Orijinalini görmek için tıklayınız : Alevİ KÖylerİnİn Kalkindirilmasi

denizser
02.05.2006, 10:52
Ben Tokat-Artova-Bayırlı Köyündenim. Eski Adı Heris'tir. Köyümüz Silis Özü denen ve tamamen Alevi köylerinden oluşan bir yerdedir. Zile'ye, Turhal'a ve Pazar'a sınırdır. Özdeki en eski ve en büyük Alevi Köylerinden birisidir.
Ancak bu köy dağılma tehlikesiyle karşı karşıya, daha doğrusu köyde göç nedeniyle neredeyse hiç genç kalmadığı için nüfus yaşlanmakta ve her yıl 5-10 ev daha boşalmaktadır. Bu sorun sadece Bayırlı Köyü'nün sorunu değildir.
Ben öncelikle Silis Özü'ndeki Alevi Köylerinin sonrasında da tüm alevi köylerinin kalkındırılması için "NE YAPILABİLİR"i tartışalım. köylerde sadece tarım ve hayvancılık yapılamakta ve bu da deden, babadan kalma yöndemlerle bilinçsizce yapılmakta, ormanlar gün geçtikçe azalmakta, çok uygun bir coğrafyası olmasına rağmen arıcılık neredeyse hiç yapılamamakta, tavukçuluk, hayvancılık çok verimsiz şekilde yapılmakta ve yine uygun olmasına rağmen meyvecilik nberedeyse yok denecek kadar az.
Lütfen tartışmaya katılın ve bana fikir verin.
Tartışarak çözümler üretelim. Ben bir akademisyenim ve işin bilimsel boyutuyla da ilgileniyorum. Her türlü fikire ihtiyacım var.
Saygılarımla.

seheryelikiz
02.05.2006, 13:56
Bu konu alevi köyleri için büyük önem taşımakta.öncelikle böyle bir konuyu açtığınız için teşekkür ediyorum.köy nüfusunun azalması,köyde sadece yaşlıların kalması genç nüfusun neredeyse yok denecek seviyeye düşmesi...genel bir sorundur.Bu sorunu ortaya çıkaran nedenler;en başta,işsizliktir daha sonra siyasi sorunlar (Tokat bölgesinde bir dönem zorunlu göç yapmak zorunda olanlar olmuştur)
Bir dönem Tokat'ın OHAL ilan edilmesi en başta dağ köylerine büyük darbe olmuştur.O dönem çoğu köy boşaltılmış(Tokat merkeze bağlı-hallalan-arhov-sarıtarla)zorunlu göç yapmışlardır.Ve bu çevrede bir çok köy muhtarı öldürülmüştür(Turhala bağlı-Karkın-Kuytu-Çerdiğin-Erbaa ya bağlı-Fındıcak köyü)
Köylülerin yaylaya göçleri yasaklanmış vede dolayısıyla hayvancılık büyük darbe yemiştir.
o dönem köye giriş çıkışlar kontrollü olduğu gibi halka terörüst,işbirlikçi...gözüyle bakıldı,halka zorunlu korucu görevi verildi.en başta benim köyüm yani Tokat-Erbaa-Keçeci köyü bu sorunları yaşadı.Çevre köyler rasında en büyük sorunu bu köy yaşamıştır vede yaşamaya devam etmektedir.
En başta alevi köylerinin kalkınabilmesi için eğitime büyük önem vermeleri gerekiyor.okuyan sayısı fazlalaşsada yetersiz.Devletin bu köylere bakış açısı değişmeli,gençlerin çalışabileceği iş alanları açılmalı(süt ürünleri koop.gibi...)ve desteklenmeli.köylerde tarım,hayvancılık...gibi alanlarda gelişme olmadığı,modern tarıma geçilmediği sürece gençler hep başka illerde kendilerine iş alanı yaratmaya devam edeceklerdir.

denizser
03.05.2006, 19:45
Alevilerin köylerinden kopmaları/koparılmaları, onların köklerinden de koparılmasıdır. beni bir şoven olarak değerlendirenler olabilir, ama eğri oturup doğru konuşmak gerekir; sadece bu ülkenin değil dünyanın/insanlığın alevi felsefesine ihtiyacı vardır. barışı, demokrasiyi, insan haklarını, kadın-erkek eşitliğini, erdemi, dürstlüğü, vatan, insan, hayvan ve doğa sevgisini bu felsefe fazlasıyla içinde barındırır.
köylerinden koparılan gençlerimiz, kentlerde açlığa, düşük ücretli köleliğe, suça itilmekte, özlerini kaybetmekte ve deyim yerindeyse sudan çıkmış balığa dönmektedirler. hepimiz bu süreci bir şekilde yaşadık yada yaşamaya devam ediyoruz. lütfen sessiz kalmayın ve düşüncelerinizi burada paylaşın. düşünceleriniz bilimsel bir platformda tartışılacak ve değerlendirilecektir.
seheryelikiz rumuzlu arkadaşa teşekkür ediyorum.
saygılarımla.