ailem Paris´te. Brutanya olarak ayrilsaydik, kuzey Fransa da yasamak zorunda kalacak, Fransiz kültürüne karsi soguk ve uzak olacaktim. Ben fransiz edebiyatini ve halkin seviyorum, Brutan tiyatro ve müzigimiz simdi Fransa´nin her yerinde gösterimde.ekonomik ve kültürel anlamda da, Fransiz ve avrupa halklariyla esitiz."

Bizde bu söylemler icin daha kac yüz yil var dersiniz?

Oli
30.04.2006, 19:49
Bunu anliyorum.
Fransa´nin Kuzeyinde eskiden Brutan halki yasardi. Simdi dagilmislar ülkeye. Hatta bunlardan bir hanim ile almanya´da konusmustum.
Ona biraz kasitli olarak takildim; konusturmak istiyordum cünkü.
Bakin bizde pkk var ne bicim savasiyor iki halk 30 bin ölü var, siz neden bu yolu secmediniz? dedim.
Kadin, isaret parmagini" Aptal miyiz" anlaminda alnina götürdü ciddi ciddi bana bakti.
Anladim, üzülüyor.
Arkasindan devam eti:
"Biz bunun icin her türl demokratik mücadeleyi verdik, sonunda Okullarimiz acildi ama kimse Brutanca ögrenmek istemiyor. Cünkü islerine yarmiyor. Ben marsilya da yasiyorum, ailem Paris´te. Brutanya olarak ayrilsaydik, kuzey Fransa da yasamak zorunda kalacak, Fransiz kültürüne karsi soguk ve uzak olacaktim. Ben fransiz edebiyatini ve halkin seviyorum, Brutan tiyatro ve müzigimiz simdi Fransa´nin her yerinde gösterimde.ekonomik ve kültürel anlamda da, Fransiz ve avrupa halklariyla esitiz."

Bizde bu söylemler icin daha kac yüz yil var dersiniz?

bende tam avrupada yaşayanlara orada nasıl oluyor diye soracaktım.:komik

o sizi ajan zannetmiş olmasın... bizim niyetimizi mi tartıyor diye düşünmüştür bence:yamukgul:

şu anda istanbulda yerel bir dilin öğretileceği bir okul olacak dense millet pek gitmek istemez. bizi mimleyecekler ayırım yapacaklar diye düşünür. ama rizede lazca öğretim okulu açılsa oradakiler teşvikte edilse olur. kim teşvik edecekse artık, o da benim iyiniyetliliğim:hmmm ... tuncelide zazaca okulu, mardinde süryani okulu vs vs... sonra sonra insanlar alışır istanbuldada gönderir. tabii türkçe yine öğretilecek, yanında da anadil olacak...

aslında bu ülkeye benim gibi bir diktatör lazım:sas ... 100 yıl ileri götürürüm valla ülkeyi..:komik

Gannush
30.04.2006, 19:52
Türkçe Türkiye'de yaşayan herkesin ortak anlaşma dilidir. Dolayısıyla "nötr" bir dildir diyebiliriz. Devletin dili Türkçe kalmalı.
Ama isteyen kişiler okullarda diğer dilleri öğrenebilmeliler. Lazca, Çerkezce, Kürtçe,Zazaca...etc. Üniversitelerde bu dillere ait araştırma bölümleri olabilir.

Eğer ikinci resmi dil ilan edilecekse, Türkiye yaşayan bütün halkların dilleri de resmi düzeyde kabul görmeli..
Yani Türkçe, Lazca, Kürtçe, Çerkezce, Zazaca..etc.. Herkes kurucu unsur olur böylece..

manifesto
01.05.2006, 00:19
içerikte kastını belirtmişsin ama başlıkla içerik çelişiyor. resmi dil demek her türlü yazışmanın yapılabildiği dil demektir.
Azerbaycan da mesela hem azerice hem rusça resmi dildir ama devletin dili azericedir.Dile resmiyet kazandırmak dille ilgili hizmetlerin devlet tarafından da yapılabilmesini sağlar bu bakımdan çelişki yok yani bir kaç resmi dili olan birçok ülke var ama devleti genelde tek dil kullanır.
Türkiye üniversitelerinde onmilyonlarca kürt vatandaşı olmasına rağmen tek bir kürdoloji bölümü siyasi sebeplerden dolayı açılmamış.Oysa asyada ve rusyada ve diğer bölgelerde onlarca üniversitede kürdoloji bölümleri mevcut o bakımdan dil probleminin varlığı aşikar.
kürtçe veya herhangi bir dilin resmi dil olması mümkün değil... o manifestonun yanlış bilgisi
Gelecek bakalım hangimizi doğrulayacak:)Bilgi değil zaten bu bir anket.
."Kürtce yasak degil
Kağıt üzerinde bir yasak yok ama yasal güvencede yok problem orada bir vatandaşımız ben çocuğumun kendi dilinde eğitim almasını istiyorum derse bu problem nasıl çözülecek??:) Sorun olan yanı bu.
Alamnyada yaşayan türkler ile bin yıldır bu coğrafyada yaşayan kürtler hem siyasi hem sosyal hemde tarihsel anlamda bir değil.Kürtler de bu ülkenin kurucularından.
Devlet ve hükümet özgürlükler alanında ciddi adımlar atmalı ve dayatmacı ve asimile amaçlı politika ve siyaseti terketmeli.Ayrıca türkçenin konuşulmaması demek değil ikinci dil

Hüseyin69
01.05.2006, 02:19
bence ikinci resmi dil ingilizce olsun
nedeolsa her sezon baya iyi sermaye birakiyor
hatta daha da ileri gitmek istiyorum
ikinci resmi dil rusca olsun nede olsa hem sinir hemde türki cumhuriyetler
ve en önemlisi bavul ticareti

kürtceden zazacadan bize hayir gelmez dimi manifesto :)

MetinK
01.05.2006, 02:37
kürtceden zazacadan bize hayir gelmez dimi manifesto :)

sayin abim manifesto burada anket yapiyor.Sonuclari iktidar partisine yollayacak galiba.:)
ben de sastim bu ise ama neyse hayirlisi olsun.
Rusca olmasi fikrine katiliyorum.Ben biraz egzersiz yapayim bu arada.

-Pa Ruski gavarit?
-Da.
Niz nayi,ni panimayi .damoy damoy loo...:D :komik :D

manifesto
01.05.2006, 14:24
kürtceden zazacadan bize hayir gelmez dimi manifesto
Bana hayır getirip getirmemesi üzerinden hareket etmiyorum:)
Kürtçe eğitim veren okula ingilizcede koyarsın olur biter.
Mesele insanlarımızın böyle bir ihtiyacının olup olmadığıdır,kürt vatandaşlarımızı terör belasında kurtarmanın tek yolu onlara özgür ve güvenli bir ülke sunmakdır.
Dil problemi bunların başında gelir ve bence biran önce çözümlenmesi gerekir.
Ayrıca rusça prtaktika yapmak isteyenler olursa pek tabi:))
Ya zinayu i gavaryu pa ruskiy:)
Yesli vi xatiti uchus ruskiy yazik takda ya pamagi.

Serkan_Devrim
01.05.2006, 14:34
kürtçenin yada başka dillerin resmi dil olup olmaması sorunu bu ülkede olduğunu bilmiyordum. ben sorunu anadil olarak biliyordum. aslında olay burada çözümlenmeli. anadil, anadilde eğitim ve yayın hakkı vb. resmi dil ise başka bir boyut.

tunc2
01.05.2006, 14:38

sayin ksk konuyu biraz daha acarsaniz sevinrim kürt haklari derken neler olmali acaba ne gibi haklar verilmeli acaba yanlis anlamayin gercektende bilmek istedigimden soruyorum daha önce bir arkadasimla konustugumda bana demistide neden askerlik yapiyoz yada vergi veriyoruz gibi benim aklima biri kürt hakki diyence bunlar geliyor bana bunlarin tersine inandirirsaniz sevinirim cünkü sizde kabul edersinizki bunlar cocukca seyler bundan belki on yil önce olsa derdim kürt olarak bir kürt kimligini orataya koyamiyor ama hersey degisti büyük bedeller verildi belki ama sonucta bilmiyorum belki ben bu gözle baktigim icndir bir kürtle türk arasinda fark göremiyorum yasayis olarak olsun örf anene olarak olsun dil disinda bunuda su an isteyen istedigi yerde konusuyor kastler televizyonlarvar var okullardada secmeli dil olarak verilmeli ve isteyen alabilmeli bunu disinda ne gibi bir sorun olabilir acaba..?

tunc2
01.05.2006, 14:43
o zaman beni sen anlarsın manifestoyu karıştırma sadece benim yazdıklarıma bak... bende manifestonun dediği şekle katılmadığımı belirttim...

size orada türkçe vermeyip "boşverin, bizim resmi dili öğrenin" deseler ne olur? :hopala

almanyayla türkiye farkli konumlarda sizde bunu biliyorsunuz ikisde tamamen farkli konular sizin söylediginize gelirsekte neden olmasin secmeli dersolarak kürtce ingilizce yada alamcadan daha kötü bir degildir herhalda ve yanimdaki komsumun nededigini anlamak amaciyle neden olmasin sonucta türkiyede alamacayi yada ingilizceyi ne yapacagim kürtce isime daha cok gelir diye düsünüyorum

ufuk44
01.05.2006, 14:50
sevgili arkadaşım

kürtçeyi bu ülkede herkes serbestçe konuşabiliyor.her kalkan benim dilim resmi dil olsun derse bu ülkenin hali ne olur.bu ülkede birden çok etnik kökenli insan var onlarında hakkı yok mu.

yani amaç burada kürtçeyi resmi dil yapmak değil amaç bu ülkeyi bölmektir.

böyle bir saçmalık olamaz.

bu ülke ülkenin tek resmi dili vardır.o da TÜRKÇEDİR.

saygılarımla.

manifesto
01.05.2006, 14:51
En tabi insan hakkıdır kendi öz dilinde eğitim ve öğretim görebilme.Türkiyede yaklaşık 14 milyon kürt vatandaşımızın olduğu tahmin ediliyor bu bakımdan süryani yada çerkes yada boşnaklar ile bir tutulamaz kanaatindeyim.
Resmi dil devletin o dili tanıması ve o dil ile ilgili hizmetlerine yasal güvence getirmesidir.Ben kürt vatandaşların türkçe konuşmamaya özellikle meyilli olduklarını düşünmüyorum,zaten devlet içerisinde vazifelendirildikleri vakit ister istemez türkçe konuşmaları gerekicek o bakımdan ihmal ediceklerini sanımıyorum.Kürt kültürü dili ve tarihi bu ülkenin anadolunun mezopotamyanın bir zenginliğidir tıpkı süryaniler gibi ben hiçbir değerin yitip gitmesine razı değilim.Avsutrayla hükümeti ülkedeki yabancılara kendi kültürel faaliyetleri için fonlar ve imkanlar sunuyor yani çeşitliliği bir kazanım olarak görüyor.Bizde ise tek tip insan tek tip kültür tek dillilik vesair konularda çeşitliliğe tahammül edemiyoruz.
Bakınız nüfus kağıtlarına kendi dedelerinin babalarının isimlerini koyamayan ve bu yüzden mağdur olan ve bilenen binlerce insan var.Sorun olduğu aşikar.

Oli
01.05.2006, 14:56
sevgili arkadaşım

kürtçeyi bu ülkede herkes serbestçe konuşabiliyor.her kalkan benim dilim resmi dil olsun derse bu ülkenin hali ne olur.bu ülkede birden çok etnik kökenli insan var onlarında hakkı yok mu.

böyle bir saçmalık olamaz.

bu ülke ülkenin tek resmi dili vardır.o da TÜRKÇEDİR.

saygılarımla.

bende seni bekliyodum ufuk44! :o

bizde sana benzer şeyler dedik farkındaysan. resmi dil başka bir konu anadil konusu başka bir konu...

lazca okullarda öğretilse türkçenin resmiliğine bir zararı olur mu sence?

manifestonun resmi dilden kastı sanırım tanınmış, kabul edilmiş dil demek. yerel dillerde kurs açma ve tv de yayın hakkı verilmesine rağmen. bu dillere yerel lehçe (veya benzeri bir tanım) dendiği için aslında hiçbiri yine kabul edilmiyor. lehçe ama türkçenin lehçesidir diyebilirler ileriki yıllarda :)

ufuk44
01.05.2006, 15:07
sevgili arkadaşım

okullarda öğretilirse ne olacak.dil okulları açlıdı giden olmadı.daha neyden bahsediyoruz.

yani bu tür istekleri olanlarda yıllardır kürtlerin sırtında para kazanan çıkarcı insanların öne sürdürkleri fikirlerdir.

yıllar önce kurtuluş savaşında bizi arkamızda vuran arapların etme bulma dünyası deyimine uygun bir biçimde şimdi ne halde oldukları ortadır.

şimdide emperyalist devletler kürtleri kullanarak birşeyler yapmaya çalışmaktadırlar.

saygılarımla.

manifesto
01.05.2006, 15:09
böyle bir saçmalık olamaz
Ne alakası var ülkeyi bölmekle???Zaten birileri hak talebinde bulundumu bu ülkede ya bölmeye çakışıyordur yada irtica yada şeriat peşindedir,bu bölme çarpma edebiyatlarına millet itibar etmiyor artık.
Bak sana ispanyadan örnek vereyim;
Ülkede 4 resmi dil var,ispanyolca(ispanyolca devlet dili) ,katalanca,baskça,ve galiçyaca kimse ispanyanın bölündüğü edebiyatı yapmıyor heme krallık olmasına rağmen.

Oli
01.05.2006, 15:11
sevgili arkadaşım

okullarda öğretilirse ne olacak.dil okulları açlıdı giden olmadı.daha neyden bahsediyoruz.

yani bu tür istekleri olanlarda yıllardır kürtlerin sırtında para kazanan çıkarcı insanların öne sürdürkleri fikirlerdir.

yıllar önce kurtuluş savaşında bizi arkamızda vuran arapların etme bulma dünyası deyimine uygun bir biçimde şimdi ne halde oldukları ortadır.

şimdide emperyalist devletler kürtleri kullanarak birşeyler yapmaya çalışmaktadırlar.

saygılarımla.

beklediğim yanıtta buydu hiç şaşırmadım... biz kürtlerin sırtından para mı kazandık... ben özellikle kürtçeyi öne atmıyorum lazca diyorum sen yine kürtlere geldin...

savunduğunuz şey şu noktaya gider. almanyadaki türkler boşversin bölücülük yapmayı almanca öğrensinler türkçeyi unutsunlar.. evde nasıl olsa öğrenirler dimi? :sas
almanyadaki okullarda tükler anadil için ayrıca kurs parası veriyor mu?...

ufuk44
01.05.2006, 15:18
sevgili arkadşım oli

yine diyorum bu isteklerde bulunan sadece kürtler.

başka birileri yok.laz veya çerkez veya başkaları yok.

ben siz kürtler üzerinde para kazanıyorsunuz demedim.ama kazananlar ortada.

devlet bütü hakları vermiş ayrım yapmıyor ama yok amaç başka ya şimdide resmi dil olsun(konu başlığı resmi dil diyor) demeye başladılar.

saygılarımla.

Serkan_Devrim
01.05.2006, 15:21
sevgili arkadşım oli

devlet bütü hakları vermiş ayrım yapmıyor ama yok amaç başka ya şimdide resmi dil olsun(konu başlığı resmi dil diyor) demeye başladılar.

saygılarımla.kürtlerin istediği resmi dil olması değil sevgili Ufuk. onların istediği anadilde eğitim ve yayın hakkı. ki bu onların en doğal hakkıdır.

manifesto
01.05.2006, 15:23
devlet bütü hakları vermiş ayrım yapmıyor ama yok amaç başka ya şimdide resmi dil olsun(konu başlığı resmi dil diyor) demeye başladılar
Hangi haklarmış sn.ufuk bunlar bir haber versek,Daha kendi dillerini öğrenmeleri ile ilgili yasa yeni çıkdı daha dur bakalım.Vergi alırken alevi sünni türk kürt diye ayrım yapmıyoruz ama hizmet götürürken maşallahımız var.
Hani ülkelerimiz üniversitelerinde kürdoloji bölümleri???
Ama türkoloji oldumu bişkek de astanada yakutistanda bile olsun istiyoruz???
Silüetini sevdiğimiz Türkiyesi...
Adam çocuğuna dahi sitediği ismi koyamıyor bugün sen hakdan bahsediyorsun

Oli
01.05.2006, 15:26
sevgili arkadşım oli

saygılarımla.

sayın ufuk44 bu konu başlığının sizin ekmeğinize yağ sürdüğünün farkındayım ve ilk tepkide benden farkındaysan manifesto asıl demek istediğinin yazışma falan değilde kabul edilmiş dil olması lazım mı diye sormuş.
en önemlisi manifesto kürt değil alevide değil.

herhangi bir türkiye cumhuriyeti vatandaşı çocuğunu okutmak istemese cezası var. yani serbest değil bir seçim hakkımız yok bu konuda. peki o halde neden lazlardan böyle bir istek gelmesini bekliyoruz devlet vatandaşı için vardır. diğer bir deyişle "insanı yaşat ki devlet yaşasın" bu lafı sadece insan hayatı olarak anlamamak lazım insanı yaşatmak demek o insanın kültürünün, dilinin, inancını yaşatılması demektir. bunun içinde illaki terör yapılmasını beklemek gerekmez. en azından dil hakkı zamanında verilse pkk örgütü eminim çıkmayacaktı veya çıksada daha az destek bulacaktı.

bir örnek daha veriyim ben bir adam öldürsem ve param yoksa devlet bana bedava avukat tahsis ediyor. demiyor başının çaresne bak...

ufuk44
01.05.2006, 15:28
kürtlerin istediği resmi dil olması değil sevgili Ufuk. onların istediği anadilde eğitim ve yayın hakkı. ki bu onların en doğal hakkıdır.

sevgil aliekber arkadaşım

anadilini öğrensin diye dil kursları açıldı.niye giden olmadı benim merak ettiğim bu.kapandı bu kurslar.

yayın hakkı diyorlar.devlet bunuda veriyor ama yayın hakkıda bir anda verilecek bir şey değil.şimdilik belirli saatlerde de olsada veriliyor.

isim verilme konusunda zaten ben bazı isimler yasaklansın demedim ki.verilsin.suça mehil vermeyecek bir isimse verilsin.

saygılarımla.

Oli
01.05.2006, 15:29
ek: Aleviler cemevi açmak için nasıl mücadeleler veriyor. daha demokratik bir ülke olsaydık hiçbir mücadele olmadan devlet alevi vatandaşlarına hem alevilik dersi hemde cemevi açma serbestisi verebilirdi.

bi bakış açısına göre yarın-öbürgün cemevi açmak istemek bölücülük olarak değerlendirilebilir. o zaman ne olacak biz aleviler sırf ülke sünni ve türk ülkesi kalsın diye cemevlerimizi bölücü olarak mı görücez...

Gannush
01.05.2006, 15:31
ufuk44
paraları yoktur belki o yüzden kursa gitmemişlerdir.

okullarda da ders verilsin.almayan zaten almaz... bu kadar büyük münakaşa neden çıkıyor ?

Oli
01.05.2006, 15:32
anadilini öğrensin diye dil kursları açıldı.niye giden olmadı benim merak ettiğim bu.kapandı bu kurslar.

bunun cevabını vermiştim ben üstte... türkiyede adım başı ingilizce kursu varken tüm yurttaşlar bu kurslara para ayırabiliyormu ki kendi anadilini kursta öğrenecek. ülkede ekmek bulamayan adam var ama yemeyip içmeyip kursta kürtçe öğrenecek? az biraz insaf....

Serkan_Devrim
01.05.2006, 15:33
sevgil aliekber arkadaşım

yayın hakkı diyorlar.devlet bunuda veriyor ama yayın hakkıda bir anda verilecek bir şey değil.şimdilik belirli saatlerde de olsada veriliyor.

isim verilme konusunda zaten ben bazı isimler yasaklansın demedim ki.verilsin.suça mehil vermeyecek bir isimse verilsin.

saygılarımla.olay kendi dilini öğrenmek değil Ufuk. kendi dilinde eğitim görmek. bugün Türkiye'ye ingilizce eğitim veren kurumlar bile var. kürtlerin isteği kendi dillerinde eğitim görmek.

ufuk44
01.05.2006, 15:34
sayın ufuk44 bu konu başlığının sizin ekmeğinize yağ sürdüğünün farkındayım ve ilk tepkide benden farkındaysan manifesto asıl demek istediğinin yazışma falan değilde kabul edilmiş dil olması lazım mı diye sormuş.
en önemlisi manifesto kürt değil alevide değil.

herhangi bir türkiye cumhuriyeti vatandaşı çocuğunu okutmak istemese cezası var. yani serbest değil bir seçim hakkımız yok bu konuda. peki o halde neden lazlardan böyle bir istek gelmesini bekliyoruz devlet vatandaşı için vardır. diğer bir deyişle "insanı yaşat ki devlet yaşasın" bu lafı sadece insan hayatı olarak anlamamak lazım insanı yaşatmak demek o insanın kültürünün, dilinin, inancını yaşatılması demektir. bunun içinde illaki terör yapılmasını beklemek gerekmez. en azından dil hakkı zamanında verilse pkk örgütü eminim çıkmayacaktı veya çıksada daha az destek bulacaktı.

bir örnek daha veriyim ben bir adam öldürsem ve param yoksa devlet bana bedava avukat tahsis ediyor. demiyor başının çaresne bak...

pkk terörünün çıkış amacı farkılydı.o çok geniş bir projenin parçasıydı.

zaten şu veya bu şekilde çıkacaktı.ama bu kadar zempatizan destek verirmiydi sanmam.

ikincisi laz ,çerkez veya başka etnik kökendeki insanların tarihi tam olarak bilemiyorum trt dil yayınlarına başladığında karşı çıktılar.bizim dilim türkçe lazca yayın veya çerkesc yayın istemiyoruz diye.

dernek faaliyetlerine baktığında her zaman karşı olduklarınıda göreceksin.

şu adam öldürme konusundaki örneğine diyecek lafın yok.çirkin bir örnek vermissin.yani olayla alakasız bir konu.

saygılarımla

Gannush
01.05.2006, 15:37
lazların bi kısmı da lazla eğitim istiyor. not edeyim.
mustafa topaloğlu mesela. gazetelerde okumuştum.
bence okullarda istenen azınlık dillerinde eğitim verilmesinin mahsuru yoktur. ülke birliğini kuvvetlendirir bu.

manifesto
01.05.2006, 15:40
Gandi ingilizlerin hindistanı ölme hareketlerinden haberdar olunca tüylerimi diken diken eden şu sözü söylemiş;
"Beni başdan başa testere ile ikiye bölün ama hindistanı bölmeyin"
Şimdi aynı sözü ben ülkem içinde söyleyebilirim.Bu ülke bölünmesin parçalanmsın diye şimdi dağda kandırılmış gençlerimizin dedelrei çanakkalede dimatokada galiçyada sakaryada şehit düştüler.
Devlet vatandaşına yabancılaştıkça vatandaş da devletine yabancılaştı.
Devlet!!,nedir ki devlet??? Başbabakanlıkda ki üç beş sandelye mi? yada çankayada ki kapı pencere mi? Yada genelkurmaydaki top tüfek mi?
Devlet insan demekdir vatandaş demekdir hizmet demekdir baba ana ve şevkat huzurun ve güvenin ve adaletin temsilcisi koruyucusu kollayıcısı dağıtıcısı demekdir.
Özgürlüklerden korkmadan özgürce yaşayabiliriz.

Oli
01.05.2006, 15:41
pkk terörünün çıkış amacı farkılydı.o çok geniş bir projenin parçasıydı.

komplolara inanmam... bazılarıda diyarbakır cezaevinde insanlara zorla nesin diye sorduklarını türk dedirtmeye zorladıklarını ve pkk nın diyarbakır cezaevinden çıkanlarca kurulduğunu söyler. doğru veya yalan diyemiyorum.

ikincisi laz ,çerkez veya başka etnik kökendeki insanların tarihi tam olarak bilemiyorum trt dil yayınlarına başladığında karşı çıktılar.bizim dilim türkçe lazca yayın veya çerkesc yayın istemiyoruz diye.

lazlar karşı çıkmadı aslında zaten lazcayı koymadılar. onlarda koymazsanız koymayın dedi diye biliyorum... çerkezler ise zaten dillerini unutmuşlar o yüzden öyle bir ihtiyaç duymuyorlar. birçok kürtte o yüzden artık ihtiyaç duymuyor...

şu adam öldürme konusundaki örneğine diyecek lafın yok.çirkin bir örnek vermissin.yani olayla alakasız bir konu.

bu örneği istemiyorlar dediğin için verdim. devlet vatanadaşıan sırf istediği için değil onun için daha iyi olacak şeyleri düşünmeli anlamında

ufuk44
01.05.2006, 15:48
sevgili arkadaşım oli

birincisi dediklerim komplo teorileri değildi.başta ermeni desteğinin olduğunu herkes biliyo.

benim korkum kuzey ıraktaki kürtlerin aslında yahudi oldukalrı iddasına türkiyedeki kürtler inanırsa ne olacak.

yıllardır mossad tarafından desteklenen k.ırak ve pkk acaba yahudi olduğuna inanacaklarmı.

bunlar komplo değil biraz haber oku .gör.

saygılarımla.

Gannush
01.05.2006, 15:50
korkma ufuk.
bunca sene boyunca türkiye kürtlere propaganda yaptı : türksününüz; kürtler kanmadı. yahudilere mi kanacaklar :)
gerçekçi ol
hem kürtler yahudi olsa ne ki.. yahudi olsalar, türk vatandaşı olmayacaklar mı?:)

Oli
01.05.2006, 15:54
sevgili arkadaşım oli

birincisi dediklerim komplo teorileri değildi.başta ermeni desteğinin olduğunu herkes biliyo.
benim korkum kuzey ıraktaki kürtlerin aslında yahudi oldukalrı iddasına türkiyedeki kürtler inanırsa ne olacak.
yıllardır mossad tarafından desteklenen k.ırak ve pkk acaba yahudi olduğuna inanacaklarmı.
bunlar komplo değil biraz haber oku .gör.

saygılarımla.

evet kuzey ırakta bazılarının ve barzaninin yahudi kökenli olduğu söyleniyor. ben tam bilmiyorum.
ermeni desteği konusunda ise: pkk nın kurulşunda onlarda olabilir mümkündür onların hıncı 1915 meselesinden...
türkiyede bir sorun varsa kıbrıs rumları, yunanistan, rusya falan desteklemiştir desteklerde bunda şaşılacak bir şey yok. Türkiyedende Çeçenlere destek verenler var.
uluslararası meselelerde ülkeler rakip ülkedeki zıtlıkları desteklerler bizim yapmamız gereken zıtlıkların kullanılmasına zemin vermemektir. Türkiye, müslümanlar diye çeçenlere destek veriyorsa rusyanında pkk yı desteklemesi aslında normal geliyor bana. rusyanın istediği güçsüz bir türkiye ise neden yapmasın ki?

not olarak şunuda ekleyeyim: anketi yanlış bulduğum için oy vermedim.

manifesto
01.05.2006, 16:06
benim korkum kuzey ıraktaki kürtlerin aslında yahudi oldukalrı iddasına türkiyedeki kürtler inanırsa ne olacak
Nasıl ki türk rus vede polonya vesair yahudisi varsa kürt yahudiside var,saddam döneminde bunların birçoğu israile yerleşti şimdi geri dönüyorlar.Bu kürtlerin yahudi olmasıyla ilgili bir durum değil.
Türkiyenin kendi sorunları diye birşey yoktur,türkiyenin tüm sorunları dünyanın sorunudur elbette taraf ve karşıtlar olacak.Bu türkiyenin yapması gerekenlerden geri adım atması demek değildir.
Bizde ırakın iç işlerine sürekli müdaahale ediyoruz çünkü orada azımsanmayacak bir türkmen nüfusu var kuzey ırakdan gelen açıklamalara bu yüzden şaşırmamak lazım,mesele yanlış yapmamaktır kanaatimce.
PKK Mossad ve Kuzey ırak ve molla barzani bağı yeni bir şey değil,türkiyeninde kuzey ırakda birsürü istihbaratçısı var herkez kendi davası peşinde.
Orta doğu sorunu türkiyeden çözülür bunun başka bir çözüm merkezi yok,hem filistin,hem kürt hem ırak hem suriye hem iran bütün bunlar tek bir sorun.

roro
01.05.2006, 16:21
Türkiye nin 2. bir resmi dile ihtiyacı da yok. zaten böyle bir talep de yok. Yanlızca türkiye de isteyenin kendi dilini özgürce öğrenmesi ve dilini geliştirmesi dir. BU isteğini de anayasal olarak güvence altına alınmasıdır.

izem
01.05.2006, 16:24
Yazık gerçekten yazık..

Aklıma her ne hikmetse..Cezayirliler ve İrlandalılar geldi..

Sadece yazık..

Güzel dilim Güzel Türkçem sen bin yaşa..benim dilimdeee!..

roro
01.05.2006, 16:25
sözün kime izem:?

izem
01.05.2006, 16:30
sözün kime izem:?

Tavrına göre..

Arkadaşım bak eğer tartışma istesem şu bu o deyip direkt kavga ederim!

Uğraşamm!..yeterince gerginim!

Bugün benim üniversitemde Sayın Sinanoğlunun katkılarıyla öyle güzel bir konferans yapmışken şimdi bu manzarayla inan hç uğraşamam!

Benim yolum bellii..
Benim dilim belli..

Oli
01.05.2006, 16:33
Tavrına göre..

Arkadaşım bak eğer tartışma istesem şu bu o deyip direkt kavga ederim!

Uğraşamm!..yeterince gerginim!

Bugün benim üniversitemde Sayın Sinanoğlunun katkılarıyla öyle güzel bir konferans yapmışken şimdi bu manzarayla inan hç uğraşamam!

Benim yolum bellii..
Benim dilim belli..

izem bizim dilimiz p.ç mi şimdi... senin ki bellide bizim ki belirsiz mi?
sinanoğluna takıl sen.... o bizim üniv.ede gelmişti tv de izledim birkaç kez gülüyorum komik adam...

türkün dili türkçe diye gir lafa. manifestoya sözüm de, oliye sözüm de, ama karanlığa kurşun atma lütfen...

ahanda türkçe: karanlığa sıkma kurşunu, fail yine belli...

izem
01.05.2006, 16:34
Ne diyosun sen?..
Türkçe konuş..

roro
01.05.2006, 16:36
Yazık gerçekten yazık..

Aklıma her ne hikmetse..Cezayirliler ve İrlandalılar geldi..

Sadece yazık..
yukardaki cümlen birisine verilmiş açıklayıcı bir cümle değil. yanlızca ortaya atılmış ne olduğu bellli olmayan bir söz.havada kalmış.
sözün kime ait sorusunda gerilecek bir durum yok.Ama sen gerilerek bu foruma katıldığında belli.
sayın sinanoğluna da saygılar.

manifesto
01.05.2006, 16:36
Eee kavga etmeden demek ki bazı hakları kimse vermiyor buda kavgacıları meşrulaştırmış oluyor haliyle.
Sen türkçe konuşuyorsun diye herkez türkçe konuşmalı öyle ya.
Bende türküm ve türkçe konuşuyorum ama dil bağnazlığıda yapmıyorum.
Sinanoğlu ülkesini okadar seviyor olsaydı yıllarca dışarıda değil herşeye rağmen ülkesinde bilim üretirdi,şimdi dönmüş millete ahkam kesiyor.
Bizim üniversiteyede geldi geometri sempozyumuna geometri ile ne alakası vardı ise.

izem
01.05.2006, 16:40
İrlandıları git araştır o zaman!
Cezayirliler ne durumda imiş git bi öğren bakalım!

Tek siz değilsiniz ki!..
Tek size değil ki lafım!..

İngilizce konuşmaya çalışan ve düşünen aptallara..Arapça konuşan ve düşünen dandiklere..

Hele zazaca demişsiniz ki ne alaka?..
Bu dil zaten Türkçenin alt ürünü!
Türkçe ile benzerliği fazla!
Etkileşimi fazla!
Konuşun dilinizi size karışan mı var! Geçtim artık sizinle o işleri!
Resmi dil ne demek yaaa!!

Mabeherdi : merhaba
Kama: kim
Sılamet: selamet
Hale: hal
Dem: dem, vakit
Heya: he ve ya ünlemleri birleşmiş, evet anlamındadır.
Hama: ama
Ke: ki
Mâlum: muallim
Mâlime: Muallime
Mektebe: okul aynı işte aynı!...

roro
01.05.2006, 16:43
bu forumun başına bir de türk alevi forumu yapın.Burda insanların fikirlerini açıklaması,( katılın veya katılmayın)nı tükçe konuş diyerek tavır konulmasını protesto ediyorum.Türkçe konuş tavrını bir faşizane tavır olarak görüyorum, ve bunu da bir alevinin söylemesini de kabul etmiyorum.

Oli
01.05.2006, 16:43
İrlandıları git araştır o zaman!
Cezayirliler ne durumda imiş git bi öğren bakalım!

Tek siz değilsiniz ki!..
Tek size değil ki lafım!..

İngilizce konuşmaya çalışan ve düşünen aptallara..Arapça konuşan ve düşünen dandiklere..

Türkçe ile benzerliği fazla!
Etkileşimi fazla!
Konuşun dilinizi size karışan mı var! Geçtim artık sizinle o işleri!
Resmi dil ne demek yaaa!!

irlanda yerine fransaya bak ispanyaya bak bi de.. onlarda üniter... irlandada olan mezhep sorunu... sinanoğlundan alınacak bilgi ancak bu olur...
merhaba arapça izem hanım...

türkçenin alt ürünü... türkçe nerde peki farsça ve arapçadan görünüyormu...
merhaba arapçadır. selamet arapçadır. m harfinde türjkçe yok zeki kız. hatta 29 harften 17 si türkçe harf değil...
tüm hakaretlerini iade ediyorum... sinirliysen git kuzey ırakta sinirini boşalt git busha kin kus... ırkçı insan..

araştırman ümit verici ama bunlar türkçede değil... hatta türkçe bulman için epey araman lazım he he he

izem
01.05.2006, 16:46
Yeter be yeter!
İlla her şeyi faşizanlığa getireceksiniz!
Dilimmede mi sahip çıkmıycam!
Efendi Efendddiiii kendine geeel! Bana faşist yaparsan ben seni ne yaparım düşün!...

Ne imiş faşisatin kelime anlamı söyle bana?..
İyki bi kelime öğrenmişsiniz!
Türkçeye sahip çıkmazsa faşistlikse en ala faşistim var mı!!!!!!

Konuşma eğer beğenmiyorsan bu dili!
Zazaca konuş yaz!

Bi de lafı doğru anla!
Kimse Türkçe mevcutken başka bir dili resmi yapamaz!
Memleket ve derdimiz Türkiye, dilimiz ve kaygımız da Türkçe olmalı artık!

Türkiye, çizilmiş sınırları içinde yaşayan herkesin; Türkçe de, onu seven sayan, koruyan ve ona ihtiyaç duyup kullanan her insanındır..!

müttaki
01.05.2006, 16:46
bence bu topic tam kazanlık :höng

kürtçe resmi dil olmalı mı :sasirdi: bence anlamsız. resmi dil tek olmalı ama düşündüğümüzde her taraf İngilizce düşündürmeye çalışan eğitim kurumlarıyla dolu, tezlerini ingilizce yazmadan devlet kurumlarında yer alamıyorsun gibi bir sürü tezatlık var

kürtçe eğitim verilmeli. farklılıklar yaşatılmalı. :)

izmirksk
01.05.2006, 16:47
arkadaşlar, ben izem gelir dedim değil mi:)
izem zazacaya laf yok:)

ayrıca oktay sinanoğlu yıllar boyu amerikalarda bilim yapıyor sonra geliyor ahkam kesiyor..:)takmayın fazla o adamı:)

izem ayrıca sen zazacaya laf söylersen bende senin diline(japoncaya laf söylerim:p :p )
neyse galiba birileri seni kızdırmış :))))
o şovenistlik yakalarını bırakın artık:)oktay sinanoğlu gibil birileri türk milliyetçiliği adına bir iki
şey söylüyor sizde gaza geliyorsunuz:)

(:)izem bana cevap veriiken altta ne mutlu türküm diyene vb..bir iki özdeyiş bekliyorum son zamanlarda ihmal ediyorsun:)

izem
01.05.2006, 16:47
irlanda yerine fransaya bak ispanyaya bak bi de.. onlarda üniter... irlandada olan mezhep sorunu... sinanoğlundan alınacak bilgi ancak bu olur...
merhaba arapça izem hanım...

türkçenin alt ürünü... türkçe nerde peki farsça ve arapçadan görünüyormu...
merhaba arapçadır. selamet arapçadır. m harfinde türjkçe yok zeki kız. hatta 29 harften 17 si türkçe harf değil...
tüm hakaretlerini iade ediyorum... sinirliysen git kuzey ırakta sinirini boşalt git busha kin kus... ırkçı insan..

araştırman ümit verici ama bunlar türkçede değil... hatta türkçe bulman için epey araman lazım he he he

Ciddi olursan bir gün, her cümnlenin sonunda anlamsız bir ifade olan heheh ni kullanmazsan gel tartışalım!

Serkan_Devrim
01.05.2006, 16:48
Kimse Türkçe mevcutken başka bir dili resmi yapamaz!
gerginliği boşa yaratıyorsun. zaten oli de türkçe dışında resmi dil istemedi. hatta karşı çıktı bu topiğe. onun söylediği anadildir. anadil ile resmi dil farklıdır.

roro
01.05.2006, 16:49
devlet bahçeli bile senden daha sakin.
Sinanoğlu dan fırça yemişsen biz ne yapalım:))))(Bu arada sinanoğlu da konu mankeni oldu)

izem
01.05.2006, 16:50
Sözüm birine mi!
İlk mesajımı oku bakalım Mod!
Kİme laf atmışım!

Siz Türkçe yazmayı öğrenmişiniz ama Türkçe düşünmeyi ve anlamayı öğrenememişsiniz..İşiniz gücünüz laga luga! Dalga..Bu lafım size İzmirksk!

Benim ve Atanın sözleri ile eğlenceksen buyur sana eğlence..

Bir çınarın gölgesinde
Sözcüklerle öpüşüyoruz
dil dile
Türkçenin sevdası bu
Sığmaz öyle her yüreğe

selametle!...

roro
01.05.2006, 16:51
İzem kendi dilini bile anladığı yok. Kimse resmi dil de istemdi.Kendilini anlamayan kendi dilini de savunamaz.

izem
01.05.2006, 16:52
devlet bahçeli bile senden daha sakin.
Sinanoğlu dan fırça yemişsen biz ne yapalım:))))(Bu arada sinanoğlu da konu mankeni oldu)

Senin gibi zihniyetler yüzünden bu Türkçe bu bayrak bu millet Ülkücülerin teklinde ya!

Sizinle tartışmanın bile tadı yok!

CHPliyim..Kemalistim..Mutluyum çünkü Türküm!..
hadi buyur..de bakalım faşist!..

benim de lafım hazırdır sana..

MetinK

Mektebe: okul aynı işte aynı!...[/B]

Üniversiteye giden biri daha vardi biomedical.Gitarla poz vermisti avartarinda.Güzel tingirdiyordu.Ayni senin simdi gibi yani.Oda Alevilik sadece Türklerindir diyordu.
Ona sunu demistim: Sen o üniversitenin arka kapisindan mi iceri girdin diye.
Simdi bu karsilastirdigin kelimeleri de bize Türkce diye yutturuyorsun öyle mi?
Hepsi Arapca ve Farsca olan bu kelimeleri aklinca Zazaca-Türkce karsilastirmasi yapip alt dil olarak yedirteceksin.
O zaman bende derim ki Türkce Farsca ve Arapcanin alt dilidir.
Oldu mu ?

Git ilkokuldan bir daha basla okumaya sen...
Dil bilgisi dersini kacirma.

manifesto
Araplar farslar dava açsa türkçe diye birşey kalmaz:)bütün kelimeleri torbaya koyup götürseler biz konuşamayız bile,yani bölge dilleri ne birinin altı nede üstü hepsinde hepsinden var.
Ayrıca resmi dili bazı arkadaşlar anlayamamış kendi kafalarından sözler söylüyor.İspanyanın devlet dili ispanyolcadır ama dört tane resmi dil vardır.
Katalanca,baskça,galiçyaca ve ispanyolca anlatabildik mi???
Bu örnekleri dönyanın diğer devletleri ile çoğaltabiliriz hiçbiri sırf dil yüzünden ne parçalanmış nede bölünmüş halk varsa dilde vardır.

izem
01.05.2006, 16:54
Araplar farslar dava açsa türkçe diye birşey kalmaz:)bütün kelimeleri torbaya koyup götürseler biz konuşamayız bile,yani bölge dilleri ne birinin altı nede üstü hepsinde hepsinden var.
Ayrıca resmi dili bazı arkadaşlar anlayamamış kendi kafalarından sözler söylüyor.İspanyanın devlet dili ispanyolcadır ama dört tane resmi dil vardır.
Katalanca,baskça,galiçyaca ve ispanyolca anlatabildik mi???
Bu örnekleri dönyanın diğer devletleri ile çoğaltabiliriz hiçbiri sırf dil yüzünden ne parçalanmış nede bölünmüş halk varsa dilde vardır.

Saçma..
Hem de fazlasıyla..
Biz dil kökenine değil..
Sahip olduğumuza bakarız..

metink..
lafın eğer birileri gibi suyunısındıya getiriliyorsa..
ben burdan ayrılırım!
Tutancak ve bulunmamaı gerektirecek bir şey yoksa..
Zor bir şey değil bu..

Benim yolum yine aynıdır..

izmirksk
01.05.2006, 16:56
!

Siz Türkçe yazmayı öğrenmişiniz ama Türkçe düşünmeyi ve anlamayı öğrenememişsiniz..İşiniz gücünüz laga luga! Dalga..Bu lafım size İzmirksk!

Benim ve Atanın sözleri ile eğlenceksen buyur sana eğlence..

.
izem seni bir fena dolduruşa getirniş(oktay sinanoğlu olmasın:)))
sende haklısın bir türk kızı olarak şovenist ,milliyetçiliği yazıları okuyunca faşizanlığın tutuyor:)
neyse bu aralar gerginsin galiba:p
ben faşizan ve şovenist düşünceleri ,tartışılabilecek bilimsel konular olarak görmediğim için sadece yakaladımı dalga geçerim:)
ciddi konu ile mi dalga geçiyoruz sanki:)

MetinK
01.05.2006, 16:56
Mutluyum çünkü Türküm!..

Ben de MUTLUYUM ama türk degilim...:komik

Serkan_Devrim
01.05.2006, 16:59
konu polemiklere neden olduğu için kapatıyorum. resmi dil ile anadil tartışması farklıdır. resmi dil tektir ve Türkçedir. topik altında konuş**** ise anadil isteğidir.

chatlakalper
01.05.2006, 19:18
:) güldüm sadece bu yazıyı okurken

chatlakalper
01.05.2006, 20:44
oli arkadaşımız sormuş ''neden güldün diye'' şundan güldüm anayasamızda yazıyor devletin resmi dili türkçedir diye.Anayasayımı değiştirecekler birde kürtçe olsun diye. ona güldüm.