birdal can
02.05.2006, 20:17
selm bütün canlar.ben sivas imranlı cerit köyündenim.aslen tunceli pülümürden gelmeyiz.aşiretimiz koçgiri aşiretidir.koçgirinden oln var mı?
|
Orijinalini görmek için tıklayınız : Sivas / Koçgiri(Qoçgiri) Aşireti birdal can 02.05.2006, 20:17 selm bütün canlar.ben sivas imranlı cerit köyündenim.aslen tunceli pülümürden gelmeyiz.aşiretimiz koçgiri aşiretidir.koçgirinden oln var mı? Canan58 03.05.2006, 19:07 Selam can bende koçgiri aşiretindenim ama biraz geç öğrendim galibaa yeni haberim oldu aman kızmayınn...:p Geçen gün babamla sohbet ederken öğrendim ama fazla detaylı değil.Dha sonra öğrenip sana aktarırım sevgiyle kal...:) birdal can 04.05.2006, 13:14 tamam canan58.bende sivas imranlılıyım.aslen tunceliden gelmeyiz.ist un neresinden? Canan58 04.05.2006, 13:15 tamam canan58.bende sivas imranlılıyım.aslen tunceliden gelmeyiz.ist un neresinden? B.evler suskun_kocgiril 04.05.2006, 14:35 merhaba koçgirililer biz aynı yörenin çoçuklarıyız aynı yörenin insanlarıyız. koçgiriyi bilmek,yaşatmak gerek. koçgiride yapılan zulünleri,katliyamları,işkenceleri yani insanlarımıza acımasızca yapılan tüm gardarca şeyleri unutmamalıyız. yapılanlar bizim dedelerimizi,nenelerimizi yapılmıştır. ben bir koçgirili olarak koçgirili olmaktan gurur duyuyorum. Şoreş 04.05.2006, 17:47 Kardeş nerelerdesin?? Msn ede gelmiyorsun :) eskici 08.05.2006, 21:43 Selam arkadaşlar bende koçgiriliyim .Hep ezilen sömürülen bir halk olmusuz ama yinede insanları sevmeyi bir felsefe edinmisiz.Belgeseli izlediğim zaman gurırlandım. Her zaman başımız dik anlımızın akıyla yaşamayı bilmisizdir.Tabiki göç olduktan sonra bile insanlar halen bir koçgiri özlemini içlerinde hisetmişlerdir. Ben pek gitmedim çocukluğumu istanbulda yaşadım ama yinede koçgirili olmaktan gururlu vede onurlu olmusumdur.Koçgirili olduğu halde çoğumuz bunu bilmemekteyiz. Tabiki yeterince bilgi edinmedik. Yeni teni öğrenmeye başladık. BlackBrowny 07.08.2006, 01:10 Bende Kocgiri Asiretindenim! :thumbup1: :thumbup1: Şoreş 07.08.2006, 01:12 Bende varım.. Baba tarafından hem Koçgiri hem Xiran, anne tarafımdan da Koçgiri kanı taşıyorum. Koçgiriliyiz.Gurur duyuyorum. KoCGIRİ 07.08.2006, 08:27 merhaba canlar... http://img220.imageshack.us/img220/7461/dscn2706wf4.jpg Yusuf Eroğlu 04.09.2006, 23:21 slm Koçgirili canlar öncelikle hepinizi sevgiyle kucaklıyorum.aşiret hakında yeterli bilgiye sahipmisiniz, meydana gelen olaylarda ağaların aynadıkları oyunlarda haberiniz veya bilginiz varmı.Mustafa Kemal emperyalizme baş kaldırıp yurtseverleri örgütlemek için Erzurum ve Sivas kongreleri düzenlerken koçgiri ağaları hain vahdettin taraftarları olarak ozamanlar kongre(halk arasındaki deyimle) yanlısı halka ve aşiretlere şidet ve baskı uygulamıştır.Emperyalist İngiliz ve kendi saltanatını korumaya çalışan hain Vahdettinin maşası olmuşlardır.Numaradan mustafapaşa denilen ağaya paşalık ünvanı ve özerk bir derebeylik vadiyle kandırılarak Mustafa Kemale asker vermedikleri gibi isyan edip genç cumhuriyetin kurulmasına karşı çıkmışlardır. suskun_kocgiril 11.09.2006, 17:20 madem böyle düşünüyorsunuz....; eğer bir toplumun anadilinde konuşması engellenirse daha önce hiç bilmediği dilde konuşmaya zorlanırsa ve hiç bilmediği diyarlara göndermek istenirse buna göz yumulamaz ... ve dersimliler ve koçgirililer daha sonra karar verip savaşa asker göndermeseydi o zaman cumhuriyet kurulmazdı belki... hem şimdi ki cumhuriyeti görüyoz.. gerici ve ülkenin karanlığa doğru gitmesi için ellerinden gelen insanların dilinde oyuncak olmuş.... M.Kemel bu günkü günler için cumhuriyeti kurduysa......istediği oldu o zaman... insanlar sefalettten ve yoksulluktan kan ağlıyo.... keklikoluk köyü 11.09.2006, 18:41 Mardin'den merhabalar. Köyümüz Keklikoluk; Sivas İmranlı ve Erzincan Refahiye Gümüşakar (Koçgiri) taraflarından gelen Koçgiri Aşireti mensupları tarafından kurulmuş. http://iskenderyildiz46.sitemynet.com/Keklikoluk/ ve www.keklikoluk.com adreslerinden bilgi alabilirsiniz. Belki de bir akrabanıza ulaşabilirsiniz. Simon 03.10.2006, 00:38 var arkadaşım bende azigerliyim bzde aslen dersimde gelmeyiz alişer efendinin torunlarıyız acareftelya 03.10.2006, 11:01 bende koçgiri aşiretindeyim arkadaşlar selam olsun guneyyy 03.10.2006, 11:16 selm bütün canlar.ben sivas imranlı cerit köyündenim.aslen tunceli pülümürden gelmeyiz.aşiretimiz koçgiri aşiretidir.koçgirinden oln var mı? birdal merhaba ben de imranlı ceritten mutlaka akrabayız:) Gülseren58 03.10.2006, 11:55 Merhaba, ben de Zara/Bolucan/Yukarıçamözlüyüm. Bildiğim kadarıyla köyümün bulunduğu bölgede birkaç tane daha köy Koçgirili. muratcann 03.10.2006, 16:09 selam arkadaşlar bende koçgiri aşiretindenim .ismim murat.sivas-zaralıyım.sizlerle tanışmak çok güzel... keklikoluk köyü 03.10.2006, 18:26 Merhabalar. Köyümüzün fotoğrafları foruma da eklendi. ALEVİ KÖYLERİ = AKDENİZ = KAHRAMANMARAŞ GÖSKUN KEKLİKOLUK KÖYÜ'NE HOŞGELDİNİZ kısmına bakabilirsiniz. Keklikoluk-46 04.10.2006, 06:51 Merhabalar. Kahramanmaraş Göksun Keklikoluk Köyü'ndenim.Köyümüzü kuran Alevi inançlı ve Kürtçe konuşan Koçgiri Aşireti mensubu büyüklerimiz, Sivas İmranlı-Doğançal (Yazıkoy),Söğütlü (Gundé Kuppo), Eskidere (Gundé Nahalé),Delice; Sivas Zara ve Erzincan Refahiye-Gümüşakar (Koçgiri) ve çevresindeki yerleşim birimlerinden gelip Binboğa Dağları’nın batısında, yaklaşık 1630 rakımlı Keklikoluk Köyü’nü yurt edinmişler, 1877 – 1882 yılları arasında Keklikoluk’u kurmuşlar. Köyümüzün fotoğrafları foruma da eklendi. ALEVİ KÖYLERİ = AKDENİZ = KAHRAMANMARAŞ GÖKSUN KEKLİKOLUK KÖYÜ'NE HOŞGELDİNİZ kısmına bakabilirsiniz. 46-Keklikoluk 06.10.2006, 07:26 Merhabalar. Kahramanmaraş Göksun Keklikoluk Köyü'ndenim.Köyümüzü kuran Alevi inançlı ve Kürtçe konuşan Koçgiri Aşireti mensubu büyüklerimiz, Sivas İmranlı-Doğançal (Yazıkoy),Söğütlü (Gundé Kuppo), Eskidere (Gundé Nahalé),Delice; Sivas Zara ve Erzincan Refahiye-Gümüşakar (Koçgiri) ve çevresindeki yerleşim birimlerinden gelip Binboğa Dağları’nın batısında, yaklaşık 1630 rakımlı Keklikoluk Köyü’nü yurt edinmişler, 1877 – 1882 yılları arasında Keklikoluk’u kurmuşlar. Köyümüzün fotoğrafları foruma da eklendi. ALEVİ KÖYLERİ = AKDENİZ = KAHRAMANMARAŞ GÖKSUN KEKLİKOLUK KÖYÜ'NE HOŞGELDİNİZ kısmına bakabilirsiniz. Şoreş 07.10.2006, 10:06 Koçgiri Aşiretinden videolar için; http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=20220 Culfali 12.12.2006, 05:04 oncelikle resim super,,,,eylemini candan destekliyorum.. bende kocgiriyim, aslen tunceli ovacik dan gelme sivas imranli culfalara yerlesmisler.. Herkese selamlar.. Şoreş 12.12.2006, 17:15 oncelikle resim super,,,,eylemini candan destekliyorum.. bende kocgiriyim, aslen tunceli ovacik dan gelme sivas imranli culfalara yerlesmisler.. Herkese selamlar.. Benimde bir yanım Koçgirilidir.. Bizimkiler Tunceli Dere Laçiden gelmişler Sivasa.. Gunde Paciyan/Toklucak Köyü.. Laçinoğlu tarafından kurulmuştur.. Koçgirinin Laçinan Kabilesidir. Şoreş 12.12.2006, 21:25 Koçgiri kelime anlamı olarak göç eden demektir.. Koç, Kürtçede '' Göç '' demektir.. Kirin ise Kürtçede '' Etmek '' demektir... Koç + Kiri : Göç eden demektir.. Culfali 18.12.2006, 19:51 Benimde bir yanım Koçgirilidir.. Bizimkiler Tunceli Dere Laçiden gelmişler Sivasa.. Gunde Paciyan/Toklucak Köyü.. Laçinoğlu tarafından kurulmuştur.. Koçgirinin Laçinan Kabilesidir. Verdigin bilgiler icin cok tessekurler... videolar kismina simdi girip bakacagim.. guneyyy 19.12.2006, 10:21 ben imranlı, cerit köyündenim birdal can 20.12.2006, 22:01 birdal merhaba ben de imranlı ceritten mutlaka akrabayız:) kusura bakma can msj nı yeni okuyorum.ceritten kimlerdensin??? Şoreş 24.12.2006, 14:16 Koçgiri Kültür Merkezi geliyor canlar.. Niwan 24.12.2006, 14:24 Bu gerçekten harika bir haber.ne zaman ve nerde?biraz detaylı anlatırsan çok sevinirim.. Şoreş 26.12.2006, 19:18 Bu gerçekten harika bir haber.ne zaman ve nerde?biraz detaylı anlatırsan çok sevinirim.. Şimdilik pek bilgi veremiyorum ama kısa zamanda Dayımdan bilgi almaya çalışacağım.. Nerde kurulacak yada gerçekten büyük bir Kültür Merkezi mi olacak, öğrenmeye çalışırım.. zamane24 02.01.2007, 14:31 BENDE Koçgiriliyim... Ceno 03.01.2007, 12:06 selam kardeş ben Antalya'da oturuyorum. aslen Sivas İmranlı'dan gelmeyiz Koçgiri İsyanı ile birlikte Kayseri/Develi/Çadıryeri Köyünü kurmuşuz. bizim köy ve civarındaki Koçgiri Aşiretinden olup toplam 5 köy var. ayrıca Tufanbeyli ve Sarız ilçelerine bağlı birçok alevi köyü var bir çoğu Koçgiri Aşiretindendir. Doğal olarak ben de bir Koçgiri'yim iletişim kurmak istersen msn adresim. Şoreş 03.01.2007, 12:10 selam kardeş ben Antalya'da oturuyorum. aslen Sivas İmranlı'dan gelmeyiz Koçgiri İsyanı ile birlikte Kayseri/Develi/Çadıryeri Köyünü kurmuşuz. bizim köy ve civarındaki Koçgiri Aşiretinden olup toplam 5 köy var. ayrıca Tufanbeyli ve Sarız ilçelerine bağlı birçok alevi köyü var bir çoğu Koçgiri Aşiretindendir. Doğal olarak ben de bir Koçgiri'yim iletişim kurmak istersen msn adresim. Forumda '' MSN/Mail '' Adresi vermek yasaktır. Benimde bir yarım Koçgirilidir.. Forumumuza hoşgeldin can...:thumbup1: Linkteki Ankette oy kullanabilirsiniz ; http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=3024 gül01 05.01.2007, 20:48 bende koçgiri aşiretindenim...iyi akşamlar canlar.. ebru58 09.01.2007, 23:22 slm canlar bende koçgiri aşiretindenim sivas zara pazarbelen köyündenim( www.pazarbelen.com.tr ) KoCGiRiLi_ 01.02.2007, 00:30 koçgirili takınırımda koçgirili olmam mı... baba tarafım balolardan anne tarafım ibolardan... selam olsun Ya Huseyn... Şoreş 01.02.2007, 00:32 Arkadaşlar aşağıdaki Linkte, Aşiretimize oy vermeyi unutmayın :) http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=3024 Benim annemler Laçinler Kabilesinden.. Laçinanlar. tatlı cadı 02.02.2007, 22:33 slm canlar bende koçgiriliyim . KoCGIRİ 07.02.2007, 16:57 selam kardeş ben Antalya'da oturuyorum. aslen Sivas İmranlı'dan gelmeyiz Koçgiri İsyanı ile birlikte Kayseri/Develi/Çadıryeri Köyünü kurmuşuz. bizim köy ve civarındaki Koçgiri Aşiretinden olup toplam 5 köy var. ayrıca Tufanbeyli ve Sarız ilçelerine bağlı birçok alevi köyü var bir çoğu Koçgiri Aşiretindendir. Doğal olarak ben de bir Koçgiri'yim iletişim kurmak istersen msn adresim. merhaba cenap develi ,sarız , tufanbeyli (binboğalar yöresi) bildiğin Koçgiri köy isimlerini buraya yazabilir misin? teşekkürler şimdidien... Şoreş 07.02.2007, 17:22 Aşiretinize oy vermeyi unutmayın :) http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=3024 Ceno 07.02.2007, 17:34 tufanbeyli (adana) köyleri: hanyeri, emirgazi, çiftlik, taşpınar, develi (kayseri) köyleri: gezbeli (çadıryeri), alaylı, karapınar, derebaşı sarız (kayseri) : ördekli , gümüşali, sancakağıl, darıdere, altınsöğüt(bir bölümü), ağdere keklikoluk köyü de koçgiridir ama maraş göksun a bağlıdır. sarız da ve maraş'da daha var ama bildiklerim bunlar can. ayrıca alevi olduğunu bilip de koçgiri olmayan köyler de var bu köylere yakın. alişero 07.02.2007, 17:45 selam merhaba dostlar alişer ve zarife ananın torunları aslınıza sahip çıkmanıza çok sevindim bende Qoçgiri aşireti olan izol aşiretindenim Cercerus 07.02.2007, 17:59 slm bende koçgiri aşiretindenim tunceliden göçme sivasa yerleşmiz dedelerimiz analarımız .. Şoreş 07.02.2007, 22:39 selam merhaba dostlar alişer ve zarife ananın torunları aslınıza sahip çıkmanıza çok sevindim bende Qoçgiri aşireti olan izol aşiretindenim İzol ile Koçgirililerin bir ilgisi yoktur.. İzol Aşiretinden olma bir söylentidir almış başını gidiyor.. Koçgirinin yaşlıları asla İzolluyuz demezler.. Koçgiri Aşireti Tuncelinin İlçelerinden göçmüştür.. Osmanlı kayıtlarına göre çıkış noktası Nazımiye Khal Men / Günlücü Köyüdür.. İzol bir söylentidir, İzolların yarısı Sünnidir ayrıca.. Koçgiri komple Alevi olup, İzollarla bir ilgisi yoktur. tufanbeyli (adana) köyleri: hanyeri, emirgazi, çiftlik, taşpınar, develi (kayseri) köyleri: gezbeli (çadıryeri), alaylı, karapınar, derebaşı sarız (kayseri) : ördekli , gümüşali, sancakağıl, darıdere, altınsöğüt(bir bölümü), ağdere keklikoluk köyü de koçgiridir ama maraş göksun a bağlıdır. sarız da ve maraş'da daha var ama bildiklerim bunlar can. ayrıca alevi olduğunu bilip de koçgiri olmayan köyler de var bu köylere yakın. Göksunda 12 Köy Koçgirilidir.. KAHRAMANMARAŞ - GÖKSUN 1-Keklikoluk 2-Akboyun (Bozhöyük Beldesi'nin mahallesi) 3-Yoğunoluk 4-Sırmalı 5-Sırapınar 6-Küçükmezek 7-Yeşilköy (Daşkésan) 8 - Kutu (Quti)-(Küçükçamurlu Köyü'nin mahallesi) 9 - Acıelma 10-Hoğtaş 11-Düğünyurdu 12-Alıçlıbucak (Komır) Koçgiri en büyük Alevi Aşireti sanırım.. Sivas, Tunceli, Erzincan, Adana, Maraş, Kayseri vb.. Ceno 07.02.2007, 23:51 şoreş can demişsinki aşiretinize oy vermeyi unutmayın. senin bir tarafın hiran dı yanılmıyorsam ikisine birden mi oy kullandın ne yaptın can ? Şoreş 07.02.2007, 23:57 Ben Koçgiriye verdim abim.. :wink: İki Aşirette çok büyük gerçekten. Hangisine versem diye şaştım :yamukgul: Ceno 08.02.2007, 00:20 Ben Koçgiriye verdim abim.. :wink: İki Aşirette çok büyük gerçekten. Hangisine versem diye şaştım :yamukgul: demekki kanın seni koçgiriye çekti. kan çeker derlermiş ya işte o hesap. neyse zaten koçgiri hakkındaki yazdıklarından koçgiriye oyunu kullandığını tahmin etmiştim. koçgiri hakkında senden baya bir bilgi öğrendiğimi itiraf etmeliyim. çok yararlı oldu bu bilgiler bana. tarihimden aldığım güçle, geleceğe dair adımlarımı daha sağlam atabiliyorum bu sayede. sağolasın... aykudgöksun 08.02.2007, 00:47 tufanbeyli (adana) köyleri: hanyeri, emirgazi, çiftlik, taşpınar, develi (kayseri) köyleri: gezbeli (çadıryeri), alaylı, karapınar, derebaşı sarız (kayseri) : ördekli , gümüşali, sancakağıl, darıdere, altınsöğüt(bir bölümü), ağdere keklikoluk köyü de koçgiridir ama maraş göksun a bağlıdır. sarız da ve maraş'da daha var ama bildiklerim bunlar can. ayrıca alevi olduğunu bilip de koçgiri olmayan köyler de var bu köylere yakın. biz göksun komırlıyız can bizi unutmuşsun yaw neyseki şoreş can düzeltmiş.saol cano GüneyinEfendisi 08.02.2007, 00:50 Merhaba canlar bende Koçgiri aşiretindenim. Dersim katliamından sonra Sarız Gümüşali ye ordanda Adana' ya dedelerim göçmüş. Birazda Kızıldelilik var. Şoreş 08.02.2007, 01:07 Koçgirililer, Tuncelinin hangi yörelerinden göçtüğünüzü biliyorsanız onlarıda yazın, Aşiretimiz hakkında farklı bilgilere, ip uçlarına ulaşabiliriz. KoCGIRİ 08.02.2007, 17:42 tufanbeyli (adana) köyleri: hanyeri, emirgazi, çiftlik, taşpınar, develi (kayseri) köyleri: gezbeli (çadıryeri), alaylı, karapınar, derebaşı sarız (kayseri) : ördekli , gümüşali, sancakağıl, darıdere, altınsöğüt(bir bölümü), ağdere keklikoluk köyü de koçgiridir ama maraş göksun a bağlıdır. sarız da ve maraş'da daha var ama bildiklerim bunlar can. ayrıca alevi olduğunu bilip de koçgiri olmayan köyler de var bu köylere yakın. Cenap kardeş, sarız a bağlı çağşak, tavla, kırkısrak, dallıkavak köyleri de Koçgiri midir ? kayserinin pınarbaşı ilçesinde koçgiri köyü var mıdır ? teşekkürler Ceno 08.02.2007, 18:18 Cenap kardeş, sarız a bağlı çağşak, tavla, kırkısrak, dallıkavak köyleri de Koçgiri midir ? kayserinin pınarbaşı ilçesinde koçgiri köyü var mıdır ? teşekkürler kardeş sorduklarından sadece kırkısrak hakkında şunu söyleyeyim, malatya-akçadağ(kürecik ten) göç etmişlerdir ve de koçgiri değillerdir(alevilerdir). diğerleri hakkında sadece isim bilgisi var kardeş tek bildiğim alevi oldukları. pınarbaşı nda şahsen duyduğum yok. saygılarımla. şeytan 10.02.2007, 11:18 selamlar koçdiri aşireti mensupları erdal_87 11.02.2007, 12:16 merhabalar canlar bende koçgiriyim. sivas imranlı gebikian köyündenim. ama malesef köyümün yeni adnını bilmiyorum.aynı zamanda sivas cumhuriyet üniversitesi jeoloji mühendisliği 2. sınıf öğrencisiyim. Şoreş 12.02.2007, 14:45 kardeş sorduklarından sadece kırkısrak hakkında şunu söyleyeyim, malatya-akçadağ(kürecik ten) göç etmişlerdir ve de koçgiri değillerdir(alevilerdir). diğerleri hakkında sadece isim bilgisi var kardeş tek bildiğim alevi oldukları. pınarbaşı nda şahsen duyduğum yok. saygılarımla. Gördüğüm Koçgirililer genellikle Laçin, İbo, Balo Oymağından.. Zazalar, Kerteller Grubundan kimse yok mu ?:) Bu arada İmranlı KapıMahmutlu Koçgirililer Hozattan göçmüşlerdir. Nazlıçiçek 15.02.2007, 16:10 MERHABA isyanın başeğilmezliğin simgesi olan Koçgirililere.Şuan Susturulmuş,Bastıtılmış Olsakta Direniş Sahalarında isyanın bayragını önde kucaklayanların koçgiriler olacagına hiç şüpem yok.sivas-İmranlı-Dağyurdu Köyü müzikche 15.02.2007, 16:29 slm canlar bende koçgiri aşiretindenim sivas zara pazarbelen köyündenim( www.pazarbelen.com.tr ) AĞZINA SAĞLIK amanos 15.02.2007, 16:33 koçkiri anlami ne dostlar beni aydinlatirsaniz sevinirim aykudgöksun 15.02.2007, 16:40 koçkiri anlami ne dostlar beni aydinlatirsaniz sevinirim valla şoreş candan öğrendiğim kadarıyla koç:göç gir:etmek'di galiba.değil mi şoreş??koçgiri de göç eden oluor sanırım.. Şoreş 15.02.2007, 16:48 valla şoreş candan öğrendiğim kadarıyla koç:göç gir:etmek'di galiba.değil mi şoreş??koçgiri de göç eden oluor sanırım.. Koç : Göç Kirin : Etmek Orjinali Koçkiri ama halk arasında Koçgiri denir. sheker_cck 18.02.2007, 18:07 Köyümüz 1780 li yıllarda Hozat-Karaca'dan ayrılan dedemiz SÜLEYMAN (SILE) tarafından kurulmuş olup; yerleşimi 1974'te imar-iskan kanunu ile şimdiki bulunan Sivas-Erzincan E-88 karayolu,İmranlı Kızıldağ geçidinin 200 metre altındadır slm canlar bende kocgiriliyim konuyu yenı gordum yenı uye oldugumdan ben sıwas ili imranlı ilcesi kasaplar koyundenım koyumuzun eskı adı kızılırmak koyu Kasaplar köyü yerleşimi imarlı olup bütün evler betonarme ve saclıdır.Köyümüzde okul olmasına rağmen aktif değildir.Elektrik,su ve telefonu olan köyümüzün ilçeye uzaklaığı 31 km dir.Nüfusun çoğunluğu Ankara ve İstanbul'da yaşamakta olup halen köyde 14 hane mevcuttur.Köyümüzde geçim olarak büyük baş hayvancılık ve arıcılık ön planda olup; mevsimin büyük bölümü soğuk ve karlı olduğundan tarıma elverişli değildir. koyumuz de bıde riwayet wardır Sırıldaş efsanesine göre bir gelin alayı, kızın köyünden erkeğin köyüne doğru yola koyulmuşlar. Yolculukları normal halinde devam ederken bir bakmışlarki karşıki dağdan haramiler hızla üstlerine doğru gelmekte... Tam bu sırada gelin : 'Allah'ım bizi taş eylede şu haramilerin eline düşmeyelim'. Der ve bütün alay oracıkta taş olur. sheker_cck 18.02.2007, 18:15 Dedemiz Süleyman Tunceli- Hozat Karaca köyünde doğmuş. Bugün Emreler diye geçen aileden olup yaşam koşulları içerisinde köyünden ayrılıp Tercan' a çobanlık yapmak üzere gitmiş. Tunceli-Erzincan ve köyümüzde anlatılan efsaneye göre: Tercan da çobanlık yapan Sıle ( Süleyman ) çevresinde efendi,gariban,ilahi bir kişiliği olan( divane ) biri olarak bilinir. Sıle hayvanları ile dağda dolaşırken karşısına zengin giyimli, atlı birisi çıkar. Bu kişi yörede zengin birisiymiş. Bu kişinin altınları çalınmış ve bunu Sıle'nin yaptığını düşünerek dağda onu yakalamış. Sıle altınlardan haberi olmadığını; onları çalmadığını anlatmış, yalvarmış, yakarmış derdini anlatamamış. Atlı kişi kararını vermiş. Sıle çaresiz kaçmaya başlamış; hayvanlarını yayarken bile ekine, komşu tarlalarına zarar gelmesin diye dikkat eden Sıle karşısına çıkan buğday tarlasını çiğnememiş ve atlı onu yakalamış. Suçlu olduğunu düşünerek alıp götürmüş Sıle'yi. Sıle'yi cezalandırmak için Erzincan-Kotır Köprüsüne götürmüş ve kendirle köprüye asmış. Rivayete göre burada büyüyen buğdaylar Sıle'nin ayakları altında ona destek olmuş ve onun 3 gün asılı kalmasına rağmen yaşamasını sağlamışlar. Burada aldığı inanç ve güçle 3 gün dayanmış sıle. Bu arada sıle'yi asıp köyüne giden atlı gece yatarken bir rüya görmüş. Rüyasında boğazına yılan dolanmış. Adam uyanır uyanmaz Sıle'yi astığı köprüye gimiş ki Sıle halen ölmemiş. Onu astığı yerden kurtarımış. Döndüğünde evinin yandığını görmüş; anlamış ki sıle'nin laneti buna sebep olmuş... Daha sonra suçsuz, divane bir insan olan Sıle'den özür dilemiş. Ne istersen al, nerede istersen konakla, evini barkını kur demiş ama Sıle göçünü almış ( 3 kardeşlermiş birinin Hozat'ta, birininde Tercan'da kaldığı rivayet edilir.) gurbet ellere, dağlardan dağlara batıya doğru yola koyulmuş. Bu günkü adı Sinek olan köye yerleşmiş. Bir müddet sonra biraz daha kuzeye çıkarak Yenice'ye bugünkü adıyla Aydın'a yerleşmiş. Oradan da eski köyün aşağısına Ağıllar (Goman) dediğimiz bölgeye yerleşmiş. Oradan da eski köyümüz Kasaplar Köyünü oluşturduğu çeşmenin üstüne evini yaprak yerleşik düzenini oluşturmuş. Burada, evini; beğendiği suyun yanına kurmuş. Kurbanlar kesip gelip geçenlere dağıtmış. Bu insanlar: Sıle sen kasap mı olacaksın,bu kadar davar kesiyorsun? Diye takılırmış ve Sıle'yi Kasap diye anmaya başlarlar ve ilerde Kasaplar Köyü adıyla yerleşim tamamlanmış. Sıle, Karaca'da önünde ceviz ağacı olan, bağ bahçesi olan evini ,yurdunu bırakır. 3 oğlu ve eşiyle yeni yaşamını Kasaplar Köyünde sürdürür. Tarih toplumumuzun , ayrılığımızın acı simgesidir. Ezilmişiliğimiz ,sürülmüşlüğümüz kara yazı olamaz biz boş verdik ovaları şehirleri Sürüldük dağlara,kuytu derelere mekan aldık dağları ,dereleri dersimden gele gele Ve, Köyümdür benim Kuruluşu ile tanınır Süleyman dır , sevgidir kasaplar olan Temeli inanıştır özlemdir Yıkılmasın sevgimiz özlemimiz köyümüze Ve 1730 lu yıllara dayanır kasapların varoluşu yaşadık ama ayrı diyarlarda Tunceli Hozat ta ,karacadan esen rüzgarın sesiyiz Şoreş 18.02.2007, 18:19 Köyümüz 1780 li yıllarda Hozat-Karaca'dan ayrılan dedemiz SÜLEYMAN (SILE) tarafından kurulmuş olup; yerleşimi 1974'te imar-iskan kanunu ile şimdiki bulunan Sivas-Erzincan E-88 karayolu,İmranlı Kızıldağ geçidinin 200 metre altındadır Hemu Koçkiriyan hatin je Tunceli. Minaki, Xozat, Pilemori, Pulur, QızılKilise, Mamekiye.. Zayendemin hatin je Dere Laçin.. Em je Laçinan Tire.. Tüm Koçgirililer Tunceliden geldi. Mesela Hozat, Pülümür, Ovacık, Nazımiye, Merkez.. Benim soyum Dere Laçinden geldi. Biz Laçinler kabilesindeniz. Sizin Kabile nedir ? Laçinler ? Zazalar ? Mıstolar ? Gerniler ? Kerteller ? Balolar ? Sarolar ? Şoreş 18.02.2007, 18:25 Hozattaki KaracaKöy; Karacaköy Qerece Zazaki Alevi/ Türk Alevi sheker_cck 18.02.2007, 18:29 syn şoreş onu tam olarak bılmemekteyım hıc sormadım kımseye en kısa zamanda ogrenıp soylerım ... Erkan72 18.02.2007, 21:42 bende imranlı boğazören köyündenim.Koçgriliyim Şoreş 18.02.2007, 21:49 bende imranlı boğazören köyündenim.Koçgriliyim Hoşgeldiniz.Boğazören Köyü sanırım, Derneğiniz 1 Mayıs Mahallesinde olması lazım, İmranlı olağanüstü konferansı orada yapıldı. guneyyy 18.02.2007, 23:23 bende imranlı CERİT köyündenim .. koçgiriliyim sercan1903 18.02.2007, 23:34 Köyümüz 1780 li yıllarda Hozat-Karaca'dan ayrılan dedemiz SÜLEYMAN (SILE) tarafından kurulmuş olup; yerleşimi 1974'te imar-iskan kanunu ile şimdiki bulunan Sivas-Erzincan E-88 karayolu,İmranlı Kızıldağ geçidinin 200 metre altındadır. Merhaba arkadaşım bende Refahiye Gemecik'liyim,bilirsin Kasaplar köyüne 1 kilometre uzaklığı var aşşağı yukarı.Refahiye-İmranlı Kızıldağ Geçidi sınır Köyüdür Gemecik.Herkese Selam Şoreş 18.02.2007, 23:35 Merhaba arkadaşım bende Refahiye Gemecik'liyim,bilirsin Kasaplar köyüne 1 kilometre uzaklığı var aşşağı yukarı.Refahiye-İmranlı Kızıldağ Geçidi sınır Köyüdür Gemecik.Herkese Selam Gemecikte kimlerdensin :) Xormek ? Zeriki ? Koçgiri ? Şadi ? :) sercan1903 18.02.2007, 23:51 Gemecikte kimlerdensin :) Xormek ? Zeriki ? Koçgiri ? Şadi ? :) Zeriki'lerden Soreş,ama Zeriki hakkında bilgim yok aydınlatırsan sevinirim... sheker_cck 19.02.2007, 12:21 slm sercan 1903 ewet bılıyorum benım orda kırwem war refahiyede kardesıde bızım koyde ısmını bılmıom unuttum kırwemın ama kardesı bızım koyde kardesine ((sose)) diyorlar soyadı ozdagan tanıyormusun ??? bize torne ((RIFAT)) Dİyorlar Sen Kimlerdensin Arkadasim (( Sercan1903 )) ___???___ Şoreş 19.02.2007, 12:29 slm sercan 1903 ewet bılıyorum benım orda kırwem war refahiyede kardesıde bızım koyde ısmını bılmıom unuttum kırwemın ama kardesı bızım koyde kardesine ((sose)) diyorlar soyadı ozdagan tanıyormusun ??? bize torne ((RIFAT)) Dİyorlar Sen Kimlerdensin Arkadasim (( Sercan1903 )) ___???___ Zeriki'lerden Soreş,ama Zeriki hakkında bilgim yok aydınlatırsan sevinirim... Bende Zeriki kanıda var, İmranlıdaki en büyük İkinci Aşiret.. Zeriki Aşireti Koçgiri Aşiretine bağlı değil..Zerikiler, Hiran Aşiretine bağlıdır..Zerikilerin Kökeni, Tunceli Mazgirtteki Zerik/Şavkin Köyüdür.. Zerikiler o Köyden çıkıp Erzincan ve Sivaslara dağıldılar.. Aşiretimiz Hirandır.. Diğer adı Xiran/Haran.. Yani araştırmaların sonucu bu.. Bende bunu hala araştırmaktayım.. Ama Yöre olarak Dersim'in Koçgiri Coğrafyasındanız.:thumbup1: sercan1903 19.02.2007, 18:47 slm sercan 1903 ewet bılıyorum benım orda kırwem war refahiyede kardesıde bızım koyde ısmını bılmıom unuttum kırwemın ama kardesı bızım koyde kardesine ((sose)) diyorlar soyadı ozdagan tanıyormusun ??? bize torne ((RIFAT)) Dİyorlar Sen Kimlerdensin Arkadasim (( Sercan1903 )) ___???___ Ben Sercan Yaprak-Dedemin adı Dursun (KIKO-GIZANİ) derlerdi,benim yengem var sizin köylü Sakine-soyadları yurtseven di heralde.Oğlunun adıda Hüseyin benim amca oğlu olur kendisi! Erkan72 19.02.2007, 19:00 canlar bende imranlı boğazörenliyim Şoreş 20.02.2007, 03:08 Dedemiz Süleyman Tunceli- Hozat Karaca köyünde doğmuş. Kırmançki biliyor mu yaşlılarınız? Gerçi İmranlı hep Kurmancidir.. Xozat KaracaKöyde yada diğer ilçelerde hala Koçgirililer olduğuna eminim..Hepimiz Torne Koçgiriyiz ha:yamukgul: Bizde Dere Laçinden geldik.Büyükler öyle diyorlar.Eski dilden kalıntılar taşıyorlar hala..Mezel, Torne gibi.. Zaten onlarca Koçgiri Köyü, o bölgede bir Köyden doğdu..Dil değişimi orda olsa gerek. sheker_cck 20.02.2007, 13:13 Kırmançki biliyor mu yaşlılarınız? syn şoreş ewet bılıyorlar ___ Şoreş 20.02.2007, 16:41 Kırmançki biliyor mu yaşlılarınız? syn şoreş ewet bılıyorlar ___ Kırmançkinin diğer adı Zazacadır :) Kurmanca ile karıştırmadın değil mi can :yamukgul: sheker_cck 20.02.2007, 17:39 syn şoreş ewet karıstırmadım cunku anne tarafım zaralı bu yuzden zazacayı cok ii biliyor :D:D Şoreş 20.02.2007, 17:44 syn şoreş ewet karıstırmadım cunku anne tarafım zaralı bu yuzden zazacayı cok ii biliyor :D:D Zara yoğun olarak Kurmanca konuşur, 10-20 arası Köy Kırmançki konuşur sadece. Koçgirininde eski dili Zazacadır..Sonradan dil değişimi olmuş büyük ihtimalle.. sheker_cck 20.02.2007, 19:19 dogrudur olabilir:D Şoreş 21.02.2007, 21:40 dogrudur olabilir:D Hozattan göçtüğünüz Köyü araştırmak lazım aslında Koçgirili kardeşim. Acaba hala bizim Koçgirililer var mı orda.. :) Varsada hangi Oymaktanlar.. Bu Koçgiri tarihi için çok önemli bence.. Hozat Karacaköylülerle irtibata geçmeye çalışıyorum, bakalım yeterli bilgilere ulaşabilecek miyiz..Pülümürde de varmış Koçgirililer ama Köylerini bilmiyorum. sheker_cck 23.02.2007, 11:18 ben bu bılgıyı koyumuzun internet sitesınden almıstım hozattan oldugumuzu ... sivasli_sevgi 23.02.2007, 13:08 benım annem kocgrılı sheker_cck 23.02.2007, 16:33 SYN sewgı pekı annen nerelı we hangi koyden _?_ Şoreş 24.02.2007, 21:50 Tuncelili Koçgirililerde buraya yazarsa sevinirim, en azından geride bıraktığımız akrabalarımızı tanımış olur, geldiğimiz Köyleri tespit ederiz.. Çıkış noktamız Nazımiye İlçesi Büyük Köy, diğer adıyla Günlüce yada Khal Mem Ocağı.. Genellikle Pülümürden de gelmeyiz derler ama onun nedeni ise Büyük/Günlüce Köyün orda sanılması belkide.. Bu arada Ovacık'ın % 20 - % 30 arası Koçgiriliymiş. boze88 26.02.2007, 20:17 merhabalar canlar bende koçgiriyim. sivas imranlı gebikian köyündenim. ama malesef köyümün yeni adnını bilmiyorum.aynı zamanda sivas cumhuriyet üniversitesi jeoloji mühendisliği 2. sınıf öğrencisiyim. merhaba erdal bende imranlı sandallıyım.emin değilim ama yapraklı pınar olarak değişti köyünüzün adı. Şoreş 01.03.2007, 22:19 Koçgirililer Grubumuza bekliyorum; http://www.aleviforum.com/groups/groups.php?g=13 Rindabdal 05.03.2007, 12:22 Selamlar. Ailem sivas Zaralı. köy ismi yeşildere. Bolucan nayesine bağlı. balıcı veya balacı aşiretindenmişiz. internette hiç bir şekilde bahsedildiğini duymadım bu aşiretten. Ailem kendilerine de dedelik düştüğünü ancak kimse bu vazifeyi ifa etmediği için unutulduğunu söylüyor. Horasan yoluyla Malatya ya sonra Dersime gelmişiz. sonra 4 kardeş aşiretten ayrılıp Zara ya yerleşmiş. 300 sene kadar önce. Dersimden işledikleri bir suç yüzünden sanırım kaçmışlar. Neyse çok uzatmayayım. Diyap Ağa'ya da akraba oluyoruz. acaba sahiden dedelik var mı bizde? Ehl-i Beytten miyizdir diye merak ediyorum. Şeyh Hasan'a dayanıyormuş soyumuz. bunu nasıl teyit edebilirim. kaynak önerebilecek olan var mı arkadaşlar? oldukça cahil olduğumu söylemeliyim bu konuda. hoşça kalın. özkanbeydilli 05.03.2007, 19:07 slm canlar bende koçgiriliyim imranlı boğazörendenm ozan_AY 06.03.2007, 00:26 hoş geldin özkan can aramıza bende imranlı madenliyim ama boğazöğrenide iyi bilirim burda imranlılı canları görmek bana ayrı bi heyecen veriyo ..hoşgeldin güzel dost.. özkanbeydilli 06.03.2007, 19:26 hoş geldin özkan can aramıza bende imranlı madenliyim ama boğazöğrenide iyi bilirim burda imranlılı canları görmek bana ayrı bi heyecen veriyo ..hoşgeldin güzel dost.. hoş bulduk can bende sizin gibi canlarla bir arada olmak için geldim formda belki yeniyim ama kalıcı olmayı düşünüyorum.daha önce başka bir alevi sitesindeydim form konuları burasıyla aynısı ama bazı yönetici arkadaşların sergilediği tutum beni oradan soğuttu bende burayı tercih ettim umarım aynı sorunlarla karşılaşmam Şoreş 06.03.2007, 23:48 Koçgiri Aşireti o Batı Dersim Bölgesine, tek başına hükmetmiş, yönetmiş, fazlasıyla büyük bir Aşirettir.. O yöredeki Hiranlılar ve Çarekanlılar, oraya çok sonra göç etmişler.. 1800lerde :) O yüzden Hiranlılar/Zeriki, Çarekanlılar, Şeyh Hasanlılar, Demenanlılar, Parçikanlılar, Kureyşler, Kurmeşler, Şadıllılar, Hormekliler, Dimilikiyanlar o yörede marabadır. Benim anne tarafım komple Koçgiri, baba tarafımdan dedem ise Koçgiri ve Hiran/Zerik melezi :D O marabayız biz der :D Annemler daha önce Tunceliden göç etmiş, babamlar Sivasa çok sonra Mazgirtten gelmişler. özkanbeydilli 18.03.2007, 12:10 bizim köyün ağası olan alişanbey aynı zamanda bütün koçgiri bölgesine hükmetmiş diyolar ama ne kadar doğru bilmiyorum bilgisi olan varmı muratcann 03.05.2007, 14:16 bütün koçgirli canları buraya bekliyorumm tanışalımm... koçgiri aşiretinin ibiki kolundanım.. serpil_88 03.05.2007, 14:23 selam can biz ne koluyuz bilmiyorum ama erzincan-refahiye-arpayazı(beko) köyündenim sivas-imranlı-dağyurdu köyünden gelinerek kurulmuş köyümüz buranın eski adıda mustolar köyü eğer böyle bir kol varsa bizde mustolardanızdır muratcann 03.05.2007, 14:27 sağol can memnun oldum...evet öyle bir kol var.. Şoreş 03.05.2007, 14:32 Bende Laçinlerdenim Anne tarafımdan.. Aşiretinize oy verin ; http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=3024 alibabali 20.10.2007, 21:45 merhaba canlar .zaranın çamözü köyünden nuru çavuşun torunuyum goçgiriliyiz .imranlı köylerinde akrabalarımız var sandal,da ismail {çollo}akrabamız. boze88 21.10.2007, 00:45 merhaba canlar .zaranın çamözü köyünden nuru çavuşun torunuyum goçgiriliyiz .imranlı köylerinde akrabalarımız var sandal,da ismail {çollo}akrabamız. merhaba ben sandallıyım collolarla akrabalığınız nedir...dedelerimiz kardeş onlarla.... **alişer** 21.10.2007, 04:32 var arkadaşım bende azigerliyim bzde aslen dersimde gelmeyiz alişer efendinin torunlarıyız bütün koçgirinin onurlu halkına selam... simon can sen kesin bnm akrabamsın :) bende azgeriliyim torne alişero .. kimlerdensin ? alibabali 21.10.2007, 13:10 çollo ismail annemin dayısı oluyor.çollonun hanımı eşimin teyzesi olur. eşimin babası çandırlı, annesi coburlu gahar.. |