Orijinalini görmek için tıklayınız : arkadaşlar şii camileri (mescidleri) hakkındaki düşünceleriniz ve görüşleriniz nelerd

caferi
03.05.2006, 10:38
bu konuyu açtım çünkü camiler hakkındaki olumlu veya olumsuz görüşleriniz yanılmıyorsam sünni camileri hakkında idi
şimdi şii camileri hakkındaki görüşlerinizi öğrenmek istiyorum
teşekkürler

naki
03.05.2006, 10:48
bu konuyu açtım çünkü camiler hakkındaki olumlu veya olumsuz görüşleriniz yanılmıyorsam sünni camileri hakkında idi
teşekkürler

Caferi kardeş,
Şii camisiyle ya da orada kılınan namazla (şahsım adına konuşayım) benim bir sorunum yok. İnsanların eğer -Müslaman'ım diyorsa- namaz kılması gerektiğine de inanan biriyim. Yalnız o camilerde işlenen sosyal ve siyasal bakış açışı, aşılanan dünya görüşü nedir, onu bilmem lazım. Mesela demokrasiye, laikliğe, Atatürk'e, cumhuriyet değerlerine sövülüyorsa, lazım değil bize o tür yerler. Yani çağdaş, demokratik, liberal bir Şiilik Anadolu Aleviliğine uyar. Ancak gerici, irticai, teokrasi yanlısı, özgürlükleri kısıtlayan, bilime, çağdaş yaşam kurallarına karşı çıkan, kısacası bir şeriat devletini kendisine model alan bir Şiilik'le bizim işimiz olamaz. Mesela ben Azerbaycan'a gittim, orda liberal bir Şiilik gördüm. Ama İran'dakinin farklı olduğunu biliyorum. Halkalı Cemaati ya da Çorum Ehl-i Beyt Cami cemaatinin nasıl olduğunu tahmin edebiliyorum. Benim kanaatimce Anadolu Alevileri, İran tipi bir Şiiliği benimsemez. Cami, dini aktivitenin ana üssü olduğu için bu değerlendirmeleri yapıyorum.

caferi
03.05.2006, 14:22
naki kardeş değerlendirmen çok teşekkür ederim ama öğrenmek istediğim
şeyi ya ben tam soramadım ya da siz yanlış anladınız
benim sormak istediğim şu
aleviler camiye gitmemesinin sebeplerinden biri de
geçmişte camilerde HZ ALİ (AS) ve temiz masum ehlibeyte küfür edilmesidir
bu camiler sünni camileri idi.
ha bunları yapanlar fesat kişilerdi camilerin bir suçu yoktu
ama alevi kardeşlerin camilerden soğumasının en önemli nedenidir
ama şii camilerin de bu asla söz konusu değildir..
ha ben de laikliği atatürk ü sonuna kadar savunan birisiyim iranla falan fazla bir alakam yoktur... onlar dediğiniz gibi koyudurlar benim görüşüm herşeyin aşırısı zarardır...
burdaki sormam gayem şii camileri hakkındaki değerli görüş ve bilgilerinizdir
saygılar ...

naki
03.05.2006, 14:53
naki kardeş değerlendirmen çok teşekkür ederim ama öğrenmek istediğim
şeyi ya ben tam soramadım ya da siz yanlış anladınız
benim sormak istediğim şu
aleviler camiye gitmemesinin sebeplerinden biri de
geçmişte camilerde HZ ALİ (AS) ve temiz masum ehlibeyte küfür edilmesidir
bu camiler sünni camileri idi.
ha bunları yapanlar fesat kişilerdi camilerin bir suçu yoktu
ama alevi kardeşlerin camilerden soğumasının en önemli nedenidir
ama şii camilerin de bu asla söz konusu değildir..
ha ben de laikliği atatürk ü sonuna kadar savunan birisiyim iranla falan fazla bir alakam yoktur... onlar dediğiniz gibi koyudurlar benim görüşüm herşeyin aşırısı zarardır...
burdaki sormam gayem şii camileri hakkındaki değerli görüş ve bilgilerinizdir
saygılar ...

Caferi kardeş,
O zaman sen bizi bu konuda bilgilendir. Emevi, Abbasi dönemlerinde camilerde Ehli Beyt'e küfür edilirken ve aynı şekilde Selçuklu ve Osmanlı'da egemen kesim olan Sünnilere ait camilere Aleviler doğal olarak gitmezken, bu dönemlerde Şia'ya ait camiler var mıydı? Bir de şunu gözönünde bulundur. Osmanlı döneminde Anadolu'da Alevilerin büyük bölümü yerleşik değildi ya da merkezden uzak dağ başlarındaki köylerde yaşıyordu. Büyük yerleşim yerlerinde zaten Osmanlı'nın Sünni camileri vardı. Oralara göçen Aleviler de büyük olasılıkla asimile olup, Sünnileşti. Aleviler belki dağ başlarında yaşadıkları için kimliklerini bugüne kadar korudu. Ama yakınlarında yörelerinde Caferi içtihat üzre ibadet yaptıran camiler de yoktu. Bu tür camiler ancak İran, Azerbaycan ve Irak gibi bölgelerde vardı.

Ben görüşümü yineliyorum. Alevilerin camileri olacaksa bunlar Caferi mezhebine göre olmalı. İmamları Caferi, Alevi, Şii olmalı. Ancak burada yaşanacak Şiilik-Alevilik asla inancı ideoloji haline getiren ve demokrasi ve laikliği dışlayan İran tipi bir Şiilik olmamalı(Benim görüşüm). Yani ben, Alevilerin bugünkü sosyal, kültürel, siyasal anlayışlarını koruyarak, Caferi mezhebine göre ibadetlerini yapmalarından yanayım. Aleviler, "Müzik günahtır, kadın eli sıkmak günahtır, kara çarşaf şarttır" diyen, Atatürk'e, laikliğe, demokrasiye söven bir Şiilik yorumunu asla benimsemez.

canazerbaycan
03.05.2006, 15:04
Naki kardeş,

Türkiye'de 300 kadar Şii camisi var. Bunlar arasında Çorum, Halkalı, Halkalıya bağlı az sayıda cami ve Iğdırdaki bir kaç cami dışında İrana sempatiyle bakan, Velayeti fakihçi cami bulunmamakta. Memleketim Karstan örnek vereyim. Buradaki Şii camilerinin hocaları ve cemaatleri son derece aydın insanlar. Her sene Karsta yapılan ve 10.000 kişiden fazla insanın katıldığı Aşura yürüyüşünde en önde bir İmam Ali(as) resmi, bir Atatürk resmi ve bir Türk bayrağı bulunmakta. İstanbuldaki 30 Şii camisinin en fazla 8-10 tanesi İrana sempatiyle bakan grupların denetiminde bulunmakta. Ama bu grupların maddi imkanları daha fazla olduğu için sesleri daha fazla çıkıyor. Camilerimizin lokallerinin çoğunda Atatürk resmi ve Türk bayrağı asılıdır.

Naki kardeş, benim şöyle bir önerim var. İki Ehlibeytçi grubun yani Anadolu Alevilerinin ve Şii Azerbaycan Türklerinin birbirini daha yakından tanıması için için birşeyler yapabilir miyiz? Kars civarında yaşayan Alevi Türkmenler dışındakiler bizi iyi tanımıyorlar. Bütün Şiileri İrancı filan zannediyorlar. Bence asimile gayreti olmadan, iki toplumun birbirini tanıması için bir şeyler yapabiliriz. Örneğin Şiiler cemevlerine gelebilirler(Ben şahsen çok defa ziyaret ettim) Hatta ceme bile katılabilirler. Alevi kardeşlerimiz de bizim Muharrem ayı boyunca Camilerimizin içinde düzenlenen mersiyelere katılabilirler( mersiyede hoca önce Kerbela olayını anlatır. Daha sonra bu olayla ilgili ağıt(mersiye) söyleyer. Bu arada cemaat sine vurur vs.) Ayrıca cemevlerinin olmadığı ancak Şii camilerinin bulunduğu yerlerde Alevi kardeşlerimizin cenzaleri Şii camilerinden kaldırılabilir(bu zaten sık sık olmakta).

Paylaşımlarını bekliyorum.

naki
03.05.2006, 15:23
Naki kardeş,

Türkiye'de 300 kadar Şii camisi var. Bunlar arasında Çorum, Halkalı, Halkalıya bağlı az sayıda cami ve Iğdırdaki bir kaç cami dışında İrana sempatiyle bakan, Velayeti fakihçi cami bulunmamakta. Memleketim Karstan örnek vereyim. Buradaki Şii camilerinin hocaları ve cemaatleri son derece aydın insanlar. Her sene Karsta yapılan ve 10.000 kişiden fazla insanın katıldığı Aşura yürüyüşünde en önde bir İmam Ali(as) resmi, bir Atatürk resmi ve bir Türk bayrağı bulunmakta. İstanbuldaki 30 Şii camisinin en fazla 8-10 tanesi İrana sempatiyle bakan grupların denetiminde bulunmakta. Ama bu grupların maddi imkanları daha fazla olduğu için sesleri daha fazla çıkıyor. Camilerimizin lokallerinin çoğunda Atatürk resmi ve Türk bayrağı asılıdır.

Naki kardeş, benim şöyle bir önerim var. İki Ehlibeytçi grubun yani Anadolu Alevilerinin ve Şii Azerbaycan Türklerinin birbirini daha yakından tanıması için için birşeyler yapabilir miyiz? Kars civarında yaşayan Alevi Türkmenler dışındakiler bizi iyi tanımıyorlar. Bütün Şiileri İrancı filan zannediyorlar. Bence asimile gayreti olmadan, iki toplumun birbirini tanıması için bir şeyler yapabiliriz. Örneğin Şiiler cemevlerine gelebilirler(Ben şahsen çok defa ziyaret ettim) Hatta ceme bile katılabilirler. Alevi kardeşlerimiz de bizim Muharrem ayı boyunca Camilerimizin içinde düzenlenen mersiyelere katılabilirler( mersiyede hoca önce Kerbela olayını anlatır. Daha sonra bu olayla ilgili ağıt(mersiye) söyleyer. Bu arada cemaat sine vurur vs.) Ayrıca cemevlerinin olmadığı ancak Şii camilerinin bulunduğu yerlerde Alevi kardeşlerimizin cenzaleri Şii camilerinden kaldırılabilir(bu zaten sık sık olmakta).

Ey benim güzel kardeşim,
Şii cami cemaatlari hakkında verdiğin bilgiler, içimi aydınlattı. Ben doğrusu fazla tanımıyorum. Ama tv'de gördüğüm, çember sakallı, kara çarşaflı, Hamasvari sloganlar atan cemaat görüntülerinden yola çıkarak, Şii camilerinin cemaatlerinin hep böyle olduğunu sanıyordum. Verdiğin pozitif örnekler beni sevindirdi.

Önerine gelince: sanki benim hislerime tercüman olmuşsun. Ben yıllardır bunu düşünen biriyim, ama kendim bile Şii kardeşlerimizi pek tanıma fırsatı bulamadım. Bir de demin bahsettiğim görüntülerden ve alevisesi.com gibi sitelerdekileri gördükten sonra biraz ürktüm, Alevilerle Şiilerin çok farklı olduğunu düşünmeye başlamıştım ki, karşıma sen çıktın. Yalnız şunu da merak ediyorum. Siz Kars'ta Alevilerle (Türkmen) bir arada yaşıyorsunuz, onlarla hiç iletişim, kaynaşma, içtihat birliği yönünde gelişme olmadı mı kaç yüz yıldır. Yoksa orada da mı bu kesimler içe kapalı yaşıyor ve birbirleriyle hiç temas kurmuyor.

Camiler konusuna yine dönersek, kendi köyümü örnek vermek istiyorum. Benim köyümde cami yoktu. Sonra bir grup köylü, mülki amirlerin de zorlamasıyla bir dernek kurup, cami yaptı. Cami yeni bitti. Şimdi merkezi sisteme bağlı olarak beş vakit ezan okunuyor. Muhtemelen Diyanet bir imam tayin edecek. Eee sonra? Sonrası bir kısım köylü Hanefi mezhebine göre namaz kılacak. Zaten komşu Sünni köylere gidip kılanlar vardı. Bunun adı asimilasyon. Bunun yerine ben de gördüğüm köylülerime diyorum ki madem cami açtınız, bu Ehli Beyt camii olsun, Caferi bir imam bulun, namazınızı o kıldırsın. Ancak, bu olasılık gerçekleşti diyelim, o camide Atatürk, demokrasi aleyhine vaaz verecek ya da İran rejimini aşılamaya çalışacak bir imamı köylüler taşla kovalarlar. Keşke Anadolu'daki Aleviler senin gibi Şii kardeşlerimizle dah çok tanışsa, Caferi mezhebinden olduklarını iddia eden bu kişiler o mezhebin içtihadını da öğrense. Ama şeriatçılğa, irticaya prim vermeden. Çağdaş değerleri (demokrasi, laiklik gibi) koruyarak, diye düşünüyorum. Yazdıklarımda katıldığın katılmadığın yönler olabilir. Ben samimi olarak düşüncelerimi paylaşıyorum. Sevgi ve saygılarımla...

canazerbaycan
03.05.2006, 15:38
Sevgili Naki kardeşim,

1979 İran devriminden sonra İran rejimi, önce Şii Azerbaycan Türklerine el attı. Atatürkçü, devletine bağlı bu insanları kendi taraftarı yapmak için çok çaba gösterdi. Ama bunda pek başarılı olamadı. İnsanlarımızın olsa olsa en fazla %5 ini filan senin yukarıda tasvir ettiğin çizgiye çekti. Ama şöyle bir sorun var. 1979 İran devriminden sonra medreselerin hepsi rejimin kontrolüne geçti. Bizim Atatürçü, laikliğe bağlı hocalarımızın çoğu 60-70 yaş üstü 1979 tarihinden önce rejim kontrolünde olmayan medreselerde okuyan insanlar. Aynı zamanda bu hocalar, Karsta Atatürkün, Kazım Karabekirin kendilerini nasıl Ermeni mezaliminden kurtardığını anlatan babalarının hikayeleriyle büyümüşler. 1979 dan sonra İrana gidip okuyan hocaların önemli çoğunluğu ise(aralarında kendilerini kaptırmayanlar da var) İran rejiminin militanı gibi. Buraya geldiklerinde cemaatle aralarında da uyumsuzluk oluyor. Kadınlara çarşaf giyin diyorlar. Halkımızın yıllardan beri dinlediği güzel Azeri müziğimizi haram ilan ediyorlar. Bazıları İran rejim propagandası yapıyor. Hamaney bütün dünya şiilerinin lideri(veliyü emr) dir diyorlar.

Peki bizim eski nesil hocalarımız ölünce ne olucak? Onu ben de merak ediyorum ve bu konuda kaygılıyım.

caferi
03.05.2006, 15:41
kardeşler yorumlarınız için teşekkürler
ben şahsen azeri türkü değil türkiye türküyüm (sadece ülkeyi belirtmek için söyledim) ben bugüne kadar şiicamiisine veya cemevine gitme fırsatı bulamadım
çünkü yaşadığım yerde bunlar yoktu.
ama şii camiileri hakkında biraz bilgiye sahibim.amacım alevilerle şiileri(demokrat)bir çatı altında toplamak.
birgün başka bir kanalda ermeni arkadaşla sohbet ederken bana neden siz şiilerle ittifak oluşturup sizleri asimile etmeye çalışan zihniyetlere karşı durmuyorsunuz die sordu onlar zamanın da(ortdokslar) olarak bir olup katoliklere karşı kendilerini savunmuşlar..
bana kalırsa (benim düşüncem)alevilik ve şiilik ehlibeytin, demokrasinin,araştırıcılığın bir çatısı altında bir olmalıdır...
saygılar

canazerbaycan
03.05.2006, 15:45
[quote=naki]Yalnız şunu da merak ediyorum. Siz Kars'ta Alevilerle (Türkmen) bir arada yaşıyorsunuz, onlarla hiç iletişim, kaynaşma, içtihat birliği yönünde gelişme olmadı mı kaç yüz yıldır. Yoksa orada da mı bu kesimler içe kapalı yaşıyor ve birbirleriyle hiç temas kurmuyor.quote]-Alıntı

Sevgili Naki kardeşim. Şii Azeriler Kars şehir merkezinde ve Karsın doğu ilçeleri olan Arpaçay ve Akyakada(sınır yönü) yaşarlar. Alevi Türkmenler ise Selim, Sarıkamış ve Kağızman gibi(Erzurum yönü) ilçelerde ikamet ediyorlar. Bu ilçeler arasındaki mesafe ve kapalı köy hayatları(iki tarafın da) çok fazla kaynaşmamızı engellemiş sanırım. Ayrıca Kars merkezdeki Alevi Türkmen nüfusu da az. Bütün bunlara rağmen bizi en iyi tanıyanlar Kars Alevileri(bizim dille Türkmanlar)

naki
03.05.2006, 15:48
Sevgili Naki kardeşim,

1979 İran devriminden sonra İran rejimi, önce Şii Azerbaycan Türklerine el attı. Atatürkçü, devletine bağlı bu insanları kendi taraftarı yapmak için çok çaba gösterdi. Ama bunda pek başarılı olamadı. İnsanlarımızın olsa olsa en fazla %5 ini filan senin yukarıda tasvir ettiğin çizgiye çekti. Ama şöyle bir sorun var. 1979 İran devriminden sonra medreselerin hepsi rejimin kontrolüne geçti. Bizim Atatürçü, laikliğe bağlı hocalarımızın çoğu 60-70 yaş üstü 1979 tarihinden önce rejim kontrolünde olmayan medreselerde okuyan insanlar. Aynı zamanda bu hocalar, Karsta Atatürkün, Kazım Karabekirin kendilerini nasıl Ermeni mezaliminden kurtardığını anlatan babalarının hikayeleriyle büyümüşler. 1979 dan sonra İrana gidip okuyan hocaların önemli çoğunluğu ise(aralarında kendilerini kaptırmayanlar da var) İran rejiminin militanı gibi. Buraya geldiklerinde cemaatle aralarında da uyumsuzluk oluyor. Kadınlara çarşaf giyin diyorlar. Halkımızın yıllardan beri dinlediği güzel Azeri müziğimizi haram ilan ediyorlar. Bazıları İran rejim propagandası yapıyor. Hamaney bütün dünya şiilerinin lideri(veliyü emr) dir diyorlar.

Peki bizim eski nesil hocalarımız ölünce ne olucak? Onu ben de merak ediyorum ve bu konuda kaygılıyım.

O zaman senin gibi kardeşlerimize büyük iş düşüyor demektir. Şii, Alevi olurken Türk (Azeri) kimliğimizi korumamız lazım. İran'ın ideolojisini benimsemeye gerek yok. Caferi olmak için böyle bir zorunluluk yok. Ama dediklerin düşündürücü. Yeni nesil hocalar tamamen İran rejimi militanı olarak yetişiyorsa, işimiz zor.

Biraz Caferiler konusunda bizi bilgilendirir misin. İran çizgisindekilerin oranı nedir, senin gibi aydın, Atatürkçü Şii kardeşlerimizin oranı nedir. Caferi nüfusun yüzde kaçı camilere gider? Alevilere bakışları nasıldır? Alevileri tanırlar mı daha doğrusu? Bir anket yapılsa Türkiye'de ve İran'da yaşamak isteyenlerin oranı ne çıkar? Tabi bu sorulara oturduğun yerden yanıt vermen zor anlıyorum, ama yine de bir fikrin vardır. Bizi bilgilendirirsen sevinirim...

naki
03.05.2006, 15:58
kardeşler yorumlarınız için teşekkürler
ben şahsen azeri türkü değil türkiye türküyüm (sadece ülkeyi belirtmek için söyledim) ben bugüne kadar şii camiisine veya cemevine gitme fırsatı bulamadım
çünkü yaşadığım yerde bunlar yoktu.
ama şii camiileri hakkında biraz bilgiye sahibim.amacım alevilerle şiileri(demokrat)bir çatı altında toplamak.
birgün başka bir kanalda ermeni arkadaşla sohbet ederken bana neden siz şiilerle ittifak oluşturup sizleri asimile etmeye çalışan zihniyetlere karşı durmuyorsunuz die sordu onlar zamanın da(ortdokslar) olarak bir olup katoliklere karşı kendilerini savunmuşlar..
bana kalırsa (benim düşüncem)alevilik ve şiilik ehlibeytin, demokrasinin,araştırıcılığın bir çatısı altında bir olmalıdır...
saygılar

Caferi kardeş, önerine katılıyorum. Dinde Ehl-i Beyt'in, İmam Cafer'in içtihadını esas alalım. Caferi mezhebine göre ibadet edelim. Amaaa... siyasal ve sosyal alanda, demokrasi, laiklik, insan haklarını, bilimi, sanatı şiar edinelim. Teokrasi yanlılarına, mürtecilere prim vermeyelim. Alevi halkın saz, deyiş, edebiyat gibi kültürel değerlerini de yaşatalım. Var mısınız? Müzikten, sanattan, edebiyattan arınmış bir kitle düşünemiyorum. Olsa olsa robot olur ve her bireyi totaliter yönetimler için iyi birer kul olur.

caferi
03.05.2006, 16:03
evet semah,saz,söz bunlar asla inkar edilemez.
bunların hepsi güzelliklerdir..mesela şii camiilerinde de semah yapılmalı ve imam caferi sadık ın belirttiği şekilde ibadet edilmeli atatürk ün ideolojileri verilmeli
herşey tartışarak(münazara)yoluyla kabul edilmeli ya da red edilmeli

canazerbaycan
03.05.2006, 16:12
Sevgili Naki kardeşim,

Yeni nesil hocalar içinde de İranda okumasına rağmen ideolojik olarak İrana uzak duran hocalar var. Ancak sayıları az. Bence sorunun çözümü Türkiye'de kendi hocalarımız yetiştirecek bir okulun olmamasından kaynaklanıyor. Biliyor musun Naki kardeş? Nüfusunun %80i Şii olan Azerbaycan da şu an Şii din adamı yetiştirecek bir okul yok . Keşke olsa da oraya yollasak. Türkiye'de böyle bir okulun açılması için başvurular da bulunuldu. Verilen cevap "Her mezhebe okul açılmaz. İlahiyet fakültelerine ve İHL'lere gideblirsiniz " Yani koskoca Şii dünyasının dini eğitimi İran rejiminin elinde. Iraktaki Şii Türkmen kardeşler de dini eğitim için oraya gidiyor.

Şii Azerileri önce Karslılar ve Iğdırlılar olarak ikiye ayırabiliriz. Karslıların hemen hepsi çok az istisna dışında Atatürkçü ve devlete bağlı. Karstaki camilerin hocaları da Atatürkçü. İstanbulda da cemaati ağırlıklı olarak Karslı olan camiler de bir mesele yok. Iğdırlılar da ise İran yanlılarının oranı bize göre daha fazla. Yine de Iğdırda yaşayan Azeriler arasında bu oran olsa olsa en fazla %10 dur. İstanbuldaki Iğdırlılar arasında ise bu oran %15-20'e çıkabilir(Iğdırlılar arasında) Zira Halkalı grubunun İstanbuldaki Iğdırlıların bir kısmı üzerinde önemli bir etkisi var. Selahattin Özgündüz Hoca da Ayetullah Humeyniye sempati duyduğunu gizlemedi zaten. Ancak şunu söyleyebilirim ki Halkalı grubu da Atatürke ve laikliğe karşı bir propaganda yapmıyor(içlerinden geçirdiklerini bilemiyorum) Çünkü Türkiye ezici çoğunlukla Sünni bir ülke ve laik rejimin yıkılması durumunda kurulacak bir devlet de Sünni İslam devleti olacak. Bu durum nedeniyle en azından laiklik konusunda birşey demiyorlar. Bunun yanında İstanbulda Halkalı grubundan uzak duran Iğdırlı cemaatler de var. Bizim halkın Kars ve Iğdırda yaşayanları Alevileri daha az tanıyor. İstanbulda yaşayanları ise bi ölçüde tanıma imkanına kavuştu. Bizim toplum Anadolu Alevilerine Sünnilerden daha sıcak bakıyor. Çok sayıda yaşlıdan "belki namaz kılmıyorlar ama oniki imamı seviyorlar en azından lafını işittim. Muharremlikten, Aşuradan haberi olmayan Sünnilerden bin kat daha iyidir" sözünü çok defa işittim.

Bizim ortak tarihimiz var. Aynı boylara mensubuz. Şah İsmailimiz, Fuzulimiz, Nesimimiz ortak. Hepimiz onikiimamcı-isnaaşeri caferiyiz. .

naki
03.05.2006, 16:17
Sevgili Canazerbaycan,
verdiğin bilgiler için sana teşekkür ediyorum.

erkan_can
03.05.2006, 16:22
merhabalar peygamberimiz zamanında cami yoktu kubbe şeklinde ibadethanelerv ardı bunlara minare ise emeviler zamanında eklendi minarede yoktu hz ali efendimiz camide değil kubbede şehit edildi bu arada kırklar kim olduğunu biliyormusunuz kırklar dergahı yine peygamberimiz zamanında ortaya çıkan bir ibadethaneydi

erkan_can
03.05.2006, 16:23
kızla görüşücem size mantı yemeye gidelim d

naki
03.05.2006, 16:44
Gel ey hoca, Ali’nin fazlını evvel Huda’dan sor
Ali’yi ibn-i Adem olmadan, ta iptidadan sor
Ali kimdir Veli kimdir bilem dersen bu esrarı
Onu bir kimseden sorma, Muhammed Mustafa’dan sor

Ki yer gök su iken Cebrail’e rehber Ali oldu
Cihan halk olmadan evvel bu kevnin temeli oldu
O dem Musa ile bin bir kelim eden veli oldu
Dilersen lenteradan sor, dile Tur-u Sina’dan sor

Ali’dir damad-ı Ahmet, Ali’dir Mustafa’ya yar
Odur Hak rahine kurban veren evladını, ol Haydar
Onun ettiğin etti mi hiçbir peygamber
Dilersen evliyadan sor, dilersen enbiyadan sor

Çikip kürsüye ey vaiz, Ali’den söyle efendi
Ali’nin hakkında gökten yere yüz dört kitap indi
Ali’yi Kuran’da methetti, vechim Hak dedi kendi
Dile Yasin u Taha’dan sor, dilersen Hel Eta’dan sor

Ey bire zahid-i har kuş, ne zannettin Ali’yi sen
Ali’nin evladına buğuz eden kişi de mi Müslüman
Ne çektiler o mazlumlar, o zalim darb-ı Yezit’ten
Dile arz u semadan sor, dilersen Kerbela’dan sor

Agahi’yem, Aleviyem, Şia mezhebim, Kızılbaş’ım
Hüseyn-i Kerbela’nın firkatindendir akan yaşım
Hüseyn’in derdini bir kimseden sorma be kardaşım
Dile Zeynep Ana’dan sor, dile Zeynel Aba’dan sor

Şarkışlalı (Sivas) Agahi

naki
03.05.2006, 16:50
Canazerbaycan,
Yukarıdaki deyiş, Anadolu Aleviliğinin özünü, felsefesini, Hz. Ali'yi nasıl gördüklerini anlatan tipik bir örnek. Bunu Caferi-Şii gözüyle bir tahlil edip, eleştirisini yapar mısın. Acaba bu kavramlara aynı mı bakıyoruz, farklılıklarımız var mı? Zaten şair Alevi, Kızılbaş ve Şia'nın bir olduğunu da vurgulamış.

Şoreş
03.05.2006, 18:16
Helal olsun şiilere.Sayıları buy ülkeden bizim kadar çok dğil ama o insanlar 300 camiye sahip! Kendi paraları ile yapıyorlar ama biz 20 milyon kişi 100 cemevimiz bile yok!

caferi
03.05.2006, 18:36
soreş kardeş sen ne diyorsun bizim önerimize..
lütfen bu konuyu sadece şii arkadaşlar değil alevi-bektaşi arkadalar da değerlendirirse iyi olur konu tek yanlılıktan çıkmış olur

Balta
03.05.2006, 18:54
Arkadaşlar,

Öncelikle Şii kardeşlerimizin çalışmalarını takdir ediyorum. Ve ibadetlerinide özgürce yapmaları konusundada her türlü gönül birliği içinde olduğumuz bildirmekte fayda var. Biz Anadolu Alevileri şii canlarımızın her zaman yanında olduk, farklılıklarımız bizim güzelliğimizdir.

Ama Bizim için Cemevi bir asrın mücadelesidir. Yasakların ve baskıların bile engelleyemediği bu inanç sistemimiz bugünün koşullarında dahada bize görvler vermekte.

Temelde aynı düşüncede fakat pratikte farklılıklarımız bizim şii dostlarımızın camilllerine (camii olmasada ibadet ettikleri her yere) farklı düşünceler duyacağımız anlamına gelmemiştir. Biz yapılara ve binalara değil amaçına bakarız.
Kaldı ki Alevilerin Camii karşıtlığı o binaya değildir, oradan yada çevresinden üretilen Alevi düşmanlığına karşı olmuştur ki bugüne kadar Aleviler Camiiye yapısal olarak baksaydı zaten Camiileri direk hedef seçerdi. Kaosların yaşandığı dönemde çok iyi hatırlarım Sivasta bizler Camiiyi bekledik çünkü o dönem Aleviler üzerine o denli baskı vardı ki söylentiler çıkarılmış Aleviler Camileri yakacaklar diye bizler bu söylentiden birileri provake etmesin diye gönüllü Camileri bekledik.

Kısacası Ehlibeyt dostlarının yanındayız. Davaları Davamızdır.

Şoreş
03.05.2006, 19:01
soreş kardeş sen ne diyorsun bizim önerimize..
lütfen bu konuyu sadece şii arkadaşlar değil alevi-bektaşi arkadalar da değerlendirirse iyi olur konu tek yanlılıktan çıkmış olur

Şia Camilerinde Cemlere mi?

AleviKürt
03.05.2006, 22:53
teşekkürler

Dost. Bir sene önceye kadar hep positif bakmisimdir bu camilere. Hatta kendim de bir girip görmek istemistim. Hep saygi göstermistim bu camilere.
Ama kendi memleketime böyle bir cami yapildiktan sonra, ve bize ne kadar tehlike sactiklarini anladigimda, ve bize hatta hakaret ettiklerini gördügümde bu görüsüm degismistir. Ben hep kendimi "Sii" olarak tanimlardim. Yani Aleviyim, ama baska sii mezhepler gibi Sii'dim. Simdi de öyleyim, ama Siilik kelimesini okadar fazla kullanmiyorum (bilmeden). Cünkü böyle olaylar adamin görüslerini degistirir, ve bunun farkina bile varamazsin. Bence de bukadar cok Alevilerin Siilige kötü gözle bakmasinin nedeni budur. Ama Caferi-Siiler nekadar bizi sevmezse, ben de Sii olmaya devam edecegim. Bana sorarsan, asil Sii (ve asil müslüman) Alevilerdir.

deb
04.05.2006, 00:25
Tartışmayı takip edemedim ama caferi memleketinde çalışmış biri olarak birkaç söz söylemek istiyorum.Caferilerin yaşantısında koyu bir tutuculuk görmedim,kendi inançlarını tam kıvamında yaşıyorlar.Fakat bir konudan hoşnut olmadım: o da imamları ( molla diyirler=ahont da diyirler) iranda eğitim alıp geliyor ve bana kalırsa iran şiiliğini türkiyede yaşatmaya alışıyorlar.Mollalar türkiyede eğitilse,daha verimli olurlar.Ayrıca Mollalar gereğinden fazla itibar görüyor.Bir caferi düğünü öncesi erkek tarafının kız tarafının mollasına takım elbise alması istenmişti(adet böyleymiş).Çok yadırgamıştım.Teşekkürler

naki
04.05.2006, 09:28
!!!!

caferi
04.05.2006, 10:53
evet bence de türkiyedeki şii imamların türkiye de yetişmesi gerekir
irandan gelen imamlar iran şiiliğini empoze etmeye çalışabilir...
öncelikle alevi-şii din adamların yetişmesi gerekir.bunlar tamamen dogma bireyler olmamalıdır.

Şia Camilerinde Cemlere mi?
neden olmasın bunun nherhengi bir sakıncası yoktur.
hatta orjinal bir olay olabilir.kandiller de sünni kardeşlerin camiilerinde ilahiler okunur.demek istediğim bu müziğe günah diyen zihniyete karşı
sonuçta semah müzikleri de ilahi niteliğinde değil midir...

Şoreş
04.05.2006, 19:52
neden olmasın bunun nherhengi bir sakıncası yoktur.
hatta orjinal bir olay olabilir.kandiller de sünni kardeşlerin camiilerinde ilahiler okunur.demek istediğim bu müziğe günah diyen zihniyete karşı
sonuçta semah müzikleri de ilahi niteliğinde değil midir...

Güzel fikir ama birkere Cemevi mücadelesine başlandı.. Zaten Cem yapılacaksa Şia Camilerinde olursa olur.Çünkü sünni camilerde okunan 5 vakit namaz ezanında Cem Ayinine zaman kalmaz Muhahaha:yamukgul:

Gerçeği söylemek gerekirse 1 kez bile olsa bir camide cem yapmak isterdim.Sazın yankılanan sesi caminin kubbesinin ihtişamı..:)

biralevi
04.05.2006, 23:28
Arkadaşlar,

Öncelikle Şii kardeşlerimizin çalışmalarını takdir ediyorum. Ve ibadetlerinide özgürce yapmaları konusundada her türlü gönül birliği içinde olduğumuz bildirmekte fayda var. Biz Anadolu Alevileri şii canlarımızın her zaman yanında olduk, farklılıklarımız bizim güzelliğimizdir.

Ama Bizim için Cemevi bir asrın mücadelesidir. Yasakların ve baskıların bile engelleyemediği bu inanç sistemimiz bugünün koşullarında dahada bize görvler vermekte.

Temelde aynı düşüncede fakat pratikte farklılıklarımız bizim şii dostlarımızın camilllerine (camii olmasada ibadet ettikleri her yere) farklı düşünceler duyacağımız anlamına gelmemiştir. Biz yapılara ve binalara değil amaçına bakarız.
Kaldı ki Alevilerin Camii karşıtlığı o binaya değildir, oradan yada çevresinden üretilen Alevi düşmanlığına karşı olmuştur ki bugüne kadar Aleviler Camiiye yapısal olarak baksaydı zaten Camiileri direk hedef seçerdi. Kaosların yaşandığı dönemde çok iyi hatırlarım Sivasta bizler Camiiyi bekledik çünkü o dönem Aleviler üzerine o denli baskı vardı ki söylentiler çıkarılmış Aleviler Camileri yakacaklar diye bizler bu söylentiden birileri provake etmesin diye gönüllü Camileri bekledik.

Kısacası Ehlibeyt dostlarının yanındayız. Davaları Davamızdır.

Forumdaki nitelikli yazıları takip etmeye çalışıyorum,Yazdıkların forum düzeyinden çok ileride,hele birde bunu yazanın forum düzeninde etkin birisi olması olguyu daha da güzelleştiriyor,Samimi olduğun muhakkak ,zaten Alevi anlayışında insanların en azından başlangıçta iyiniyetli olduğuna inanmak esastır.
Özellikle kutluyorum,

Bu gibi durumlarda yani bir insanın inandığı ve ruhunun derinliklerinden gelen hakkı söyleme,hakka yakın olma çabası nedeniyle yaptığı çıkışların sonucunda bizim gibiler tarafından tebrik edilmesi sonucunda o kişiye eleştiriler gelebilir ve o kişi de bu eleştiriler karşısında yıpranabilir,hatta bazen geri adım da atabilir,bu durumda yapılacak en iyi iş SABRETMEKTİR.Senin için sabır diliyorum,dua ediyorum,

AleviGenç
02.08.2006, 13:19
Naki kardeş,

Syn canazerbaycan

Bu soruyu Naki abi'ye sormuşsun ama birde benim açımdan çevaplandırim.
Doğrusunu söylemek gerekirse ben bu internette şii'leri tanımadan önce şii'lere sempatiyle bakan bir insandım.
Babam anlatırdı İran'da Alevi Irak'ta Alevi Şöyle oradaki şii'leri Alevi sanardı.
Ama babama şimdi anlatıom baba şii'ler Alevi düşmanı diye.Şii'ler Alevileri sevmez diom.Ki uydurmuyom çoğu öyle.
Bunu yazmamın nedeni bizden birlik olurda sizden olmaz.Yani www.kerbela.net
Sitesinin forumuna gir Aleviler hakkında yazılanları oku.Bak abi benim tutumum size göre ayarlı bu internet aleminde şii sitelere bakıom şii'lerin yazılarını okuyomda pek bi benzerlik görmüyorum.
Tabi bu kadar şii'nin içinde senin gibi birinin olması senin gibi bir düşünen olması beni sevindiriyor.Sen Cem evi'ne giderim diyorsun eyvallah kardeşim.Ama gene bu forumda bir şii Cem evi hakkında ne yazmıştı yazim mi yazmim neyse gene sinirlenirim.

Alevi kardeşlerimiz de bizim Muharrem ayı boyunca Camilerimizin içinde düzenlenen mersiyelere katılabilirler( mersiyede hoca önce Kerbela olayını anlatır. Daha sonra bu olayla ilgili ağıt(mersiye) söyleyer. Bu arada cemaat sine vurur vs.)

Muarrem ayı sizin değil bizim ya ne saçma sizin bizim.
Biz Ali yandaşı Aleviler Muarrem ayında Cem evinde İlahiler okulur.Hz.Hüseyi'nin bir nebzede olsa açısı hatırlanır.Yas tutarız oruç tutarız.

Ya bana sizin camiyle sunni camii arasındaki farkları yazarmısın?
Bence yok.Tek bir Mescide girerim onunda minaresi olmiçak.

AleviGenç
08.09.2006, 23:28
teşekkürler

Selam Can

Şii camisi veya sunni camisi arasında fark var mı? Ben bilmiyorum aynı sanıyordum...

Alevilerin Mescid'i CemEvi...

Onların Mescidlerinede saygım sonsuz.

Şoreş
09.09.2006, 11:31
Şia ve Sünni Camiilerinin yapısı aynıdır..Belki Şia Camiilerde, Cemevleri gibi Ehlibeyt resimleri varsa bilemem ama tek bildiğim ve resimden gördüğüm kadarı ile Sünni Camiilerle aynı yapıları..

yusufçukgecegez
09.09.2006, 12:23
gerçekten bende merak ettim,şii camisi nasıl oluyor.çok sünni camisi gördüm ama.iç yapısında neler değişik acaba.

Şoreş
09.09.2006, 12:27
gerçekten bende merak ettim,şii camisi nasıl oluyor.çok sünni camisi gördüm ama.iç yapısında neler değişik acaba.

Yusuf Abi Mimari yapıları felan aynı.Bir değişiklik yok.Tek fark Şia Camiilerinde Ehlibeyt resimlerinin olması.. Ama kesin olan şey, oda Mimari yapıları Sünni Camiilerle aynı, fark yok yani..

AleviGenç
10.09.2006, 12:15
Şia ve Sünni Camiilerinin yapısı aynıdır..Belki Şia Camiilerde, Cemevleri gibi Ehlibeyt resimleri varsa bilemem ama tek bildiğim ve resimden gördüğüm kadarı ile Sünni Camiilerle aynı yapıları..

Sélâmun Aléyküm
"Bismi'llâhi'r-rahmâni'r-rahîym"

Benim bildiğim Hz.Muhammed dönemindeki Mescid'lerin günümüzdeki cami'lere benzememesi...
İlk Cem Evi'nin projesini Peygamberimiz Hz.Muhammed çizmiştir Muhammed-Ali /taraftarlarıyla...

Bu günümüzdeki cami'leride (naled) muavya abbasi-emevi dönemlerinde yapılmıştır...
Bir bildiğim birşeyde var caminin yapıldığı tarihten itibaren (muavya) döneminden beri hep Gerçek Müslümanlar(Ehl-i Beyt'e) hakaret edilmiş ağıza alınmayaçak kelimeler kullanılmıştır...Ehl-i Beyt'e hakaret edmiyeni cami'lere almıyorlardı ve Hiçbir İmamımız Cami'de ibadetini yapmamıştır...
Hz.Muhammed olmak üzere dier 12 İmamımızın başta ibadet yeri Cem Evi olmuştur Ali/taraftarlarıyla...

Ama dünyada bazı Ehl-i Beyt dostlarıda bu abbsi-emevi hatasına düşmüş sunniliğin bu özellini benimsemiş sunnilik doğru islam anlayışı (yanılgısında) gid gide sunnileşiyor...Yani Ali/Şia'sı özelliğinden çıkıyorlar...Müslümanlığın zorunluluğu sanan bazı Ali/şia'ları malesef cami'ye gidiyor...Hataya düşüp Cem Evi haklılığını inkar ediyor malesef...
Müslümanların İbadet yeri "CEM EVİ-dir..."

Lailahe illallah Muhammedün resulullah, Aliyyün veliyyullah el-Hasan ve'l-Hüseyin, Rıdvanullahi Teaala aleyhim ecmaiyn.

Allahümme salli ala seyyidina Muhammedün ve ala Alihi ve evladihi ve Ehlibeytihi ve sahbihi ve sellim.

La feta illa Ali La seyfe illa Zülfikar, Her kazayı her belayı def eden perver dikar, Li-hamsatün lüti biha hayru'l-veba, el hatima el-Mustafa ve'l-Murtaza, vebnahüma ve'l-fatıma.

yusufçukgecegez
10.09.2006, 13:03
Yusuf Abi Mimari yapıları felan aynı.Bir değişiklik yok.Tek fark Şia Camiilerinde Ehlibeyt resimlerinin olması.. Ama kesin olan şey, oda Mimari yapıları Sünni Camiilerle aynı, fark yok yani..

çok ilginç.sünni görüş cami içinde resmi kabul etmez.şiilikte var.buna karşın,alevilikte cem evi olmasına karşın şiilikte cami var.buda ilginç.ilginçlikten öte çeşitlilik ve güzellik.keşke üçü bir arada olsa.yanındada kilise ve havra.ne büyükbir kültürel zenginlik olur.ne güzel bir renk cümbüşü.siyah ,beyaz.yeşil mavi sarı.havra ve kilise siyahla beyaz olsun.sarı cem eviolsun,yeşil şii camisi,mavi sünni camisi.sarı yeşile yakındır.yeşil maviye.tek başlarına bişey ifade etmezler,ama üçü bir arada bir renk armonisi.siyah ve beyaz olmadanda olmaz tabi.saygılar.

yusufçukgecegez
10.09.2006, 13:19
Sélâmun Aléyküm
"Bismi'llâhi'r-rahmâni'r-rahîym"

Benim bildiğim Hz.Muhammed dönemindeki Mescid'lerin günümüzdeki cami'lere benzememesi...
İlk Cem Evi'nin projesini Peygamberimiz Hz.Muhammed çizmiştir Muhammed-Ali /taraftarlarıyla...

Bu günümüzdeki cami'leride (naled) muavya abbasi-emevi dönemlerinde yapılmıştır...
Bir bildiğim birşeyde var caminin yapıldığı tarihten itibaren (muavya) döneminden beri hep Gerçek Müslümanlar(Ehl-i Beyt'e) hakaret edilmiş ağıza alınmayaçak kelimeler kullanılmıştır...Ehl-i Beyt'e hakaret edmiyeni cami'lere almıyorlardı ve Hiçbir İmamımız Cami'de ibadetini yapmamıştır...
Hz.Muhammed olmak üzere dier 12 İmamımızın başta ibadet yeri Cem Evi olmuştur Ali/taraftarlarıyla...

Ama dünyada bazı Ehl-i Beyt dostlarıda bu abbsi-emevi hatasına düşmüş sunniliğin bu özellini benimsemiş sunnilik doğru islam anlayışı (yanılgısında) gid gide sunnileşiyor...Yani Ali/Şia'sı özelliğinden çıkıyorlar...Müslümanlığın zorunluluğu sanan bazı Ali/şia'ları malesef cami'ye gidiyor...Hataya düşüp Cem Evi haklılığını inkar ediyor malesef...
Müslümanların İbadet yeri "CEM EVİ-dir..."

Lailahe illallah Muhammedün resulullah, Aliyyün veliyyullah el-Hasan ve'l-Hüseyin, Rıdvanullahi Teaala aleyhim ecmaiyn.

Allahümme salli ala seyyidina Muhammedün ve ala Alihi ve evladihi ve Ehlibeytihi ve sahbihi ve sellim.

La feta illa Ali La seyfe illa Zülfikar, Her kazayı her belayı def eden perver dikar, Li-hamsatün lüti biha hayru'l-veba, el hatima el-Mustafa ve'l-Murtaza, vebnahüma ve'l-fatıma.

senin gerçekten çok ilginç fikirlerin var.fakat ben bir türlü sağlam temellere oturtamıyorum bunları.ilk ibadet hane mesciddi değilmi.bu konuda hemfikiriz.öncelikle peygamberimiz zamanında semah yapıldımı.geçmişi biz bilemeyeceğimize göre,bunu yazan bir kaynak varmı.çünkü peygamberimiz veda hutbesinde ,dinin tüm emirlerini tamamladığını söylüyor.yani asıl olan peygamberimizin uygulaması olmalı.şimdi peygamberimiz semahmı döndü,namazmı kıldı,başka bir ibadet şeklimi uyguladı,her ikisinide yaptımı.benim okuduğum kaynaklara göre namaz kılardı.fakat semah döndüğüne kendimi nasıl ikna edebilirim.bir kaynak olmadıkça.ehlibeytte camilerde ibadet yapmamış olabilir.cami daha sonradan tam şeklini alan bir yapı.imamlar mescitlerde semahmı dönüyorlardı,namazmı kılıyorlardı.zira peygamberimiz ne yapıyorsa,onlarda onu yapıyorlardı muhakkak.tek bildiğim,hanefi mezhebinin kurucusu,imamı azam ebu hanife,imam cafer sadık ın öğrencisi ve üvey oğludur.imamın ise halka namazı kıldığını biliyorum.halka namazı ise,semahmıdır,namazmıdır.yoksa her ikisinide içermektemidir.saygılarımla.

canazerbaycan
10.09.2006, 13:20
Türkiyedeki Şii camilerinin mimari açıdan Sünni camilerinden belirgin bir farkı yoktur.

Şii camilerinin bir kısmında Ehlibeyt resimleri vardır, bir kısmında ise yoktur(mescidin içinden bahsediyorum)

Camilerin girişinde namaz kılarken kullanılan namaz mühürleri kutusu vardır.

Caminin altında önemli günlerde ve ölümlerde yemek(ihsan) verilen Hüseyniye salonu vardır.

Ayrıca her caminin bir çay lokali bulunmaktadır.

yusufçukgecegez
10.09.2006, 14:29
Türkiyedeki Şii camilerinin mimari açıdan Sünni camilerinden belirgin bir farkı yoktur.

Şii camilerinin bir kısmında Ehlibeyt resimleri vardır, bir kısmında ise yoktur(mescidin içinden bahsediyorum)

Camilerin girişinde namaz kılarken kullanılan namaz mühürleri kutusu vardır.

Caminin altında önemli günlerde ve ölümlerde yemek(ihsan) verilen Hüseyniye salonu vardır.

Ayrıca her caminin bir çay lokali bulunmaktadır.

namaz mühürleri kutusu nedir hiç duymadım.bizde yeemek ölünün evinde verilirve komşularda hazırlanır.çay lokali ise bizdede var.evet yapı itibarı ile çok fark yok sanırım.keşke fikirsel çatışmalarda olmasa.fikirsel çatışmalar yerini fikirsel tartışmalara bıraksa.

munzur6262
10.09.2006, 14:46
[QUOTE=canazerbaycan]Naki kardeş,

Paylaşımlarını bekliyorum.[/QUOTE insanların ortak bir noktada bir araya gelmeleri hepimizin dile getirdiği ve olması gerektiğini şiddetle savunan insanlarız.çünkü ezilmeye hala devam ediyoruz.birbirimizi tanımamız gerektiğini düşünüyorsun.buda güzel ben şahsen senin gibi şii olan aslen azeri olan bir insanla muhabbet etme imkanım oldu.bana hz aliden.12 imamlardan güzel güzel bahsetti buraya kadar herşey güzeldi.taki iş siyasete gelene kadar siyasi düşüncemi zaten sormadı tuncelili olmam yeterliydi.siz genelde kominist oluyorsunuz dedi neden dedi?bende kominist değilim ama bu ülkede eşitsizlik har safhadaysa insanlar dil.din.ırk farkı gözetilerek bir takım şeylere maruz kalıyorlarsa ve kurtuluşu kominizimde görüyorlarsa onların bileceği iş dedim.başını salladı bizde dedi milliyetçi olmuşuz dedi.bizim sülale ülkücüdür dedi neden diye bu sefer ben ona sordum.ya ne yapalım olmuşuz bikere dedelerimizden kalmış gibisinden bişeyler saçmaladı açıkçası.dedi biz kardeş sayılırız hayır dedim.neden dedi biz yıllardan beri osmanlının zulümünden kaçtık.yavuz sultan süleyman geldi 40000 aleviyi katletti.pir sultanı darağacına astınız.yetmedi maraşta sivasta bizi katlettiniz.bizmi yaptık dedi bende senin savunduğun ülkücü kafatasçı insanlar yaptı dedim.sesini kesti yanlış olduğunu söledi olanların.bende sadece olanlarmı dedim.bence yanlış olan daha çok şeyin olduğunu söledim durdu durdu bana baktı.birazdaha kalsaydım belkide başka şeyler olacaktı iyi günler dedim çıktım.burda anlatmak istediğim şey belkide inandığımız değerler aynı olabilir.hz aliyl,12 imamları sevmek onların felsefesini benimsemek yetmiyor.herşey bir yere kadar ötesine gitmeye çalıştığında gerçekler o zaman karşımıza çıkıyor.diyorsunki asimile gayreti olmadan kaynaşalım.sence bu mümkünmü camilerimize gelin diyorsun.neyle geleceğiz?namazımız yok sonra namazsız camiye girilmez demiyecekmisiniz?öğrenin demiyecekmisiniz?işte asıl asimilasyon ozaman başlar dostum.bence siz ibadetinizi camide bizde cem evimizde yapalım.alevilikle şiilik çok çok farklı şeyler.hele birde araya etnik yapı girdimi bu iş hiç olmaz.saygılar

AleviGenç
10.09.2006, 15:22
senin gerçekten çok ilginç fikirlerin var.fakat ben bir türlü sağlam temellere oturtamıyorum bunları.ilk ibadet hane mesciddi değilmi.bu konuda hemfikiriz.öncelikle peygamberimiz zamanında semah yapıldımı.geçmişi biz bilemeyeceğimize göre,bunu yazan bir kaynak varmı.çünkü peygamberimiz veda hutbesinde ,dinin tüm emirlerini tamamladığını söylüyor.yani asıl olan peygamberimizin uygulaması olmalı.şimdi peygamberimiz semahmı döndü,namazmı kıldı,başka bir ibadet şeklimi uyguladı,her ikisinide yaptımı.benim okuduğum kaynaklara göre namaz kılardı.fakat semah döndüğüne kendimi nasıl ikna edebilirim.bir kaynak olmadıkça.ehlibeytte camilerde ibadet yapmamış olabilir.cami daha sonradan tam şeklini alan bir yapı.imamlar mescitlerde semahmı dönüyorlardı,namazmı kılıyorlardı.zira peygamberimiz ne yapıyorsa,onlarda onu yapıyorlardı muhakkak.tek bildiğim,hanefi mezhebinin kurucusu,imamı azam ebu hanife,imam cafer sadık ın öğrencisi ve üvey oğludur.imamın ise halka namazı kıldığını biliyorum.halka namazı ise,semahmıdır,namazmıdır.yoksa her ikisinide içermektemidir.saygılarımla.

Sélâmun Aléyküm
"Bismi'llâhi'rrahmâni'r-rahîym"

Sayın Yusufçukgezer ;
İlk başta yazayım ki Aleviler canı camiye değilde Cem evine gidelim dedikleri için gidmiyor...Kanıt ve delillerimiz var hiç kimseye hesapta vermeyiz haklı oldumuzu biliyoruz bunun gönül rahatlığı içinde Cem Evin'de ibadetimizi yapıyor namazımızı kılıyor semahımızı dönüyor ve Cem 'lerimizi yapıyoruz Peygamberimizin yaptığı gibi...
Elim de bir arapca kitap var sayfaları zor okunuyor çok iyi arapca bilen bile zor okuyabilir farca kelimelerde var orada semah'da yazıyor cemde namazda mescid de peygamberimizin emri gibi yaparız o nasılsa bizde öle hareket ederiz...
Ne güzel bak Hanifi meshebinin kurucusu hanifi alim'in Bizim Meshebimizin kurucusu 6. İmam Cafer-i Sadık'ın öğrencisi olduğunu öğrenmişsin ee neden özünden koptun be kardeş Din öğretmenin peygamber soyundan gelen Caferilerden dahamı iyi biliyor hanifiler...
Abi Ebu HANİFE BİR ALEVİDİR ALEVİLER GİBİ NAMAZ KILAR AMA NE YAZİK Kİ YEZİD'ler yalnış tanıtmış elimizde İmamımızın kanıtları var bence Cafer-i yim dersen öbür dünyada Ebu Hanifinin rızasını alır hoşnut eylersin Hanifi Alimini...
Sapmayalım...
Peygamberimiz namaz kıldımı? Diye sormuşsun evet kıldı ama Aleviler gibi Abbasilerin ve Emevilerin namazı değil...
Semah döndü Cem Yaptı ama bunları sen bilmen bu eskiden Al/şia 'larına sırrın içinde olduğu için pek anlamassınız Peygamber sırrı ondan Hz.Ali'ye Alidende İmamlarımıza geçmiştir...

astare
10.09.2006, 17:05
baktımda arkadaşlar aralarında anlaşmış aleviler caferi ibadeti yapabilir falan diyende var.
şii ve sünni camilerinin birbirinden çok farklı olduğunu düşünmüyorum. zaten çok farklı olsalar bile 100 yıllardır namaz kılmayan alevi topluluğuna namaz kıldırabilecek bir gücün olduğunuda zannetmiyorum. islamın özüyüz kandil bizimde kandilimizidir ramazan bizimde ramazanımızdır diyenleri gördüm forumda ama islamsak namaz(şekli belli olan dua ritüeli) bizimde namazımızdır diyen aleviye rastlamadım.

şii arkadaşlar zemin yokluyorlar aleviler şiilere ne kadar yaklaşabilir diye belki kendi açılarından haklılar ama en azından ben sünniye ne kadar uzaksam şiiyede o kadar uzağım. yobazlık açısından pek fark görmüyorum.

yusufçukgecegez
10.09.2006, 17:11
Sélâmun Aléyküm
"Bismi'llâhi'rrahmâni'r-rahîym"

Sayın Yusufçukgezer ;
İlk başta yazayım ki Aleviler canı camiye değilde Cem evine gidelim dedikleri için gidmiyor...Kanıt ve delillerimiz var hiç kimseye hesapta vermeyiz haklı oldumuzu biliyoruz bunun gönül rahatlığı içinde Cem Evin'de ibadetimizi yapıyor namazımızı kılıyor semahımızı dönüyor ve Cem 'lerimizi yapıyoruz Peygamberimizin yaptığı gibi...
Elim de bir arapca kitap var sayfaları zor okunuyor çok iyi arapca bilen bile zor okuyabilir farca kelimelerde var orada semah'da yazıyor cemde namazda mescid de peygamberimizin emri gibi yaparız o nasılsa bizde öle hareket ederiz...
Ne güzel bak Hanifi meshebinin kurucusu hanifi alim'in Bizim Meshebimizin kurucusu 6. İmam Cafer-i Sadık'ın öğrencisi olduğunu öğrenmişsin ee neden özünden koptun be kardeş Din öğretmenin peygamber soyundan gelen Caferilerden dahamı iyi biliyor hanifiler...
Abi Ebu HANİFE BİR ALEVİDİR ALEVİLER GİBİ NAMAZ KILAR AMA NE YAZİK Kİ YEZİD'ler yalnış tanıtmış elimizde İmamımızın kanıtları var bence Cafer-i yim dersen öbür dünyada Ebu Hanifinin rızasını alır hoşnut eylersin Hanifi Alimini...
Sapmayalım...
Peygamberimiz namaz kıldımı? Diye sormuşsun evet kıldı ama Aleviler gibi Abbasilerin ve Emevilerin namazı değil...
Semah döndü Cem Yaptı ama bunları sen bilmen bu eskiden Al/şia 'larına sırrın içinde olduğu için pek anlamassınız Peygamber sırrı ondan Hz.Ali'ye Alidende İmamlarımıza geçmiştir...hiç kimseye hesap vermek zorunda değilsin tbi.inancımızın doğruluğunu savunmak için sağlam kaynaklara dayandırmamız gerekir.aksi takdirde o inan size aittir,benim için bir geçetliliği yoktur.bana sadece saygı duymak düşer.fakat biz islamın özüyüs iddiasından dolayı ben sormak zorundayım.çünkü bana görede sünni islam doğrudur.ana kaynağım kurandır.daha sonra ise kuran yorumlayıcıları.daha sonra ise akıl mantık ve kalptir.kalbim size inanmak istesede,akla,mantığa,kaynaklara ve kurana göre,size yüzdeyüz hak veremiyorum.benim gözümde farklı bir islam yorumundan öteye geçemiyor,saygılar.

AleviGenç
10.09.2006, 19:10
hiç kimseye hesap vermek zorunda değilsin tbi.inancımızın doğruluğunu savunmak için sağlam kaynaklara dayandırmamız gerekir.aksi takdirde o inan size aittir,benim için bir geçetliliği yoktur.bana sadece saygı duymak düşer.fakat biz islamın özüyüs iddiasından dolayı ben sormak zorundayım.çünkü bana görede sünni islam doğrudur.ana kaynağım kurandır.daha sonra ise kuran yorumlayıcıları.daha sonra ise akıl mantık ve kalptir.kalbim size inanmak istesede,akla,mantığa,kaynaklara ve kurana göre,size yüzdeyüz hak veremiyorum.benim gözümde farklı bir islam yorumundan öteye geçemiyor,saygılar.

Selam Ehl-i Beyt ve doğru yoldakilerin üzerine olsun

Syn Yusuf;

Benim kaynağım Kuran-ı Kerim ve sonra Ehl-i Beyt'dir...Bu Bize Peygamberin emridir...

Peygamberimiz:
Benden sonra size 2 paha biçilmez emenet bırakıyorum bunlardan ilk Yüce Allah'ın kitabı diğeriyse Benim Ailem olan ;Kızım Fatma.Dağmadım yiğenim varisim Ali ve Torunlarım Hasan ve Hüseyin'dir...(Ehl-i Beyt'imdir) Ben size Allah'ın huzurunda Ehl-i Beyt'imi emanet ediyorum...
Kim bunlara sıkı sıkı sarılırsa kıyamet gününde Kurtuluşa ereçektir...

Cabir bin Abdullah el-Ansari diyor ki:
Peygamber'in(s.a.v)yanındaydık,Ali(a.s) uzaktan göründü,Resul-i Ekrem(s.a.v)buyurdu ki:"Canım elinde olan Allah'a andolsun ki Bu (Ali ve Yandaşı Aleviler) ve Şiaları, kıyamet gününde kurtuluşa ereceklerdir."

Kuran'a uyuyoruz demişsin:
Kuran'da Camiyi yazan ayeti söle okim ama cami diom :D
Kuran'da Namazın sizin kıldığı gibi yazdını ayete yolla bakim..
Kuran'da namaz varmı onuda meerak eddim(Salat) ne?

Sertaş
10.09.2006, 20:55
BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM

YERYÜZÜ BENİM SECDEGAHIMDIR.

Mekanın ne önemi var. Ben Şartları uyan her mekanda ibadet edebilirim. Bu İslam dinini diğer dinlerden ayırmaktadır.

Peygamber efendimiz zamanında cami yoktu o yüzden ben camiiye gitmem demek dar bir görüştür. Aynı şekilde sadece ismi camiidi ve ibadet hanedir deyip içinde Allahın emirleri dışında bazı uygulamaların olabileceği düşüncesiylede her mekana girişimizde toplumun genel görüş ve davranışlarından haberdar olmamız gerekir.

Peygamber efendimiz (s.a.v) mühendis değildiki sadece cami yapmakiçin gelsin.
terzi de değildiki sadece giyim kuşamımızı belirlesin.

Bizler anlamak istediğimiz kadarıyla dini anlayıp yaşıyoruz.
Bizim anlamadığımız yada yıllarca beynimize yerleşen şekilci farklılıkları ancak Kur'an ve ehli Beytin ışığıyla belirleyip ayrıştırabiliriz.

Sünniler camiye Aleviler cem evine Şiler Şii camisine gider diye kesin bir hüküm veremeyiz.: Herkes istediği yere gidip ibadetini eder. Hatta bir sünninin ceme gittiği bile olmuştur.
Bende geçmişte çok sık olararak Şii camisine gittim.
Şimdi ise yoğun çalışma şartlarından dolayı sık sık gidemiyorum.

İlk gidişim lise dönemlerindeydi. Genelde Azeri vatandaşların birlik ve dayanışmasıyla yapılan yerlerdir. Azda olsa azeri olmayan kişilerde gitmektedir. kendi gözlemlerim sonucu Malatyalı Alevi ve hatta Karadenizli sünnilerden bile Şiiliğe sempati duyan yada Şii olmuştur diyebileceğimiz kişilere rastladım.

Bazı toplumlar kendilerini toplum önünde belirgin özellikleriyle tanıtırlar.
Şiilerinde Aşura ile olan bağları diğer mezheplerden daha çok ve belirgindir.
İşte Aşuranın benim içinde böyle bir etkisi olmuştur.

Şiiliği tanımak ve öğrenmek için Aşuranın İmam Huseyinin her sene merasimler ile dile getirilmesi belkide yok olup gideceği sanılan bir inancı devamlı canlı tutmuştur.

halen görmezden gelinen ve kişisel yanlışlıkların topluma mal edildiği sayıları azda olsa etkisi sayısına oranla oldukça fazla bir Şii inanç mensubu vardır. Sayı olarak çoğalmak ise işin popüler yönüdür. İşte Alevi toplumu olarak yerimizi ve görevlerimizi iyi belirlemeliyiz. Siyaset ve ırkçılığa sıkıştırılan din anlayışının ötesinde Evrensel bir İnancın varlığını kabul etmeliyiz.

Alevili Şiilik Kızılbaşlık Hepsi, aynıdır.
Hepsi Ali yanlısı olmak ve Ali gibi olmaktır.
O nedenledirki yıllarca ezilip hakarete uğranılmıştır.

ALLAHA EMANET OLUN

Şoreş
10.09.2006, 21:06
Sayın Sertaş yanlış anlamanızı istemiyorum.Biraz aklım karıştı.
Alevilikten Şiiliğe mi geçtiniz can?

AleviGenç
10.09.2006, 21:09
Selam
Sayın Sertaş

Şimdi siz Alevilikten şii'liğemi geçtiniz nasıl derler hani bir meshepden veya dinden geçene ne derler?:sad:

Hımm siz o mezhebi benimsediniz eee artık Aleviyim demeyin!...

yusufçukgecegez
10.09.2006, 21:14
Selam Ehl-i Beyt ve doğru yoldakilerin üzerine olsun

Syn Yusuf;

Benim kaynağım Kuran-ı Kerim ve sonra Ehl-i Beyt'dir...Bu Bize Peygamberin emridir...

Peygamberimiz:
Benden sonra size 2 paha biçilmez emenet bırakıyorum bunlardan ilk Yüce Allah'ın kitabı diğeriyse Benim Ailem olan ;Kızım Fatma.Dağmadım yiğenim varisim Ali ve Torunlarım Hasan ve Hüseyin'dir...(Ehl-i Beyt'imdir) Ben size Allah'ın huzurunda Ehl-i Beyt'imi emanet ediyorum...
Kim bunlara sıkı sıkı sarılırsa kıyamet gününde Kurtuluşa ereçektir...

Peygamber'in(s.a.v)yanındaydık,Ali(a.s) uzaktan göründü,Resul-i Ekrem(s.a.v)buyurdu ki:"Canım elinde olan Allah'a andolsun ki Bu (Ali ve Yandaşı Aleviler) ve Şiaları, kıyamet gününde kurtuluşa ereceklerdir."

Kuran'a uyuyoruz demişsin:
Kuran'da Camiyi yazan ayeti söle okim ama cami diom :D
Kuran'da Namazın sizin kıldığı gibi yazdını ayete yolla bakim..
Kuran'da namaz varmı onuda meerak eddim(Salat) ne?

kuranda cami ve cem evi kelimelerinin geçmediğini biliyoruz zaten.cabir bin abdullahtan iletilen hadisi ise,aklen ve kalben,şöyle olması gerektiğini düşünüyorum,...aliyi ve ehlibeytimi sevenler,kıyamette kurtuluşa ereceklerdir.bundanda şu sonuç çıkar ,müslümanlar kıyamet gününde kurtuluşa erecektir.aliyi ve ehlibeyti sevmeyen müslüman olamaz tabiki.sünniliktede ali ve ehlibeyt sevgisi vardır.sünnilik ise islam yandaşıdır.başka bişey yandaşı olmak islamı parçalamaktan öteye gitmez.yandaşlık yerina sevmek ve saymak daha uygundur sanırım.bu allahım bana verdiği aklı kullanarak yaptığım bir yorum.konu araştırmaya açıktır fakat burada yapılabilecek bişey değil sanırım.destekleyici ve karşıt hadisleri,kimden aktarıldığını,kaç kişi tarafından desteklendiğini iyice araştırmak gerekir.buna bizim bilgimiz yetermi bilmiyorum.
namaz ve salat aynı kelimedir.namaz farsça,salat arapça.salat dua demektir.ezandada haydi namaza kelimesi, arapça şkliyle satat olarak geçer.
kuranda salatın geçtiği ayetlaere bakarız ve üstünde tartışabiliriz.fakat bana bir meal önerirsen.ben elmalılı hamdi yazır meali öneriyorum.

Sertaş
10.09.2006, 21:18
BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM

Sözde Alevilikten Öz Muhammedi Aleviliğe geçtim

Kim ne derse desin eğer başkalarının sözlerine itibarım olsaydı kendim olmazdım.
Başkasının sözleri haklı olduğu sürece benim için aydınlatıcıdır.

Birdinden başkasına bir mezhepten başkasına geçmek zordur.
Bende bunu yaptım diyemem.

Yani o zamanlar meşhur olan gücü etkisi daha çok olan Fetullah Nurcu gibi kesimlere geçen Alevi kökenli kişileri tanıdıkça kendi seçeneğimin ne kadar çıkarsız ve doğru olduğuna inanıyorum

Ayrıca maddi olarak hiçbir getirisi olmayan hatta çeşitliçevrelerce dışlanabileceğim bir şekilde kendimi bu inancı öğrenmeye ve yaşamaya yönlendirdim.

Aleviyim ve Aleviyim dememe hiçkimse mani olamaz.
Bu sadece yanıltmak yada kendisini gizlemek için bir takkiye değildir.
Yeri geldiğinde Şiiliğide savunuyorum
Çünki ikiside aynıdır.

Aleviyim derkende kendi Alevi inancıma göre algılıyorum
Başkalarının nasıl anladığıda hiç önemli değil.

ALLAHA EMANET OLUN

Şoreş
10.09.2006, 21:19
Arkadaşım sözde Alevilik nedir ? Cevap verir misinin ?

AleviGenç
10.09.2006, 21:24
kuranda cami ve cem evi kelimelerinin geçmediğini biliyoruz zaten.cabir bin abdullahtan iletilen hadisi ise,aklen ve kalben,şöyle olması gerektiğini düşünüyorum,...aliyi ve ehlibeytimi sevenler,kıyamette kurtuluşa ereceklerdir.bundanda şu sonuç çıkar ,müslümanlar kıyamet gününde kurtuluşa erecektir.aliyi ve ehlibeyti sevmeyen müslüman olamaz tabiki.sünniliktede ali ve ehlibeyt sevgisi vardır.sünnilik ise islam yandaşıdır.başka bişey yandaşı olmak islamı parçalamaktan öteye gitmez.yandaşlık yerina sevmek ve saymak daha uygundur sanırım.bu allahım bana verdiği aklı kullanarak yaptığım bir yorum.konu araştırmaya açıktır fakat burada yapılabilecek bişey değil sanırım.destekleyici ve karşıt hadisleri,kimden aktarıldığını,kaç kişi tarafından desteklendiğini iyice araştırmak gerekir.buna bizim bilgimiz yetermi bilmiyorum.
namaz ve salat aynı kelimedir.namaz farsça,salat arapça.salat dua demektir.ezandada haydi namaza kelimesi, arapça şkliyle satat olarak geçer.
kuranda salatın geçtiği ayetlaere bakarız ve üstünde tartışabiliriz.fakat bana bir meal önerirsen.ben elmalılı hamdi yazır meali öneriyorum.

Selam
Syn Yusuf;

Cami geçmedini biliyorsan sorun yok can!...

Bak bu hadis'de Ehl-i Beyt felan yazıomu yorumunu sen nasıl yapıon Ali ve Yandaşı Aleviler diyo Türkcesi!...

Biz Ali ve ehl-i beyt/taraftarlar-ıyız ...
Sizler bekir ömer osman/taraftarısınız bunu herkes biliyor...

İslamı parcalayanlar sapanlar sizlersiniz ve bu üç şahıs...

Bi yalnışını daha düzeltim Salat:Farsca Dua - Namaz:Arapca Kuran'da Namaz yazmaz Salat yazar siz 'lerde salatın yanına nedense parantez açıp () (namaz) yazıonuz... :D

Bak biraz daha hadis:

HAZRETİ MUHAMMED'in DİLİNDEN HAZRETİ ALİ; Selman-ı Farisi'den naklen, Resulullah (saa) şöyle buyurdu: (Künte enâ ve Ali nuren beyn yeddillâh kable en yuhlika Âdem bi elf êm, felemmâ halakallâhu Âdem, rekkebe zâlik en-nur fi sulbihi, felemme yezile şey vâhid, hattâ ifterika fi sulbi Abdülmüttalib, fefiyyi en-nübüvvet ve fi Aliyyen el-hilâfet)

Meali: "Ben ve Ali, Adem yaratılmadan bin yıl önce, Allahın elinde onu tesbih ve takdis eden bir nur idik. Allah Adem'i yarattıktan sonra o nuru Adem'in sulbüne verdi, böylece bir sulpten gele gele Abdülmüttalip'te ikiye ayrıldı. Bende peygamberliğe, Ali'de ise halifeliğe ayrıldı"

Kaynak:

1) İbn-i Hacer el-Askalani'nin "Lisan'ül Mizan" c.2, s.229; c.6, s.377

2) Sıbt İbn-i Cevzi'nin "Tezkiret Havas ul Eimme" s.52

3) el-Zehebi'nin "Mizan'ül İtidal" c.1, s.235 Hadis No: 1904

4) el-Künci eş-Şafii'nin "Kifayet üt-Talib" Bab: 87, s. 315

5) Menakıb-ı Meğazeli s.88, Hadis No: 130

6) Ahmet bin Hanbelin el-Fedail kitabı Fedail Emir ul Müminin bab-ı Hadis No
2-Ümmü Seleme den naklen, Resulullah (saa) şöyle buyurdu: (İnnallâha ihtare min külli ümmetin nebiyyen ve ihtâre likülli nebiyyin vasiyyan, feenâ nebiyyü hâzihil ümmet, ve Aliyyin vasiyyi fi itreti ve Ehlibeyti ve ümmeti min ba'di)

Meali: "Allah her ümmetten bir peygamber seçti ve her peygambere bir Vasi[6] seçti. Ben bu ümmetin peygamberiyim, Ali de soyumda, Ehli Beyt-imde ve ümmetime benden sonra vasimdir"

Kaynak:

1) el-Hamvini eş-Şafii'nin "Feraid es-Simtayn" c.1, s.272, Hadis No: 211

2) Menakıb-ı Hüvarezmi el-Hanefi s.147, Hadis No: 171 3-Hz.Ali'den naklen, Resulullah (saa) şöyle buyurdu: (İnnalâha te'âlâ ce'ala likülli nebiyyin vasiyyin, ce'ala Şis vasiyyi Âdem, ve Yuşa vasiyyi Musâ, ve Şem'un vasiyyi İsâ ve Aliyyen vasiyyi, ve vasiyyi hayr'ül avsiyâ, enad dâi ve hüvel mudi)

Meali: "Allahu Teala her peygambere bir Vasi kıldı: Şit'i Adem'in vasisi kıldı, Yuşa'yı Musa'nın vasisi kıldı, Şem'un'u İsa'nın vasisi kıldı, benim vasim de Ali'dir. Benim vasim, vasilerin en hayırlısıdır, ben davet edici, Ali de aydınlatıcıdır."

Kaynak:

1) es-Seyyid Muhammed Salih et-Tirmizi'nin "el-Kevkeb üd-Dürri" s.118

2) Süleyman el-Kunduzi nin "Yenabi'ül Mevedde" s.248

3) es-Seyyid Ali eş-Şafii el-Hamadani Meveddet ul Kurba
4) Enis Emir'in "Fazilet-i Ehl-i Beyt-i Resulullah" s.351

5) Yunus Ramadan in Buğyetüt Talibs.101, Beyrut Bas.

4- Ayşenin kölesi Rafiden naklen, Resulullah (saa) şöyle buyurdu: (Âdellâhu men âde Aliyyen)

Meali: "Ali'ye düşmanlık edene Allah düşmanlık etsin"

Kaynak:

1) İbn'ül Esir'in "Üsd'ül Gabe" c.2, s.154 Hadis No:1589 Mısır bas.

2) el-Askalani'nin "el-İsabe fi Temyiz es-Sahabe" c.2, s.373, Hadis No: 2560

3) el-Müttaki el-Hindi'nin "Kenz'ul Ummal" c.6, s.152 ve Müntahab ul Kenz c.5, s.32

4) el-Münavi'nin "Künüz el-Hakaik" c.2, s.10

5) el-Suyuti'nin "Cami us-Sağir" c.2, s.110

6) en-Nebehaninin ;el-Fethül Kebir c.2, s.221, Mısır bas.

5-An Câbir bin Abdullâh el-Ansâri radiyallâhu anhümâ kâle: Lekad semitü Resulallâhi sallallâhu aleyhi ve âlihi ve sellem yekulü fi Aliyyün hisâlün lev kenet vâhidetün minhe fi recülin ektefi bihâ fadlen ve şerefen.

Kavlühü Sallallâhu aleyhi ve âlihi ve sellem:

Men küntü mevlâh fealiyyün mevlâh
Ve kavlühü:Ali minni kehâruna min Musâ

Ve kavlühü:Ali minni ve enâ minhü

Ve kavlühü:Ali minni kenefsi, tâatühü tâati, ve mesıyatühü masiyeti
Ve kavlühü:Harbü Aliyyin harbüllâh, ve silmü Aliyyin silmullâh
Ve kavlühü:Veliyyü Aliyyin veliyyullâh, ve adüvvü Aliyyin adüvvullâh
Ve kavlühü:Aliyyin hüccetüllâhi alâ ibâdihi
Ve kavlühü: Hübbu Aliyyin imân, ve buğduhu küfür
Ve kavlühü:Hizbu Aliyyin hizbullâh, ve hizbu adâihi hizbüşşeytân
Ve kavlühü: Ali meal hak velhak me Ali, lâ yefterikân
Ve kavlühü:Aliyyin kasiyml cenneti ven nâri
Ve kavlühü:Men fâreka Aliyyen fekad fârekani, vemen fârekani fârekallâh
Ve kavlühü:Şiatü Aliyyün hümül faizune yevmel Kıyâmeti
Meali: Cabir bin Abdullah el-Ansari dedi ki: Resulullah (saa)'ın İmam Ali hakkında buyurmuş olduğu bir takım hasletler duydum ki, onlardan biri bir şahısta olsaydı ona fazilet ve şeref olarak yeterliydi (O hasletler) Resulullah (saa)'ın bu buyruklarıdır:

Ben kimin mevlası isem Ali de onun mevlasıdır.

Ali benden Harunun Musaya olan konumundadır.Ali benden, ben de ondanım.
Ali benden, nefsim gibidir. Ona olan itaat bana itaattir, ona karşı asi olmak bana karşı asi olmaktır...Alinin savaşı Allahın savaşıdır. Alinin barışı Allahın barışıdır..
Alinin dostu Allahın dostudur. Alinin düşmanı Allahın düşmanıdır.......
Ali, Allahın yaratıklarına olan hüccetidir.....
Aliyi sevmek iman, onu buğz etmek küfürdür.....

Alinin tarafı Allahın tarafıdır, Alinin düşmanlarının tarafı da Şeytanın tarafıdır......
Ali hakladır, hak da Aliyledir. İkisi birbirinden ayrılmazlar.....

Ali Cennet ve Cehennemin bölüştürücüsüdür.

Aliden ayrılan benden ayrılmıştır, benden ayrılan da Allahtan ayrılmıştır..Alinin şiası (yandaşları) Kıyamet Gününde kurtulmuş olanlardır..
Kaynak:

1) el-Kunduzi el-Hanefinin "Yenabi' ul Mevedde" s.55-56

2) et-Tüsterinin ;İhkakul Hak; c.5, s.43; c.4, s.287

3) el-Behraninin Gayetül Meram
4) Yunus Ramadanın Buğyetüt Talib,s.135, Beyrut Bas.

Hz. Ali'nin Emir'ül Müminin olduğu gün

99. Hüzeyfe'den, Resulullah (saa) şöyle buyurdu: (Lev ya'lem ün-nâsü metâ sümmiya Ali Emirülmümin lemâ enkerü fedâyilhü, sümiye bizâlike ve Âdem beyn er-ruh vel cesed ve hiyne kâle: Âlestü birabbiküm, kâlü: Belâ. Fekâl Allâhü te'âlâ: Enâ rabbüküm, ve Muhammed nebiküm, ve Ali Emirüküm)

Meali: "İnsanlar, Ali bin Ebi Talib'in ne zamandan beri 'Emir'ül Müminin' olarak adlandırıldığını bilselerdi, onun faziletlerini inkar etmezlerdi: Adem, ruh ve ceset arasındayken, Allah o zaman hazır bulunanlara şöyle buyurmuştu: Rabbinize inandınız mı? Hazır olanlar (Ruh alemi): Evet inandık (Kalü bela) dediler. Allah da onlara şöyle buyurdu: Ben Rabbinizim, Muhammed peygamberiniz, Ali de Emirinizdir"

Kaynak:

1) el-Kunduzi el-Hanefi'nin "Yenabi'ül Mevedde" s.238

2) Enis Emir'in "Fazilet-i Ehl-i Beyt-i Resulullah" s.348

Denizler tükenir Hz.Ali;nin faziletleri tükenmez

100. İbn-i Abbas, Mücahit, Ömer bin Hattab ve Said bin Cübeyrden naklen, Resulullah (saa) şöyle buyurdu: (Lev kânet'ül eşcâru aklâm, vel bahru midâd, vel cinnu hissâb, vel insu kittâb, mâ ahsu fedâilu Aliyyin bin Ebi Tâlib)

Meali: "Şayet ağaçlar kalem olsa, deniz mürekkep olsa, cinler hesap etse, insanlar da katip olsalar, Ali bin Ebi Talib'in faziletlerini sayamazlardı"

Kaynak:

1) İbn-i Osman el-Zehebi'nin "Mizan'ül İtidal" c.3, s.467

2) el-Künci eş-Şafii'nin "Kifayet üt-Talip" s.252

3) İbn-i Hacer el-Askalaninin "Lisan'ül Mizan" c.5, s.62, Haydar Abad bas.

4) el-Zehebi'nin "Tezkiret'ül Huffaz" s.8

5) Sıbt İbn-i Cevzinin Tezkiretül Havas,s.23 Müessetü Ehlil Beyt. Beyrut bas.

6) el-Hamvini eş-Şafii'nin "Feraid es-Simtayn" c.1, s.16 Beyrut Bas. Mukaddemesinde.

7) el-Kunduzi el-Hanefi'nin "Yenabi'ül Mevedde" s.121

8) Menakıb-ı Hüvarezmi el-Hanefi s.2

9) Emrutesrinin Ercahul Metalib s.11, 98 Lahur bas.

10) el-Hemedaninin ;Meveddetül Kurbas.55

11) Muhammed Miri el-Antaki'nin "Limaze ahtertü Mezhebe Ehlil Beyt" s.309

12) el-Bahraninin Gayetül Meram s.493

13) el-Hillinin Nehc'ül Hak ve Keşf'üs Sıdk,s.231

14) el-Hillinin Keşful Yakin s.22

15) İbn-i Şazan'in,Miet Menkıbe;s.110, Hadis No: 99

16) Yunus Ramadan'in,Buğyetüt Talib,s.423 Beyrut Bas.

17) Enis Emir'in "Fazilet-i Ehl-i Beyt-i Resulullah" s.454

18) Menakıb-ı Ahmet bin Hanbel

19) el-Tabaraninin Mucem

20) Nasır bin Ebil Mekarim el-Hüvarezminin Şerhül Mekamat
21) Cemaliddin Ataullah el-Herevi el-Arbaine Hadisen
22) ed-Deyleminin el-Firdevs...

AleviGenç
10.09.2006, 21:32
BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM

Sözde Alevilikten Öz Muhammedi Aleviliğe geçtim

Kim ne derse desin eğer başkalarının sözlerine itibarım olsaydı kendim olmazdım.
Başkasının sözleri haklı olduğu sürece benim için aydınlatıcıdır.

Birdinden başkasına bir mezhepten başkasına geçmek zordur.
Bende bunu yaptım diyemem.

Yani o zamanlar meşhur olan gücü etkisi daha çok olan Fetullah Nurcu gibi kesimlere geçen Alevi kökenli kişileri tanıdıkça kendi seçeneğimin ne kadar çıkarsız ve doğru olduğuna inanıyorum

Ayrıca maddi olarak hiçbir getirisi olmayan hatta çeşitliçevrelerce dışlanabileceğim bir şekilde kendimi bu inancı öğrenmeye ve yaşamaya yönlendirdim.

Aleviyim ve Aleviyim dememe hiçkimse mani olamaz.
Bu sadece yanıltmak yada kendisini gizlemek için bir takkiye değildir.
Yeri geldiğinde Şiiliğide savunuyorum
Çünki ikiside aynıdır.

Aleviyim derkende kendi Alevi inancıma göre algılıyorum
Başkalarının nasıl anladığıda hiç önemli değil.

ALLAHA EMANET OLUN

Ya sana selam yok...

Seni anlamak güç hem şii'liğe döndüm hemde Aleviyim dion ne demek istion açık ça yaz...

Halaka namazından başka namaz yok ALevilikte camide yok!... Alevilikte yok ne yapsanda yok'...

Sözde Alevilik ne sen hiç Alevi olmaya bilirsin ama bunda 200 yıl önce şia'lık ta yoktu.. Alevilik vardı...

Bence Alevilere düzgün cevap yaz burada ne yobaz nede yozlarla uğraşamayız!...Yazdıklarını bil Aleviliğe hakaeret eddirmeyiz saygısız!...
Sözdeymiş sözde olan ne?:cursing:

Şoreş
10.09.2006, 21:37
Sayın Sertaş sempati duyulan Azerbaycan Türkmeni Şiiler, bundan 400 sene önce Alevilerdi..Onları Şiileştiren Şah Abbastır.Eski İran Şiiliği, Kızılbaşlıktır..Aleviliktir.

Sertaş
10.09.2006, 21:40
BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM

Söz ile ben aleviyim demek sözde aleviliktir.
Kalbiyle tasdik edip ameliyle inancını uygulamak ise ÖZde Aleviliktir.

Alevi toplumunun en çok yanılgısı Aleviyim demekle Alevi olunacağıdır.
Yada babadan oğual geçebileceğidir. Oysakai kişi yürekten inanmıyor ve kabul etmiyorsa babasının atasını Aleviolmasının ne faydası olabilir.

Bu bir eleştiri dışlama yada horgörme değildir.
İnanmıyorsa inanmasın. İnanmayıpta inanmış görünmektense kesin bir dille inanmadığını söylerse daha mantıklıdır.
En azından İnanca olan zararını engellemiş oluruz.

Bende daha ilk duyduğumdan bu zamana kadar Aleviliğin devamlı öğrenerek ve anlayarak yaşanabileceğini inanıyorum.
Öğrenmek içinde çok farklı kaynaklara başvurdum.
Başta İmam Cafer buyruğu edindim. Ama benim için pek etkili olmadı.
Bazı solgörüşlü Alevi anlayışlara başvurdum ama onunda çelikileri ve samimiyetsizliği vardı

işte işin sonu Yani Caferi inancını kabul etmek
bunun sadece bana özel bir son olmadığını çevremde Alevi yada sünni inancından Şiiliği kabul edenleri tanıdıkça anladım

Bu sondan da gayet memnunum.

Şoreş
10.09.2006, 21:42
İyi o zaman tebrik ederiz sizi.Kusura bakmayın ama Alevilik hakkında hiç kitap okuduğunuzu ve doğru düzgün araştırma yaptığınızı sanmıyorum.Aleivliği bilen kalkıpta Şiiliğe geçiş yapmaz.

Şimdi Alevlik temel Kurslrı veriliyor.Cem ritüellerinin Kurana dayandırıldığını görüyoruz ve başka ibadetlere gerek duymuyorum Cemim varken..

Aleivliği hiç ama hiç bilmiyorsunuz.Bence Aleviyim demeyin.Çünkü farkında olmadan Anadolu Alevilğine zarar veriyorsunuz.

AleviGenç
10.09.2006, 21:46
BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM

Yada babadan oğual geçebileceğidir. Oysakai kişi yürekten inanmıyor ve kabul etmiyorsa babasının atasını Aleviolmasının ne faydası olabilir.

İnanmıyorsa inanmasın. İnanmayıpta inanmış görünmektense kesin bir dille inanmadığını söylerse daha mantıklıdır.

Bende daha ilk duyduğumdan bu zamana kadar Aleviliğin devamlı öğrenerek ve anlayarak yaşanabileceğini inanıyorum.
Bazı solgörüşlü Alevi anlayışlara başvurdum ama onunda çelikileri ve samimiyetsizliği vardı

bunun sadece bana özel bir son olmadığını çevremde Alevi yada sünni inancından Şiiliği kabul edenleri tanıdıkça anladım

Sen oraya döndüysen sorun değil biz sana saygı duyarız ama çıkıpta Aleviyim deme şii/caferiyim de...

Bizler Alevi/Caferileriz...

Caferiliğe bakalım :

CAFERİLİK

Caferilik, On İki İmamlar’ın altıncısı olan İmam Caferi Sadık tarafından kurulmuş bir Alevi mezhebidir. Caferiliğin kendinde Hak-Muhammed-Ali sevgisi, Ehlibeyt’e bağlılık ve On İki İmamlar’a bağlılık vardır. Caferilik, Ehlibeyt’e olanların çoğunluğu tarafından kabul görmüştür.

Caferilik inancının temellerini altıncı İmam Caferi Sadık atmıştır. Caferi Sadık, derin bilgisiyle diğer imamlardan farklıdır. Yine İnsanlığı ilgilendiren ilmi konularda yaptığı yorumlarla, getirdiği çözümlerle bir çok insanı eğitmiş, geliştirmiştir. İmam Caferi Sadık bu çok yönlü bilge kişiliğiyle salt Ehlibeyt’e bağlı olanları değil, aynı zamanda Ehli-Sünnet’e bağlı olanlarında hayranlığını kazanmıştır. Caferi Sadık’ın bu çok yönlü gelişkin kişiliği, onun düşüncelerinin Ehli-Sünnet tarafından benimsenmesini beraberinde getirmiştir. Ama maalesef Caferi Sadık’ın düşünceleri genellikle değiştirilmiş, özünden boşaltılmış halde Ehli-Sünnet’e ulaşmıştır. Bunun sonucunda, Caferi Sadık’ın kesin olan Ehlibeyt’e bağlılığı bile tartışılır hale getirilmiştir. Her ne kadar başta Anadolu Alevileri olmak üzere Caferi Sadık düşüncesi sahiplenilmişse de bazı alanlarda Caferilik adı altında geri bir Sünnilik temsil edilir hale gelmiştir. Yine iyi niyetlice de olsa bazı Caferi Aleviler pratikte Sünnileşmişlerdir.

Şüphesiz bu duruma gelinene kadar onlarca aşamadan geçildi. Ve bu tarihsel aşamalarda Aleviler egemen iktidarlar tarafından sürekli ve sistematik bir şekilde asimilasyona tabii tutuldu. Bunun sonucunda maalesef egemenler yer yer başarılı oldular. Egemen güçler bu başarılarıyla tarih boyunca Alevilere önderlik etmiş Caferi Sadık gibi bir önderi bile sahiplendiler. Bu sahiplenme Caferi Sadık öz düşüncesi ve inancı ile olmayıp, düşünceleri yontulmuş, inancı değiştirilmiş şekilde gerçekleşti.

Caferilik üzerine bilinmesi gereken temel bilgiler:

Caferi Sadık’ın düşüncesi ve inancının örgütlenmesi olan Caferilik her ne kadar yozlaştırılmaya, çarpıtılmaya çalışılsa da bir Alevi inancıdır. Yine Caferi Sadık bütün çarpıtmalara, yozlaştırılmaya, anlamsızlaştırılmaya karşın büyük bir Alevi önderidir. Aleviler yeniden, inatla, ısrarla ve kararlılıkla Caferi Sadık düşüncesini ve inancını sahipleniyorlar. Alevilik inancı var oldukça Caferi Sadık ulu bir Alevi önderi olarak Aleviler tarafından sahiplenilmeye devam edecektir. Caferi Sadık günümüzde de bütün çarpıtmalara, anti propagandaya karşın Alevilere yol göstermeye, önderlik etmeye devam ediyor.
www.alevikonseyi.com

Şoreş
10.09.2006, 21:48
Forumda Şii Caferiler biz Alevi değiliz derlerken sizin Aleviyim demeniz doğru değil.. Gerçi Aleviliğin onurlu adını herkes kullanmak ister.Çünkü özgürlükçü ve barış dolu insanların yolunun ismidir..

Sertaş
10.09.2006, 21:48
BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM

Senin Aleviliğin sana Benimkisi bana

Ben senin Alevi anlayışını eleştirmiyorum

İstediğin şekilde anla yaşa.
Aleviliği kendi mülkiyetinde zannedenler sadece kendilerini kandırırlar.

Şoreş
10.09.2006, 21:51
3 Vakit Namaz kılıp Müslüman oldum diyenlerde kendini kandıranlardır..
Siz dinin özünü bilmiyorsunuz.Aleviliği gerçekten hiç bilmiyorsunuz.Siz Şii uygulaması yapıp kendine Aleviyim diyen birisiniz..

Saygılar.

Sertaş
10.09.2006, 22:01
BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM

Sağol kardeşim
Ne olduğumu hatırlattın.
Demekki şimdiye kadar kendimi kandırmışım.
Aleviyim diyordum. Oysaki geçmişte Leviyim demek o kadar kolay değildi.
Anna babaların çocukarına öğütleri Alevi olduğunu belli etmemekti.

Dostlar sözlerinizi ve fikirlerinizi sadece sizi tanımak ve anlamak için okuyorum.
Ama sadece kendisini doğru kabul eden başkalarını dışlayan anlayış daha çok sünni inancına mensup olanların uyguladığı bir yöntemdir.

Doğruları yanlışları Kur'an ve Hadis ışığında anlamalıyız.
Gece gündüz bu konuda tartışabiliriz.

Gerçeği sadece gerçeği isteyenler için bu zor değildir.
Kaba ve anlaşmaz tavırlar gerçek amacından saptırıp sadece vakit kaybettirir.

ALLAHA EMANET OLUN

Şoreş
10.09.2006, 22:04
Evet.. Eğer Aleviliğin gerçek anlamda ne olduğunu bilmek isteseydiniz, Şimdi Şiiliği seçmezdiniz..Bunu öğrenmek zor değil.. Şii Camiiye giden Cem evinede gidebilirdi.

KomünistAlevi
10.09.2006, 22:31
Sayın Sertaş veya Sertaş abi...

Bence Aleviliği çok ama çokk yanlış yaşıyorsunuz...Ben aslında konuya pek muhatap değilim ama yazdıklarınızı görünce sadece bu sözleri söylemek istedim..
Allah size Aleviliğin doğru yollarını göstersin...
Şahı Merdan Ali yardımcınız olsun...

Sevgi ve saygılarımla...

yusufçukgecegez
10.09.2006, 22:44
[QUOTE=AleviGenç]Selam
Syn Yusuf;

Bak bu hadis'de Ehl-i Beyt felan yazıomu yorumunu sen nasıl yapıon Ali ve Yandaşı Aleviler diyo Türkcesi!...

emeğin için teşekkür ederim.öncelikle hadis meselesine pek girmek istemiyorum.bilgim dahilinde değil.bunun için derin bir araştırmaya girmem gerekki bunun için müsait değilim.arapçanın türkçe yazılışını yazmanagerek yok çünkü bir faydası olmaz.arapça kelimeler türkçeyle tam ifade edilemiyor zaten.edilse bile ben arapça bilmiyorum.hadislerin,kimler tarafından nakil edildiğini,bir hadisin kaç kişi tarafından desteklendiğini ,yazman daha uygun olur.fakat yinede,sünni kaynaklardada ,aksi yönde hadisler çıkabilir.hadislerin ise hangisinin sahih olup olmadığını bilmek gerçekten zordur.bunun için hadislerin kalbi ve mantiki elekten geçirilmesi gerekir.insan kalp yoluilede doğruları bulabilir.yeterki ön yargılardan uzak olsun.peygamberimizin ali yandaşları,hesap gününde cezadan kurtulacaktır,hadisi biraz şüphe götürmekde.kurtuluş islam yandaşı olmaktır çünkü.sünniler ise ömer ve osman yandaşı değildir.dört halifeye bir bakar sadece.çünkü dört halife peygamber yandaşlarıdır.onların hükmü allaha aittir.hz ali birazdaha farklıdır.çünkü peygamberimizin soyunun devamı hz alidendir.yani sünni olarak ,osnman,ömer,ebu bekiri 3 seviyorsak,hz aliyi 4 sevmemiz gerekir.tabi üstünlük takva iledir.takva açısından hangisi daha üstündür dersek bunuda allah bilir bize göre.hafızamın beni yanıltmadığı kadarıyla,hz aliye atfedilen hadislerin,benzerlerini hz muhammetle ilgili olarak duydum.yani o kişi hz ali değil hz muhammmetti.şüphesizki en üstün vasıflı olan hz muhammettir.en çok övülen,övülmesi gerekende odur.yani aliyi bir sevdiğimizde resulullah sevgisi iki olmalıdır.sünni görüş bunu destekler.benim mantığımda bunu destekliyor.saygılar.

AleviGenç
10.09.2006, 23:00
Selam
Syn Yusuf;

emeğin için teşekkür ederim.öncelikle hadis meselesine pek girmek istemiyorum.bilgim dahilinde değil.bunun için derin bir araştırmaya girmem gerekki bunun için müsait değilim.arapçanın türkçe yazılışını yazmanagerek yok çünkü bir faydası olmaz.arapça kelimeler türkçeyle tam ifade edilemiyor zaten.edilse bile ben arapça bilmiyorum.hadislerin,kimler tarafından nakil edildiğini,bir hadisin kaç kişi tarafından desteklendiğini ,yazman daha uygun olur.fakat yinede,sünni kaynaklardada ,aksi yönde hadisler çıkabilir.hadislerin ise hangisinin sahih olup olmadığını bilmek gerçekten zordur.bunun için hadislerin kalbi ve mantiki elekten geçirilmesi gerekir.insan kalp yoluilede doğruları bulabilir.yeterki ön yargılardan uzak olsun.peygamberimizin ali yandaşları,hesap gününde cezadan kurtulacaktır,hadisi biraz şüphe götürmekde.kurtuluş islam yandaşı olmaktır çünkü.sünniler ise ömer ve osman yandaşı değildir.dört halifeye bir bakar sadece.çünkü dört halife peygamber yandaşlarıdır.onların hükmü allaha aittir.hz ali birazdaha farklıdır.çünkü peygamberimizin soyunun devamı hz alidendir.yani sünni olarak ,osnman,ömer,ebu bekiri 3 seviyorsak,hz aliyi 4 sevmemiz gerekir.tabi üstünlük takva iledir.takva açısından hangisi daha üstündür dersek bunuda allah bilir bize göre.hafızamın beni yanıltmadığı kadarıyla,hz aliye atfedilen hadislerin,benzerlerini hz muhammetle ilgili olarak duydum.yani o kişi hz ali değil hz muhammmetti.şüphesizki en üstün vasıflı olan hz muhammettir.en çok övülen,övülmesi gerekende odur.yani aliyi bir sevdiğimizde resulullah sevgisi iki olmalıdır.sünni görüş bunu destekler.benim mantığımda bunu destekliyor.saygılar.

Hz.Muhammed;in Hz. Ali ve Ehlibeyt için söyledikleri

Bazı Alevi düşmanları, Alevilerin Hz. Muhammed;i peygamber olarak kabul etmediklerini propaganda ettiler. Oysaki gerçek bunun zıttı dır. Aleviler tarih boyunca ve günümüzde Hz. Muhammed;i peygamber olarak kabul ettiler. Alevilerde Hz. Muhammed;e bağlılık tartışılmaz. Aleviler Hz. Muhammed;i İslamın peygamberi olarak kabul ederler ve ona inanırlar. Aleviler peygamberin soyuna yapılanları her ibadet edişlerinde lânetlerler. Ve bu anlamıyla peygambere bağlılıklarını dile getirirler. Ama bazıları peygamberden şefaat umarken onun biricik torunlarına ve Ehlibeyti;ne yapılanları görmezlikten gelirler. Bu da bir ikiyüzlülüğün, sahtekârlığın Emevilerden başlayarak günümüze geldiğini gösteriyor.

Aşağıda Hz. Muhammed;in Hz. Ali ve Ehlibeyt için söylediklerinden bir kaçını yazacağız. Ama ne acıdır ki; Yezitler, Muaviyeler ve onların günümüzdeki temsilcileri bunları yok saymaya devam ediyor. Onlar Hz. Ali ve Ehlibeyt gerçeğini, haklılığını inkâra devam ediyorlar.

Hz. Peygamberin çeşitli zamanlarda ve çeşitli vesilelerle söylediği bir kaç hadis:

Ya Ali, benim Ehlibeytim Nuh un gemisine benzer. O gemiye binen kurtulur. Ve kim Ehlibeytime buğz ederse helak olur.

Ben ilmin şehriyim, Ali kapısıdır. İlmi isteyen kapıya gelsin.

Ya Ali, mümin sana buğz etmez, münafık ise seni hiç sevmez.

Ali, müminlerin dilediği ve uyduğu kişidir. Mal ise münafıkların dilediği şey.

Ey Allah;ın kulları, bu Ali;nin kanı benim kanımdır, teni benim tenimdir ve canı benim canımdır. Her kim bu Ali;yi severse, beni sever beni seven de Allah;ı sevmiş olur. Ali;ye kim düşmanlık ederse bana düşmanlık etmiş olur.

Kuran ve Ehlibeyt ikizdir.

Hayatım gibi yaşamak isteyen Ali Veli edinsin.

Ya Ali, sen benim dünyada ve ahrette sancaktarımsın.

Ali;yi anmak ibadettir.

Ey halk! Biliniz ki; ben de insanım. Allah;ın daveti bana yakında gelecektir. Ben de onu kabul edeceğim. İşte size ben iki mühim ve en değerli emaneti miras bırakıyorum. Bunlardan birincisi Kuran, ikincisi benim Ehlibeytim. Allah;ın huzurunda size Ehlibeytimi tavsiye ediyorum. Allah;ın huzurunda size Ehlibeytimi tavsiye ediyorum. Allah;ın huzurunda size Ehlibeytimi tavsiye ediyorum, buyurdu. Bu yazdıklarımız sevgili peygamber tarafından söylenmiş olan hadislerden sadece bir kaçı. Bunlar Hz. Ali gerçekliğini ve Ehlibeyt haklılığını gösteren en büyük kanıtlardır.

Alinin_Askeri
10.09.2006, 23:49
BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM

tamam kardeş sen devam et yolunda ama artık aleviyim deme şiiyim de.alevi şii diye bişey olmaz ali ve ehlıbeyt sevgısı dısında tamamen zıt kavramlardır.siz hiççbirşeyini bilmediğiniz alevilikten gönlunuzu koparmısınız şiiliği secmişsiniz yanınıza taraftar cekmek için ben aleviliğin özunu kavradım ve şiilere yakınlasstım gıbı suslu sozler altında aleviliğe bıcak savurmayın!

canazerbaycan
11.09.2006, 16:25
İlk gidişim lise dönemlerindeydi. Genelde Azeri vatandaşların birlik ve dayanışmasıyla yapılan yerlerdir. Azda olsa azeri olmayan kişilerde gitmektedir. kendi gözlemlerim sonucu Malatyalı Alevi ve hatta Karadenizli sünnilerden bile Şiiliğe sempati duyan yada Şii olmuştur diyebileceğimiz kişilere rastladım.

Ben de Şii camilerindeki bazı gözlemlerimi anlatacağım.

Cemaatin çoğunu ana-baba veya bir taraftan Şii olan Azerbaycan Türkleri oluşturmaktadır. Yaşlıların siyasetle işi yoktur. Ama camilerin İran yanlısı olanların da İran taraftarı hocaların etkisiyle hızla radikalleşen Türk-Azeri kimliğini arka plana atan Atatürk ve laiklik gibi kavramlara soğuk bakan bir gençlik kesimi de mevcuttur.

Cemaatlerin içinde az sayıda Sünnilikten Şiiliğe geçme kişiler vardır. Bunlar Sünnilikten Şiiliğe geçmeden önce radikal İslamcı geçmişi olan kişilerdir. Şiiliğe daha çok İran devrimi ve Hizbullah etkisi ile geçmişlerdir. Çok radikallerdir.

Cemaatlerde önemli bir sayıda Alevi vatandaş mevcuttur. Bunlardan bir kısmı Şiilikteki ortak Ehlibeyt sevgisi, Muharrem dolayısı ile gelen yaşlı Alevilerdir. Aralarında dedelerde vardır. Aleviliği de bırakmazlar, ceme giderler v.s. Siyasetle ilgileri yoktur.

Yaşlılardan daha az da olsa Alevi gençler de vardır. Bunlar da Sünnilikten geçenler gibi çok radikalllerdir. Klasik aleviliği, cemi vs. reddederler. Çok koyu İrancıdırlar. Çoğu daha önce marksist-sol geçmişi olan Kürt kökenli Alevilerdir(Tunceli-Sivas-Maraş üçgeni)

AleviGenç
11.09.2006, 16:41
Ben de Şii camilerindeki bazı gözlemlerimi anlatacağım.

Cemaatin çoğunu ana-baba veya bir taraftan Şii olan Azerbaycan Türkleri oluşturmaktadır. Yaşlıların siyasetle işi yoktur. Ama camilerin İran yanlısı olanların da İran taraftarı hocaların etkisiyle hızla radikalleşen Türk-Azeri kimliğini arka plana atan Atatürk ve laiklik gibi kavramlara soğuk bakan bir gençlik kesimi de mevcuttur.

Cemaatlerin içinde az sayıda Sünnilikten Şiiliğe geçme kişiler vardır. Bunlar Sünnilikten Şiiliğe geçmeden önce radikal İslamcı geçmişi olan kişilerdir. Şiiliğe daha çok İran devrimi ve Hizbullah etkisi ile geçmişlerdir. Çok radikallerdir.

Cemaatlerde önemli bir sayıda Alevi vatandaş mevcuttur. Bunlardan bir kısmı Şiilikteki ortak Ehlibeyt sevgisi, Muharrem dolayısı ile gelen yaşlı Alevilerdir. Aralarında dedelerde vardır. Aleviliği de bırakmazlar, ceme giderler v.s. Siyasetle ilgileri yoktur.

Yaşlılardan daha az da olsa Alevi gençler de vardır. Bunlar da Sünnilikten geçenler gibi çok radikalllerdir. Klasik aleviliği, cemi vs. reddederler. Çok koyu İrancıdırlar. Çoğu daha önce marksist-sol geçmişi olan Kürt kökenli Alevilerdir(Tunceli-Sivas-Maraş üçgeni)

Selam

Gözlemlerin çok ...
Ben ömrümde cami'ye girmedim...
Hiç şii cami 'side görmedim :)
Peki şii camisine giden Alevilerle sohbet eddin mi? Ne diyorlar Cem Evi hakkında Cem Semah Halka Namazı için?

canazerbaycan
11.09.2006, 16:52
Selam

Gözlemlerin çok ...
Ben ömrümde cami'ye girmedim...
Hiç şii cami 'side görmedim :)
Peki şii camisine giden Alevilerle sohbet eddin mi? Ne diyorlar Cem Evi hakkında Cem Semah Halka Namazı için?

Şii camilerine gelen Alevilerle sohbet etme imkanı buldum. Yaşlı amcalar, dedeler var. Bunlar daha çok camiye yakın ikamet eden Aleviler. Şiilikteki Muharrem uygulaması ve Ehlibeyt sevgisi bunları Şii camisine çekmiş. Bazıları Muharrem yas törenlerine geliyor. Bazıları bununla birlikte cuma ve vakit namazların da katılıyor. Ancak, cem ve halka namazlarını da devam ettiriyorlar. Yani Alevi özelliklerini de kaybetmemişler. Irak Türkmenleri gibi olmuşlar:) Bizim yaşlılar gibi onlar da Atatürkçü, devlete bağlı insanlar.

Özellikle İran taraftarı Şii camilerinde ise bazı Alevi gençler var. Bunlar radikal İslamcı ve İran yanlısı. Klasik Aleviliğin bütün değerlerini reddediyorlar. Cemi ve Bektaşiliği sapma olarak niteliyorlar. Atatürke ve Türkiyeye soğuk bakıyorlar. Çoğu Tunceli, Maraş ve Sivas gibi yörelerden. Bir kısmı Marksist veya Kürtçü geçmişe sahip. Marksiszmden veya Kürtçülükten sonra bir boşluğa düşmüşler. Başka bir radikal düşünce olan İrancılığa ve Hizbullahçılığa kaymışlar. Türkiye ve Atatürk düşmanlıkları ise farklı da olsa başka bir zeminde sürüyor.

AleviGenç
11.09.2006, 17:04
Şii camilerine gelen Alevilerle sohbet etme imkanı buldum. Yaşlı amcalar, dedeler var. Bunlar daha çok camiye yakın ikamet eden Aleviler. Şiilikteki Muharrem uygulaması ve Ehlibeyt sevgisi bunları Şii camisine çekmiş. Bazıları Muharrem yas törenlerine geliyor. Bazıları bununla birlikte cuma ve vakit namazların da katılıyor. Ancak, cem ve halka namazlarını da devam ettiriyorlar. Yani Alevi özelliklerini de kaybetmemişler. Irak Türkmenleri gibi olmuşlar:) Bizim yaşlılar gibi onlar da Atatürkçü, devlete bağlı insanlar.

Özellikle İran taraftarı Şii camilerinde ise bazı Alevi gençler var. Bunlar radikal İslamcı ve İran yanlısı. Klasik Aleviliğin bütün değerlerini reddediyorlar. Cemi ve Bektaşiliği sapma olarak niteliyorlar. Atatürke ve Türkiyeye soğuk bakıyorlar. Çoğu Tunceli, Maraş ve Sivas gibi yörelerden. Bir kısmı Marksist veya Kürtçü geçmişe sahip. Marksiszmden veya Kürtçülükten sonra bir boşluğa düşmüşler. Başka bir radikal düşünce olan İrancılığa ve Hizbullahçılığa kaymışlar. Türkiye ve Atatürk düşmanlıkları ise farklı da olsa başka bir zeminde sürüyor.

Selam

Çok tuaf ya gerçekten aydınlatıcı oldu saol canazeri

Aslında sende iyi insan piskolojisi anlama yeteneği var... Öle düşündüm...

Bi gerçek var sunnilere göre şii'ler ve Alevilerin ortak yönleri çok...

Birazdaha soru sorim :)

Sen Cem evi'ne giddin mi? Gidermisin? Semah hakkında ne düşünüyorsun? Semah dönermisin? Halka namazı hakkında ne düşünüyorsun bu halka namazının İmam Cafer-i öğretisi olduğunu biliyormusun?

Alevi ol demiyorum yalnış anlama hem camine gidip namazını kılıpta bu sorularına nasıl çevap verirsin?

canazerbaycan
11.09.2006, 17:09
Selam

Çok tuaf ya gerçekten aydınlatıcı oldu saol canazeri

Aslında sende iyi insan piskolojisi anlama yeteneği var... Öle düşündüm...

Bi gerçek var sunnilere göre şii'ler ve Alevilerin ortak yönleri çok...

Birazdaha soru sorim :)

Sen Cem evi'ne giddin mi? Gidermisin? Semah hakkında ne düşünüyorsun? Semah dönermisin? Halka namazı hakkında ne düşünüyorsun bu halka namazının İmam Cafer-i öğretisi olduğunu biliyormusun?

Alevi ol demiyorum yalnış anlama hem camine gidip namazını kılıpta bu sorularına nasıl çevap verirsin?

İstanbuldaki cemevlerine çok kere gittim. Karacaahmette yemek yedim. Cem töreni de bir kere izledim Ama şahsen semah dönmedim.:) Halka namazının buyrukta olduğunu biliyorum.

AleviGenç
11.09.2006, 17:15
İstanbuldaki cemevlerine çok kere gittim. Karacaahmette yemek yedim. Cem töreni de bir kere izledim Ama şahsen semah dönmedim.:) Halka namazının buyrukta olduğunu biliyorum.

Selam

Vallah seni tebrik ederim...

Vay behhh.. :wink:

Helal olsun sana...İlk fırsatımda bende Şii camisine gideçeğim bakaçam nasılmış...

eee ne derler iyadei ziyaret mi ne :D

İşte bir çok Aleviye ve Şii'ye ibret birisin :thumbup1:

keanu_1907
11.09.2006, 19:18
evet naki arkadaşımız doğru söylüyo bencede o camilerde müslümanım diyen birisinin namaz kılmasına tabiki kimse bişey diyemez sadece o mekanın laikliğe,cumhuriyete karşı çıkanların yeri olmaması gerekir

yusufçukgecegez
11.09.2006, 20:56
Hz.Muhammed;in Hz. Ali ve Ehlibeyt için söyledikleri

Bazı Alevi düşmanları, Alevilerin Hz. Muhammed;i peygamber olarak kabul etmediklerini propaganda ettiler. Oysaki gerçek bunun zıttı dır. Aleviler tarih boyunca ve günümüzde Hz. Muhammed;i peygamber olarak kabul ettiler. Alevilerde Hz. Muhammed;e bağlılık tartışılmaz. Aleviler Hz. Muhammed;i İslamın peygamberi olarak kabul ederler ve ona inanırlar. Aleviler peygamberin soyuna yapılanları her ibadet edişlerinde lânetlerler. Ve bu anlamıyla peygambere bağlılıklarını dile getirirler. Ama bazıları peygamberden şefaat umarken onun biricik torunlarına ve Ehlibeyti;ne yapılanları görmezlikten gelirler. Bu da bir ikiyüzlülüğün, sahtekârlığın Emevilerden başlayarak günümüze geldiğini gösteriyor.

Aşağıda Hz. Muhammed;in Hz. Ali ve Ehlibeyt için söylediklerinden bir kaçını yazacağız. Ama ne acıdır ki; Yezitler, Muaviyeler ve onların günümüzdeki temsilcileri bunları yok saymaya devam ediyor. Onlar Hz. Ali ve Ehlibeyt gerçeğini, haklılığını inkâra devam ediyorlar.

Hz. Peygamberin çeşitli zamanlarda ve çeşitli vesilelerle söylediği bir kaç hadis:

Ya Ali, benim Ehlibeytim Nuh un gemisine benzer. O gemiye binen kurtulur. Ve kim Ehlibeytime buğz ederse helak olur.

Ben ilmin şehriyim, Ali kapısıdır. İlmi isteyen kapıya gelsin.

Ya Ali, mümin sana buğz etmez, münafık ise seni hiç sevmez.

Ali, müminlerin dilediği ve uyduğu kişidir. Mal ise münafıkların dilediği şey.

Ey Allah;ın kulları, bu Ali;nin kanı benim kanımdır, teni benim tenimdir ve canı benim canımdır. Her kim bu Ali;yi severse, beni sever beni seven de Allah;ı sevmiş olur. Ali;ye kim düşmanlık ederse bana düşmanlık etmiş olur.

Kuran ve Ehlibeyt ikizdir.

Hayatım gibi yaşamak isteyen Ali Veli edinsin.

Ya Ali, sen benim dünyada ve ahrette sancaktarımsın.

Ali;yi anmak ibadettir.

Ey halk! Biliniz ki; ben de insanım. Allah;ın daveti bana yakında gelecektir. Ben de onu kabul edeceğim. İşte size ben iki mühim ve en değerli emaneti miras bırakıyorum. Bunlardan birincisi Kuran, ikincisi benim Ehlibeytim. Allah;ın huzurunda size Ehlibeytimi tavsiye ediyorum. Allah;ın huzurunda size Ehlibeytimi tavsiye ediyorum. Allah;ın huzurunda size Ehlibeytimi tavsiye ediyorum, buyurdu. Bu yazdıklarımız sevgili peygamber tarafından söylenmiş olan hadislerden sadece bir kaçı. Bunlar Hz. Ali gerçekliğini ve Ehlibeyt haklılığını gösteren en büyük kanıtlardır.

hadisler için teşekkürler.bu hadisleri sünni kaynaklarda sahih hadislerde bulamadım..hz ali hakkında 4 5 hadis var ve bu şekşlde değil.şimdi bu ne demek.bunu tartışma gereği duymuyorum.belkide bu hadisleri bende bulamamış olabilirim.dha doğrusu hadisler üstünde tartışmakda istemiyorum,ayetler üzerinde tartışabiliriz.tabi maksat sadece tartışmak seviyeli bir şekilde..birşeyleri ispatlamak gib bir niyetimde yok.saygılar.

KomünistAlevi
11.09.2006, 21:04
hadisler için teşekkürler.bu hadisleri sünni kaynaklarda sahih hadislerde bulamadım..hz ali hakkında 4 5 hadis var ve bu şekşlde değil.şimdi bu ne demek.bunu tartışma gereği duymuyorum.belkide bu hadisleri bende bulamamış olabilirim.dha doğrusu hadisler üstünde tartışmakda istemiyorum,ayetler üzerinde tartışabiliriz.tabi maksat sadece tartışmak seviyeli bir şekilde..birşeyleri ispatlamak gib bir niyetimde yok.saygılar.
Sayın Yusufcukgecegez Abi...

Aslında ben Hadislerin hiç bir zaman doğruluğuna inanmıyorum...Bence her kesim Hadisleri kendine göre yazabilir..Çünkü sonuçta Hadislerin garanti bir belge veya belgesi yok...Ama dediğiniz çok doğru önemli olan bencede Ayetler üzerinde tartışma yapılmalı...Sonuçta Kuranı Kerimin bugüne kadar bozulmadan geldiğine hem fikiriz...
Ben bu konu hakkında hiç bir zaman yorum yapmadım ama sizin bu yazınızı görünce sadece 1 kerelik yorum yapmak istedim...

Sevgi ve Saygılarımla...

Sertaş
11.09.2006, 22:51
Sayın Sertaş veya Sertaş abi...

Bence Aleviliği çok ama çokk yanlış yaşıyorsunuz...Ben aslında konuya pek muhatap değilim ama yazdıklarınızı görünce sadece bu sözleri söylemek istedim..
Allah size Aleviliğin doğru yollarını göstersin...
Şahı Merdan Ali yardımcınız olsun...

Sevgi ve saygılarımla...

Allah hepimize doğru yolu göstersin.
Yanlışlarımı eğer somut olarak belirtirseniz belki kendimi düzeltmek için daha fazla şansım olacaktır.

Yaşantım hakkında bir bilgiye sahip olmadan Aleviliği yanlış yaşadığım fikrine ulaştıysanız sadece helal olsun derim.
İnsanları yanlışlarını bir kelimesinden iki üç sohbetinden anlayabilecek kabiliyet kimsede yoktur.

İyi niyet olarak yazılan Aleviliği yanlış yaşamak yada sen artık şii olmuşsun kendine Alevi deme sözleri benim için gülüp geçilecek sözlerdir.

Arkadaşlar tüm kaynakları buyrun sunalım.
Eğer hak ile batılı ayırma gayretindeysek Allah bize yardım eder.

Ama ortalığı karıştırmak içinse bu çabalar onun sonuda yoktur.

Alinin_Askeri
11.09.2006, 23:24
buyur ozaman kardeş sun kaynaklarını alevleri şiiliğe hangı dogru(!) kaynaklar cekıyor?

halitseyfi
12.09.2006, 00:17
camiler islamiyetin sembolü olmasına rağmen zaman zaman amacı dışında kullanılmıştır.
hepimiz biliyoruzki birçok aydın ve alevi katliamları başlangıcı camilerde olmuştur.
ibadet hane olarak camileri eleştirmek bence çok yanlıştır.

malesef günümüzde camiler sadece ibadethane olarak kullanılmamakta özellikle bazı camiler malesef örgüt evi haline getirilmektedir.bu durumu engelleye bilecek tek güçte camileri kullana cemaatlerdir.umarım ki bu cemaatlerde daha etkin olarak harekete geçer ve camilere daha ağır sıfatların kullanılmasınıda engellerler.

KomünistAlevi
12.09.2006, 10:51
camiler islamiyetin sembolü olmasına rağmen zaman zaman amacı dışında kullanılmıştır.
hepimiz biliyoruzki birçok aydın ve alevi katliamları başlangıcı camilerde olmuştur.
ibadet hane olarak camileri eleştirmek bence çok yanlıştır.

malesef günümüzde camiler sadece ibadethane olarak kullanılmamakta özellikle bazı camiler malesef örgüt evi haline getirilmektedir.bu durumu engelleye bilecek tek güçte camileri kullana cemaatlerdir.umarım ki bu cemaatlerde daha etkin olarak harekete geçer ve camilere daha ağır sıfatların kullanılmasınıda engellerler.
Sayın Halitseyfi...

Sizin bu dedikleriniz imkansız...Zaten Camii cemaatleri belirli bir siyasi görüşte..
AKP,,SP vs.vs.
adamlar zaten bu işlerden zevk duyuyolar adamlar dinli dinsiz diye ayrım bile yapabiliyolar...Adamlar bunu artık siyasi ideoloji haline bile getiriyolar bunlardan rant bile sağlıyolar...
Semlamunaleyküm --diyen bizdendir
Merhaba--Diyen bizden değildir hesabı...
Camilerin durumu hiç bir zaman değişmez cami cemaati değişmedikçe ve buda imkansız zaten...

Sevgi ve saygılarımla...

halitseyfi
12.09.2006, 18:29
Sayın Halitseyfi...

Sizin bu dedikleriniz imkansız...Zaten Camii cemaatleri belirli bir siyasi görüşte..
AKP,,SP vs.vs.
adamlar zaten bu işlerden zevk duyuyolar adamlar dinli dinsiz diye ayrım bile yapabiliyolar...Adamlar bunu artık siyasi ideoloji haline bile getiriyolar bunlardan rant bile sağlıyolar...
Semlamunaleyküm --diyen bizdendir
Merhaba--Diyen bizden değildir hesabı...
Camilerin durumu hiç bir zaman değişmez cami cemaati değişmedikçe ve buda imkansız zaten...

Sevgi ve saygılarımla...
sevgili can
söylediklerinize katılıyorum,yalnız bırakalımda değişim kararını cami cematleri versin.
isterlerse "dintaciri",isterlerse "gercek dindar" sıfatını kendileri seçsinler
"imkansız" diyede birşey yoktur.değişim er veya geç mutlaka olur. umarım ki erken olur.

Sertaş
12.09.2006, 22:42
BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHŞM

NEHCÜL BELAGA

İmam Ali (a.s) ın sözleri emirleri hutbeleri mektuplarından oluşan insanın hayatına çok yararı olabilecek bir kitaptır.

İmamın sözlerini toplayıp kitap haline getiren Seyyid Şerif Radiy Muhammed b. Huseyn dir.

Bir Alevi için en önemli kaynaklardan birisidir.

Konuyu aşan bir yazı olduğunun farkındayım.
Yalnız konu farklıda olsa iş gelip buraya dayanıyor.

ALLAHA EMANET OLUN

AleviGenç
13.09.2006, 23:54
BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHŞM

NEHCÜL BELAGA

İmam Ali (a.s) ın sözleri emirleri hutbeleri mektuplarından oluşan insanın hayatına çok yararı olabilecek bir kitaptır.

İmamın sözlerini toplayıp kitap haline getiren Seyyid Şerif Radiy Muhammed b. Huseyn dir.

Bir Alevi için en önemli kaynaklardan birisidir.

Konuyu aşan bir yazı olduğunun farkındayım.
Yalnız konu farklıda olsa iş gelip buraya dayanıyor.

ALLAHA EMANET OLUN

Selam Can...

Biliyorum bu kitabı özetini okudum...

Bunu istersen Kitap tanıtılan bölümde daha detaylı anlatabilirsin bende memnun olurum.Herkesin okumasını tavsiye ederim bende okuyaçağım...
Bende sana Hüsniye kitabını tavsiye ediyorum..

hatice81666
14.09.2006, 14:23
şii camilerine bakısım;suni camileri,hristiyan kiliseleri,yahudi sinagogları hatta buda tapınaklarına bakısımdan farklı degil.hepsi ibadet yerleridir.ben nasıl ki kendi ibadetime ve ibadet yerlerime saygı ve hosgörü bekliyorsam aynı sekilde o ibadet yerlerine gidenden de saygı ve hosgörü beklerim...

karadagli
14.09.2006, 15:32
şii camilerine bakısım;suni camileri,hristiyan kiliseleri,yahudi sinagogları hatta buda tapınaklarına bakısımdan farklı degil.hepsi ibadet yerleridir.ben nasıl ki kendi ibadetime ve ibadet yerlerime saygı ve hosgörü bekliyorsam aynı sekilde o ibadet yerlerine gidenden de saygı ve hosgörü beklerim...

sevgili hatice81666 can ibadetin yeri ve zamani yoktur,ne zaman ,nerde allahi anarsan ibadet yerin orasidir,ben sag elimin 5 parmagini (Ehli Beyti simgeleyen) sol gögsüme yani kalbime koydummu sen her zaman kalbimdesin Ehli Beytim diyorum bu bir ibadettir bence .

saygilar

hatice81666
15.09.2006, 16:44
sevgili hatice81666 can ibadetin yeri ve zamani yoktur,ne zaman ,nerde allahi anarsan ibadet yerin orasidir,ben sag elimin 5 parmagini (Ehli Beyti simgeleyen) sol gögsüme yani kalbime koydummu sen her zaman kalbimdesin Ehli Beytim diyorum bu bir ibadettir bence .

saygilar
mrh;ben ibadet yerlerimiz derken aslında söylemek istedigim sizin söylediginizden farklı degil.inanc sahibi ;yaradanı kalbinde bulur.aklı ile algılar.