Orijinalini görmek için tıklayınız : Sunniler neden cem evine gitmezler

Sayfa : [1] 2

Hüseyin69
04.05.2006, 02:04
kendimce bir kac *** atacam bakalim sunniler neden cem evine gitmiyorlar

degerli adminimiz alevimenin bir cümlesi sunniler neden cem evine gitmiyorlar gözüme takilinca böyle bir anket acmayi uygun buldum
lakin forumda aramada yapmadim insallah böyle bir anket yok
sadece bir ankettir baska yönlere cekip huzur bozucu durumlardan kacinalim

Canan58
04.05.2006, 02:26
Sayın abim tabiki Alevilerin inançlarına saygı duymuyorlar ve inanmıyorlar bence bu yüzden gitmiyorlar.

Balta
04.05.2006, 02:32
kendimce bir kac *** atacam bakalim sunniler neden cem evine gitmiyorlar

degerli adminimiz alevimenin bir cümlesi sunniler neden cem evine gitmiyorlar gözüme takilinca böyle bir anket acmayi uygun buldum
lakin forumda aramada yapmadim insallah böyle bir anket yok
sadece bir ankettir baska yönlere cekip huzur bozucu durumlardan kacinalim

Can, merak etme açılan başka bir topic yok:p Genel tablo genelde sünni arkadaşlar cevap alırdı şu mudur bumudur diye demekki bazı şeyler değişiyor hep hesap sorulan değil hesap soranda olabiliyormuşuz.:p

Ama ben bu şıkların hepsini işaretlemek istiyorum. Birbirinin bileşeni durumunda nolçek şimdi:p

Hüseyin69
04.05.2006, 02:38
Ama ben bu şıkların hepsini işaretlemek istiyorum. Birbirinin bileşeni durumunda nolçek şimdi:p

aslinda anketi acmadan siz modlara ve bir kac üyeye anket cevaplari icin fikir alacaktim ama yapamadim
basta dedigim gibi kendimce bir soruya bes cevap yazdim
ilerde size de danisacagim diger anketlerde olacak
simdilik bir cevap isareti hakkimiz var halil abi haydi kolay gelsin:)

lion12
04.05.2006, 05:18
Ya şimdi aslında şıklar o kadar karışık ki bunlardan sadece bir tanesi değil ki,hepsi:5: :5: :5: :5: :5: ...Hatta çocuklara diyorum gelin bakın ceme gidelim söz size dönerken de yemek ısmarlayacam falan gibisinden de diyorum ki,hani onlara sevdirebilmek için.Bilirsiniz yolumuz rıza yolu,baskıya ve zorlamaya yer yok.Zorla götüremem tabi ancak onlara sevdirmeye çalışırım ama *********işte gelmiyorlar...:36_7_8: :36_7_8: :36_7_8: :36_7_8: :36_7_8: ...Neyse yeter bu kadar gırgır.Bence sünnilerden ziyade,hele biz kendi canlarımızı da cemlere getirebilelim de,sünni kardeşlerimizi de getirtebiliriz zaten...

canugur
04.05.2006, 07:52
Evet hepsinin de etkisi var.
Ben, konuyu uzun tartisma yorumlarina meydan vermemesi icin, kisisel sorunleri isaretledim.
Saygilar

müttaki
04.05.2006, 08:52
kendi adıma konuşacak olursam çok niyetlenmiştim ceme katılmaya ama nasip olmadı arada sırada cemradyodan yakalıyorum perşembe günleri. güzel bir ibadet ortamı var ve bana yakın.

şöyle bir gerçek var. sünnilerin çoğu cem evinin ne olduğunu yada cem evinde neler yapıldığını bilmiyorlar. gencinden büyüğüne kadar çok nadir İnsan bilir.

güldestim
04.05.2006, 09:43
Müttaki arkadaşıma katılıyorum.Bence de sünnilerin çoğu cem evinin ne olduğunu bilmiyor.
Bu arada biz alevilerin büyük çoğunluğuda camiye gitmiyoruz,ona bakılırsa.

esmerim
04.05.2006, 09:48
Ben buna bir anlam veremiyorum açıkçası ve böyle bir durumla karşılaştığımda çok kırılıyorum.

güldestim
04.05.2006, 10:01
Esmerim neye anlam veremiyorsun ve kırılıyorsun.Biraz daha açıklayıcı yazarmısın bize?

Naz
04.05.2006, 10:14
ben kendi sahsi gorusumu belirteyim, tabiki bu hep gundemde olan bir sorun, sunni alevi catismasi, fakat bence bunu sunniler neden cem evine gitmiyor boyutuna tasimak yanlis olur.

nedenine gelince, alevilerde camiye gitmiyor. yollar ve gorusler farkli, ibadet turleride farkli. simdi sunni birinin neden kalkip cem evine gitmesini anlayamadim. yani bizlerde sonucta camide ibadetimizi yapmiyoruz. aslinda bu sorunun cevabi cok acik. sunniler cem evine gitmez, cunku onlarin inanc anlayisinda ibadethaneleri Camidir.

ayni sekilde alevilerinde Cem Evleridir.

soyle bir duruma donuyor o zaman musluman neden kilisiye gitmez, yada hiristiyan neden sinagoga gitmez, vs vs....

soru su sekil olsa o zaman daha saglam zeminde bir tartisma konusu cikacaktir, sunniler neden Cem Evleri ibadethane olarak gormez.....vs yani konulan $iklar eger soru olarak yoneltilseydi daha iyi olurdu.

saygilar.

canugur
04.05.2006, 10:19
ben kendi sahsi gorusumu belirteyim, tabiki bu hep gundemde olan bir sorun, sunni alevi catismasi, fakat bence bunu sunniler neden cem evine gitmiyor boyutuna tasimak yanlis olur.

nedenine gelince, alevilerde camiye gitmiyor. yollar ve gorusler farkli, ibadet turleride farkli. simdi sunni birinin neden kalkip cem evine gitmesini anlayamadim. yani bizlerde sonucta camide ibadetimizi yapmiyoruz. aslinda bu sorunun cevabi cok acik. sunniler cem evine gitmez, cunku onlarin inanc anlayisinda ibadethaneleri Camidir.

ayni sekilde alevilerinde Cem Evleridir.

soyle bir duruma donuyor o zaman musluman neden kilisiye gitmez, yada hiristiyan neden sinagoga gitmez, vs vs....

soru su sekil olsa o zaman daha saglam zeminde bir tartisma konusu cikacaktir, sunniler neden Cem Evleri ibadethane olarak gormez.....vs yani konulan $iklar eger soru olarak yoneltilseydi daha iyi olurdu.

saygilar.

elinize saglik, bu yorum, bu topigi kilitleyici nitelikte olmus.
saygilar

can85
04.05.2006, 11:00
biz nasılki camiye gitmiyoruz.onlarında cem evine gelmemeleri gayet normaldir.

skandinava
04.05.2006, 13:09
ya arkadaşlar sunniler cem evine gelse dahi ne gibi bir ibadet şekli sergileyecekler.sadece seyirci niteliğinde gelip.ibadetimizi seyredecek,ve sonra gidip bizi dışarda eleştiri yağmuruna tutacaklar.hiç gerek yok bunlara isteyen gelir isteyen gelmez,önemli olan bizlerin kendi ibadetimize olan saygınlığımız ve bağlılığımızdır.onlara bir şeyleri ispatlama mecburiyetimiz yok.

manifesto
04.05.2006, 13:13
Sayın abim tabiki Alevilerin inançlarına saygı duymuyorlar ve inanmıyorlar bence bu yüzden gitmiyorlar
??? Sen bir işi yapmadığın zaman illa saygısızlık olsun diye mi yapmazsın?
Bir fiili yapmak kadar yapmamakda iradedir,sünniler alevi inanışına inanmaz tek sebep bu,cem evinin ibadethane olmamasından dolayı değil çünkü oraya gittiği zaman namaz kılar cem yapmaz dolayısıyla namaz kılabildiği yer ibadethanedir onun içinde.Ben hiç gitmeyi düşünmedim ama tv den izliyorum merakımdan dolayı.
şöyle bir gerçek var. sünnilerin çoğu cem evinin ne olduğunu yada cem evinde neler yapıldığını bilmiyorlar. gencinden büyüğüne kadar çok nadir İnsan bilir.
??? Artık tv lerden yayınlanıyor dolayısıyla bilmeyen insanların sayısı hızla azalıyor,ayrıca senin ceme katılmayı istemenin sebebini merak ettim.

Ben ve diğer bütün sünni inancındaki inananlar Allah'dan başkasına secde etmez,cemde dedeye ve diğer insanlara secde var,bu alevi vatandaşlarımız için bir ibadettir ama sünniler için değil

Canan58
04.05.2006, 13:18
kendi adıma konuşacak olursam çok niyetlenmiştim ceme katılmaya ama nasip olmadı arada sırada cemradyodan yakalıyorum perşembe günleri. güzel bir ibadet ortamı var ve bana yakın.

Bugün gelmek istersen bende Yenibosna Cem evinde olacağım bekleriz kardeş

Roşna
04.05.2006, 14:01
sanırım buna sünni arkadaşlar daha ağırlıklı cevap vermeliler.ben kendi adıma camiyede gittim kiliseyede çünkü farklı ortamlarda olmayı seviyorum.insanları gözlemlemeyi seviyorum.

tanımadıkları için ve bizi fazla merak etmiyorlar sebep bu galiab merak edende zaten gidiyordur.

alev_07
04.05.2006, 14:10
sunniler çok gereksiz yere kompleksleri olan insanlardır...

alev_07
04.05.2006, 14:22
ben açıkcası bu görüşüne katılmıyorum ilk müslüman olanların arasında HZ.Ali de vardı bunu hiç bir zamangözardı edemeyiz+efendimiz namaz kılarken öldürüldü

Günes
04.05.2006, 14:25
namaz kilarken öldürüldügünü ispatlar misi :) öyle bir sey yok

alev_07
04.05.2006, 14:31
namaz kilarken öldürüldügünü ispatlar misi :) öyle bir sey yok
aç bir tarih kitabını oku!!!!!kulaktan dolma bilgiler yüzünden bu haldeyiz zaten!

ilim ilim bilmeli ilim kendin bilmeli...

Ezo
04.05.2006, 14:32
aç bir tarih kitabını oku!!!!!kulaktan dolma bilgiler yüzünden bu haldeyiz zaten!

ilim ilim bilmeli ilim kendin bilmeli...

Buyrukta da yazar Hz. Ali evinin havulusunda öldüruldu.. camide degil..

alev_07
04.05.2006, 14:34
Buyrukta da yazar Hz. Ali evinin havulusunda öldüruldu.. camide degil..
ama sabah namazını kılarken yezidi ordusu tarafından hançerle öldürüldü!!!

canikocan
04.05.2006, 14:37
sunniler cemevini tanımıyorlarki.
alevilerin inançlarını önemsemiyorlar inanmıyorlar.. tabiki bu onların soruudur. isteyen gelir ayrım yapılmaz

Ezo
04.05.2006, 14:43
ama sabah namazını kılarken yezidi ordusu tarafından hançerle öldürüldü!!!

Hayir.. Imami Cafer buyrugunu okuyun orda yazar.. Camide ölduruldugu sunniler tarafindan çikartilmis bir yalandir...Hz. Alinin ölugunde zaten cami ve mescit yoktu ki camiye gitsin Allahin emri üzerine Hz Muhammed tövbe Suresi'nin 108,109 ayetleri emri ile Hz. Muhammed yiktirmistir...Hz. Ali de kendisi ile beraber 8 kisiden mutesekkil bir heyetle yikmistir. Bir daha yapilmamasi cinde tövbe Suresinin 17. ayeti gelmistir..

saygilar
ezo

alev_07
04.05.2006, 14:48
evinin havlusu degil avlusunda sabah namazında şehit olmuştur...

cami fln yok ii okuyun isterseniz yazılanları öyle yorum yapmanızı tavsiye ediyorumteşekkürler...

Ezo
04.05.2006, 14:52
evinin havlusu degil avlusunda sabah namazında şehit olmuştur...

cami fln yok ii okuyun isterseniz yazılanları öyle yorum yapmanızı tavsiye ediyorumteşekkürler...

Ben okuyorumda sizin okudugunuzda supem var, ordu tarafindan diyorsun.. Hz. Alin ölum emrini veren Muavi öldüren Mülcem sabah nazmandi sehit olmusdiyorsunuz bize bir kaynak sunun ben size Buyguru sunuyorum... bir çok yazarin isminide yaza bilirim...

saygilar

TheGodfather
04.05.2006, 14:56
Ben bir alevi olarak nasılki yahudiliğe inanmıyorsam, bir Hristiyan gibi düşünüp onun gibi ibadet yapmıyorsam, onalrın ibadethanelerine gidip ibadet etmem..Sinagog'a Kiliseye, Camiye giderim ama sadece turist olarak giderim..

Tanıdığım çoğu sunni arkadaşlar camiye bile yılda bir belki gidiyor..Cemevine gelen sunni arkadaşlarımız merakından dolayı geliyor..Aleviliğe inandığı için değil..Sunni canlar inançlarında çok kati olabiliyorlar..Başka inançları sapık inanış olarak değerlendirebiliyorlar.Tabi genelini kastetmiyorum.

Örneğin bir sunni arkadaşımı Cem evine getirdikten sonra benimle dede huzurunda secdeye kapanma konusunda çok tarttıştı..Bunu asla kabul edemiyeceğini söyledi..Sevgili arkadaşlar dede huzurunda secdeye kapanma elbette vardır..Secdeye kapanan tüm canlar(kadın+erkek) niyet olarak dedeye değil Yaratıcıya secdeye kapanırlar.

Hz.Alinin Camide sabah namazı sırasında öldürüldüğüne dair kesin bir kanıt yok..Bana göre Hz.Ali evinin önünde şehit edilmiştir.

saygılar

seastorm
04.05.2006, 14:58
Ben cemevine çok sevdiğim alevi bir arkadaşımla gittim, o da bana bir güzel açıkladı.. Hiç bir negatif veya olumsuz tepki vermedim. Merakla cem bitene kadar izledim.İbadet de, dua da Allah ile kul arasındadır, benim başkalarını bu konuda yargılamaya hakkım olduğunu veya onların da beni yargılamaya hakları olduğunu da düşünmüyorum...

moycan
04.05.2006, 15:35
Ben cemevine çok sevdiğim alevi bir arkadaşımla gittim, o da bana bir güzel açıkladı.. Hiç bir negatif veya olumsuz tepki vermedim. Merakla cem bitene kadar izledim.İbadet de, dua da Allah ile kul arasındadır, benim başkalarını bu konuda yargılamaya hakkım olduğunu veya onların da beni yargılamaya hakları olduğunu da düşünmüyorum...

Sağduyulu bir sunni arkadaş
Bir alevi olarak kendiadıma böyle sağduyulu yaklaşmanıza sevindim.
Umarım diğer sunni kardeşlerimizde Cemevinin bizim için ibadethane olduğunu kabul ederler.

Konuyu cevap vermeye gelince;

İslam dinini iyi algılamış, bir baskı dini olmadığını ve İslamın insanların inanç ve ibadetlerinde özgür olmaları gerektiğini belirtiğini kavramış olan sunni kardeşlerimiz, cemevlerine gitmekte, buraları tanımak dolayısıyla binlerce yıldır kendilerine ezberletilenlerin doğruluğunu sorgulamaktadırlar.

İşte çok ince bir çizgi var.

Yezid devrinden beri islam dini çok farklı yorumlanmış,din halkı yönetmek için baskı aracı olarak kullanılmış. Günümüzde laik düzene geçilmesine rağmen halen din yöneticiler tarafından kullanılmakta. İşte binlerce yıldır dini eğitimleri, yönetenlerin çıkarları doğrultusunda kullanılmış sunni kardeşlerimiz; aleviliği ne bir mezhep,ne bir inanç olarak görmemişler, uzun yıllar gayrimüslümlerden dahi daha aşşağı konumda görmüşlerdir. Bizleri inançlarımız konusunda iyi tanımamaları ve bizim de son on yıl hariç inançlarımızı tanıtabileceğimiz rahatlığa(halen bazı sıkıntılar olsada) sahip olmadığımızdan dolayı sunniler cemevlerini ibadethane olarak görmemektedirler.

Kısaca cemevine gitmeyen sunniler cemevi ibadethane değildir diyorlar.

Oli
04.05.2006, 15:43
genel yorumları okumadan yazıyorum...
çok zekice bir anket canerzincan abim.
biz hep kendimizi sünnilerle olan farklarımızla açıklardık. aleviler neden camiye gitmez diye onlarca topik vardır bu forumda ama bu bir ilk.
hep diyorumya canerzincan abiyi "batıni" yorumlamak lazım, aynen öyle
teşekkür ediyorum kendi adıma, bu konuyu açmış olmandan ötürü
henüz oy vermedim biraz düşüneyim...

manifesto
04.05.2006, 15:45
Hz. Alinin ölugunde zaten cami ve mescit yoktu ki camiye gitsin Allahin emri üzerine Hz Muhammed tövbe Suresi'nin 108,109 ayetleri emri ile Hz. Muhammed yiktirmistir...Hz. Ali de kendisi ile beraber 8 kisiden mutesekkil bir heyetle yikmistir. Bir daha yapilmamasi cinde tövbe Suresinin 17. ayeti gelmistir
Sn.Ezo bilerek ayetleri çarpıtıyorsunuz bu hiçde hoş değil.
Açıp herhangi bir kur'an tevsirini okursanız o ayette bahsi geçen mescidin mescid-i dirar olduğunu ve o mescidi münafık ve yahudilerin islama nifak sokmak için açtığını bu nedenle Allah'ın onların gerçek niyetini ortaya koyduğu zaman Hz.Peyganber yıkılması talimatını vermişdir.Ama kendi mescidi bugün dahi dimdik ayakda mescid-i nebevi.
Yani kur'an ayetlerini böyle keyfi yorumlamak ve insanlara yanlış bilgi aktarmak ciddi ve mesuliyet doğuran bir durumdur.

Bakın o numarasını verdiğiniz ama kendisini yazmadığınız ayetlerin tamamında ne diyor???

107- Bir de müslümanlara zarar vermek, kâfirlik etmek ve müslümanların arasına ayrılık sokmak ve daha önce Allah ve Resulü'ne karşı savaş açmış olanı beklemek için mescid yapanlar var. "İyilikten başka bir maksadımız yoktu." diye yemin de edecekler. Fakat bunların kesinlikle yalancı olduklarına Allah şahittir.

108- O mescit içinde sen kesinlikle namaza durma. Ta ilk gününde temeli takva üzerine kurulan mescit elbette içinde namaz kılmana daha layıktır. Onun içinde günahlarından arınmayı seven kişiler vardır. Allah da arınmış, ak pak olmuş olanları sever.

109- O halde binasını Allah korkusu ve Allah rızası üzerine kurmuş olan mı hayırlıdır, yoksa binasını yıkılmak üzere olan bir uçurumun kenarına kurup da onunla birlikte cehenneme yuvarlanan mı daha hayırlı? Allah, zalimler güruhunu hidayete erdirmez.

110- Onların kurmuş oldukları bu türlü binalar, kalpleri parça parça olmadıkça, kalblerinde bir nifak düğümü olup kalacaktır. Allah, alîmdir, hakîmdir.

111- Allah, müminlerden, canlarını ve mallarını, kendilerine cennet vermek üzere satın almıştır: Allah yolunda çarpışacaklar da öldürecekler ve öldürülecekler. Bu, Tevrat'ta da, İncil'de de Kur'ân'da da Allah'ın kendi üzerine yüklendiği bir ahittir. Allah'dan ziyade ahdine riayet edecek kim vardır? O halde yaptığınız alış-veriş ahdinden dolayı size müjdeler olsun! Ve işte o büyük kurtuluş budur

Şoreş
04.05.2006, 17:05
1 tane gördüm valla sakallı bir sünni amca şahkuluna geldi :)

Ezo
04.05.2006, 18:04
Sayin Manifesto, ben keyfi bir sey yorumlamadim yada yalan bir sey yazmadim sana ayetler verdim degilmi Hz. Muhammedin neden mescid yada cami fark etemezde yiktirdigini.. bunun simdi nere keyfi yada yalan.. Siz akliniz sira Muslumanlari savunuyorsunuz degilmii.. valla butur yorumlariniza cevap yazmak istemiyorum.. Bizde Muslamaniz kabul edersen... SImdi diger kisminda yazacagim ama bu bu konuya pek uymuyor bunlari tartismak icin...

saygilar
ezo

sunam
04.05.2006, 18:28
cem evlerini seviyorum özelliklede pilav günlerini hiç kaçırmamaya özen gösteriyorum çünkü cem evinde yedigim pilavla eti tatıdını hiç bir yerde bulamıyorum bunu bütün samimiyetimle söylüyorum.:)

Oli
04.05.2006, 18:34
cemevlerinde fakir fukara nasiplensin diye yemek veriliyor bazı zenginler bile kâr sayıp yiyor... bizzat tanık olduğumuz bir durumdur... o yemekler hayır için fakirler yararlansın diye verilir... insanlar zevk için yesin diye değil...

Hüseyin69
04.05.2006, 22:08

nedenine gelince, alevilerde camiye gitmiyor. yollar ve gorusler farkli, ibadet turleride farkli. simdi sunni birinin neden kalkip cem evine gitmesini anlayamadim. yani bizlerde sonucta camide

bu alintina sanalda sürekli karsima cikan bir cümle ile yanitlamya calisiyim
beni bir sen anladin sende yanlis anladin :)
saka bir yana

benim anketteki amacim catisma degil fikir alisverisi idi
hatta actigim ankette ben bile daha oy vermedim
tek hatam bir kac üye ye ve modlara danismamak
keske bu anketi acmadan önce sizlerdende bir görüs alabilseydim ama olmadi
yine söylüyorum sokakta sunni inanisli biri ile arkadaslik kuruldugu zaman
ilk soru ondan gelir
aleviler mademki müslümandir allaha pegambere kurana inaniyorlarsa
neden camiye gelmeyip namaz kilmiyorlar?
tabiki bu soru bicimlenme sinifina girerse cok farkli amac icin sorulmus olabilir
biz bu tür sorulari sormuyoruz
cünki onlari iyi taniyoruz ama onlar bizi tanimiyor ve birde ayni soruyu tersine sormak kimsenin aklinin ucundan gecmiyor
gecsede catisma kiskirtma tahrik provakasyon vs gibi gruplara giriyor
neyse fazla uzatmiyim

Naz
04.05.2006, 22:26
oncelikle canerzincan abi gercekten su son yazini okuyunca ne demek istedigini anladim.. evet yanlis anlamisim :) ama hak verki hepimiz sadece sorunun yalin gozukuyor olusundan olsa gerek ayni noktada odaklandik. ama dedigim gibi su son yazdigin cok anlamli ve konuyu acikliyor. evet bize madem muslumansin gel camide namaz kil diyor... eh bizimde hakkimiz ozaman gel sen cem evinde ceme katil demek...

keske bu anketi acmadan önce sizlerdende bir görüs alabilseydim ama olmadi

kesinlikle bunuda dusunme abi. ben ilk basta yazimdada belirttim ben sahsi gorusumu yazdim. yani ben dusuncelerime Naz olarak imza atarim.... mod olarak degil. o yazidada sadece fikrimi sundum, sana asla sorsaydin felan demek icin degil, zaten oyle bir saygisizlik aklimdan bile gecmez.

dedigim gibi, su son aciklama ile soru cok daha anlasilir olmus. ilk halindeki soruya cevabim hala gecerli. ama su son aciklamaya cevap yazmiycam, cunku gercekten dusundurucu bir soru.

kusura bakma... galiba ben anlamisim anlamasinada, yanlis anlamisim aslinda :D

candostu
22.05.2006, 15:58
Alevi inancına inanılmıyor. (Anket cevabım) Çünkü bu güne kadar her şeyi yanlış
öğrenmiş insanlar. Çünki o insanlar kendilerini bile tanımıyorlar. Esasen tam olarak
" İNSAN'I" tanımıyorlar. İnsan2ın CEM'ini nerden bilsinler?

hazine
22.05.2006, 16:08
ilk önce bilmediklerinden gitmiyorlar diye düsünüyorum.
ama ayni sekildede sormak lazim:aleviler neden camiiye gitmez diye.

ben hem camii hemde cemevi düsmanligina karsiyim.
canim isterse camiiye yada cemevine gidebilmeliyim,yani insan ayrimi yapmamak lazim.
ülkemizde o kadar güzel camiiler varki,gecen yine izlerken kendi kendime sordum:ya bizim bu kadar camiilerimiz varken alevilerin de aynen ayni büyüklükde,ayni güzellikde cemevleri olmasi lazimken,malesef duyduguma göre pek de kolay olmuyormus yeni bir cemevini yaptirtmak.

Şoreş
22.05.2006, 16:49
Çok saçma bir şekilde kendilerini HAK MEZHEP görünüyorlar görsünler istedikleri kadar:yamukgul: Bu zihniyet nerden kafalarında yer etmiş hiç anlamadım.Müslüman dünyasının hali ortada kapak olsun

Zahir
22.05.2006, 19:31
Ankete katılan 24 kişi. 18 kişi profilinde Alevi olduğunu sölemiş, 6 kişi Alevi değilimdemiş. Alevi olmadığını söleyenlerin mezheplerini bilmiyoruz. Dolayısyla Ankette sağlıklı bir sonuç olamayacak. Alevi olduğunu söleyen 18 kişinin yorumu (Ankete göre mış, miş, muş) yine sağlıklı olmayacak. Çünkü kureyşin örf ve adetlerine inanan bir kesimin, ibadetinize bakış açısını soruyorsunuz. Bu anketle neyi amaçladınız bilmiyorum. Yoksa kimliğinizden şüpemi duyuyorsunuz.? Yoksa Yezidin sizin hakkınızda neler düşündüğünü bilmiyormusunuz.? Yoksa espirimi yapmaya çalıştınız anlamadım... Evet, Evet eğleniyorsunuz...Alevilerin namaz kılması, cami, hac daha ne eğlenceler görcez bakalım...

peri
26.05.2006, 17:59
merhaba can balta arkadaşıma katılıyorum tüm şıkları işaretlemek isterim.ama ilk ikisi daha ağır basıyo.soruyu cevaplamadan sunni arkadaşıma sordum yanımdaydı siteyi gezdiriyorum.dediği cevap şu: tek ibadet yeri vardır o da cami.diğer arkadaşım ise ayrımcılık yapmayın ya aleviliği bi ,meshep olarak kabullenmiyolar...gelde çalış canlar bunların içinde.anlaşılmamız umuduyla.........
saygılar

opis-01
30.05.2006, 18:19
mrb arkadaşlar.ben yeni katıldım.sünnilerin cem evine gitmesikleri doğru.cem evini genelde ibadet yeri olarak görmezler.ancak ben sunni olarak böyle düşünmüyorum.adanada yaıyorum ve adanada cem evi nerde var bilmiyorum ama ceme eğer sorun olmazsa katılmak istiyorum....

IRKÇILIĞA HAYIR

Asli
30.05.2006, 19:13
bence herkesin kendine göre kişisel nedenleri vardır.
herkes kendince yorum yapar ve inanmak istedikleri şeylere inanırlar...

bu arad bana gittiniz mi derseniz evet gittim
karacaahmet dergahına gittim
aynı yerde açlışan ablalarımla gittim
tesadüfen gittiğimizde cem yapıyorlardı
mrk ettiğim için baktım...
bence herkesin gitmesi gerekiyor
cem evini görmeyenler cem evine
camiyi görmeyenler camiye

şimdi siz bana hemen camiyi araya kattın diyeceksiniz ama bence öyle olmalı
herşeyi yerinde görmek daha doğrudur bence...
kulaktan dolma şeylere inanmak çok kolaydır ama bence en sağlıklısı o ortamı yaşamaktır...

saygılarımla...

Gülseren58
30.05.2006, 19:25
Ya hakketten, İstanbul Büyükada'da Nisan ve Eylül aylarının sanıyorum 24'ünde Aya Yorgi günleri olur. Ben bir-iki kez gitmiştim ve her gittiğimde üstlerinde sadece cübbeleri eksik,yaşlı başlı adamlara çok rastladım. Yani Kiliseye çok rahatlıkla gidiyorlar.
Şimdi bir çok kişi Aleviliğin İslamiyetin bir mezhebi olduğunu düşünüyor. Peki niye kendini dindar olarak gören amcalar,teyzeler Cem evlerine gitmiyorlar? Merak ettim şimdi.

can85
30.05.2006, 19:34
sünnilerin ibadet yeri camiilerdir ve başka hiçbiyeri ibadethane kabul etmezler.biz nasıl camiye gitmiyorsak onlarında cemevine gelmemeleri gayet doğaldır.

canugur
30.05.2006, 19:35
bence herkesin kendine göre kişisel nedenleri vardır.
herkes kendince yorum yapar ve inanmak istedikleri şeylere inanırlar...

bu arad bana gittiniz mi derseniz evet gittim
karacaahmet dergahına gittim
aynı yerde açlışan ablalarımla gittim
tesadüfen gittiğimizde cem yapıyorlardı
mrk ettiğim için baktım...
bence herkesin gitmesi gerekiyor
cem evini görmeyenler cem evine
camiyi görmeyenler camiye

şimdi siz bana hemen camiyi araya kattın diyeceksiniz ama bence öyle olmalı
herşeyi yerinde görmek daha doğrudur bence...
kulaktan dolma şeylere inanmak çok kolaydır ama bence en sağlıklısı o ortamı yaşamaktır...

saygılarımla...

sizi anliyorum, kutluyorum da.
düsünceleriniz cok mantikli.
Kimbilir icinizde ne büyük merak vardi cemevini görmeden önce, neler duydunuz, neler söylendi kimbilir simdiye dek.
ama görünce, en saglikli yorumlari yaptiginiza inaniyorum.
saygilar

Asli
30.05.2006, 19:38
sizi anliyorum, kutluyorum da.
düsünceleriniz cok mantikli.
Kimbilir icinizde ne büyük merak vardi cemevini görmeden önce, neler duydunuz, neler söylendi kimbilir simdiye dek.
ama görünce, en saglikli yorumlari yaptiginiza inaniyorum.
saygilar

hayır hiçbir zaman ön yargılı ortamda yaşamadım
yani ailem ve çevrem bugüne kadar alevilerle ilgili hiçbişi demedi
zaten ben 10 sene alevilerle birlikte büyüdüm
çocukluk arkadaşlarımın hepsi aleviydi
o yüzden ön yargıya sahip değilim
yaa zaten söylenenler de mantıklı gelmedi bana
kendini bilen bir insan inanmaz zaten

neyse herkes kendinden sorumlu
herkesin aynı düşünmesi bekleyemeyiz

sonerk
30.05.2006, 19:44
Sünniler neden cem evine gidmez çünkü sünnilerle bizim islam anlayışımız farklı doğal olarakta ibadet yerlerimizde farklı moğol baskısı sonucu anadoluya gelen yoğun türkmen göçleri sonucu anadolunun nüfüsu hızla artmaya başlamış ve büyük bir kaos ortamı oluşmuş siyasi otorite yokluğu sonucu...

Önce gelen türkmenler yerleşik hayata geçmişler ve şehirler etrafında yerleşmişler bunlar daha çok tekkeler etrafında yerleşmişler ve sünni islama dayalı katı kurallar içeren medrese eğitimi almışlar doğal olarakta camilere yönelmiş bunların önderi Mevlana Celaleddin Rumi olmuş...

Sonraki göçlerle gelen türkmenlarde göçebe hayata devam etmişler kolay adepta olamamışlar ve bunlar daha ılımlı islamı benimsemişler ve geldikleri yerdeki eski inaçlarıda yaşatmışlardır ve bunların önderide Hacı Bektaşı Veli olmuştur bunlarda eski inaçlarının etkisiyle camiler yerine cem evlerine gitmişler cemin yapılması için illa ev olmasıda şart değil geniş bir düzlüktede açık bir alandada cem yapılabilir...

Yukarıda da anlatmaya çalıştığım gibi sünnilerin cem evlerine gitmemelerinin nedeni islama bakış açılarından ve beslenme biçimlerinden kaynaklanmaktadır aynı soruyu farklı biçimdede sorabiliriz aleviler neden camiye gitmezler ikiside aynı yere çıkar ...

cincin
30.05.2006, 20:13
alevilerde (genelde) camiye gitmez sunnilerinde cem evine gitmemesi bence normaldir.

levrek01
30.05.2006, 20:27
arkadaslar once sunu yazmalıyım ki sunniler cem evine gitmezler diye bir sey yok. giderler. neden gitmesinler ki? sadece toplumda soyle bir gorus hakim alevilik = dinsizlik (sakın yanlıs anlamayın) mesela sunniler kiliseyede gitmezler ne işimiz var ki diye dusunurler. ben kendimce cem evine de giderim ceme de katılırım ve cok guzel bir kulturdur inanın. siz o baglamaya vurdugunuzda ben mest oluyorum... ama bir aleviye hadi camiye gidelim deseniz bide sunniye cem evine gidelim deseniz ben ce alevi kisinin sınırları daha keskindir bunu da göz ardı etmeyelim. sonucta sizin öcü olmadıgınız gibi biz de öcü degiliz ve gideriz yani....

Asli
31.05.2006, 00:03
evet bence de gidilmeli

Nesimi
31.05.2006, 00:18
Birazda kültürel farklılıklardan kaynaklanıyor, aileden edinilmiş bilgiler vs. Bir aleviyi gel gidelim camiye yada bir sunniyi gel cem törenine katılalım diye ikna etmeye çalışsanız belki çok yakın arkadaşınızsa kabul edebilir yada merak ediyorsa.

Ancak Aleviler cemevlerine, sunnilerde camiye alışmışlar alışkanlıklarda kültürün bir parçasıdır bu açıdan insanlar kendi inanclarını kültürlerini yaşatsalar yeterli. İllaki alevi camiye, sunnide cemevine gelmesi gerekmiyor.

deryaa
31.05.2006, 00:54
bencede bu maddelerin hepsi cem evlerine gitmeme nedenleri...

Nesimi
31.05.2006, 00:58
Aslında alevilere gayri müslüm gözüyle bakıyorları işaretliycektim ama düşündümde Alevilere gayrimüslümlere verdikleri değerden daha değersiz görüyorlar. Hristiyan, yahudi ve Alevi yanyana olsa ilk ikisine bişey demezler aleviye yüklenmeye başlarlar hemen

Özgür-Taylan
31.05.2006, 03:52
bizim inancimiza saygi duymayan kisi (ister sunlu olsun, ister ne olursa olsun), tabii ki bizim ibadet ettigimiz yerde bulunmasi anlamsiz olur..

levrek01
31.05.2006, 23:02
??? Sen bir işi yapmadığın zaman illa saygısızlık olsun diye mi yapmazsın?
Bir fiili yapmak kadar yapmamakda iradedir,sünniler alevi inanışına inanmaz tek sebep bu,cem evinin ibadethane olmamasından dolayı değil çünkü oraya gittiği zaman namaz kılar cem yapmaz dolayısıyla namaz kılabildiği yer ibadethanedir onun içinde.Ben hiç gitmeyi düşünmedim ama tv den izliyorum merakımdan dolayı.

??? Artık tv lerden yayınlanıyor dolayısıyla bilmeyen insanların sayısı hızla azalıyor,ayrıca senin ceme katılmayı istemenin sebebini merak ettim.

Ben ve diğer bütün sünni inancındaki inananlar Allah'dan başkasına secde etmez,cemde dedeye ve diğer insanlara secde var,bu alevi vatandaşlarımız için bir ibadettir ama sünniler için değil

abicim ne güzel yazmıssın ya..... imzamı koyarım bu yazıya.....

denzz
02.06.2006, 08:43
bence burda tek bi şık bunun nedeni alevilere gayrimüslim gözüyle bakılması

Servan
03.06.2006, 14:26
sunniler basta alevi inancını sacma bulur ve her yonden islamiyete baglamazlar.bu nedenle sunni kesim cem evlerine girmezler.onlar icin cem evleri bir ibadethane degildir.hatta bu gun cem evlerine devlet tarafından odenek ayrılmamasının nedeni de budur.
GELİNCANLAR BİR OLALIM....

serap_nesrin
04.06.2006, 15:58
ben cem evine gitmek isterim. görmek isterim nasıl biryer bende soruya soruyla karsılık veriyim bu arada aleviler neden camilere gitmez ? onlardamı bu anketteki gibi ibadet yeri saymıyorlar

Serkan_Devrim
04.06.2006, 19:04
ben cem evine gitmek isterim. görmek isterim nasıl biryer bende soruya soruyla karsılık veriyim bu arada aleviler neden camilere gitmez ? onlardamı bu anketteki gibi ibadet yeri saymıyorlarsevgili serap nesrin,
bu topoiği açan kişi aslında birazda sürekli ' neden aleviler camiye gitmez' tarzında ki sorulara tepki amaçlı açıldı. (yalnışım varsa konuyu açandan özür dilerim.)
konunun özüne gelince;
kuranda cami sözü geçmez. mescit denir. müslümanların ibadet yerine mescit denir. cami, abbasiler devrinde mescitlerin mimari açıdan güzelleştirilmesi ve yükseltilmesi ile ortaya çıkmıştır. sünnilerin ibadet yeri camilerdir. camilerde mescittir. alevilerin ibadet yeri ise cem evidir. ve cem evleride mescidtir. bu bağlamda aleviler neden camiye gitmez yada sünniler neden cemevlerine gitmez soruları anlamını yitirir. hiç bir katolik ortadoks kilisesine gitmez. yada ortadoksta protestan kilisesine gitmez vb.

yusufçukgecegez
04.06.2006, 19:57
sünniler neden cem evine gitmezler. hımm..gitsek ilk önce camiye gidecezde,onada gitmiyoruz,hiç bir cemevi bilmiyoruz,göz önünde değiller,bağımsız bir ibadethane şeklinde değiller cami ve kiliseler gibi.cem evine alınırmıyız bunu bile bilmiyoruz...sünnilerin cem evlerini ibadet hane gibi görmeleri baya zor işin gerçeği,ben kendi adıma cem evine gitmek isterim.

kızılateş
04.06.2006, 22:48
arkadaşlar sorun şurda camiye her alevi hayatında mutlaka bir iki defa gitmiştir ibadet için gitmesede görmek için gitmiştir gitmeyen varsada camiye inanmadıklarından dagil onlara öncelik yapan olmamıştır çünkü camiye giden çogu aleviyi mutlaka bir sünni arkadaşı götürmüştür

ben camiye gittim sünni arkadaşla söz verdi cem evine gelecekti ama gelmedi şu bir gerçe cem evine inanmıyorlar ben her zaman diyorum ya kültür bagı kan bagından daha güçlüdür diye bir akrabam var eskiden savaşa gitmiş orda bir köye yerleşmiş şafeyilerin içinde büyümüş çoçuklarına hiç alevi oldugunu söylememiş şimdi o akrabamlar geliyorlar ısınamıyorum

kültürler çok farklı cenazelerde cem evinden içeri girmiyorlar bundan dolayı görüşmeyi kestik görüyormusunuz kültür bagının güçünü kan bagında daha güçlü çoçuklarına cem alevilerin çoçuklarının nefret edecegi şekilde anlatıyorlar sünni insanlarımız hepsi degil tabi ama büyük çogunluk böyle oysa bizde büyülerimiz camileri hiç götü olarak ögretmezler yobazların kötülüklerini anlatırlar bize

yusufçukgecegez
04.06.2006, 23:23
arkadaşlar sorun şurda camiye her alevi hayatında mutlaka bir iki defa gitmiştir ibadet için gitmesede görmek için gitmiştir gitmeyen varsada camiye inanmadıklarından dagil onlara öncelik yapan olmamıştır çünkü camiye giden çogu aleviyi mutlaka bir sünni arkadaşı götürmüştür

ben camiye gittim sünni arkadaşla söz verdi cem evine gelecekti ama gelmedi şu bir gerçe cem evine inanmıyorlar ben her zaman diyorum ya kültür bagı kan bagından daha güçlüdür diye bir akrabam var eskiden savaşa gitmiş orda bir köye yerleşmiş şafeyilerin içinde büyümüş çoçuklarına hiç alevi oldugunu söylememiş şimdi o akrabamlar geliyorlar ısınamıyorum

kültürler çok farklı cenazelerde cem evinden içeri girmiyorlar bundan dolayı görüşmeyi kestik görüyormusunuz kültür bagının güçünü kan bagında daha güçlü çoçuklarına cem alevilerin çoçuklarının nefret edecegi şekilde anlatıyorlar sünni insanlarımız hepsi degil tabi ama büyük çogunluk böyle oysa bizde büyülerimiz camileri hiç götü olarak ögretmezler yobazların kötülüklerini anlatırlar bize

sünniler cem evinin ne olduğunu bile bilmezki kardeş,bende sırf meraktan kiliseye gittim bakmak için ama cem evine gitmedim.çünkü kilise cami yüzyıllardır bir nam yapmış,hepsi ortalıkda.ama cem evleri,kenarda köşede vede gizli gibi,görsel bir çekiciliği yok,ibadet içinse sünnilerin cem evine gitmesi çokzor.pek çoğu camiye bile gitmiyo zaten.

gizem
11.06.2006, 14:00
nedeni basit birincisi zaten cemevlerine devlet vergilerimizden pay ayırmıyor ,sünniler bizim kültürümüzü istisnalar haricinde bilen araştıran yok ,cemevlerine ibadethane gözüyle bakmıyolar gelseler her zamn kapımız açık başımız üstünde yerleri var ama onlar ordaki semahı ibadet cemi ibadet saymadıkları sürece gelselerde bunlar ne dönüye bunlar ne dua ediyo diye öylece bakınırlar anlattırmıyolar aleviliği bilsinler

chatlakalper
11.06.2006, 14:37
almıyorlar ki alsalar gideceğim de :)

cemalettin
11.06.2006, 16:13
insanlar neden O'nu anmak için edeb'i kelam ile bir araya gelerek hocasız/dedesiz/ille de papazsız,hasılı vasıtasız olarak ibadet etmezler?
ülkenin,insanlığın hayrına olacak birliktelikte bulunmazlar?
en azından fikri olarak beraberlik sağlayabilecek olanları...

ceto
11.06.2006, 16:18
cem evin görün ondan sonra bu soruyu sorun :o

astare
11.06.2006, 16:20
almıyorlar ki alsalar gideceğim de :)

kimsenin kimseye cemevine girişte alevimisin diye sorduğunu duymadım.:yorgun:

cemalettin
11.06.2006, 16:28
.canim isterse camiiye yada cemevine gidebilmeliyim,yani insan ayrimi yapmamak lazim.

gidilen yerdeki huzuru bozacak hareketlerde bulunmayan kişi her yere gidebilir ve kendince ibadetini de yapabilir sanırım.
tabiidir ki kilisede namaz kılarak veya camide semah ile değil.
ibadet de ille namaz veya semahlı olsa gerekmez hele buhurdanlıklar ile ilahi
söyleyerek ...
Allah her hangi bir mekanı kendisine yurt edinmiş değildir.şah damarımızdan daha yakınımızda olmasına rağmen
Hu
Kısa zaman içinde ard arda mesaj yazıldığı için sistem tarafından mesajlar birleştirilmiştir (otomesajdır, Alevimen)
[quote=soreş]Çok saçma bir şekilde kendilerini HAK MEZHEP görünüyorlar görsünler istedikleri kadar:yamukgul: Bu zihniyet nerden kafalarında yer etmiş hiç anlamadım.Müslüman dünyasının hali ortada kapak olsun

a kardeşim,spor diye adlandırılan futbol müsabakalarına dönerci bıçakları ile,baltalar ile gidiyorlar ve kendilerince haklılar (!),bahaneleri var.
belki kendi inançlarından şüphesi olan küçük beyinler ellerindekini en iyi kabul ederek egolarını tatmin ediyorlar...

hoş görünüz

chatlakalper
11.06.2006, 16:34
kimsenin kimseye cemevine girişte alevimisin diye sorduğunu duymadım.:yorgun:

abdal musa cemine girebilen bir sünni göstert bana

astare
11.06.2006, 16:38
abdal musa cemine girebilen bir sünni göstert bana

gösterTTiremem :) ama tipten anlaşılan bir alevilik yoktur desem yeter herhalde.:yamukgul:

cemalettin
11.06.2006, 16:40
[quote=peri]aleviliği bi ,meshep olarak kabullenmiyolar

bir mezhep olarak kabullenmeyi bırakıp da,O'nunla bir olmayı amaç edinmiş
bir inanç sistemi der isek ve onların,bunların kabulünü aramaz isek daha doğru olabilir mi?kabul etmesi gereken sadece O'dur,kişiler veya topluluklar değil.
tabii ki bu düşünce at gözlüğü kullanmayan topluluklar ve kişiler için geçerlidir.
fakr de hiç bir mezhebi kabul etmemektedir,ayrılıklar doğurduğu için.

chatlakalper
11.06.2006, 16:53
gösterttemezsin çnkü almıyorlar
Kısa zaman içinde ard arda mesaj yazıldığı için sistem tarafından mesajlar birleştirilmiştir (otomesajdır, Alevimen)
gösterttemezsin çnkü almıyorlar

cagdascetin
14.06.2006, 20:22
arkadaşlar sünnilerin çoğunluğu cem evine gitmiyorlar bu doğruda gennelemeye tutarsak çok azda olsa cem evine gidenler cemler hakkında ve alevilik hakkında gerçek araştırma yapan insanlarda bizlerin yani alevilerin haklı olduğunu düşünüyorlar diğerleinin çoğunluğuda belli bir batıl inanca sahip oldukları için bu fikri reddediyorlar ve bu fikrin haklı olmasından korktukları içinde ne cem evine gidiyorlar ne de bir araştırma yapıyolar sadece batıl inanç doğrultusunda hareket ediyorlar zaten gene aynı zihniyet kendi çıkarlarına ters düştüğü için ne aleviliği bi mezhep ne de cem evlerini ibadet merkerzi olarak görüyorlar.

ezirek
18.06.2006, 13:11
başkalarının aleviliği kabul edip etmemesi ve bizimde bunu düşünmemiz çok saçma bu bizi alakadar etmez kendimizi başkasına kabul ettirme gibi bir sorunumuz yok ancak tarih karar verir hangisinin doğru olduğuna. Geçmişe bakıp bir düşünelim büyük düşünürler kimlerde.

özgürf
23.06.2006, 16:04
bence cem evlerini ibadet yeri olarak görmüyolar bu yüzden gitmiyolar

carizma
04.07.2006, 12:52
soru soyluyosun cevabıda işinde bas senın konunda ayrımlık var sen mıllletı ayırırsan gelmezler tabı cem evı ıbadet yerı degıldırrr bunu bılın artık

öncü nesil
04.07.2006, 15:16
İslam kanunlarının ölçüsünde temiz olan yerlerde namaz kılınabilir.
B u bir cem evi olabilir veya kilise olabilir.Sevgi ve saygılarımla....

Rose
05.07.2006, 19:22
arkadaşlar ben sunni birisi olarak neden gitmediği mi söylemek istiyorum. ben hacıbektaşlıyım ama cem evlerine sadece gezmek amaçlı gittim.hem beni cem evlerindeki toplantılarına cağıran kimsede olmadı.bunun yanında sizlerin cem evlerinizde yaptığınız ibadetlerinizi bilmiyorum ve bilmedende sizin ibadetlerinize katılamam. ama cem evlerine gidip sizin sohbetlerinizi dinlemek isterdim. bende öyle gitmem diye bir yargı yok. sonuşta o sizin ibadet şekliniz ve ben buna saygı duyuyorum. herkes kendi inanışının ve düşüncelerinin gereklerini yapıyor bizlerde bunlara ön yargısız bakıp ibadetlerini yapmalarına saygı duymalıyız.bu herkes için böyle olmalı.

flower
10.07.2006, 20:14
ben bi sünniyim ve cem evinde yapılan ibadet bana hoş gelmiyor.kadınlı erkekli bir arada yapılan ibadet ve insan insana secde eder inancı bana ters geliyor.ben bu yüzden cem evine gitmiyorum mesela

kızıl bizon
11.07.2006, 13:25
ben bi sünniyim ve cem evinde yapılan ibadet bana hoş gelmiyor.kadınlı erkekli bir arada yapılan ibadet ve insan insana secde eder inancı bana ters geliyor.ben bu yüzden cem evine gitmiyorum mesela

ona bakarsanız bencede ağlama duvarı hoş gelmiyor camide onlarca insanın aynı ortamda o gürüntüsü hoş gelmiyor kilisede gürüntü hoş gelmiyor yani bunun sonu yok fikrinize saygılıyım ama bizi biz edende zaten kadın erkek bir arda ibadet edebilmemizdir konu sayğı duymaktan geçer ben sayğı duyuyorum.

Erkan Sevgi
11.07.2006, 13:33

İnsan olmanın cinsiyet ayrımını bile aştığının güzel tablosu değilmidir bu. Cem ibadetinin içerdiği mana ise benim tüylerimi diken diken ediyor. Görmeye değil anlamaya çalışalım bence.

gizemli7575
11.07.2006, 15:05
inanmadıkları veya anlayamadıkları için gitmiyor olabilirler.

cemevi ''cem'' çok farklı bir olay onu anlamak için bazen alevi olmak bile yetmiyor.

insanların cemevine gitmeleri için alevi kültürünü tanıması, sevmesi,ordaki atmosferi hissetmesi gerekir.

aksi taktirde gitsede bişey anlamaz zaten.

İnsan olmanın cinsiyet ayrımını bile aştığının güzel tablosu değilmidir bu. Cem ibadetinin içerdiği mana ise benim tüylerimi diken diken ediyor. Görmeye değil anlamaya çalışalım bence.

sizi saygı ile selamlıyorum o yazıya verilecek en güzel cevabı vermişsiniz.

görmeye değil anlamaya çalışmak işte budur.

velakad
11.07.2006, 17:50
Cem

Alevilikte ibadetin adına cem denir.Cem Alevilerin temel ibadet şeklidir.Dinin temel kuralları burada sembollerle ifade edilir.(çerağ gibi.)Sembolleri de her her kişi değil, dinde derin düşünenlerin, tefekkür edenlerin anlayacağı inançtır.Cem dünya nimetlerinden soyutlanıp, manevi bir dünyada yaratanla bütünleşme yani tevid halidir.
Bütünleşebilmek için de masumiyet gerekir onun içindir ki, kusurların bağışlanmasını dileyerek ve kırdıklarını onararak, bir lokmalarını bin lokma edip beylaşarak cem olunur.
Cem bir olmak toplanmak anlamındadır.Cem her türlü gösterişten, riyadan uzak, direk Tanrı' ya yönelmenin adıdır.Cem de kişiler eğer kul hakkı yemişse özünü meydana koyar ve yargılanır.Kul hakkı sorgulanır iğiliğe yönlendirilir. (Mute kable ente muti)"Ölmezden evvel ölmenin" kendisi ile hesaplaşmanın ve insan olmanın adıdır, yani "Vahdeti Vücut" olmaktır.
Kişi olgunlaştıkça ibadet boyutu da derinleşecektir.Yani kişi cem de makamdan makama geçer.
(cemin makamlarını başka bir başlık altında daha sonraki zamanlar da açmayı uygun gördüm)
Daha fazla uzatmadan Yunus Emre' nin o güzel dörtlüğü ile bitirmek istiyorum;

Cem erenlerindir,
Hakkı görenlerindir.
Ceme eğriler girmez,
Doğru gelenlerindir.

Umarım kimlerin cem evinde ibadet yapabileceyini anlatabilmişimdir...
aşk-ı muhabbetle...

ewrim
15.07.2006, 18:40
acıkcası bu sorunuza bir sunni olarak ben cewap vereyim.bu sadece yarışmaktan başka bişey değil tabi birde gelenek boyu var işin içinde.şimdi sunnilere böle bişey sorulsa cewap hazır onlarda bizim camimize gelmiyolar ve hatta yaıyolar.tabi bu düşünceyi onaylama kadar sacma bişey olamz.hz muhammeti camide öldürselardi eğer ona inannalarda camiye gitmezlerdi.kıstasa kıstas galiba bu iş.... ama ben bir sunni olarak cem ewine gitmekten hiç gocunmam ve gocunmamamızda gerekir...sewgilerle

carpe
20.07.2006, 16:56
sünnilerden cok kendimizi eleştirmemiz gerek acaba aleviler yani bizler gereken özeni cem göstermiyoruz ceme sahip cıkmıyoruz birlik olup cemleri doldurmuyoruz bir sünninin ceme gelmesi okadar önemli değil gelirse hak yolunu bulmuş demektir gelmezse kendi eksikliği ya gitmeyen alevilere ne demeliyiz.....
şimdi hepsinin mutlak bi bahanesi vardır....

D-e-v-r-i-m
20.07.2006, 21:13
Cem evine gidebilmeleri için önce bizim varlığımıza tahammül etmeyi öğrenmeliler. İnancımızı inançtan ibadetlerimizi ibadetten saymıyorlar bizde böyle düşününleri insan saymıyoruz olup bitiyor işte.:taz: :taz: :taz:

tuncerbio
20.07.2006, 22:06
Evet sunniler cem evlerine gitmiyorlar hatta büyük bir kısmı cem evinin ne olduğunu dahi bilmiyor bu bir gerçek........

Ama unutulmaması gereken asıl gerçek aleviler cem evlerine gerekli özeni gösteriyorlar mı?Ne kadar sıklıkla cem evlerine ziyaret yada ibadet amacıyla gidiyorlar işte bu daha büyük bir sorun!

Bugün aleviler bile kendi ibadethanelerine gerekli özeni gösteremezken başkalarından bunu beklemekte yanlış olmzamı?
Herşeye rağmen cem evlerini aleviler kadar hatta onlardan daha iyi tanıyan ve kullanma noktasında sorun yaşamayan sunnilerde var aydındaki Hacı Bektaşi Veli derneği nin başkanı bir sunni ve Aydında bir Cem evi yapılması noktasında herkesten daha çok çaba gösteriyor bu örnekler çoğaltılabilirde..........

Serkan_Devrim
20.07.2006, 22:10
soru: melekler neden Adem'e secde ettiler? Adem'de insan değilmiydi?
not: biraz tasavvuf okuyun.
not: kadın erkek birlikte ibadet edemez şeklinde ki görüşünüze acımaktan başka bir şey yapamıyorum.

Hüseyin69
20.07.2006, 22:21

gercekten sunni inanca mensup biri isen seni tebrik ediyorum
yagciliktan sahtekarliktan uzak
acik net ve cesur bir aciklama

gunesligun
20.07.2006, 22:44
aman sünni kardeşlerimiz cem evine giden biz canlara karışmasınlarda onlarım cem evlerine gelmesi çokta önemli degil yeterki inançımıza saygı duysunlar cem evlerine giden canlara karışmasınlar onlarım cem evine gelmesi bir kenara kalsın

paşahan
20.07.2006, 22:57
sünnileri bırakalaım canlar acaba kaçımız perşembe günleri cem ewine ceme gidiyoruz kendimizi sorgulayalım bırakın onları kendimize bakalım

denizbalasar
20.07.2006, 23:16
acıkcası bu sorunuza bir sunni olarak ben cewap vereyim.bu sadece yarışmaktan başka bişey değil tabi birde gelenek boyu var işin içinde.şimdi sunnilere böle bişey sorulsa cewap hazır onlarda bizim camimize gelmiyolar ve hatta yaıyolar.tabi bu düşünceyi onaylama kadar sacma bişey olamz.hz muhammeti camide öldürselardi eğer ona inannalarda camiye gitmezlerdi.kıstasa kıstas galiba bu iş.... ama ben bir sunni olarak cem ewine gitmekten hiç gocunmam ve gocunmamamızda gerekir...sewgilerle

alkışlıyorum bu arkadaşımı..:thumbup1:

öncü nesil
20.07.2006, 23:35
Hz. Muhammed s.a.v. camide şehid olsa idi ben bir sünni olarak yinede camiye giderdim.Siz burada kendi adınıza konuşursanız daha iyi olur.Cem evinde bende giderim.Merak ediyorum çünkü ondan dolayı yani.Yani yanlış anlaşılmasın cem yapmaya falan değil.Hatta geçen arkadaşlarla böyle bir konuşma geçti.(Sünni arkadaşlarla.)Dedimki bildiğiniz bir yerde cem evi varmı?ARKADAŞLARDA GİTME KONUSUNDA SAMİMİYDİLER.Ama bildiğimiz bir yer yokdu.Ondan dolayı gidemedik.Ama bu bir inanç meselesidir.
HERKESİN İNANC KENDİNEDİR.Saygılar...

SahHatayi
21.07.2006, 00:13

ozaman burda ne ariyorsun?

AçelyaYıldız
21.07.2006, 11:18
Alevİ KÜltÜrÜnÜ GerÇekten Hep Merak EtmİŞİmdİr Elİmden GeldİĞİ Kadariyla Da Tanimaya ÇaliŞTIM HER NE KADAR yaŞamasam Da....cem Evİne Gİtmeyİ İstemİŞtİm Ama Nasİp Olmadi."lÜtfen İnsanlarin İnanÇlarina Saygi Duyalim"ÇÜnkÜ;İnsan Olana Bu YakiŞir.

denizbalasar
21.07.2006, 22:26
bence alevilere gayri-müslim gözüyle bakıyorlar..

Ali_Yolcusu
21.07.2006, 22:27
sünnilerin cemevlerinde işi ne? gitmemeleri doğaldır bence

sıra neferi
22.07.2006, 00:53
ya seni diri diri yakanlar senin ibadethanene neden gelsin ki?
çelişkili değil mi

velakad
22.07.2006, 01:14
Cem evi Her kişinin değil Er kişilerin girebileceği bir yerdir....
Oraya eğri giremez doğru girenlerin yeridir...

aşk-ı muhabbetle...

muhammed_ali_27
24.07.2006, 18:21
Selam Canlar. Ben Öncelİkle SÖylemek İstİyorum Ben Sunnİyİm. Ve Konu GÖzÜme Çarpti Ceavp Yazmak İİstedİm. Canlar Öncelİkle Allahin Adinin AnildiĞi Heryer İbadethanedİr Ve Kutsal Bİ Yerdİr Bunu Unutmuyalim. Sunnİ Cemevİne, Alevİ Camİİ Ye GİtmezmİŞ Gİbİsİnden Önyargi İle YaklaŞmayalim. Ben Alevİlere KardeŞİm Derİm Alevİ KardeŞlerİmde Bana Can Derler. Ancak ŞÖyle Bİr Bakin Bİz Camİİde Namaz Kiliyoruz Ama Ben Cem Evİnde Namaz Kilmak İstesem Nasil KarŞilarlar Bİlmİyorum. Bence Cem Evİde Kutsal Bİ Yerdİr Camİİ Gİbİ Havra Gİbİ Kİlİse Gİbİ. Yeterkİ Orada Allahi An Ona İbadet Et Can. Allahi Aniyorsan Heryer Bİ İbadethane Evİnde Camİİ De GİttİĞİn Yolda. Ayrica Çok Samİmİ Alevİ Dostlarim Var Bİr Dahİ Onlarin Cemevİne Yada Camİİ E GİttİĞİnİ GÖrmedİm. ŞÖyle DÜŞÜnÜn Ayasofya Bİr Kİlİseydİ Ve Fatİh İstanbulu Feth EttİĞİnde Orada Namaz KilmiŞtir.... EĞer DÜŞÜnÜrsek Bu Kelİmenİn İÇİnde Bİr Çok Soruya Cevap Verebİlİrİz Canlar. Yeterkİ Ön Yargilari Yikalim Bİz KardeŞİz Bunu Unutmalim Canlar...

dostum05
24.07.2006, 22:22
evet çoğu bilmiyor ama işin kötü yanı bilinmeyen şey hakkında yorum yapmak da doğru değil ki halen öle kötü yorumlara sözlere katlanıyoruz bu asırladır gelmiş.biz bazılarına göre yanlış doğmuşuz

Dostluk
11.08.2006, 01:38
ben alevi olmamama ragmen cem evlerine sıklıkla giderim ve o kültürü paylaşmasını severim konuyu neden suniler cemevine gitmezler yerine cem evine neden gidilir amaç nedir diye bir soru sorulsa daha hoş olur sanırım gördüğüm kadarıyla bir çok alevi nedenini bilmiyor

dilara74
11.09.2006, 21:24
sıra neferi adlı arkadaş!
sen bu ön yargılı halinden ne zaman vaz geçeceksin. alevileri yakanlar ,zulmedenler bizden değildirler. onlar günah işledikleri için günahkardırlar ve Allaha bunun hesabını vereceklerdir. ama görüyorum ki bu yapılan zulümler hepimize mal edilmeye çalışılıyor. bunu yapmaya çalışanları men ederim.bizim inancımızda insan öldürmek hele hele yakmak affedilmez bir günahtır. sen bizlere bu iftirayı atamazsın tamam mı.
Ben cemevine hiç gitmedim. ama gitmeyi isterdim. eğer oradaki alevi dedesi izin verecekse seve seve giderim.ama ne yalan söyleyeyim. tanıdığım bir kaç alevi dostumla gitmek isterim. çünkü elimde değil çekiniyorum. dışlanmak istemem. girmem istenmiyorsa kapıdan dönerim. ama hakarete uğramak (sadece kinli kişileri kast ediyorum.herkes üstüne alınmasın lütfen)istemem. alevi dedesinden izin almadan girmek istemem çünkü izinsiz girmem saygısızlık olabilir.

veli.topcu
11.09.2006, 21:49
sıra neferi adlı arkadaş!
sen bu ön yargılı halinden ne zaman vaz geçeceksin. alevileri yakanlar ,zulmedenler bizden değildirler. onlar günah işledikleri için günahkardırlar ve Allaha bunun hesabını vereceklerdir. ama görüyorum ki bu yapılan zulümler hepimize mal edilmeye çalışılıyor. bunu yapmaya çalışanları men ederim.bizim inancımızda insan öldürmek hele hele yakmak affedilmez bir günahtır. sen bizlere bu iftirayı atamazsın tamam mı.
Ben cemevine hiç gitmedim. ama gitmeyi isterdim. eğer oradaki alevi dedesi izin verecekse seve seve giderim.ama ne yalan söyleyeyim. tanıdığım bir kaç alevi dostumla gitmek isterim. çünkü elimde değil çekiniyorum. dışlanmak istemem. girmem istenmiyorsa kapıdan dönerim. ama hakarete uğramak (sadece kinli kişileri kast ediyorum.herkes üstüne alınmasın lütfen)istemem. alevi dedesinden izin almadan girmek istemem çünkü izinsiz girmem saygısızlık olabilir.
korkacak veya çekinecek hiçbir şey yok kimse sizi orda dışlamaz cem evleri herkese açık dede de size tereddütsüz izin verecektir.yenibosna cem evinde ben çok sayıda teseddürlü bayan arkadaşlar gördüm kimsede onlara kötü gözle bakmıyorlar (ne işleri var bunların,buraya ne çürretle girebiliyorlar vb...)gayet normal bir şekilde girip çıkıyorlar

saygılarımla

yusufçukgecegez
11.09.2006, 22:09
sünniler cem evine neden gitmez.

1-yüzde biri bile cem evi görmemiştir hiç.
2-davet eden olmadığından
3-cem evinin ne olduğunu bilmediğinden
4-cem evinin onlar için sıradan bir mekan olmasından,
5-cem evinin bir ibadet hane olmadığını düşündüklerinden diyeceğim ama en azından meraktan gdebilirler yeterki cemevleri olsun.çünkü pekçoğu kilselere gitmiştir merak ettikleri için ve kiliseler mevcut olduğu için.cem evleri yok gibi bişey,olanlarda normal ev gib falan galiba.soru sünniler neden cem evinde ibadet etmezler olursa,bu sefer semahı bir dini inaç olarak kabul etmedikleri için diyebilirz.ayrıca şunuda söylemeliyimki pekçok cem evine giytmeyen alevi var,aynı zamanda hiç camiye girmemiş alevi.üstelikte heryerde varken.insan bir merak eder değilmi.saygılar.

insanlar kardeş
11.09.2006, 22:15
aleviler camilere neden gitmezse sunnilerde ondan cem evine gitmez.sonuçta heriki yerinde ibabdethane olduğu gerçeği var ama kimi insanlar kimi yerleri ibadet hane değilde örgütevi görür kimi insanlarda kimi ibadethanelerini şeriat yuvaları olarak bilir.önemli olan mekanların insanlık adına hizmet etmesi değil mi?
aslolan mekanlar değil insandır.insanlık varoldukça mekanlar olacaktır.insanın olmadığı yerde camide yok cemevide yok.

opis-01
12.09.2006, 10:07
evet sunniler cam evine gitmezler olayın öbür tarafına bakarsak alevi kesimde camiye gitmez genellikle karşılaştırma kesinlikle yapmaya çalışmıyorum burda yani her kesimin kendine özgü ibadet şekli yeri vardır.bunu kimse engelleyemez..saygılar..

BİR İSMİM HAYDARDIR BİR İSMİM ALİ

Serkan_Devrim
12.09.2006, 10:52
arkadaşlar anket tepkiamaçlı açılmış.:) yani aleviler neden camiye gitmiyor sorusuna tepki amaçlı sorulmuş. yani ironi yapılmış. :)

KomünistAlevi
12.09.2006, 11:19
Selam Canlar...

Sünni Sünni olduğu için gitmiyo:biggrin:
Bukadar açık ve net...Bende hiç camiye gitmedim vede gitmem...

Sevgiyle Kalın...

zeynel_can
12.09.2006, 11:42
Bazıları ibadeti biçimsel kurallarla sinirliyor. Çokça tekrarlamak durumunda kaldığımız gibi biz Alevilerde ise ibadeti kalıplaştırmak yoktur. Elbette ibadette belirli kurallar olması gerekiyor. Özellikle toplumsal olarak yerine getirilen ibadetin kuralları vardır. Ancak inancın temelidir gibi bazı yanlış uygulamalarla sırf ibadet olsun diye ibadet, ibadetin gayesini yok saymak demektir. Biz Alevilere dayatılanda budur. Deniliyor ki; “Aleviler illa camiye gidin, namaz kilin”. Amaç burada ibadet ise Aleviler zaten toplumsal olarak Cem de ibadetlerini yerine getiriyorlar. Aleviler kimseye, “Cem evine gelip Cem ederek ibadet edin” gibi bir dayatmanın sahipleri değiller. Aleviler “herkesin inancı kendisine” ilkesi ile hareket ederken başkaları ısrarla Alevilere dayatmalarda bulunuyor.

ehranerz
14.09.2006, 16:42
küçük yaştan bunları cem evine götüreceksinki adam gibi imana yola gelsinler yoksa, yooooooooooook......aşılamalıyız..

yusufçukgecegez
15.09.2006, 23:26
küçük yaştan bunları cem evine götüreceksinki adam gibi imana yola gelsinler yoksa, yooooooooooook......aşılamalıyız..

bunu ilk önce alevilere uygulamayı bir başarda ,sünnilerede bakarız.sünniler zaten çocukluktan beri dini eğitim almaya alışkın.bu alevilerin eksiği sanırım değilmi kardeş.

meryem demir
15.09.2006, 23:35
BAzen ülkücülerin girdiiği forumlara bakınıyorum. Biz alevi yada alevi olmayıpta solcu olan kişiler hakkında o kadar ağır sözler söylüyorlarki. Sonra bizim foruma geliyorum ve bezan alevilik-sünnilik hakkkında yazılmış olan bazı sözlere denk geliyorum. Yanalış söylenmiş bazı sözler, tıpkı şuan senin sergilemiş olduğun tutum gibi. Ama biliyorumki, buraki bir sürü alevi arkadaşım senin bu tarzına karşı hep tepkilerini dile getirecekler.
Eğer birileri bizleri kötülerken, bizde onlara karşı tepkimizi onlar gibi devam ettirirsek, ne farkımız kalır onlardan.
Birilerini eleştirebilirsin, buna kimsenin zaten diyebileceği birşey olamaz, ama bunu dile getirirken seçmiş olduğun sözler onları değil seni üzer
sevgiyle kal kardeşim. ama sevgini paylaşmayıda sakın unutma. nasıl kin çoğalabiliyorsa sevgide paylaşıldıkça çoğalır

KomünistAlevi
15.09.2006, 23:45
Selam....

Sünniler Neden Ceme katılmazlar,

Sünniler neden Ramazandan başka oruç tutmazlar,

Sünniler neden 12 İmamlar orucu tutmazlar ,Neden 3 gün Hızır tutmazlar,

Sünnilerde bizim kardeşimiz değil mi....

5 vakit Namaz Allahın Kelamında yer almadığı halde 5 Vakitte neden ısrar ederler?

Hepimiz aynı çatı altında olmalıyız Demi....Neden onlar devamlı bizi kendi yollarına çağırırlar anlamam....

Sevdiklerinden değil tabi....Nekadar Asimile okadar Devlet ve Sünni düşüncesi kazanıyo demi....

Sevgiyle Kalın....

meryem demir
15.09.2006, 23:46
bunu ilk önce alevilere uygulamayı bir başarda ,sünnilerede bakarız.sünniler zaten çocukluktan beri dini eğitim almaya alışkın.bu alevilerin eksiği sanırım değilmi kardeş.

Sizler nasılki kendinizi taşıyabildiğiniz yaşa geldiğinizde dinin gerektirmiş olduğu şeyleri yapmaya başlıyorsanız,size göre camiye gitmek-bize göre cem evine gitmek; siz 30 gün oruç tutuyorsunuz bizler 12+1 gün oruç tutuyoruz; zekat diyorsanız bunu zaten yapmayan kim vardırki,
HAc oayına gelince, ki bana göre putperestliktir. evinden çıkarken karşılaştığın komşunun açlıktan dolayı ağız kokusu alabiliyorken, nasıl bir zihniyetle hacca gidilebiliyor anlamış değilim.
Sıra hoşgörüye gelince, cevap verdiğiniz kişinin yaşına bakarsanız tam kanı deli olacak bir yaşta, dünyayı tek başına avuçlayabilecekmiş gibi düşünebildiği bir dönemde ve siz bu kişiye karşı herkesi baz alıp yanıtınızıda gene o kişi kadar sert verebiliyorsunuz. Yaşınız, yaşımız gereği bizlerin bir takım şeylere daha objektif yaklaşması gerekiyor sevgili yusufcuk.

yusufçukgecegez
16.09.2006, 01:04
Sizler nasılki kendinizi taşıyabildiğiniz yaşa geldiğinizde dinin gerektirmiş olduğu şeyleri yapmaya başlıyorsanız,size göre camiye gitmek-bize göre cem evine gitmek; siz 30 gün oruç tutuyorsunuz bizler 12+1 gün oruç tutuyoruz; zekat diyorsanız bunu zaten yapmayan kim vardırki,
HAc oayına gelince, ki bana göre putperestliktir. evinden çıkarken karşılaştığın komşunun açlıktan dolayı ağız kokusu alabiliyorken, nasıl bir zihniyetle hacca gidilebiliyor anlamış değilim.
Sıra hoşgörüye gelince, cevap verdiğiniz kişinin yaşına bakarsanız tam kanı deli olacak bir yaşta, dünyayı tek başına avuçlayabilecekmiş gibi düşünebildiği bir dönemde ve siz bu kişiye karşı herkesi baz alıp yanıtınızıda gene o kişi kadar sert verebiliyorsunuz. Yaşınız, yaşımız gereği bizlerin bir takım şeylere daha objektif yaklaşması gerekiyor sevgili yusufcuk.

sn meryemdemir,şu karşımızda duran parlak ve soğuk ekran.yorumlarımızı yazarken ,yüzümüz nasıl bir mimik içinde bir gösterebilse.tabi gösteremez ve bizim yazımızı destekleyici ifadeler eklememiz gerekir yazıt,ya,yada duygu ve düşüncemizi yazının içeriği ile çok iyi vurgulamamız.ben bu ikisinide yapmadığım için,tabi yazımında yanlış anlaşılması çok normal ve hatada bende tabi.genç arkadaşımın söylediğini yaşına göre bir düşünceyle söylediği çok belli zaten.ben ise cevabı tebessümle yazmakla beraber,kendisine yapılacak eleştirilere küçük bir örnek verip,düşüncelerinde daha akılcı olmasını sağlamaktı sadece aamacım.bunu bir şakada sayabiliriz .tabi her şakanın altında bir gerçek vardır.burdaki gerçek ise,genç arkadaşım,küçük yaşta dini eğitimede değinmiş .küçük yaşta sokmak lazım şunları cem evine diye.bende bunu alevilere yapmasını tavsiye ettim.çünkü sünnilerin cem evne gidip gitmemesi önemli değil,saygı duymayı bilsinler yeter.ama alevilere böyle bir eğitim verilmeli sanırım.çünkü asimile ediliyoruz,bağırışları var,ben bundan bir şekilde rahatsızlık duyuyorumbende diyorumki o zaman inaç eğitimini iyi verin gençlerinize,ozaman bakın asimile edilebiliyorlarmı.

hac olayına gelince.haccın put olduğuna katılmıyorum.haccı niçin yaparız,islamın bir şartı olarak gördüğümüziçin,dahası peygamberimizin,hz ibrahimin ve hz ademin yaşadığı topraklara bir ziyaret.allahın resülünün bastığı toprağa ayak basmak.onu orda hissetmek,oraya inen melekleri hissetmek.bir müddette olsa,yaşadığı topraklarda yaşamak.hac budur niye putperestlik olsun.artı komuşsu muhtaçken hacca gidilmez.hacca gitmektense,gençleri evlendirmek,yardıma muhtaçlara yardım etmek daha iyidir,yine sünnilik inancına göre.ama sünniler bunu yapıyormu diyosan çok fazla değil.ama bu o insanların hatası haccın değilki.saygılarımla.

meryem demir
16.09.2006, 14:58
sn meryemdemir,şu karşımızda duran parlak ve soğuk ekran.yorumlarımızı yazarken ,yüzümüz nasıl bir mimik içinde bir gösterebilse.tabi gösteremez ve bizim yazımızı destekleyici ifadeler eklememiz gerekir yazıt,ya,yada duygu ve düşüncemizi yazının içeriği ile çok iyi vurgulamamız.ben bu ikisinide yapmadığım için,tabi yazımında yanlış anlaşılması çok normal ve hatada bende tabi.genç arkadaşımın söylediğini yaşına göre bir düşünceyle söylediği çok belli zaten.ben ise cevabı tebessümle yazmakla beraber,kendisine yapılacak eleştirilere küçük bir örnek verip,düşüncelerinde daha akılcı olmasını sağlamaktı sadece aamacım.bunu bir şakada sayabiliriz .tabi her şakanın altında bir gerçek vardır.burdaki gerçek ise,genç arkadaşım,küçük yaşta dini eğitimede değinmiş .küçük yaşta sokmak lazım şunları cem evine diye.bende bunu alevilere yapmasını tavsiye ettim.çünkü sünnilerin cem evne gidip gitmemesi önemli değil,saygı duymayı bilsinler yeter.ama alevilere böyle bir eğitim verilmeli sanırım.çünkü asimile ediliyoruz,bağırışları var,ben bundan bir şekilde rahatsızlık duyuyorumbende diyorumki o zaman inaç eğitimini iyi verin gençlerinize,ozaman bakın asimile edilebiliyorlarmı.

hac olayına gelince.haccın put olduğuna katılmıyorum.haccı niçin yaparız,islamın bir şartı olarak gördüğümüziçin,dahası peygamberimizin,hz ibrahimin ve hz ademin yaşadığı topraklara bir ziyaret.allahın resülünün bastığı toprağa ayak basmak.onu orda hissetmek,oraya inen melekleri hissetmek.bir müddette olsa,yaşadığı topraklarda yaşamak.hac budur niye putperestlik olsun.artı komuşsu muhtaçken hacca gidilmez.hacca gitmektense,gençleri evlendirmek,yardıma muhtaçlara yardım etmek daha iyidir,yine sünnilik inancına göre.ama sünniler bunu yapıyormu diyosan çok fazla değil.ama bu o insanların hatası haccın değilki.saygılarımla.

Syn yusufcuk;
Bence bu soğuk ekran içine birşeyler sığdırmaya çalışırken mutlaka mimiklere yer verin. dediğiniz gibi bizler ancak klavyeye dokunan parmaklarımız sayesinde buraya duygularımızı yazabiliyoruz. Hepsi bu
Eminimki yanıt vermiş olduğunuz kardeşimiz sizin yazdığınız yanıtı okumuş olsaydı şuan karşı atağa geçmiş, belkide yazmaması gerekn şeyleri yazmış olacaktı ve bu konuda böyle uzayacaktı. lütfen arada üşenmeyip mimiklere yer verirseniz sevinirim.
Alevilerin din eğitim alması gerektiğini savunuyorsunuz. Bizler almamız gereken eğitimi zaten cem evlerinden, büyüklerimizden, dedelerimizden alıyoruz. bu açıdan bizim için üzülmeyin olurmu.
Nasılki şuan sünni gençlik tarafından asimile edilen bir din alayışı var ise; alev gençliğide aynı şekilde yaşadığı alevilik inancına uzak olabiliyorlar, bunuda çok büyütmemek gerekiyor. İlerde her şeyi eğrisi ile doğrusu ile sorgulamaya başlayacakları yaşa geldiklerinde zaten kendileri için doğru olan ne varsa o yönde adım atacaklar.
Geçen seneye kadar mahallemizde, alevi-sünni kızları aynı ortamda oyunlar oynarken, yaşları 14-15 bulmaya başlayınca-ki özelikle sünni kızları alevi kızlarından uzaklaştırılarak kur-an kursuna yatılı olarak gönderilmeye başlandılar. Aynı sıralarda otura bu çocuklar hani siziin tabirinizle dinine sahip çıkan sünni anne ve babalarının baskısı ile arkadaşlarıyla bırakın görüşmeyi, gözgöze gelmemek, aynı ortamda bulunmamak adına karapeçelerini takıp ya kuran kurslarında yada evlerinde oturmayı tercih etmişlerdir. Acaba asimile eden yada asimile edilmeye çalışılanlar kimlerdir. merak etmiyor değilim.
Bizim çocuklarımız cem evlerine gider ama geri döndüklerinde ne olursa olsun arkadaşlaından uzaklaşmak yerine onları özledikleri için hiç bir art niyet gözetmeksizin yanlarına giderken sünni gençliği nedense bizlerin evlatları ile aynı ortamda bulunmamayı tercih etmektedirler.

Hac - imkanı olan her müslüman bireyin ömründe bir kez Haccı tavaf etmesi gerekiyor. Ama nasıl oluyorsa her sene tatile gide gibi Hacca gitme modasını hayranlıkla takip ediyorum. Ha birde şekilcilikten uzak durulmak adına yapılan hac ibadetine giderken bile yanlarında orada giyebilecekleri, daha doğrusu nasıl cakas atabiliriz, düşüncesi ilede yetinmeyip, hactan dönerken bile gene kendileri gibi maddi açıdan imkanları olan kişilere " bak biz hacdan size ne getirdik" sözünü söyleyebilmek adına Arabistanı ülkeye taşımalarıda cabası
Tamam Hacca gidiyorsan git, ama eğer o hacca gidiyor diye cennete; imkanı olmayan, ya bırakın hacca gitmeyi akrabasına bile yürüyerek gidebilen birileri yolda biri üstüne su sıçrattı diye küfrettiği için cehenneme giderse vay halimize o zaman
Bakın ne kadar rahatsınız. Aleviformda alevileri eleştirebiliyorsunuz ve bu sadece karşı öz eleştiri olarak size geri dönebiliyor. bu rahatlığı başka nerde bulabilirsinizki,Sizde nerde olmanız gerektiğini çok iyi biliyorsunuz. yakında alevi olmak isteğiyle forumdan yardım isterseniz hiç şaşırmam

Ha bu arada argo bazı sözlerim olabilir. Ama ben kendimi dile getirirken o an aklıma ne geliyorsa onu yazmayı seviyorum, süslü cümleleri bulmaya çalışmak bana göre değil galiba

anka renef
16.09.2006, 15:48
ArkadaŞlar Cem Evİnde Resİm Var Dİye SÖzde Resİm Olan Yere Melek GİrmezmİŞ
Azraİl De Melek Resİm Olan Yerde İnsan Ölmezmİ

Kuteybe
16.09.2006, 16:09
RahmAN ve Rahiym olan ALlahın adıyla..
TEVBE SÛRESİ
(18) Allah'ın mescitlerini, ancak Allah'a ve ahiret gününe inanan, namazı dosdoğru kılan, zekâtı veren ve Allah'tan başkasından korkmayan kimseler imar eder. İşte onların doğru yolu bulanlardan olmaları umulur.

Musa Kazim
16.09.2006, 23:58
Simdi sunniyi aleviyi bir kenara birakalimda,
müslümanim diyipte cemaatten kopup neden camii'ye gitmiyorlar?

KomünistAlevi
17.09.2006, 00:21
Bana bak provakatör !!!

Her topikte bize hakaret ediyosun bizi yok sayıyosun ve bize yalan yanlış iftiralar atıyorsun...

Bu konu zaten sizin gibi Gerici, Yobaz ve Faşistlere karşılık olarak açıldı...

Yani bu sorunun tersi anladın mı bre Cahil !!!

Hep siz mi çağırcaksınız Camiye bizi, Birazda biz çağıralım demi....Sen soruya soruyla cevap vermeye çalışma...Biz zaten yıllardır bu soruları cevaplıyoruz sizin gibi Cahillere...

Sen zaten toplumunun yüz karasısın...
Yolundan dönenlerle pek işim olmaz ama hadi neyseee...:uhhm: :uhhm:

Soruyu çok usta bir zeka ile sormuşsun bununda farkındayım...
Müslüman kelimeside katmışsın....

Musa Kazim
17.09.2006, 00:32
Ben kimseye bisey demedim. Üstüne neden aliniyorsun...
Sorum hala cevapsiz kaldi...

saheser
17.09.2006, 00:49
Sünnüler nasil camiden kopup cem evine gelmiyorsa alevilerde cem evinden kopup camiye gelemezler.Herkes özgürce kendine göre kültürünü dinini yasamali.Bu gibi bir sorunun ise sorulmasi cok yanlis bu konuyu tartismak gündeme getirmek bile yanlis ve saygisizliktir bence ne yapmaya calisiyorsunuz.Istiyen camiye isteyen cem evine gider kimse karisamaz önemli olan dogru yoldan sasmamak yürekten icten gelen duygularla yüregin seni hangi yere götürmek istiyorsa oraya gitmek en dogrusu.Yanlis veya dogru insanlarin yaptiklari yanlisida dogrusuda kendine insan insana hesap vermemeli verecegimiz yer belli sadece allahtir.
Dostca kalin.

Musa Kazim
17.09.2006, 00:59
saheser baci guzel demis

sunniler neden cem evine gitmez yada gitmek istemezler?
bu soruda saheser bacinin yanitiyla curumus olur
kim nereye gitmek istiyorsa oraya gider...

cemalettin
17.09.2006, 01:04

selam,

insanlar kendilerine "put"edinmekte oldukça başarılıdırlar ve zaman içerisinde bu putları da yenilerler.
her hangi bir takımın "fanatik"taraftarı olup da karşılaşmalara döner bıçağı ile gidenler "putperest"değil midirler?
her hangi bir siyasi partinin fanatik taraftarı olup da bu uğurda kahvede adam döven/yaralayan kişi putperest değil midir?
her hangi bir türbedeki yatıra yüz vurup da istekte bulunan putperest değil midir?
her hangi bir yaradılmışa diz vurup da şefaat isteyen putperest değil midir?

inançlarda bazı simgeler vardır ve bu simgeler o inanç mensuplarını bir arada
tutmak için elzemdir.yeter ki "iyilik yolu"nda olsun bu beraberlik.

"Allah'ın aslanı/hilal/ehl'i beyt/pençe'i aba/kabe/ezan/kandil/oruç/sünnet,namaz,semah "gibi simgeleşmiş bazı şeyler bizlerde her ne kadar farklı görülse de bir yabancı için islam sembolüdürler.
bizlerde "malta haçı/çan sesi/davut yıldızı/noel/şükran günü" gibi uygulamaların bizlerden olmayanları ifade etmesi gibi.

bu sembollerleri iyi yönde kullananların,kitaba uyanların insanlığa zararları olmaz.
kötü yolda kullanılır ise,başkalarına tahakküm etmek arzusu ile peşinden gidilir ise,karşı tarafa da kendini korumak için tedbir almak farz olur.
istenen insanoğlunun belirli düşünce seviyesine ulaşıp yaradılmışı put edinmemesidir.
simgeler vasıta olabilir de amaç asla olmamalıdır.
nasib olana rıza gösterip takdiri "O"na bırakmak,
takdire şayan olmak için ise gayreti elden bırakmamak gerektir sanırım...

Hu
[QUOTE=anka renef]Resİm Var Dİye SÖzde Resİm Olan Yere Melek GİrmezmİŞ

ibadet beyni olana farz,beyni olmayana melek uğramaz.
böyle düşünen beyinsizin omuzlarında melek duramaz.
Azrail'e görev verilmiş,mecburdur beyinsizin canın alacak
resimden kaçan beyinsiz garibin sırtında putlar doludur...

KomünistAlevi
17.09.2006, 01:14
saheser baci guzel demis

sunniler neden cem evine gitmez yada gitmek istemezler?
bu soruda saheser bacinin yanitiyla curumus olur
kim nereye gitmek istiyorsa oraya gider...
Bizde zaten Yıllardır onu söylüyoruz zaten provakatör!!!

İsteyen nereye gitmek istiyorsa oraya gider diye...

Ama bazı Sünnicilerde neden gelmiyosunuz diye bixe sorarlar...!!!

yusufçukgecegez
17.09.2006, 01:16
Syn yusufcuk;
Bence bu soğuk ekran içine birşeyler sığdırmaya çalışırken mutlaka mimiklere yer verin. dediğiniz gibi bizler ancak klavyeye dokunan parmaklarımız sayesinde buraya duygularımızı yazabiliyoruz. Hepsi bu
Eminimki yanıt vermiş olduğunuz kardeşimiz sizin yazdığınız yanıtı okumuş olsaydı şuan karşı atağa geçmiş, belkide yazmaması gerekn şeyleri yazmış olacaktı ve bu konuda böyle uzayacaktı. lütfen arada üşenmeyip mimiklere yer verirseniz sevinirim.
Alevilerin din eğitim alması gerektiğini savunuyorsunuz. Bizler almamız gereken eğitimi zaten cem evlerinden, büyüklerimizden, dedelerimizden alıyoruz. bu açıdan bizim için üzülmeyin olurmu.
Nasılki şuan sünni gençlik tarafından asimile edilen bir din alayışı var ise; alev gençliğide aynı şekilde yaşadığı alevilik inancına uzak olabiliyorlar, bunuda çok büyütmemek gerekiyor. İlerde her şeyi eğrisi ile doğrusu ile sorgulamaya başlayacakları yaşa geldiklerinde zaten kendileri için doğru olan ne varsa o yönde adım atacaklar.
Geçen seneye kadar mahallemizde, alevi-sünni kızları aynı ortamda oyunlar oynarken, yaşları 14-15 bulmaya başlayınca-ki özelikle sünni kızları alevi kızlarından uzaklaştırılarak kur-an kursuna yatılı olarak gönderilmeye başlandılar. Aynı sıralarda otura bu çocuklar hani siziin tabirinizle dinine sahip çıkan sünni anne ve babalarının baskısı ile arkadaşlarıyla bırakın görüşmeyi, gözgöze gelmemek, aynı ortamda bulunmamak adına karapeçelerini takıp ya kuran kurslarında yada evlerinde oturmayı tercih etmişlerdir. Acaba asimile eden yada asimile edilmeye çalışılanlar kimlerdir. merak etmiyor değilim.
Bizim çocuklarımız cem evlerine gider ama geri döndüklerinde ne olursa olsun arkadaşlaından uzaklaşmak yerine onları özledikleri için hiç bir art niyet gözetmeksizin yanlarına giderken sünni gençliği nedense bizlerin evlatları ile aynı ortamda bulunmamayı tercih etmektedirler.

Hac - imkanı olan her müslüman bireyin ömründe bir kez Haccı tavaf etmesi gerekiyor. Ama nasıl oluyorsa her sene tatile gide gibi Hacca gitme modasını hayranlıkla takip ediyorum. Ha birde şekilcilikten uzak durulmak adına yapılan hac ibadetine giderken bile yanlarında orada giyebilecekleri, daha doğrusu nasıl cakas atabiliriz, düşüncesi ilede yetinmeyip, hactan dönerken bile gene kendileri gibi maddi açıdan imkanları olan kişilere " bak biz hacdan size ne getirdik" sözünü söyleyebilmek adına Arabistanı ülkeye taşımalarıda cabası
Tamam Hacca gidiyorsan git, ama eğer o hacca gidiyor diye cennete; imkanı olmayan, ya bırakın hacca gitmeyi akrabasına bile yürüyerek gidebilen birileri yolda biri üstüne su sıçrattı diye küfrettiği için cehenneme giderse vay halimize o zaman
Bakın ne kadar rahatsınız. Aleviformda alevileri eleştirebiliyorsunuz ve bu sadece karşı öz eleştiri olarak size geri dönebiliyor. bu rahatlığı başka nerde bulabilirsinizki,Sizde nerde olmanız gerektiğini çok iyi biliyorsunuz. yakında alevi olmak isteğiyle forumdan yardım isterseniz hiç şaşırmam

Ha bu arada argo bazı sözlerim olabilir. Ama ben kendimi dile getirirken o an aklıma ne geliyorsa onu yazmayı seviyorum, süslü cümleleri bulmaya çalışmak bana göre değil galiba

sn meryemdemir.merak etmeyiniz alevi olmak gibi bir niyetim yok:biggrin: böyle birşeye gerekde yok sizinde bildiğiniz gibi.önce hangi inanca mensup olduğum değil,ne kadar insan olduğum önemli değilmi,varsayalım bende var eşşeklik(sanırm bu argo oldu),alevi olunca bu değişecekmi.önemli olan hangi inançta olursan ol en doğruyu bul.sünniler yanlış yoldamı banane,ben doğrularımı bildikten sonra.ben sünnileri değil,sünniliği baz alırım kendime.bir inancı kirlettiyse mensupları,allah bize aklı niye verdi,o istiyor doğruları bulmamızı.hac meselesine gelince,ne kimse küfür etmekle cehenneme gider,nede hacca gitmekle cennete.cennetin tek bir garantisi vardır oda insan olmak,ama insan gibi insan,açıklamaya gerek yok.hac gösteriş için yapılan bir ibadet değil,takdir edersiniz,gösteriş için yapanlar varsa eğer,bununda suçu o insanda hacda değil.kuran kursuna giden çocuklar özellikle kız çocukları kapanıyorlar doğrudur,fakat peçeyi anlayamadım mecaz yaptınız galiba.ve enbüyük kanayan yara,ayrılık tohumlarının olması arada.kuran kursuna giden çocuklar hocalar tarafından yönlendiriliyormu dersiniz,alevilerle oynamayın uzaklaşın diye,bişey diyemiyorum ben,inşallah öyle değildir,ama büyüdükçe biz bizden bile ayrılıyoruz bir bakıma,yani kardeşimizle bile çocukken oynadığımız gibi oynuyormuyuz.büyümek demek ,ayrılmak demek değilmi bir bakıma.asimilasyona gelince,neden alevilere iyi dini eğitim dedim,çünkü bu forumdan başka bir yerde asimile ediliyoruz diye bir söz işitmedim,madem asimile etme çalışmaları var alevilere karşı,o zaman dini eğitiminizi güçlendirin dedim,aklımca.saygılar.

Serkan_Devrim
17.09.2006, 03:24
müslümanim diyipte cemaatten kopup neden camii'ye gitmiyorlar?cami mi oda ne? kuranda yazmayan şeye niye gidelim? kuranda mescid der. bizi mescidimiz cemevleridir.

AleviGenç
17.09.2006, 03:33

Cami:Şu (naled) döneminde yapılan...
Cami:Hz.Muhammed(s.a.v) döneminde olmayan
Cami:Kuran-ı Kerim'de adı dahi olmayan.(Kuran'da Mescid var Alevilerinde Mescid'i Cem Ev'leri) veya Ev'leri...
Kuran'da Mescid'in tarifi ve şekli yok...
Cami:Hz.Ali ve İmam'larımıza hakaret eddikleri yer..
Cami:İmam'larımızı almadıkları yer...
Cami:İmamlarımızın gidmediği yer...

Şoreş
17.09.2006, 04:29
Alevigenc arkadaşıma katılmakla birlikte Musa Kazım nickli Şia arkadaşa birkaç bişey söylemek isterim..

Camii Kavramı Abbasiler döneminde ortaya çıkmış olup, 1001 ay boyunca Ehlibeyte Lanet okunan Mekanlardır.. Alevilerin Camiiye gitmez, Arap Alevileride gitmez..

Camii yapıları, ilerleyen İslam Mimarisinin, haram örnekleridir.Haram diyorum çünkü İslam dininde ne Camii var neden Camiideki Minareler var.Bu yapılar Emevi Döneminde oluşmaya başlamış olup, Abbasiler döneminde tam şeklini almıştır.Diğer toplumların İslamiyeti kabulu ise Minareli ve süslemeli Camii yapılar tüm Müslüman milletler tarafından inşaa edilmeye ve benimsenmeye başlanmıştır.Çünkü İnsanlara farklı Empoze edildi.. Şii ve Sünni Mescidleri olan Camiiler genelde aynı yapılardadır..

Arap Yarımadasının Resmi Mezhebi olan Hambeliğin, Vahabilik kolu, Süslemeli Cami yapılarına karşı bir İslamik akımdır. Vahabilikte de bu tip yapılar hoş görülmez.

Bunun dışında Anadolu topraklarınada Emevi Kültürü aşılanınca, bu haram yapılar bu topraklara girmiş ve bugün yaklaşık 100.000 tane bulunmaktadır..
Hatta Mersinde bir Camiiye 1 Minare yetmezmiş gibi, tam 6 tane Minare dikmişler.. Müslümanlığa bakın, mantığa bakın.

Gelelim Cemevlerine ve Arap / Anadolu Alevilerine...
Biz Camiiye gitmeyiz.. Nasıl bir Yahudi Camiiye gitmiyorsa, bizde Camiiye gitmeyiz.Kuranı KERİMİ çok iyi biliyoruz diyenler acaba Mescidin kelime anlamını bilmiyorlar mı?

Mescid demek; Cemaatin toplanıp Niyaz ettiği yer demek.
Alevi Mescidleri, Cemevleridir.Minara yoktur ki İslamda Minare yok çünkü..
Allaha heryerde ibadet edilir Alevilite ama büyük şehirlerde ve merkezlerde İnsanın inançsal ibadet ve uygulamalarını yapmaları için Cemevleri büyük şehirlerde de kurulmaya başlandı..

Camiiler zamanla sadece ibadet edilen yer haline gelirken, kısacası amacından saparken, Cemevlerinde İbadetin yanı sıra Görgü Cemlerinde insanlar Dar'a çekilir ve özünü sorgular..

Camiide ne yapılır, ne yapılmaz ?

1 - Namaz kılınır.

2 - İnsanlar Dar'a kalkıp özünü sorgulamaz.

3 - Küskünler barıştırılmaz.

4 - Kadın Erkek eşitliği yoktur.

5 - İmam Sünnlik dışında, bozuk olarak nitelendirdiği Aleviler/ Nusayriler/Şiiler hakkında Vaaz verir ki bu ara ara, kısada olsa oluyor. Dokunduruyorlar açıkca söylemeselerde.

6 - Hırsız olsun, katil olsun, karısına el kaldıran olsun herkes Camiiye girer ve Namazını kılıp çıkar.

Cemevinde ne yapılır ne yapılmaz?

1 - Dede toplumu aydınlatan konuşmalar yapar.

2 - Düşkünlere ceza verilir yada kalbini kırdığı kişiden özür diletilerek, Ceme, Tanrı Huzuruna arkadaşıyla yada eşiyle barışmış çıkarılır.

3 - Lokma paylaşılır

4 - Cem Meydanında Ruh var, Kadın Erkek ayrımı olmadığında hep beraber Secde edilir, Dualar okunur ve deyişler, duazi İmamlar söylenir.

Böyle çok soralayabilirim ama yazmayacağım ağır gelebilir.

Camii konusunda İtirazı olan varsa dilegetirebilir ki pek sanmıyorum.

Rose
17.09.2006, 12:55
ben bir sunniyim ve camiye gitmeyi düşünmüyorum hiç. çünkü bi kaç kez gittiğimde oranın ibadet yeri olmaktan çıkarak amacından saptığını gördüm ve ondan sonra da hiç gitmedim bundan sonrada gitmeyi düşünmüyorum. eğer ibadetimi yapacaksam evimde de yaparım illaki camiye gitmem gerekmiyor. cem evlerine de gittim gördüm ama cemlerinize katılamadım hiç umarım bundan sonra katılma fırsatı bulurum zaten çokta merak ediyorum arkadaşlarımın anlattıkları çok ilginç ve güzel geldi nasıl olduğunu görmek istiyorum. gitmem diye bir şey yok bende umarım bir an önce gidip görürüm.

KomünistAlevi
17.09.2006, 13:25
ben bir sunniyim ve camiye gitmeyi düşünmüyorum hiç. çünkü bi kaç kez gittiğimde oranın ibadet yeri olmaktan çıkarak amacından saptığını gördüm ve ondan sonra da hiç gitmedim bundan sonrada gitmeyi düşünmüyorum. eğer ibadetimi yapacaksam evimde de yaparım illaki camiye gitmem gerekmiyor. cem evlerine de gittim gördüm ama cemlerinize katılamadım hiç umarım bundan sonra katılma fırsatı bulurum zaten çokta merak ediyorum arkadaşlarımın anlattıkları çok ilginç ve güzel geldi nasıl olduğunu görmek istiyorum. gitmem diye bir şey yok bende umarım bir an önce gidip görürüm.
Selam...

Her Sünni senin gibi değil ablacım...Bak ne güzel şeyler yazmışsın hemde açık ve net şekilde ,kelime oyunları yapmadan...

Siz Sünni inançlı vatandaşların içinde Azınlıksınız...Sünni vatandaşların içinde senin gibi düşünen %20 veya en fazla taş çatlasa %25 kadar vatandaş var...Siz Azınlıksınız onların içinde...Zaten senin gibi Sünni düşünceli vatandaşlar hep olsa şimdi böyle topikler açmaya bile gerek kalmazdı...

Cemevinede gitmeni tavsiye ediyorum ve Cemede katılmanı tavsiye ediyorum bizim yolumuzun doğruluğunu güzelliğini hissetmeni istiyorum...

Zaten Hacı Bektaşlısın gidersin elbet...:wink: :wink:
Seneyede Hünkarımızın etkinliklerinede gelicem babamdan izin kopardım:wink: İnşallah senide görürüz belki....

Sevgiyle Kal Abla....

Rose
17.09.2006, 13:39
ablacım gel tabiki seneye beraber gideriz ne güzel olur. ben bu yıl bir gün gidebildim sadece onda da katılamadım malesef ceme inşallah bi gün katılacağım zaten çokta istiyorum. sen gel seneye beraber de katılırız.

meryem demir
17.09.2006, 20:00
sn meryemdemir.merak etmeyiniz alevi olmak gibi bir niyetim yok:biggrin: böyle birşeye gerekde yok sizinde bildiğiniz gibi.önce hangi inanca mensup olduğum değil,ne kadar insan olduğum önemli değilmi,varsayalım bende var eşşeklik(sanırm bu argo oldu),alevi olunca bu değişecekmi.önemli olan hangi inançta olursan ol en doğruyu bul.sünniler yanlış yoldamı banane,ben doğrularımı bildikten sonra.ben sünnileri değil,sünniliği baz alırım kendime.bir inancı kirlettiyse mensupları,allah bize aklı niye verdi,o istiyor doğruları bulmamızı.hac meselesine gelince,ne kimse küfür etmekle cehenneme gider,nede hacca gitmekle cennete.cennetin tek bir garantisi vardır oda insan olmak,ama insan gibi insan,açıklamaya gerek yok.hac gösteriş için yapılan bir ibadet değil,takdir edersiniz,gösteriş için yapanlar varsa eğer,bununda suçu o insanda hacda değil.kuran kursuna giden çocuklar özellikle kız çocukları kapanıyorlar doğrudur,fakat peçeyi anlayamadım mecaz yaptınız galiba.ve enbüyük kanayan yara,ayrılık tohumlarının olması arada.kuran kursuna giden çocuklar hocalar tarafından yönlendiriliyormu dersiniz,alevilerle oynamayın uzaklaşın diye,bişey diyemiyorum ben,inşallah öyle değildir,ama büyüdükçe biz bizden bile ayrılıyoruz bir bakıma,yani kardeşimizle bile çocukken oynadığımız gibi oynuyormuyuz.büyümek demek ,ayrılmak demek değilmi bir bakıma.asimilasyona gelince,neden alevilere iyi dini eğitim dedim,çünkü bu forumdan başka bir yerde asimile ediliyoruz diye bir söz işitmedim,madem asimile etme çalışmaları var alevilere karşı,o zaman dini eğitiminizi güçlendirin dedim,aklımca.saygılar.

sayın yusufcuk;

Anladığım kadarıyla siz henüz cem evlerine yani bizlerin ibadethanelerine gitme şansına kavuşamadınız. Eğer bir kez olsun sadece ve sadece cem evlerini yada cemimizi merak ettiğiniz için ibadethenemize gitmiş olsaydınız düşünce tarzınız daha farklı olurdu (??dimi):))

Sizde cami, bizde ise cem evi (şimdi bende şövenistlik yaptım galiba ). Ama ortak amaçları ibadet yerleri oluşu.

Ezan sesiyle beraber sokaklar yada iş yerleri camilere taşınır ve ibadetiniz gereği yapmanız gereken namazı kılarsınız (kılarsınız dedim ama tahminimce sizin pek namazla alakanız yok gibi). Galiba en fazla 10 dakika kadar süren islamın bu şartından sonra hayata kaldığınız yerden devam edersiniz. ( namaz kılarken de tüm benliğinizle ne kadar namaz kılarsınız onuda bilmiyorum??) (bu arada herşeyi bir sünni olarak sizin adınıza yorumluyorum. doğal olarak )

Cem evleride ibadethanedir. Cem evlerine gitmek için bizleri çağıran bir ezanımız yada ona benzer herhangi bir uyarıcımız yoktur. İçimizden ne zaman gitmek geliyorsa o an kalkıp cem evine gidebiliyoruz.
Sizden daha doğrusu camilerden farklı olarak, bizde kadınlar giremez diye bir durum asla yoktur (en büyük özelliklerden biridir). cemevlerine girmek için ilk koşul insan olabilmektir (insan nasıl olunur onuda açıklamaya gerek yok siz zaten biliyorsunuz:)). Yani bırakın kadın olup olmama şartı alevi - sünni ayırımı yapmadan herkesi alabiliyor cem evleri.
Cami yapılması için verilen arsaların ancak ve ancak yarısından daha az bir mekan verilen cem evlerimiz herkese açıktır ve belki dış görüntü olarak ufak ama içine her dinden yada her düşünceden kişileri barındırabilecek yapıya sahiptir.
Cem evlerine gitmek için öyle cem olmasınıda beklemeye gerek yok. Gitmek istersiniz ve gidersiniz. Gençler, belki dedelerimizin anlatacağı hikayeleri dinler yada kendi yaşıtları ile aynı yerde belki fikir çatışması yaşadıkları bir ortamda, kavgalarını devam ettirmekte, belkide saz çalmakta, belki semah dersi almakta...
hem öyle 5-10 dakika ile sınırlı değildir cem evlerini ziyaret. O yüzden cem evine gitmeye karar verdiğiniz gün mutlaka tüm işlerinizi ayarlayıp öyle gidin olurmu (:)).
Cem evlerine tek gidip tek kalma korkusu yoktur. Cem evlerinin kapısı herkese açıktır demiştim dimi. Ama içimden gene demek geçti ve bende dedim iyikide demişim. Bizde, bu cem evine geldi de müslüman oldu yada doğru yolu bulup alevi oldu gibi dayatmalarda yoktur. (camiye giden her alevi nasıl oluyorsa doğru yolu bulup müslüman oluyormuş-hani aleviler müslüman değilya)

Aleviliği, bizden yada forumdan az-çok biliyorsunuz. Bazen sert tutumları ile çıktılar karşınıza, bezan sizi destekleyen sözleri ile. Dİk başılımızda çoktur. Hele yeniyetme gençlerimiz. Bezan kızıyorum onlara, bazende kendimi düşünüyorum o yaşlarda ve yaptıklarının o kadarda büyütülecek şeyler olmadığını düşünüyorum.Acaba diyorum bunlar gerçekten bizmiyiz, yoksa aslında olmak istediğimiz kişimiyiz (??)
Aslında bu kadar yazmaya bile belki gerek yoktu. ama yazdıklarımı silecek kadar da eşşek değilim (argo oldu galiba dimi). Sadece insan olduğu için karşındaki sevmekten geçiyor her yolun başı.
Biraz hoşgörü, yanında biraz da sevgi.... Açamayacağı hiç bir kapı yoktur bence
Seygılarımla syn Yusufcuk

Hüseyin69
17.09.2006, 22:47
sayın yusufcuk;

1-Anladığım kadarıyla siz henüz cem evlerine yani bizlerin ibadethanelerine gitme şansına kavuşamadınız. Eğer bir kez olsun sadece ve sadece cem evlerini yada cemimizi merak ettiğiniz için ibadethenemize gitmiş olsaydınız düşünce tarzınız daha farklı olurdu (??dimi):))

Sizde cami, bizde ise cem evi (şimdi bende şövenistlik yaptım galiba ). Ama ortak amaçları ibadet yerleri oluşu.

Ezan sesiyle beraber sokaklar yada iş yerleri camilere taşınır ve ibadetiniz gereği yapmanız gereken namazı kılarsınız (kılarsınız dedim ama tahminimce sizin pek namazla alakanız yok gibi). Galiba en fazla 10 dakika kadar süren islamın bu şartından sonra hayata kaldığınız yerden devam edersiniz. ( namaz kılarken de tüm benliğinizle ne kadar namaz kılarsınız onuda bilmiyorum??) (bu arada herşeyi bir sünni olarak sizin adınıza yorumluyorum. doğal olarak )

Cem evleride ibadethanedir. Cem evlerine gitmek için bizleri çağıran bir ezanımız yada ona benzer herhangi bir uyarıcımız yoktur. İçimizden ne zaman gitmek geliyorsa o an kalkıp cem evine gidebiliyoruz.
Sizden daha doğrusu camilerden farklı olarak, bizde kadınlar giremez diye bir durum asla yoktur (en büyük özelliklerden biridir). cemevlerine girmek için ilk koşul insan olabilmektir (insan nasıl olunur onuda açıklamaya gerek yok siz zaten biliyorsunuz:)). Yani bırakın kadın olup olmama şartı alevi - sünni ayırımı yapmadan herkesi alabiliyor cem evleri.
Cami yapılması için verilen arsaların ancak ve ancak yarısından daha az bir mekan verilen cem evlerimiz herkese açıktır ve belki dış görüntü olarak ufak ama içine her dinden yada her düşünceden kişileri barındırabilecek yapıya sahiptir.
Cem evlerine gitmek için öyle cem olmasınıda beklemeye gerek yok. Gitmek istersiniz ve gidersiniz. Gençler, belki dedelerimizin anlatacağı hikayeleri dinler yada kendi yaşıtları ile aynı yerde belki fikir çatışması yaşadıkları bir ortamda, kavgalarını devam ettirmekte, belkide saz çalmakta, belki semah dersi almakta...
hem öyle 5-10 dakika ile sınırlı değildir cem evlerini ziyaret. O yüzden cem evine gitmeye karar verdiğiniz gün mutlaka tüm işlerinizi ayarlayıp öyle gidin olurmu (:)).
Cem evlerine tek gidip tek kalma korkusu yoktur. Cem evlerinin kapısı herkese açıktır demiştim dimi. Ama içimden gene demek geçti ve bende dedim iyikide demişim. Bizde, bu cem evine geldi de müslüman oldu yada doğru yolu bulup alevi oldu gibi dayatmalarda yoktur. (camiye giden her alevi nasıl oluyorsa doğru yolu bulup müslüman oluyormuş-hani aleviler müslüman değilya)

Aleviliği, bizden yada forumdan az-çok biliyorsunuz. Bazen sert tutumları ile çıktılar karşınıza, bezan sizi destekleyen sözleri ile. Dİk başılımızda çoktur. Hele yeniyetme gençlerimiz. Bezan kızıyorum onlara, bazende kendimi düşünüyorum o yaşlarda ve yaptıklarının o kadarda büyütülecek şeyler olmadığını düşünüyorum.Acaba diyorum bunlar gerçekten bizmiyiz, yoksa aslında olmak istediğimiz kişimiyiz (??)
Aslında bu kadar yazmaya bile belki gerek yoktu. ama yazdıklarımı silecek kadar da eşşek değilim (argo oldu galiba dimi).
Sadece insan olduğu için karşındaki sevmekten geçiyor her yolun başı.
Biraz hoşgörü, yanında biraz da sevgi.... Açamayacağı hiç bir kapı yoktur bence
Seygılarımla syn Yusufcuk
degerli meryem kardes sen yusufa hitaben bazi aciklamalarda bulunmussun bende genel olarak birseyler siralamak istiyorum

1-kim ne yaparsa yapsin kendisine yapar bir toplumu bir kurumu temsil etmedigi sürece.ama sunu rahatlikla söyleyebilirim alevilerin cemine gitmis cemden disari ciktiktan sonra yine bildigini okumus sunnilerin olmasi olasiligini gözardi etmemek gerek
2- bizim köyde muharrem ay i hizir ay i ancak yaslilarimiz vasitasiyla bilinir ve onlarin vasitasiyla o aylarda ibadetler yapilirdi ama biz hic bir zaman gidipte cami imamina ya hocam bu ay bizim muharrem ayidir bizim icinde oruc baslama ve bitirrme zamanina göre ezan yada sela oku demedik ama günümüzde artik yasli insanlarimiz pek yok teknoloji var takvimler var bunlar bize yetiyor canlarla ezan larla vs gibi uyarici rahatsiz edici seyleri kullanip sirf ibadet icin baskalarini rahatsiz etmek gibi bir lüxümüz yok düsünsenize ezan okuyan saat iftar ve sahur programli saatler piyasada peynir ekmek gibi kapisilirken halen davullar borular top lar vslerle sahura namaza kalkiliyor .
3-cem evi kapisi herkese aciktir demissin
ben burda dur diyecegim cünki eskiden cem lerimiz bir kesime kapaliydi ama inancliydik edep erkan sahibiydik kusura bakma ama günümüzde kime kapimizi actiysak iceri girdiler herseyi yagmaladilar bizi bizim silahlarimizla vurdular örnk ülkücüler semah döndü vs
4-nasilki camiye baska birsey olarak giren biri müslüman olarak cikiyorsa cem evi böyle degildir nasil geldiysen (edeb ile terbiye ile ahlak ile) öylede cikarsin
5- genclerimize bazen bende cok kiziyorum ama kendimi sürekli kontrol ediyorum demekki simdiki genclik ile bizim zamanimizdaki gencligin arasina koca koca daglar gibi farklar girmis
6-Sadece insan olduğu için karşındaki sevmekten geçiyor her yolun başı.
Biraz hoşgörü, yanında biraz da sevgi.... Açamayacağı hiç bir kapı yoktur
evet burda hersey güllük gülistanliktir tatli dil yilani deliginden cikarir sözü aklima geldi acaba yilan insan dilinden anliyormu anliyorsa neden insanlari isiriyor
biz 1000 yildir tatli dil hos görü sevgi saygi dedik ama bunun karini baskasi zararini biz cekiyoruz ve ne yazikki halen devam ediyor

meryem demir
17.09.2006, 23:09
Syn Hüseyin
vermiş olduğunuz bilgiler benim gözden kaçırdığım noktala değil; daha kötüsü hiç hemde hiç düşünemediğim noktalar. Konuya başka bir pencere açtığınız için tşk ederim. Galiba haklısınız, ne zamanki biz herkese yüreğimizi açtık, işte asıl o zaman sindirildik.
Ülkücülerin semah döndüğünü dile getirmişsiniz. hep diyoruzya önemli olan kalbimizden geçti şekilde yapmaktır. İstedileri kadar semah dönsünler; hatta semahımızla ilgili cilt cilt kitap yazsınlar. onların tek yaptığı şekilcilikten öteye geçemez. en azından bundan eminim.
Sevgiyle kalın.

yusufçukgecegez
18.09.2006, 00:41
sayın yusufcuk;

Anladığım kadarıyla siz henüz cem evlerine yani bizlerin ibadethanelerine gitme şansına kavuşamadınız. Eğer bir kez olsun sadece ve sadece cem evlerini yada cemimizi merak ettiğiniz için ibadethenemize gitmiş olsaydınız düşünce tarzınız daha farklı olurdu (??dimi):))

Cem evlerine tek gidip tek kalma korkusu yoktur. Cem evlerinin kapısı herkese açıktır demiştim dimi. Ama içimden gene demek geçti ve bende dedim iyikide demişim. Bizde, bu cem evine geldi de müslüman oldu yada do