Orijinalini görmek için tıklayınız : alevili?in din derslerine al?nmas?
celikmslm 08.03.2005, 10:23 merhaba arkadaşlar ;
bu günlerde akp iktidarının ilköğretim ve liselerin din kültürü derslerine Alevilik konusunu koymasını ve okutulmasını nasıl değerlendiriyorsunuz. 2005-2006 öğretim yılına yetiştirlmeye çalışılan düzenleme ile artık din derslerinde Alevilik inancıda yer alacak . sizce bu sadece akp iktidarının bir gözboyomak amacı ile yaptığı şeymi yoksa Aleviliğin artık rahatça yaşanacağı bir inanç olacağı mı?
elkufru_billah 08.03.2005, 18:25 ben tayyipi samimi bulmuyorum ve hala şeriatçı kökeni konusunda tereddüt verici bir şüphe içindeyiz.Yanlış anlamayın ama arkadaşlar bana göre din dersleri zorunlu olmamalı hatta kaldırılmalıdır.Eğitim yuvalarında din dersleri verilmemeli.Dinini öğrenemek isteyen zaten ailesinden,işte cem evlerinden camilerden öğrenebiliyor.Okula ne gerek var bu durumda.:3D_NG (6) Ayrıca okullarda verilen din kültürü ders kitaplarını bir incelerseniz kitabın içeriğinde tüm dinlerden bahsedilmektesdir.Hatta iddia ediyorum islamiyet en az bahsedilenler arasında siz ne dersiniz a dostlar.
merhaba arkadaşlar ;
bu günlerde akp iktidarının ilköğretim ve liselerin din kültürü derslerine Alevilik konusunu koymasını ve okutulmasını nasıl değerlendiriyorsunuz. 2005-2006 öğretim yılına yetiştirlmeye çalışılan düzenleme ile artık din derslerinde Alevilik inancıda yer alacak . sizce bu sadece akp iktidarının bir gözboyomak amacı ile yaptığı şeymi yoksa Aleviliğin artık rahatça yaşanacağı bir inanç olacağı mı?
Benim kisil görusum gozboyamidir.
chatlakalper 04.04.2005, 12:34 Zaten din kültürü kitapları dini öğretmekten çok vatandaşlık dersleri veriyor aslında din kültürü dersleri durabilir ama bunların içerisine bütün ******leri en açık şekilde anlatması gerekir.
Alevi_cocuk 13.04.2005, 10:38 Bunların hepsi yalan yanlış şeylerdir onlar sadece ülkede son zamanlarda yaşanın çalkantılı günleri atlatmak için yapılan girişimlerdir.
Adamlar alevileri istemiyorlar kalmışki alevilik üzerine ders yaptırsınlar akılım almıyor.
Alevilik üzerine ders verilmesi için ilk yapılması gerek şuanki var olan sistemin yıkılmasıdır aksi takdirde bu olay asla gerçekleşemez.
HEP YOLDA?'ÇA
YOLGEZER1984 13.04.2005, 11:02 Bunların hepsi yalan yanlış şeylerdir onlar sadece ülkede son zamanlarda yaşanın çalkantılı günleri atlatmak için yapılan girişimlerdir.
Adamlar alevileri istemiyorlar kalmışki alevilik üzerine ders yaptırsınlar akılım almıyor.
Alevilik üzerine ders verilmesi için ilk yapılması gerek şuanki var olan sistemin yıkılmasıdır aksi takdirde bu olay asla gerçekleşemez.
HEP YOLDA?'ÇA
doğru söylüyorsun arkadaşım... bunu neden yapmadık o zaman halen...?
her şeyi çok basit zannediyorsun galiba..sen ""yıkmak"" devirmek o kadar kolay mı...
şuda bir gerçek ki... biz hiçbir zaman türkiye cumhuriyetinde ibadetlerimizi olsun ,flimlerimiz olsun hiç özgür olmayacak... sadece yapılanları kınamadan başka bir şey yapmıyoruz...
Alevi_cocuk 13.04.2005, 13:33 eğer sürekli böyle kısıtlı düşünürsen senin gibileri yüzünden tabiki sadece kınarız ama eğer baş kaldırmayı öğrenirsek yaşadığımızı belli edersek bizde var olduğumuzu haykırırsak neden olmasın
''Yıkmak devirmek o kadar kolaymı '' diyorsun bizler yıllardır bunun mücadelesini veriyoruz ( devrim mücadelesi ) bu anlık yapılacak bir olay değil
'' biz hiçbir zaman ibadetimiz olsun flimlerimiz olsun hiç özgür olmayacak '' diyorsun eğer böyle ezik olacaksan ben senin ve senin gibilerle yola çıkmam neden özgür olmasın neden kısıtlı olsun düşün bir!
Böyle konuşarak büyüklerimizin dedelerimizin kanına karşı büyük bir ayıp ortaya koyuyorsun bizler onların yolunda gitmeye yemin ettik gideceğizde lütfen boş laf yapma.
HEP YOLDA?'ÇA
tayyip cim gine kimlere çalım atıyor acaba...
şahsi fikrim ne tayip ve takımına ne de soyguncu anap ve dyp den topladıgı kadrolarının hiç birine güvenmiyorum ben
ibrahimcan 07.02.2006, 21:12 ya bence tamamen oy toplamaya yönelik bir pislik bu. samimi bir biçimde aleviliği öğretmezler ki bu konulara eklense de din hocaları işlemez
derviscemal 08.02.2006, 13:04 Arkadaşlar bunun doğru şekilde kitaplara geçmesinin çok zor olduğunu düşünüyorum. Bence Din dersleri tamamiyle kalklmalı yada gerçekten seçmeli olmalı isteyen almalı istemeyene ise seçtiği başka bir ders verilmeli.
Bunun daha sağlık olabileceğine inanmaktayım..
sevgilerimle..
walla o dediğiniz din derslerinde konfüçyusluğu da gösteriolar ama bir sayfa.yani aleviliğinde bu şekilde yüzeysel gösterileceğinden eminim.benim umudum ab'de.avrupadaki tüm ülkeler gibi din derslerinin seçmeli olması kesin çözüm.
ya bence tamamen oy toplamaya yönelik bir pislik bu. samimi bir biçimde aleviliği öğretmezler ki bu konulara eklense de din hocaları işlemez
ibrahimcan çok haklısın hocalar bir kere işlemez yani haocaların hiçbiri alevilik ile ilgili birşey bilmiyolar ki çocuklara yanlış şeyler öğretecekler aleviliği bilmeyenler korkacak bence din dersleri zorunluluğu kaldırılmalı..başka yolu olamaz
şavolanlı 17.03.2006, 02:54 bana kalırsa aleviler din derslerinde en azından secmeli dindersi olarak sürekli alevilik okumalıdır.hanifi mezhebinin yorumlarıyla bir alevinin dini egitim alması bana çok ilginç geliyor dogrusu
erdal ates 17.03.2006, 23:56 [quote=Alevi_cocuk]eğer sürekli böyle kısıtlı düşünürsen senin gibileri yüzünden tabiki sadece kınarız ama eğer baş kaldırmayı öğrenirsek yaşadığımızı belli edersek bizde var olduğumuzu haykırırsak neden olmasın
''Yıkmak devirmek o kadar kolaymı '' diyorsun bizler yıllardır bunun mücadelesini veriyoruz ( devrim mücadelesi ) bu anlık yapılacak bir olay değil
'' biz hiçbir zaman ibadetimiz olsun flimlerimiz olsun hiç özgür olmayacak '' diyorsun eğer böyle ezik olacaksan ben senin ve senin gibilerle yola çıkmam neden özgür olmasın neden kısıtlı olsun düşün bir!
Böyle konuşarak büyüklerimizin dedelerimizin kanına karşı büyük bir ayıp ortaya koyuyorsun bizler onların yolunda gitmeye yemin ettik gideceğizde lütfen boş laf yapma.
ağzına sağlık kardeşim
tokatli2 23.04.2006, 15:55 bu ulkede sadece alevi ve sunni yok bu ulkede cocuklar malesef inancları sorgulanarak not alıyor.
benim gibi dusunuyorsan 5 benim gibi inanıyorssan 5 yok sen ateist isen 0.
olur mu boyle sey din dersi kesinlikle kalkmalıdır.
mesela ben dinden 35 aldım neden cunku ogretmenim gibi inanmıyordum aleviydim aynı sey digerleri icinde gecerli.
Bence alevilik dersleri verilecek iyi güzel de neye göre verilecek.Yani aleviliği anlatan kitapta yazanların doğruluğu kimin tarafından onaylandıktan sonra verilecek bir sorunda bu bence.Sünni bir din hocası aleviliği ne kadar bilebilecek ki aleviliği anlatmaya çalışacak.Alevilik adı altında yalan yanlış şeyler empose edicekler çoluğun çocuğun beynini daha da karıştıracaklar.Bu yazılan kitapları da M.E.B mı onaylayacak?Eğer onların onayından sonra yayınlanacak olsa bile bir de büyük alevi vakıflarının da onayını almalı derim ben.Çünkü bunlar olmadığı sürece,sünni bir din hocası aleviliği neye dayanarak anlatabilir ki acaba erenler size soruyorum.Kendi kafasında canlandırdığı alevilik modeline ve rastgele bir düzene göre alevilik anlatacaklar.Bakalım zaman gösterecek nasıl olacağını.İnşallah iyi olur derim ben ama dediklerim de olmalı diye düşünüyorum.
bence din dersi seçmeli bir ders olmalı eğer alevilik din dersine konulacaksa bunu çok iyi bilen kişiler tarafından öğretilmesi gerekir bi din hocası alevilik hakkında ne kadar şey bilebilirki bence sadece alevilerin güvenini kazanıp alevi oylarını toplamak için planlanmış bişey
ya müfredatta olsa ne olacak olmas ne olacak. her şey öğretmende biter. din öğretmenleriinin tamamı sünni ikende bu olacak iş değildir
alevi_dede91 26.05.2006, 23:29 Valla benim için önemli olan din dersinin kaldırılması..Ben o derste anlatılanları öğrenmek istemiyorsam daha doğrusu anlatılan şeyler sübjektifleşmişse ben bu dersi istemiyorum...
pelin_87 01.06.2006, 14:06 bence bunu yapmanın amaçlarından birisi göz boyamak..ama aynı zamanda muhtemelen o müfredatta alevilik inancı ile ilgili yanlış bilgiler vereceklerdir..ders kitabında yapmasalar bile din kültürü dersi öğretmenleri çarpıtacaktır..çoğu din kültürü öğretmeninin ne kadar yobaz olduğunu düşünürsek buna varmak pek de zor olmaz bence..
Zorunluluktan dolayı konuyor Alevilik din derslerine. AB'ye uyum politikalarından biride Alevileri tanımak zorundalar. Yoksa istedikleri için ya da bu ülke de 20 milyondan fazla alevi var diye değil. Asıl önemli olan aleviliğin din derslerinde işlenmesi değil, nasıl işleneceği, bu dersleri anlatacak öğretmenlerin zihniyeti...
stalwart 01.06.2006, 15:23 alevilik ders olarak verilse ne olacak anlatmayan alevi olmadığı sürece...
anlatan kişinin aleviliği tam olarak bilmeyeceği ve kasten yanlış bilgiler vereceği büyük bir ihtimal zaten... bence din dersleri tamamen kaldırılsın çünkü herkesi aynı kalıba sokma çabasından başka bi şey değil.. bırakın insanlar kendi inançlarını kendileri yaşasın kendi doğrularını kendileri araştırsın... kişi aleviyse cem evinden, suniiyse camiden öğrensin veya her ne inancı varsa yetkili yerlerden inacının özünü öğrensin...
Mirioglu 25.06.2006, 01:55 bence bunu yapmanın amaçlarından birisi göz boyamak..ama aynı zamanda muhtemelen o müfredatta alevilik inancı ile ilgili yanlış bilgiler vereceklerdir..ders kitabında yapmasalar bile din kültürü dersi öğretmenleri çarpıtacaktır..çoğu din kültürü öğretmeninin ne kadar yobaz olduğunu düşünürsek buna varmak pek de zor olmaz bence..
çok haklısın pelin kardeş. Konulara gerçekten objektif yaklaşıyorsun. Bu sitede senin kadar tarafsız bi sünni kardeşimizin bulunduğunu sanmıyorum! Sağol :)
Turku_Yurekli 27.06.2006, 00:33 Tamamen gözboyamak maksadıyla böyle birsey yapıyorlar bence..Aleviligin tarihine ve gecmisine inilip detaylı bir sekilde islenecegini sanmıyorum,üstünkörü yüzeysel bir gecis yapıp alevilik din derslerinde yer alıyor artık diye reklam yaparlar ancak!!!!!!!!!!!
cagdascetin 27.06.2006, 23:58 alevilik ders olarak verilse ne olacak anlatmayan alevi olmadığı sürece...
anlatan kişinin aleviliği tam olarak bilmeyeceği ve kasten yanlış bilgiler vereceği büyük bir ihtimal zaten... bence din dersleri tamamen kaldırılsın çünkü herkesi aynı kalıba sokma çabasından başka bi şey değil.. bırakın insanlar kendi inançlarını kendileri yaşasın kendi doğrularını kendileri araştırsın... kişi aleviyse cem evinden, suniiyse camiden öğrensin veya her ne inancı varsa yetkili yerlerden inacının özünü öğrensin...
evet işin bide bu yanı var anlatmayan alevi olmadıktan sonra alevilik anlatılacak ama iyimi kötümü anlatacak belirsiz.bide şu var ki bende dahil bazı aleviler yaşadıkları çevreden ve gördüklerinden dolayı aleviliğini gizliyor gizletiliyor şimdi din dersini kabul etmeyip alevilik ders olarak kabul eden kişinin alevi olduğu deşifre olmuş olacak zaten bu yüzden bu kişiler alevilik dersini kabul etmeyecektir (kendi istemediği için değil çevresinden dolayı) ayrıca şuda önemliki biz alevi çocukları inançlarımıza yeteri kadar bağlı olduğu sürece ve din derslerini veren kişi gerçekten alevilere saygı gösteren bir kişi olduktan sonra biz sünnilerinden inancını öğreniyoruz ve onlara gereğinden daha fazla saygı gösteriyoruz bide şu var alevi çocuklara din dersi vermek yerine meb deki kişilerin kafasını değiştirsek geçen seneki 8 ler hiç olmassa din kül. kitaplarında bektaşiliği gördü bu sene ise tamamen konu kalktı hiç bir bilgi verilmiyo ve zaten şuanda meb verdiği bir çok ders tam anlamıyla işlenmiyo alevilik öyle olacak ders olarak kabul edilirseki göstermeli,k bişey sadece türkiye yi biraz daha fazla paraya satmak için ve türkiye yönetimi bunu yapmak yerine bizim sivas katillerini bulsun çorum katillerini kahraman maraş katillerini gazi katillerini inanınki bunu yaptığı taktirde aleviler tarafından daha fazla saygı görecektir
|