A-L-E-V-İ
23.07.2005, 14:02
Değerli Canlar...
Bugün iranda yaşanan şii lik ...ALEVİ Hükümdar..Şah İsmail Hatayi (Safevi) zamanında çok uzaktır...sebebi de onun zamanından sonra şii mollaların TASAVVUFU reddedip İranı MERKEZİ ORTODOKS yapıya taşımlarıdır...
(Bu konuda şii kaynaklarda...Safeviliğin Tasavvufuna karşı mücadele olduğu belirtilmiştir..)
iranda bugün;
-Kadın sesi HARAMDIR..zinadır
-Kadın erkek otobüste HAREMLİK SELAMLIK oturur...
-Mut'a (geçici) nikahı uygulanır
vs..vs..
Humeyni iktidara gelirken SOLCU ...TUDEH partisiyle ittifak yapmıştır...daha sonra iktidara geldiklerinde TAKIYYE bitmiş ve solcuların bir kısmı KEPÇELERE ASILMIŞTIR...
Bugün irandaki Şiilikle ..Anadolu Aleviliğinin benzerliği Yok denecek kadar azdır...
Bugün size derseler ki...
-çarşafa gireceksin...
-sarık bağlayacaksın...
-kadın'a "mundar" edici bir gözle bakacaksın
Bunlar Alevilikte VAR MIDIR?...
KABUL EDERMİSİNİZ?...
NE DERSİNİZ?.....
Sıpa_Mansur
23.07.2005, 14:32
yoktur bence ama şah ismail zamanında iran sünni idi sonradan şah ismailin kılıcı altında ezile ezile fars halk ali yanlısı olmaya başladı ve farslarda millliyetçilik ali yanlılıgıyla gelişti dogol olarak bir türk düşmanlıgı baş gösterdi Sonuç olarak ATATÜRK TÜRKİYEİNİ hiç bir ülkeye değişmem türklerde kadın kudsaldır aleviliktede bu böyledir
Değerli Canlar...
iranda bugün;
-Kadın sesi HARAMDIR..zinadır
-Kadın erkek otobüste HAREMLİK SELAMLIK oturur...
-Mut'a (geçici) nikahı uygulanır
vs..vs..
Humeyni iktidara gelirken SOLCU ...TUDEH partisiyle ittifak yapmıştır...daha sonra iktidara geldiklerinde TAKIYYE bitmiş ve solcuların bir kısmı KEPÇELERE ASILMIŞTIR...
Bugün irandaki Şiilikle ..Anadolu Aleviliğinin benzerliği Yok denecek kadar azdır...
Bugün size derseler ki...
*çarşafa gireceksin...
*sarık bağlayacaksın...
*kadın'a "mundar" edici bir gözle bakacaksın
Bunlar Alevilikte VAR MIDIR?...
KABUL EDERMİSİNİZ?...
NE DERSİNİZ?.....
Sevgili A-L-E-V-İ.., gerçekten tespitlerin doğru.İrandaki Şiiliğin Anadolu aleviliğle hiç bir bağı bulunmuyor.Sadece Ehlibeyt taraftarı onlarda bizim gibi,Lakin biz farklıyız.Bu Anadoluda olmamızın ve ermişlerin ,evlilayaların,pirlerin,dedelerin sayesinde gelişti ve bugünlere geldi.
Örnek: Hacı bektaşla ,Mevlanayla,Karacaahmetle,Pİrsultanla..vs Bu insanların çok büyük bir katkısı oldu.Bunlar yadsınamaz çünkü;Halen bunlar geçerli durumda.
Ama sizin söylediğiniz gibi,Anadolu alevisiyle İrandaki şiiler farklı sepep?
1..) Onlar Tarih boyunca Mutlak monarşi ile yönetildi.Cumhuriyete geçmeleride pek fazla bir şeyi değiştirmedi Çünkü;Katı şeriat kuralları daha makbul onlar için.Bu yüzden sadece seçimlerde farklılık var ,yanii sadece seçme ve seçilme hakkına sahipler.Ama aynı bizim ülkemizdeki Güney ve doğu anadolu kadınları gibi Erkek ne derse o olur misali..erkek hangi partiye oy verirse ,Kadında o partiye oyunu veriyor.Bu yüzden sadece adı var Cumhuriyetin.Zaten adından belii İSLAM cumhuriyeti..imkansız bir şey diyorum sadece.Cumhuriyet ve İslam aynı kefede olmaz.Ama unutmayalım Cumhuriyet geldikden sonra onlarında halkı ve insanları biraz Avrupalı olma sadesıyla biraz değişmiştir.Ama sadece bir bölümü.
2..) Sorularına gelecek olursak bunlar aslında
* Çarşaf hiç giymedim , Giy(e)memde Şaka bi yana Bizim insanlarımızın bunu kabul edeceğini zannetmiyorum.Yanına bile yaklaşmalar bunda müsterih olabilirsiniz?
*Bak bu bana hiç uymaz çünkü,Sarık Madern dünyaya ayak uyduramaz.Madem biz akılcıyız çağa ayak uydurarak büyüyoruz ve bizleri büyütüyor annelerimiz babalarımız Bunun artık bu dünyada yeri olmadığını düşünüyorum.
*Son soruya çoğu Ozanımız kadına nasıl bakılacağını yıllar önce belirtmişler tekrar altını çizmeyi gerek görmüyorum.
Dikkat edelim ki; Ülkemiz cumhuriyeti her türlü etnik yapıdaki insanı barındırıyor.Kürd,türk,ermeni,azeri,gürcü,arap,yah udi,çerkez..vs Bu devleti kuranlar gerçekten temelli çok sağlam atmışlardı ancak; Yıllardır buna çomak sokmaya çalışan yaratıklar yüzünden hem Birliğimizi,hem dinimizi,hem devletimizi bölmeye çalışyorlar.Bunlara dikkat etmek gerekiyor!
atatürk mü humeyni mi sorusunu çok gereksiz buldum bir atatürk milliyetçisi olarak başlık daha değişik atılabilirdi.humeynimi recep t.e mı diye?atatürke hakaret eder gibi olmuş yanlış mı düşünüyorum?bi yanda 1930 larda kadına seçme ve seçilme hakkını veren atatürk bi yanda kadına yaşamaktan başka neredeyse başka bi hak vermeyen bi adam?
ikizceli
24.03.2006, 22:29
bu soru şöyle olmalıydı.
aşağıdakilerden hangisi islama en çok zarar verir.
a-el kaide
b-humeyni
c-her ikisi
ben C e cevap ortada
karakartal
25.03.2006, 19:04
yoktur bence ama şah ismail zamanında iran sünni idi sonradan şah ismailin kılıcı altında ezile ezile fars halk ali yanlısı olmaya başladı ve farslarda millliyetçilik ali yanlılıgıyla gelişti dogol olarak bir türk düşmanlıgı baş gösterdi Sonuç olarak ATATÜRK TÜRKİYEİNİ hiç bir ülkeye değişmem türklerde kadın kudsaldır aleviliktede bu böyledir
Evet katılıyorum. Ben tarihte şunu gördüm : " hiç bir zaman hiç kimseyi inancından ve düşüncesinden baskı ile vazgeçirtemezsin"
ne arapların sunniliği Türkiye sunniliğine benziyor ne iranın şiiliği Türkiyenin aleviliğine ! Baskı ve zorlama ile kimse inancından vazgeçmez. Uzun soluklu çalışmalar belki o inancın belli bölümüne müdahale edecektir. Ama hiç bir inancı kökten yıkamaycaktır.
Örnek verilen iran şiiliği de buna örnek. Göstermelik tasavvuhi yaşam daha sonra içerde baskı altında kalmış inanca (yani molla düşünürlüğe) yenilmiştir.
karakartal
25.03.2006, 19:07
Bilmiyorum belki de konuya çok subjektif bakıyoruz. Belki iranda doğsak daha farklı düşünebilirdik. Ama gözle görülür bir fark var ! Cem evinde kadını görmek bile yeterli.
Bunlar Alevilikte kesinlikle yoktur. Bunlar Alevilerde olsa zaten şu an Türkiye şeriat ülkesiydi. Hatta Atatürk başarılı olup emperyalistlere karşı Türkiyeyi bağımsız hale getiremezdi.
bo konu tartışılmaz.bağnaz humeyni ile çağdaş atatürk karşılaştırılabilirmi.