Orijinalini görmek için tıklayınız : EMEKÇİ (Ali Haydar Levendiz)
Bir zamanlar Emekci adinda bir kisi vardi.Onu 12 Eylül Askeri cuntasindan sonra Almanya´da yürüyüslerde
ve bazi etkinliklerden tanirdik. "Özgürlük Mahkumlari", "Yikilasi Istanbul" ve "Hambal Ali" adli güzel
türküleri vardi.Nerede devrimcilerin yürüyüsü veya nerede devrimcilerin etkinligi olsa Emekci
orada olurdu.Güzel saz calirdi,yanik sesiyle bizleri etkilerdi.Almanya´daki sol dernekler kapanmaya baslayinca
Emekci de ortaliktan kayboldu.Artik kasetlerini piyasada göremez olduk.
Yillar sonra Emekci´yi asagida aktardigim siiriyle tekrar tanima olanagi buldum.
Tanimaz olsaydim bu siirini hic okumamis olsaydim da gönlümüzde devrimci Emekci olarak kalsaydi.
Cünkü ona baska bir görev verilmis, artik bildigimiz Emekci degildi.
Simdiki Emekci´ye artik Hz Ali´ye hakaret etme görevi verilmis.Aklinca Alisiz Aleviligi savunuyor.
Üstelik bu görevi sözde Alevi! derneklerinde yapiyor.Simdiye kadar en yobazi bile Hz Ali´ye tek söz söyleyemedi.
Oysa bu zat bunu 2 temmuz Sivas sehitlerini anma gününde yapabiliyor.
Yaziklar olsun Emekci´ye ve ona bu firsati taniyanlara.Yobazlarin yapamadigini biz kendi ellerimizle yapiyoruz.
Alevilik ne hale getirilmek isteniyor.Icimizdeki düsmanlari taniyin...
Artik bunlara dur deme zamani gelmedi mi ? Kimlerden aldiklari cesaretle bu hakaretleri yapabiliyorlar?
Alevilik kac fraksiyona ayrildiktan sonra bunlardan hesap sorulacak?
Ibret olsun diye bu siiri aktariyorum
Iki Ali vardır, sizinki Arap
Gönüllerde düştür, bizim Alimiz
Sizin Ali, devri eyledi harap
Mazluma yoldaştır, bizim Alimiz
Sizin Ali, kana kine doymadı
Bizim Ali, hiç bir cana kıymadı
Sizin Ali, Hakk’ı insan saymadı
Temsili Zerdüşttür, bizim Alimiz
Sizin Ali, düşman müziğe meye
Bizim Ali, saki olur dünyaya
Sizin Ali, yönün döndü kayaya
Kıblesi güneştir, bizim Alimiz
Sizin Ali, taptı ganimetlere
Bizim Ali, ortak oldu dertlere
Sizin Ali, ruhun verdi kurtlara
Emekçi’ye baştır, bizim Alimiz
Alevimen 09.10.2005, 04:45 Emekçinin popüler olduğu dönemde 'karanfil ve veya çiçekleri sevdirmezler' adlı türküleri severek dinlerdim hatta tamı olmazsada halen ezberimde.. Daima alevilik adına pozitif duruşu vardır bu yazmış olduğunuz 'olaydan' henüz haberim olmadı, ayrıca detaylı bir şekilde yapılan konuşmayı mümkün olursa buraya aktarabilirmisniz?
Genel olarak dediğiniz gibi Emekçi aktif bir zamandan sonra aniden toplumdan uzaklaştı neden öyle bir karar almıştı acaba?
Kasetleri azıcık toz almış olsada halen dolabımın önemli köşesindedir...
OZAN EMEKCi
Yasaklar ve Sefiller
Ne Hallaci Mansur ne de Seyyit Nesimi sefillerin hismindan kurtulamadilar. Onlari Pir Sultan Abdal izledi. O da Hizir Pasa adli sefilin hismina ugradi. Sefiller var oldukca yasaklar devam edecektir. Yasagin delindigi yerlerde ise kolluk gucleri hazir kita beklemektedirler. Gunumuzde bu gorevi kilifina uydurmak sartiyla DGM'ler yapiyor. DGM'ler sefillerin, ozgur insanlari yargiladigi birer hisim yuvasidirlar.
23 yil once ben de Ankara DGM'nin magdur ettigi daha sonra da mahkum ettigi genc bir ozandim. 11 ayri halk gecesinde soyledigim turkuler yuzunden, 142, 159 ve 312 maddelerden hakkimda 100 kusur yil hapis isteniyordu. ihsani'nin deyimiyle "Sucumuz turku soylemek" idi. Savci Atilla Ulku en cok Denizlere ve Mahirlere adanmis halk ezgilerine saldiriyordu. Suc; "Kanunun curum saydigi bir fiili resmen ovmek" madde 312. iskence ve yolsuzluklari teshir etmek de hoslarina gitmedi. Tabii "Devletin ve hukumetin manevi sahsiyetini alenen tahkir ve tezyif etmek" Madde 159. Diger maddeyi herkes biliyor. 142.
Bugunde sayilari onlarca olan yazar ve sanatci DGM'lerdedir. Bir kismi da hapiste. Suclari malum. Yazip, soyledikleri devletin hosuna gitmiyor. Peki devletler halk midir? Devletin hosuna gitmez de, halkin begenisini toplar, ufkunu acar, halki uyandirir. Ama devlet halkin uyanmasini istemiyorsa yasaklarini devreye koyup, sefilleri silahlandiriyorlar.
Gercek anlamda sosyalist ve demokrat olanlar, yasagin uygulayicisina bakmadan yasaga karsi koyarlar. Yani demek istiyorum ki; siire yasak koymakla Turk devleti ne kadar sefilse, devletin karsisinda olup- ya da oyle gorunun- da siire yasak koyanlar da o kadar sefildir. Ozgurlugu savunmak sadece Turk devletinin yasaklarina karsi olmak degil, yasagin kendisine karsi olmaktir. Hele de bu yasak siire ve muzige uygulaniyorsa... Hicbir dolayli ortu bunu insanin kabul etmesini saglayamaz. Boyle bir ortu de yoktur.
Kendisini mollaliga hazirlanlar da olabilir. Hatta kendini molla gorenler de... Ama ozgurluk hareketinin cografyasinda mollalik defnedilmistir.
Denebilir ki bunlari neden yaziyorsun? Yazmaliyim cunku yasadim. Halkimiz bilsin. Sefillerin yalniz devlet icinde olmadigini bir kere daha gorsun. Avrupa'da ikibine bir kala mollalik duskunlerini tanisin.
Siire ve muzige konan yasagin sadece Turkcesi'ne degil, Kurtcesi'ne de karsi olmaliyiz.
Cunku yasagin milliyeti yoktur. O her yerde ayni karekterdedir. Ayni teraneleri soyler. Ve her zaman kirlidir.
Ali'ler
iki Ali vardir sizinki Arap
Gonullerde dustur bizim Alimiz
Sizin Ali Devri eyledi harap
Mazluma yoldastir bizim Alimiz
Sizin Ali dusman muzige mey'e
Bizim Ali saki olur dunyaya
Sizin Ali yuzun dondur kayaya
Kiblesi gunestir bizim Alimiz
Sizin Ali kana kin'e doymadi
Bizim Ali hicbir can'a kiymadi
Sizin Ali hakki insan saymadi
Temsili Zerdustur bizim Alimiz
Sizin Ali tapti ganimetlere
Bizim Ali ortak oldu dertlere
Sizin Ali ruhu verdi kurtlara
Emekci'ye bastir bizim Alimiz.
Sefiller ancak bu siirin muzikle okunmasina engel olabilirlerdi, onu da yaptilar. Demekki ayaklari yere bassa Zerdustu ovdugum icin hapsederlerdi. Deniz, Mahir ve ibrahim'e ezgiler yapipta hapsedilmis biri olarak baska ne dusunebilirim ki?
--------------------------
Su anda aktif olmayan özgür poliktika dan kopyaladim.
1999 yilinda yazmis.
Siirin hangi etkinlikte okundugunu bulursam buraya aktaririm.
Bu yazidan benim anladigim siirin kendisine ait oldugudur.
Emekciyi benim babam ve ben hala dinlerim anlattiginiz seyler benide sasirtti ben inanmakta istemiyorum....
yaraLiCeyLan 09.10.2005, 15:58 Alisiz alevilik diye bir kitap okumustum savundugu seyler o kadar da mantiksiz degil.
Hz. Ali, islamiyeti tam anlamiyla yasayan bir insandi neden Ali`nin yolundayiz diyenler islamiyetin tüm sartlarini yerine getir miyor? Örnek;5 vakit namaz, ramazan orucu vs... Böyle bir teori atmislardi ortaya haksizda degiller yani. Hz.Ali, o dönemde müslüman olmayanlari kilictan gecirmisti savaslarda Allah`in Aslani diye anilan Hz.Ali, yasamis olsaydi bugün yasayan alevileride kilictan gecirir miydi?
Bence alevilk madem hos görüye dayaniyor, bu siiri kinamak yerine O`nun Ali`sini kabullenmesekte saygi duymaliyiz görüsüne.
Sevgide özgürlük, saygida mecburiyet bunu unutmamak lazim. Emekci`yi simdiye kadar sevipte bu siirden sonra icimizde ki düsman ilan etmek bence cok büyük bir yanilgidir.
Emekciyi benim babam ve ben hala dinlerim anlattiginiz seyler benide sasirtti ben inanmakta istemiyorum....
Emekci´yi yillarca bende dinledim.Bunu zaten yazimin baslangicinda belirttim.Inanmak istemediginiz seyin ne oldugunu anlayamadim.Bu siir emekci´ye ait degil mi demek istiyorsunuz,yoksa Emekci böyle bir siir yazmaz mi demek istiyorsunuz ?
Benim saskinligim Emekci bu gibi siir yazmaya tenezzül etmez seklinde idi.Demekki gündemden düsünce baska bir yol arayisina girdi.Ya da yönlendirildi.
Alisiz alevilik diye bir kitap okumustum savundugu seyler o kadar da mantiksiz degil.
Hz. Ali, islamiyeti tam anlamiyla yasayan bir insandi neden Ali`nin yolundayiz diyenler islamiyetin tüm sartlarini yerine getir miyor? Örnek;5 vakit namaz, ramazan orucu vs... Böyle bir teori atmislardi ortaya haksizda degiller yani. Hz.Ali, o dönemde müslüman olmayanlari kilictan gecirmisti savaslarda Allah`in Aslani diye anilan Hz.Ali, yasamis olsaydi bugün yasayan alevileride kilictan gecirir miydi?
Bence alevilk madem hos görüye dayaniyor, bu siiri kinamak yerine O`nun Ali`sini kabullenmesekte saygi duymaliyiz görüsüne.
Sevgide özgürlük, saygida mecburiyet bunu unutmamak lazim. Emekci`yi simdiye kadar sevipte bu siirden sonra icimizde ki düsman ilan etmek bence cok büyük bir yanilgidir.
"Alisiz Alevilik" adli kitabi yazan sahisin adi Faik Bulut.
Bu sahis alevi degildir.
Aleviligi bölmek icin "Alisiz Alevilik" adli kitabi yazdirdilar.
Acaba neden "Osmansiz Sünnilik" ya da Ömersiz Sünnilik" kitabi yazmadi.
Oysa kendi alani idi.
"Hz Ali, islamiyeti tam anlamiyla yasayan bir insandi" seklinde yazmissiniz.
Demek ki bu forumu bosuna izlemissiniz.Aleviligi ve Hz Ali´yi tam anlayamamissiniz.
Yüzyillardir baski ve zulüm altinda yasayan aleviler, inanclarini Hz Ali sevgisi ve yedi ulu ozanin deyisleri ile bu günlere getirmislerdir.
Bu durumda Hz Ali´yi karalamak Alevilere yapilan en büyük hakarettir.
Hem Alevilik diyeceksiniz hemde Hz Ali düsmanligi yapacaksiniz.
Size zorla Aleviligi kabul ettirmek isteyen yok.
Sizinde Hz Ali´ye hakaret etme hakkiniz yok.
5 vakit namaz ve ramazan orucu Alevilikte yok.Bunu nereden cikardiniz.
Hem uydurma fikirler üretiyorsunuz.Bu uyduruk teoirilerinize göre de baskalarina iftira ediyorsunuz.
Allah`in Aslani diye anilan Hz.Ali, yasamis olsaydi bugün yasayan alevileride kilictan gecirir miydi?
Yazdiklariniza lütfen dikkat edin.Bu yazdiklariniz alevilere simdiye kadar yapilan iftiralar ve hakaretlerin en büyügü.
Sizin gibilerin gercek yüzü daha sonra ortaya cikiyor.
Hz Ali´yi sevmek zorunda degilsiniz.Bu, size ona hakaret etme hakki tanimaz.
Baskalarina hakaret etmek özgürlük degildir.Sizde bunu unutmayin.
Simdiye kadar türkülerini severek dinledigimiz kisinin 20 milyon insanin degerlerine hakaret etmesini tabiki düsman olarak görürüm.
Sizi Alevilerden özür dilemeye davet ediyorum.
"Hz Ali, islamiyeti tam anlamiyla yasayan bir insandi" seklinde yazmissiniz.
Demek ki bu forumu bosuna izlemissiniz.Aleviligi ve Hz Ali´yi tam anlayamamissiniz.
Yüzyillardir baski ve zulüm altinda yasayan aleviler, inanclarini Hz Ali sevgisi ve yedi ulu ozanin deyisleri ile bu günlere getirmislerdir.
Bu durumda Hz Ali´yi karalamak Alevilere yapilan en büyük hakarettir.
Hem Alevilik diyeceksiniz hemde Hz Ali düsmanligi yapacaksiniz.
Size zorla Aleviligi kabul ettirmek isteyen yok.
Sizinde Hz Ali´ye hakaret etme hakkiniz yok.
Valla Emekçi tanıdığım ama pek dinlemediğim bir sanatçıdır. Eğer bu şiir ona aitse gereksiz polemiklere neden oluyor demektir. Tamamiyle gereksiz bir polemik. Binyıllar önce yaşamış bir insan, üstelik Aleviler için çok değerli bir insanı tartışmaya açmanın kimseye bir faydası olmaz. Fakat sizin bu Emekçi'ye karşı takındığınız tutumdan ve görüş belirten diğer arkadaşlara yaklaşımınızdan bir "linç girişimi" içinde olduğunuz kanısına varıyorum. Son derece gereksiz bir tartışma olduğuna amenna. Ama sizin de bu gereksiz tartışmadan bir pay çıkarmaya çalıştığınız açık. Yoksa son derece gereksiz bir şiir yüzünden bir sanatçıyı neredeyse "afaroz etme" çağrısında bulunmuşsunuz. Halbuki gülünüp geçilecek ve sanatçı kimliğine yakışmamış denecek kadar basit bir olay. Ama giriş yazınızdan bunun sizin için yeterli olmadığı, Emekçi'ye karşı büyük bir tepki örgütlemeye çalıştığınız açık. Arkadaşlardan yeterli desteği bulamayınca da onlara karşı hoş olmayan tavırlar içine girmişsiniz.
Bir arkadaş. "Ben de çok şaşırdım, inanmak istemiyorum." demiş. Ona "Ne demek istiyorsun, ona ait değil demeye mi getiriyorsun?" diye çıkışmışsınız. Başka bir arkadaş da size destek vermeyen bir yazı yazmış. Onu da özür dilemeye, sanki Aleviliğe ihanet etmişcesine yargılamaya kalkmışsınız. Açıkcası ilk yazınızdan ve devamında gelen aşırı tepkilerinize bakarak ya "çok fevri" hareket ettiğiniz, ya da iyi niyetli olmadığınız şüphesine kapıldım.
Baskalarina hakaret etmek özgürlük degildir.Sizde bunu unutmayin.
Simdiye kadar türkülerini severek dinledigimiz kisinin 20 milyon insanin degerlerine hakaret etmesini tabiki düsman olarak görürüm.
Bir hakaret görmedim arkadaşın yazısında. "Sevgide özgürlük, saygıda mecburiyet" demiş. Zaten konudaki bütün yazılarınızı çok saldırgan buldum. Hadi Emekçi'nin gereksiz şiiri sizi sinirlendirdi diyelim, fikir belirten diğer arkadaşlara karşı bile bir "linç girişimi" görüntüsü veriyorsunuz. Özellikle YC'ye karşı verdiğiniz cevap açıkcası beni "kötü niyet" aramaya teşvik ediyor.
Sizi Alevilerden özür dilemeye davet ediyorum.
Kesinlikle böyle bir durum söz konusu olamaz. Belki Emekçi isimli sanatçıya (sizin yaptığınız gibi linç girişimi ile değil) böyle bir davette bulunabilir ama kesinlikle YC'ye veya diğer arkadaşlara karşı böyle bir hakkınız yok. YC, Alevi. Ben de Aleviyim. Ve kesinlikle bir özür beklemiyorum. Özür dilemesi gereken biri varsa, sizsiniz gibi geliyor ama sizden de beklemiyorum.
Cc Gunal,Bir defa benim yazdiklarimi carpitma huyunuzdan vazgeciniz.
Eda hanima karsi yazdigimi iyi okuyunuz.
"Ne demek istiyorsun" gibi cümle hicbir zaman kullanmadim.
Emekci´yi yillarca bende dinledim.Bunu zaten yazimin baslangicinda belirttim.Inanmak istemediginiz seyin ne oldugunu anlayamadim.Bu siir emekci´ye ait degil mi demek istiyorsunuz,yoksa Emekci böyle bir siir yazmaz mi demek istiyorsunuz ?
Benim saskinligim Emekci bu gibi siir yazmaya tenezzül etmez seklinde idi.Demekki gündemden düsünce baska bir yol arayisina girdi.Ya da yönlendirildi.
Bu yazida görüldügü Eda Hanimi incitecek bir cümle bulamadim.Inanmak istemedigi seyin ne oldugunu sordum.Gerekirse aciklama yapmak icin.
Örnegin:Alevimen arkadasimiz da buna benzer yazi yazmis.Bende gereken aciklamayi yaptim.En azindan siirin Emekci´ye ait oldugunu kendi yazisini buraya aktararak konuya aciklik getirdim.
Eda hanimin yazisinda benim yazima karsi bir olumsuzluk bulamadim.Benim yazimda da ona karsi olumsuz birsey yok.
Bu,sizin olayi carpitmaniz ve kisisellige dönüstürmenizden baska birsey degil.
Yarali Ceylan arkadasimizin yazisina gelince:
Allah`in Aslani diye anilan Hz.Ali, yasamis olsaydi bugün yasayan alevileride kilictan gecirir miydi?
Peki bu soruya nasil yanit verilir?
Tabi siz burada bir hakaret bulamazsiniz.Bunu sizden beklemiyorum zaten.
Ama benim yanitim linc girisimi oluyor degilmi.
Ben yaziya göre cevap veriyorum bay Cc Gunal.
Emekci´nin siirinde hicbir hakaret bulamazsiniz,ama benim ona karsi yazdiklarimi linc girisimi olarak degerlendirirsiniz bay Cc günal.
Alevilerin her yöne cekilmek istendigi bir dönemde Hz Ali´yi asagilamak icin yazilmis bir siirde kötü niyet bulamiyorsunuz,ama benim ona karsi tepkimde kötü niyet ariyorsunuz.
Bende anlamadim acaba nasil bir kötü niyet...
Deger verdiklerimize karsi yapilan hakaretleri sessiz mi karsilayacagiz.
Bu mu iyi niyet?
Hz Ali´yi bu sekilde asagilamak kime ne kazandiracak?
Hakaret edenlerden özür beklenmiyor,tepki gösterenlerden özür bekleniyor.
Acikcasi sizin ne yapmak istediginizi anlamiyorum Bay CcGunal.
Cc Gunal,Bir defa benim yazdiklarimi carpitma huyunuzdan vazgeciniz.
Eda hanima karsi yazdigimi iyi okuyunuz.
"Ne demek istiyorsun" gibi cümle hicbir zaman kullanmadim.
Bu siir emekci´ye ait degil mi demek istiyorsunuz,yoksa Emekci böyle bir siir yazmaz mi demek istiyorsunuz ?
Ne manaya geliyor bu? Aynı şey değil mi? Halbuki arkadaşın yazdığı gayet açık. Neyse...
Peki bu soruya nasil yanit verilir?
Tabi siz burada bir hakaret bulamazsiniz.Bunu sizden beklemiyorum zaten.
Ama benim yanitim linc girisimi oluyor degilmi.
Yooo. Bir hakaret yok o yazıda. Arkadaş samimice fikirlerini söylemiş. Kimse konuşmasın mı yani? Her söylenen, her aykırı fikri hakaret olarak mı niteleyelim yobazlar gibi? Şeytan'ın Ayetlerini yazdı diye "Peygambere hakaret etmiştir. Katli vaciptir." diye fetva çıkaran yobazlar mıyız biz?
Emekci´nin siirinde hicbir hakaret bulamazsiniz,ama benim ona karsi yazdiklarimi linc girisimi olarak degerlendirirsiniz bay Cc günal.
Alevilerin her yöne cekilmek istendigi bir dönemde Hz Ali´yi asagilamak icin yazilmis bir siirde kötü niyet bulamiyorsunuz,ama benim ona karsi tepkimde kötü niyet ariyorsunuz.
Bana çarpıtma diyorsunuz ama asıl çarpıtmayı siz yapıyorsunuz işte. "Kötü niyet" bulamama gibi birşey yok. Şiirin gereksiz bir polemiğin içine sürüklediğini ve bir sanatçıya yakışmayacak bir tartışma açtığını belirttim zaten. Ama dedimya; sizinki eleştiri değil gibi geliyor bana. "Linç girişimi" ifadesini de bundan kullandım. Emekçi'nin yaptığı bu hatayı aldınız, zehir zemberek bir yazı yazdınız (burasını anladık diyelim, sinirlenebilirsiniz bu tür bir yazıya). Ama sonrasında gelişenler düşündürücüydü. Sanırım sizle beraber "büyük bir tepki" bekliyordunuz ama bu gerçekleşmeyince forumun saygın üyelerine karşı "saldırgan" bir tavır içine girdiniz. Emekçi'nin şiirinin hoş olmadığı yönünde bir eğilim var zaten, YC hariç. Ama demek ki bu yeterli gelmedi. Siz buradan somut bir "tepki" bekliyor ama alamıyormuş gibi hareket etmeye başladınız. İstiyorsunuz ki bu sanatçı teşhir edilsin, dışlansın. Eleştiri, yanlışlıkları düzeltmek; bir daha tekrarını önlemek için yapılır. Ama amaç, yanlışı düzeltmek değil de; yanlışı yapan kişiyi dışlamak ise buna benzer bir tavır sergilenebilir.
Hz Ali´yi bu sekilde asagilamak kime ne kazandiracak?
Hakaret edenlerden özür beklenmiyor,tepki gösterenlerden özür bekleniyor.
Acikcasi sizin ne yapmak istediginizi anlamiyorum Bay CcGunal.
Sorun Hz.Ali'yi aşağılama meselesi değil. Yapılan son derece gereksiz bir tartışma. Ama bizler; dogmatik, şekilci insanlar değiliz. Orada soyut bir Ali yaratılarak, somut olan Hz.Ali dışlanıyor. Buna tepki verebilir, yanlış olduğunu, gereksiz tartışmalara yol açacağını söyleyebiliriz. Ama asla "Vay Hz.Ali'ye hakaret var, asalım, keselim." türünden bir yaklaşım beklemeyin bizden. Bekleyip de bulamayınca forumun saygın üyelerine karşı saldırgan bir üslup da takınmayın lütfen. Böylesine gereksiz bir tartışmanın büyümesi (ki en fazla katkıyı burada siz sağlıyorsunuz) Alevilik adına kötü olduğu gibi; forumdaki tanınmış kişilerin hedef haline getirilip, kişisel bir çatışmanın içine sürüklenmesi de forum adına zararlıdır. Benim anlatmak istediğim gayet açık.
Eda hanima yazdigimi birakin kendisi cevaplasin.Eger kirici birsey varsa cevabini kendisi verir.Zizin baskasina yazilani yorumlayip baska manalar cikarmaniza gerek yok.
Forumda taninmis kisileri hedef aldigimi nereden cikardiniz.
Ben burada bir siire karsi kendi düsüncelerimi yazdim.Benim burada yorum yapma hakkim yok mu?
Eger yazimda kisisel catisma varsa bunun foruma zararli oldugunu söyleyecek kisi siz degilsiniz.
Burada demogoji yapip foruma sahip cikma edebiyati yapiyorsunuz.
Burada kisisel tartismayi dikkat ederseniz siz yapiyorsunuz.Insanlari keselim bicelim diyen kim.Benim adima konusmayiniz kendi adiniza konusunuz.
Burada saldirgan tutum icine giren ben degil sizsiniz.
Burada kimseden tepki veya destek beklemedim.Saadece görüslerimi belirttim.
Eda hanima yazdigimi birakin kendisi cevaplasin.Eger kirici birsey varsa cevabini kendisi verir.Zizin baskasina yazilani yorumlayip baska manalar cikarmaniza gerek yok.
Buna bırakın ben karar vereyim. Ben Eda adına konuşmuyorum. Öyle bir görevim de yok. İstiyorsunuz ki kişisel çekişmeleri istediğiniz gibi yapın. Kimse ortadaki çarpıklıklara dikkat çekmesin, üstüne vazife olmayan işlere karışmasın. Maalesef. Gördüğüm yanlışlar, benle de ilgili olsa, başkasıyla da ilgili olsa fikrimi söylerim. Siz benim kimin veya neyin hakkında fikrimi söyleyeceğimi belirleyemez; ortadaki çarpıklık hakkında kimlerin konuşacağına karar veremezsiniz. Üzgünüm ama böyle.
Forumda taninmis kisileri hedef aldigimi nereden cikardiniz.
Bunu siz çıkarmışsınız, ben değil. Ben "hedef seçme" gibi bir niyetten bahsetmedim.
Ben burada bir siire karsi kendi düsüncelerimi yazdim.Benim burada yorum yapma hakkim yok mu?
Yorumunuzu yaptınız. Başka arkadaşlar ve ben de bunun üzerine yorum yaptık. Tamamiyle tam tersi bir durum var. Sizin paralelinizde yorum yapmayanları hedef gösterip, hakaret etti dediniz, özür dilemeye davet ettiniz. Sizin yorum yapma hakkınız var da başkalarının yok mu?
Eger yazimda kisisel catisma varsa bunun foruma zararli oldugunu söyleyecek kisi siz degilsiniz.
Benim de bunu söyleyip söylemeyecek kişi olduğuma karar verecek kişi siz değilsiniz. Bırakın şimdi bunları.
Burada demogoji yapip foruma sahip cikma edebiyati yapiyorsunuz.
Bakın söyledim. Saldırganlaştıkça saldırganlaşıyorsunuz. Öyle bir kin bürüdü ki gözünüzü artık alakasız görüntüler canlandırmaya başladınız önünüzde. Ne "foruma sahip çıkması"? Çalınıyor mu forum :)
Burada kisisel tartismayi dikkat ederseniz siz yapiyorsunuz.Insanlari keselim bicelim diyen kim.Benim adima konusmayiniz kendi adiniza konusunuz.
Burada saldirgan tutum icine giren ben degil sizsiniz.
Burada kimseden tepki veya destek beklemedim.Saadece görüslerimi belirttim.
Aynı şeyler. Ben sizin sağlıklı düşünemeyecek kadar sinirli olduğunuzu düşünüyorum. Çünkü özellikle son yazdığınız yazıda elle tutulur bir cümle yok. "Kişisel tartışmayı siz yapıyorsunuz." diyorsunuz ama yazının başından sonuna "Sen şunu yaptın.", "Foruma sahip çıkma demogojisi yapıyorsun.", "Sen karışma, bırak öbürü konuşsun." türünden kişisel internet trafiği. Dikkat ederseniz şiir falan kalmadı ortada. Diğer arkadaşlarla kurduğunuz diyaloğa benzer bir diyalog oluştu benimle de. Bir yazı yazdınız. Beklediğiniz tepkiyi alamayınca da herkesle kişisel çekişmeye başladınız. Yaşınıza yakışmıyor bir kere. Ben böyle "Sen şunu yaptın.", "Ben bunu." şeklinde devam edemeyeceğim zaten. Yeni birileri katılırsa tartışmaya onlarla devam edersiniz.
Ben sizin sağlıklı düşünemeyecek kadar sinirli olduğunuzu düşünüyorum. Çünkü özellikle son yazdığınız yazıda elle tutulur bir cümle yok.
Simdi de doktorluga basladiniz.
Yaşınıza yakışmıyor bir kere.
Hangi yasta nasil yazilir, söyleyin de ögrenelim nasil yazmamiz gerektigini.
arkadaslar bence bu tartisma cok kisisel olmaya basliyo.
konuyu sapitiyo. siz emekci ismindeki saiiri bir tarafa birakmis birbirinize saldiriyosunuz.
bence bu siir cok anlamsiz ve sacma ve sizin bu kadar tartismaniza deymez.
yaraLiCeyLan 10.10.2005, 00:28 Sevgili Ercan Bey, Kuran–i Kerim–i`n Türkce maalini okumus biri olarak, kuran`da alevilik diye bir meshep görmedim bahsedilmemis. Ha diyecek olursak alevilik kurani kerimin indirilisinden ve Hz. Muhammed`din vefatinda sonra Hz.Ali`ye yapilan haksizliklardan sonra elaviler ayri bir toplum olarak inanclarini islamiyetin disinda yeni bir meshep olarak gelistirdiler vs. bunlari biliyorum da. Hz.Ali`nin o dönemki savaslarda Allah`in arslani olarak anildigi yalan mi? Islamiyeti yaymak icin savasilmadi mi? Alevilikte hosgörü vardir, insana saygi vardir. Insandir as`l olan. Eline diline beline sahip ol. Hz. Ali cocuk yasta islamiyeti kabul etti ve koyu bir islamciydi. Simdi sen cikip Hz. Ali oruc tutmadi namaz kilmadi dersen ben gülerim. Simdi bunu benim mantigim kabul etmiyor diye alevilere hakaret ediyor oluyorsam helal derim yani ne diyeyim. Benim ailem inancli insanlar aleviligi tam anlamiyla yasiyor ben yasiyor muyum hayir? Muharrem aydinda oruc tutuyor muyum, ya hizir ayinda hayir? Simdi ben alevimiyim degilim miyim? Benim yüregimde varligimin sebebi olan yüce Allah`in aski var, insan aski var. Insan gibi insan olmaya calisiyorum ve basardigima inaniyorum. Eline, beline, diline sahip ol ilkesi dogrultusunda yasiyorum. Insanlarin inanclarindan cok beyinindekilerle ilgileniyorum. Insan olan herkese saygim vardir. Simdi benim mantigin bazi seyleri kabul etmiyor diye bunu sizinle paylasiyorsam hakaret mi etmis oluyorum? yazik:(Yazacak cok sey var aslinda fazlada uzatmak istemiyorum.
Ben bir alevi olrak bunu mantikli bulmuyorum. Islamiyetten cok, alevilik ahlaki degerleri yüksek felsefik bir yasama bicimidir bence. Iran ve Irak`taki arap alevileri bizi kabul ediyor mu yada bizim yasadigimiz sekilde mi yasiyorlar. O`rdaki aleviler islami tam anlamiyla yasiyorlar. Namazinida kiliyor orucunuda tutuyorlar...
Yaradilani severim yaradandan ötürü.
Emekci eger bugüne kadar bizim icimizdekileri söylemis dile getirmisse birak bugünde kendi icin dekini dile getirsin saygi duyalim. O`da onun görüsüdür. Bir insani bin yil sirtinda tasi bir gün indir sirtindan senden kötüsü yoktur misali.
Saygilar herkese..
selam güzel canlar,
yazmiyacaktim ama dayanamadim,bahs edilen bu siir'mi emekciyi hain olarak ispatlayan,eger bu siir icin se bir yanlislik olacak,ben bu siir'den farkli seyler anliyorum,emekci güzel yazmis,ve Hz.Aliyi karalamak gibi sey ifade bulunmamis ,eger yanlis anlamadiysam özellikle bu siir icinse Ercan abinin söyledi seyler ?!!!cünki zamanim yoktu hemen yüzeysel okudum..ve duyarsiz kalamadim.
herkese selam...ve saygilar
Sevgili Y.Ceylan Hanim,
Öncelikle manasiz tartismalar yerine, konuya aciklik getirdiginiz icin tesekkür ederim.
Kuran-i Kerim´de Alevilik Sünnilik diye birsey yoktur.Olmasida mümkün degildir.Cünkü sonraki gelismelerden sonra böyle bir ayrilik ortaya cikmistir.Ayrica Alevilik bir Mezhep degil, Hak Muhammed Ali Yoludur.
Hz Ali´ye Allah´in Arslani dendigi dogrudur.Diger bir adi da Sah-i Merdan dir.
Hz Muhammed ile savaslara katilmistir.Bununla neyi anlatmaya calisiyorsunuz.
Mustafa Kemal de savaslara katilmistir. Yani her savasa katilana katil, eli kanli mi dememiz lazim.
Hz Ali´nin cocuk yasta islamiyeti kabul etmesinin neresi yanlis.Koyu bir islamciydi demek simdiki radikal islamcilari akla getirir ki bu tamamen yanlis.
Oruc tutma ve Namaz konulari hakkinda yeterince yazi yazildi.Forumu incelerseniz konu hakkinda yeterli bilgiye sahip olacaginizi saniyorum.
Ailenizin inancli olmasi,sizinde ayni inanclara sahip olacaginiz anlamina gelmez.
Bende simdiye kadar oructa tutmadim, namazda kilmadim.Kimse kimseyi zorlamaz.
Iran´da ki,Irak´takiler Alevi degil Sii´dirler.Alevi degiller.Ehlibeyt sevgisinden baska aramizda hic bir benzerlik yok.Bizim onlara kendimizi kabul ettirmek gibi bir sorunumuz yok.Biz kendi yolumuza gidiyoruz.Birakin onlarda bildikleri yoldan gitsinler.
Aslinda esas konu "Alisiz Alevilik"
Emekci´ninde siir yazmasinin sebebi "Alisiz Alevilik" düsüncesine destek vermek.
Bunun icin Hz Ali´nin savaslara katildigini,oruc tutup namaz kildigini ve cesitli söylemlerle alevilige yeni bir boyut kazandirmak.
Aleviligi zerdüstlükle karistirip yeni bir alevilik yaratmak.
Bunlar Haci Bektas Veli öncesi Aleviligi yok sayiyorlar.
Bunun icin Faik Bulut´a Alisiz Alevilik adli kitap yazdirdilar.
Bununla ilgili tartismalar büyüdü.Alevilerden tepki aldi.Emekci´nin siiri de bunlardan biri.
08-Ekim 1999 Cuma
Ozan Emekçi:
'Alavi'
Faik Bulut "Alisiz Alevilik" adlı kitabında, "Alevi" tanımlamasının aslının "Alavi" yani ateşten geldiğini kanıtlarıyla açıklıyor. Bugün yalnızca Anadolu'da yaşayan Alevi sayısı 20 milyon olarak belirtiliyor. Peki bu yirmi milyonun niye bir manifestosu yok? Niye yirmi milyon kendisini ortalama olarak aynı anlamda ifade edemiyor. Kimine göre Alevilik Kürtlükle eş değerdedir, kimine göre Türklükle, kimine göre ateistlik, kimine göre hakiki müslümanlık. Bu tezlerin savunucularının hiçbirinin de doğru ya da doğruya yakın bir tarzda Aleviliği tanımladığı söylenemez. Söylenemez, çünkü o zaman tarihi inkar etmek zorunda kalınır.
Aleviliğin ne olduğu ve ne olmadığı tartışılmalıdır. Tartışılmak zorundadır. Taşlar yerine oturmalıdır. Siyasal hatta günlük siyasal dalgalanmaların gölgesinde Alevilik tarif edilemez. Binlerce yıllık bir kültürler harmanı kısa vadeli "çıkar"lara kurban edilmemelidir.
Türkiye'de sayısı on'larla anılan çatı örgüt ve bunlara bağlı yüzlerce Alevi dernekleri var. Bunların herbirinin Avrupa'da uzantıları da var. Devletin de kendine bir Aleviler (Alevilik de dahil) programı var. Devlet, Alevileri bir yandan Türk olmanın nedeni, bir yandan da İslamın özü olarak algılanması yönünde bir programa tabii tutmuş. Yanlıştır. Bu uygulamadan vazgeçilmesi gerekiyor. Bizim coğrafyamızda bu politika iflas etmiştir. Ama "galip sayılır bu yolda mağlup" balonu hala görkemini korumak istiyor.
Alevilik tartışılmalıdır. Anadolu'nun birliği için, Aleviliğin gerçekliği için tartışılmalıdır. Bu tartışmalara laik bir devlet karışmaz. Ama Türkiye devletinin yetkili ağızları, yetkisiz fakat etkili politikacıları ikide bir Türkiye'yi "yüzde doksandokuzu müslüman" bir ülke olarak tanımladıklarına göre, demek ki bu noktada tez sahibidirler. O zaman devlet de bu tartışmalara katılmalıdır. Dayatmasız ve ön yargısız olmak koşuluyla... Dayatma bilimin zehiridir. Bilimin vazgeçilmez ilkeleri dayatmaların hizmetine verilmez. Bilimi, dayatmanın emrine amade etmek, hurafaya biat etmenin öbür adıdır.
İlerlemenin en belirgin kriteri, gerçeğe saygılı olmaktır. O gerçekten yana olmayabilirsiniz ama bu gerçeği tersyüz etmeyi gerektirmiyor.
İsa peygamberin müslüman olduğunu savunmanız ve bunu bir devlet politikası haline getirip, şiddeti de işbaşı yaptırarak şifaen belki "başarı" elde edip bir miktar uyduruk taraftar da kazanabilirsiniz. Peki bu hayat ile ne kadar ilgilidir. Sonra bir devletin insanlara din tayin etme hakkı olabilir mi?
Özgür politika
Emekci yazisinda söyle demis;
Faik Bulut "Alisiz Alevilik" adlı kitabında, "Alevi" tanımlamasının aslının "Alavi" yani ateşten geldiğini kanıtlarıyla açıklıyor.
Faik Bulut´un "Alisiz Alevilik" adli kitabina en güzel yaniti ALI YAMAN vermis.
http://www.alevibektasi.org/alisiz_alevilik.htm
Bu yazdiklarimda birisine iftira mi ediyorum.
Birisini asalim keselim mi diyorum.
Birisini linc edelim mi diyorum.
Siir de burada
Yazilan siirin gerekcesi de burada.
Faik Bulut´un kitabina verilen cevapta burada.
yaralıceylan'ın
Hz. Ali, islamiyeti tam anlamiyla yasayan bir insandi neden Ali`nin yolundayiz diyenler islamiyetin tüm sartlarini yerine getir miyor? Örnek;5 vakit namaz, ramazan orucu vs... Böyle bir teori atmislardi ortaya haksizda degiller yani. Hz.Ali, o dönemde müslüman olmayanlari kilictan gecirmisti savaslarda Allah`in Aslani diye anilan Hz.Ali, yasamis olsaydi bugün yasayan alevileride kilictan gecirir miydi? sözünde kızacak veya yanlış anlamaya düşecek net birşey göremedim. Hz. Ali, netice olarak ilk müslümanlardan, Hz. Muhammed'in amcasıoğlu, damadı, İslamın yayılışında yapılan savaşlarda ön saflarda yer alan bir komutan-savaşçı ve arap kavmindeb Kureyş kabilesinden bir mekkeli.
Alevilik inancınında ki tanımları net olarak yerleştirememenin, Alevilik inancının oluşumunda Hz. Ali nin yer alışını belirleyememenin sıkıntısını duyuyoruz. Türkmen boylarının İslam dinine geçişleri, eski dini uygulamalarını bırakmamaları, etkilendikleri İslam kollarını netleştirmeden bir kavram kavgası içerisine girmekteyiz.
Türk-Anadolu Aleviliğinde yer alan Hz. Ali sevgisi ve bağlılığını incelediğimiz zaman bunun gerçek manada Hz. Ali sevgisi ve bağlılığı olmadığını göreceğiz. Türkmen boylarının İslam dinini geçişlerinde etkilendikleri Şii likde Hz. Ali sevgisini bağlılığını aldıkları ancak uygulamalarında batıni düşünceleri ve uygulamaları kattıkları görülecektir. Bir nevi kısa tabirle
<<Alevilikle (Şiilik), Türkmen-Türk-Anadolu Aleviliğini birleştiren nokta tek yaratan olan Allah’a inanma, peygamberi Hz. Muhammed kabul etme , Hz. Ali’nin yolunda gitme ve de Ehl-i Beyt sevgisi olmaktadır. Geri kalan bütün uygulamalarda farklılıklar bulunmaktadır. Bunun temelinde yatan neden ise İslam dininin Batıni özelliklerini almaları ve yorumlamalı ile İslam öncesi inançların İslâmi şekil altında devam ettirmeleridir. >>> demek yanlış değildir.
Bu manada şiir de ilk belirtilen Hz. Ali, Hz.Muhammed in amcasıoğlu, damadı, islamın önde gelen savaşçısı yani yaşamış olan kişi, ikinci belirtilen Hz. Ali ise Alevilik inancının içerisinde ki mazlumların yanında yer alan, ezilen, savaşçı ve gelişimci mistik biri.
Alevilik inancındaki bir çok anlatımdaki mistik hava hepimizce görülmekte olduğuna göre bu iki Hz. Ali den biri yaşamış olan diğeride gönüllerde yaşatılan mistik kişiler olduğu da farkedilebilir.
izmirksk 10.10.2005, 17:27 emekçi nin kasetlerini dinlemeye başladığımda daha küçüktüm.uzun yıllar dinledim.sonra emekçi biraz sessizliğe büründü.
yıllar sonra mükemmel bir şiirle beni çarpmıştı.mazlum çimen in son kasetinde kasete adınıda veren bir şiir.feryadı isyanım.(kasette söz emekçi yazıyordu buna binaen yazıyorum.sanırım müzik piyasasında ikinci bir emekçi yok)
bu şiir bence mükemmeldi.o şiiri ,şiirler kısmına bir gün taşımayı düşünüyorum.sırf onun için mazlum çimen in kasetini aldım.mazlum çimen de çok harika bir müzikle süslemiş.
elbette emekçi yukarıda tartışma konusu olan şiirinde daha itinalı bir üslup kullanabilirdi.fakat içimizdeki düşman ifadesi ,bence alevi kimliğinde gözüküp faşistlerle ve ülkücülerle işbirliği içinde olanlara da aynı şekilde denebilmeli idi.
faik bulut un alisiz alevilik kitabının konu ile doğrudan alakası olmamasına karşın tartışamda geçtiği için fikrimi söyleyeyim.alisiz alevilik olmaz.
ama sorun şu.biz aleviler aliyi seviyoruz ama hangi aliyi?
arap emperyalizminin etkisinde kalan ve arap kültürünü almanın en iyi müslümanlık olduğunu sananların ,sabahtan akşama kadar mescidde namaz kılan ve diğer vakitlerinde orada burada savaşan bir aliyi mi yoksa anadolu aleviliğinin benliğinde hakları gaspedilmiş,evlatları kerbelada zulme uğramış ve sırf ezilmişliklerinden dolayı bağlandığımız aliyi mi?
evet hazreti aliyi seviyoruz ve kalbimiz ona sempati besliyor.ama sorun şu diye düşünüyorum.biz hangi aliyi seviyoruz?
bu çerçevede emekçi nin daha itinalı bir üslüp kullanması gerektiğini düşündüğümü belirtmekle beraber ,içimizden yetişen bu değerleri kolay kolay harcamamamız gerektiğini düşünüyorum.
ve içimizdeki düşman ifadesinin alevi kültüründen bahsedip ,faşistlerle işbirliği içerisinde olan ve onlara toz kondurmayan bir takım sözde alevi araştırmacılarına daha fazla yakışacağını düşünüyorum.
emekçi nin kasetlerini dinlemeye başladığımda daha küçüktüm.uzun yıllar dinledim.sonra emekçi biraz sessizliğe büründü.
yıllar sonra mükemmel bir şiirle beni çarpmıştı.mazlum çimen in son kasetinde kasete adınıda veren bir şiir.feryadı isyanım.(kasette söz emekçi yazıyordu buna binaen yazıyorum.sanırım müzik piyasasında ikinci bir emekçi yok)
bu şiir bence mükemmeldi.o şiiri ,şiirler kısmına bir gün taşımayı düşünüyorum.sırf onun için mazlum çimen in kasetini aldım.mazlum çimen de çok harika bir müzikle süslemiş.
elbette emekçi yukarıda tartışma konusu olan şiirinde daha itinalı bir üslup kullanabilirdi.fakat içimizdeki düşman ifadesi ,bence alevi kimliğinde gözüküp faşistlerle ve ülkücülerle işbirliği içinde olanlara da aynı şekilde denebilmeli idi.
faik bulut un alisiz alevilik kitabının konu ile doğrudan alakası olmamasına karşın tartışamda geçtiği için fikrimi söyleyeyim.alisiz alevilik olmaz.
ama sorun şu.biz aleviler aliyi seviyoruz ama hangi aliyi?
arap emperyalizminin etkisinde kalan ve arap kültürünü almanın en iyi müslümanlık olduğunu sananların ,sabahtan akşama kadar mescidde namaz kılan ve diğer vakitlerinde orada burada savaşan bir aliyi mi yoksa anadolu aleviliğinin benliğinde hakları gaspedilmiş,evlatları kerbelada zulme uğramış ve sırf ezilmişliklerinden dolayı bağlandığımız aliyi mi?
evet hazreti aliyi seviyoruz ve kalbimiz ona sempati besliyor.ama sorun şu diye düşünüyorum.biz hangi aliyi seviyoruz?
bu çerçevede emekçi nin daha itinalı bir üslüp kullanması gerektiğini düşündüğümü belirtmekle beraber ,içimizden yetişen bu değerleri kolay kolay harcamamamız gerektiğini düşünüyorum.
ve içimizdeki düşman ifadesinin alevi kültüründen bahsedip ,faşistlerle işbirliği içerisinde olan ve onlara toz kondurmayan bir takım sözde alevi araştırmacılarına daha fazla yakışacağını düşünüyorum.
güzel bir yazı olmuş...
Baslikta içimizdeki düsman diyorsunuz yani benim inanamak istemdigim sey emekçinin icimizdeki düsman olacagi yazdigi siire gelince ben bu turkuyi dinledim kasetinde var bence bu siir emekciye ait.... Dürustce söyleyim ben dinledigim oan bile aklima gelmedi sizin yazdiginizi okudugumda bu siirle nedemek istiyordiye düsundum bunuda Emekciye sormak gerek... Ama bende Güluzar hanimin yazdiklarina katiliyorum, bu siiri kasettinde var ben birdegil bir kaç kez dinledim hiç sizin yazdiginiz sekil düsunmedim....
saygilar
selam güzel canlar,
yazmiyacaktim ama dayanamadim,bahs edilen bu siir'mi emekciyi hain olarak ispatlayan,eger bu siir icin se bir yanlislik olacak,ben bu siir'den farkli seyler anliyorum,emekci güzel yazmis,ve Hz.Aliyi karalamak gibi sey ifade bulunmamis ,eger yanlis anlamadiysam özellikle bu siir icinse Ercan abinin söyledi seyler ?!!!cünki zamanim yoktu hemen yüzeysel okudum..ve duyarsiz kalamadim.
ben bu guruse katiliyorum
bence bu siir hz Aliyi karalama amaciyla yazilmis olamaz.
ben ilk bu forumda siiri okuyunca sunnilerin kafalarinda canlandirmis olduklari Hz Aliyi karalamaya calisdigini dusundum.
hani varya her Alevi Sunni tartismasinda ortaya cikan 'hz Ali oruc tutup namaz kiliyodu' lafina karsilik yazilmis gibi geli yo bana bu siir.
Bu siir baska sitelerde yayinlandi.Bu siire verilen yanitlari buraya aktaracagim.
Ayrica benim bu foruma yazmis oldugum yazi baska foruma aktarilmis.Verilen cevaplarida konunun daha iyi anlasilmasi icin buraya aktariyorum.
Yorumu herkes kendine göre degerlendirir.
Karisiklik olmamasi icin yazilari ayri ayri aktaracagim.
ALINTI
Muhtar i sadik
» 18.10.05 22:37 « Antworten · Empfehlen
--------------------------------------------------------------------------------
sevgili Ozanimiz Emekciyi cok iyi tanirim...
Babasi Rahmetlide Dedemin Asker arkadasidir.
Iyiki o Rahmetli Maras katliaminda Aliye gönül verdigi icin Gerici yobazlar tarafindan Katl edildi. Cünkü yoksa Oglunun bu yazisindan sonra Kahrindan Ölürdü. Yobazlar Rahmetli YUSUF Cavusu Aliye gönül verdigi icin Katlettiler Emekcide
Babasinin Alisini Katletmis . Ne olacak.Yobaz Yobazdir.
ALINTI
» 21.10.05 16:21 « bicakci...hotmail.com Antworten · Empfehlen
--------------------------------------------------------------------------------
Ozan Emekci cok iyi söylemis diline yüregine saglik.
Bizim hz Ali ile bir isimiz yok.Bizim alimiz mazlumdan yana olan aliler.
Hz Ali islam icin insanlari kilictan gecirdi
Bizim alimiz hz Ali olamaz.
Alevi kelimesi atesten gelmedir.Bunu Faik Bulut kanitladi.
Alevileri asimile etmek icin Hz Ali ile bag kurmaya calisiyorlar.
Bizim islamla alakamiz yok.
Bütün canlara muhabbetle...
ALINTI
Muhtari sadik
» 22.10.05 00:01 « Antworten · Empfehlen
Haklisin Haydarcigim!
Sen in Ve Emekci Mahlasini Kullanan ama Hayatinda bir gün calismamis...Emegin sadece adini duymus ...25 ine kadar Baba sofrasini sömürmüs ... Ondan sonrada Emekci kitleleri ...Ve sonunda Semahlara yönelen Seyit Nesimi , Pir Sultan , Sah Hatayi, Asik Mahsunu serif yada Aliyle Didisen Ali Kiziltugda esinlenerek Kimliginin kabulünü dayatan Alevi Kitlelerini yeni bir Sömürü kitlesi olarak gören ama tutturamayincada Celallenip kinlenen Adi diger Ali Haydar Kardesimiz ve sen Önce Isimlerinizden vaz gecip sonrada Alevi Yasam akiminin icinde yetisip Komunizm felsefesini savundugunu sanan ama Irkcilik yaptiginizdan utanin.Arap in yada Kürd ün Alisi olarak uluslari asagilamadan önce Savundugun Felsefeyi Ögren! Ya oldugun gibi görün yada göründügün gibi ol!Evet dostum Eger Aliyi sevmiyorsaniz önce Alinin Lakabi Haydar ismini birakiniz.
Aliyi sevmeyen Hakkin nesidir der Pir sultan Abdal.
Cagimizin Pirsultani Rahmetli Asik Mahzununi den bir Beyt le dostlara selamlar.
Cok Aliler Gördüm Mervan ciktilar
Önce yaptigina sonra Püsman ciktilar
Bir kac türlü Pust dan gayri nem kaldi
ALINTI
GAH
» 22.10.05 15:28 « Antworten · Empfehlen
Canlar birbirimize zitlasarak bir gelisim elde edemyiz. canlarimizin Alevilik hakinda yazacaklari her yaziyi bir cok canimizin takip ettigini unutmamak gerek.Toplumumuzun birlik ve beraberligini incitecek her olumsuzluktan uzak durmamiz gerekli.Emekci canin yazdiklarini dogru görmiyebilirsiniz bildiginiz dogrularla o canimiza cevap verin. Her insanin düsüncesi ayri ayridir.Alevi toplumuna ait degerlendirmeleri de ayni olmamasini dogal görmeliyiz.
Cok sesli olarak konustugumuz bu süreci bogmiyalim hosgörü cercevesi icinde bir birimizin yetersizliklerini giderelim.
GAH
Kalender ŞAHİN
» 18.11.05 11:44 « Antworten · Empfehlen
OZAN EMEKÇİYE!
Ne olduda sana döndün dolaştın
Yalakaya döndün yazık değilmi
En büyük devrimci seni bilirdik
Kendinide yedin yazık değilmi
Maoisttin partin örgütün vardı
Ankara istanbul sana çok dardı
Kürt sevdası tuttu ulusun vardı
Şimdi ortalıkta dönere döndün
Yalakalık ozan işi değildir
Hilekar düzenbaz mehil değildir
Alevi bektaşi işin değildir
Çünkü şimdi yanar dönere döndün
Emekçi olanlar yanar dönermi
Doğru bildiğinde acep dönermi
Bu insanlığa acep sinermi
Sen nasıl sindirdin çark edip döndün
Ozan emekçiydin emeksiz oldun
Bir ismin var idi şimdi hiç oldun
Dönen dolaplara bir araç oldun
Vitessiz frensiz giden sen oldun
27.10.2004 Kalender şahin
ALINTI
Tarih: Cum Ksm 25, 2005 9:48 am Mesaj konusu:
Daha önce Emekçi ile ilgili başka bir forumda bir tartışma olmuştu. Konun gerçekliği var mı bilmediğim için konuya pek müdahil olmadım Ancak takip ettim. Size oradan bir yazıyı aktarıyorum. Sizlerinde görüşlerini almak isterim.
Bir zamanlar Emekci adinda bir kisi vardi.Onu 12 Eylül Askeri cuntasindan sonra Almanya´da yürüyüslerde
ve bazi etkinliklerden tanirdik. "Özgürlük Mahkumlari", "Yikilasi Istanbul" ve "Hambal Ali" adli güzel
türküleri vardi.Nerede devrimcilerin yürüyüsü veya nerede devrimcilerin etkinligi olsa Emekci
orada olurdu.Güzel saz calirdi,yanik sesiyle bizleri etkilerdi.Almanya´daki sol dernekler kapanmaya baslayinca
Emekci de ortaliktan kayboldu.Artik kasetlerini piyasada göremez olduk.
Yillar sonra Emekci´yi asagida aktardigim siiriyle tekrar tanima olanagi buldum.
Tanimaz olsaydim bu siirini hic okumamis olsaydim da gönlümüzde devrimci Emekci olarak kalsaydi.
Cünkü ona baska bir görev verilmis, artik bildigimiz Emekci degildi.
Simdiki Emekci´ye artik Hz Ali´ye hakaret etme görevi verilmis.Aklinca Alisiz Aleviligi savunuyor.
Üstelik bu görevi sözde Alevi! derneklerinde yapiyor.Simdiye kadar en yobazi bile Hz Ali´ye tek söz söyleyemedi.
Yaziklar olsun Emekci´ye ve ona bu firsati taniyanlara.Yobazlarin yapamadigini biz kendi ellerimizle yapiyoruz.
Artik bunlara dur deme zamani gelmedi mi ? Kimlerden aldiklari cesaretle bu hakaretleri yapabiliyorlar?
(Alıntı-Ercan)
Bu yaziyi yazan kendini bilmez Kendi Kendini neden el veriyor Kesinlikle boyle birsey yoktur Emmekcini parcasida neyi bahs ediyor anlamiyor bu parca sunni ler icin yazildi Cunku onlarda sozde Hz ali yi(s.a.) onlarda seviyor ama sozde bunu dile getiymek istiyor kendisi ben kendisiyle Karsi karsiya konustum kesinlik yanlis dusunuyor bu kimde Hata en son benim Bulundugun Konseri bula birisem sunacam Kactane semah okudu
Hz Ali siz Alevi Olabirmi Mantiga Sigarmi
ALINTI
Tarih: Cum Ksm 25, 2005 3:54 pm Mesaj konusu:
bende bu yazıyı aleviforumda görmüştüm bende gercekten öyle bişi olduğunu inanarak bu adamdan soğumaya başlamıştım ama sende yüz yüze konuştum ve öyle bir insan lmadığını söylediğin için,şuanda bende öyle düşünmüyorum,ama inanın ozan emekçi hakkında hiç bişi bilmiyordum,o dürtlük beni şaşırttı.
Tarih: Cum Ksm 25, 2005 10:02 pm Mesaj konusu:
Ben bu siiri ilyas salman in bir konser de okudugunu duydum
ve o yüzden baya tepki aldigini duydum. Emekci yazmisza iyi etmemis bence.
Sizin Ali bizim Ali diye bir sey olmaz, Hz Ali Alevilerin gittigi yolun temsilcisi.
Öbür Ali de isci köylü sinifi dan olan Ali, Oda bizden birisidir ama adi illa Ali deyildir,
veli, ahmet , mehmet de olabilir.
Bizim bir Ali miz vardir oda Hz. Ali dir.
Yani dikkat edelim yakinda Bölünmeye mahkum olabiliriz.
Tarih: Pts Ksm 28, 2005 10:10 am Mesaj konusu:
Arkadaşlar duygusal yaklaşmayın olaya. Alevisi Sunnisi aynı Aliden bahsetmiyor muyuz?
Bakın burda "Sizin Ali, devri eyledi harap, Sizin Ali, kana kine doymadı, Sizin Ali, Hakk’ı insan saymadı," gibi söylemler var. Bence Emekçi bunu eğer iyi niyetiyle sunnilere karşı yazmışsa bile kelimelerini yanlış seçmiş. Aynı zamanda burada art niyet sazilebilecek bir cümle daha var. "Iki Ali vardır, sizinki Arap, Gönüllerde düştür, bizim Alimiz" Alevilerin Alisini ahistorik bir yapıya büründürme ve Alisiz Alevilik yaratma çabası var gibi geldi bana.
Benim konu hakkındak düşüncelerim böyle.
Bu arada ben Emekçiyi hiç dinlemedim, tanımıyorumda.
Ercan Bey bildiğiniz üzere burası da bir forumdur ve burada da konu hakkında fikrini belirtebilecek birçok insan var ve belirtiyorlar. Başka forumlarda bu konu hakkında ne yazıldığını merak edersek başka forumları açarız. Lütfen oradan buradan topladığınız ziyaretçi fikirlerini daha fazla buraya yapıştırmayınız. Buradaki arkadaşlarımız da Alevi, buradaki arkadaşlarımız da düşünebiliyor. Ve en azından sizin yazıları aldığınız kaynak kadar değerli yazılar yazıyor. Her forum katılımcısı kendi fikrini yazsın, bırakın.
Ben bu konu hakkinda yinede emekçinin bir arti niyetle bu siiri yazdigini sandetmiyorum bu bir türku emekçiye ait ben geçen gün dinledim ben sunu çikartiyorum bu siirden sunni ve alevikesiminin Hz Aliye bakis açisini ve inanç boyutunu göstermek istemistir diye dusunuyorum yanlis yada dogru bu benim kisisel olarak düsüncemdir......
Edacigim aynen katiliyorum yazdigina,daha öncede demistim gine diyorum
bu siir de hatta kendisinin Hz.Aliyi nasil sevdiginide anlatiyor,ve karsi tarafin düsüncesini yada sevgisini'de anlatiyor.
Biz Aleviler Hz.Aliyi tek sevmiyoruz tapiyoruz (Ilahi bir askla)bizim icin yani Hz.Ali bir savasci degil,bir nurdur....
(yani simdiki cihad'cilar varya,kendilerin'in Hak icin kurban ettiklerine inanirlar) veya benzeri düsünceyi anlatiyor benim fikrimce.:kapaligöz
Ercan abi niye durup durup Emekcinin bu yazisini bize hatirlatiyorsun anlamadim??
O kadar dur denilmesi gerek olaylar varken???
Ben bu konu hakkinda yinede emekçinin bir arti niyetle bu siiri yazdigini sandetmiyorum bu bir türku emekçiye ait ben geçen gün dinledim ben sunu çikartiyorum bu siirden sunni ve alevikesiminin Hz Aliye bakis açisini ve inanç boyutunu göstermek istemistir diye dusunuyorum yanlis yada dogru bu benim kisisel olarak düsüncemdir......
Hüseyin69 12.12.2005, 03:19 kala kala bir ozan emekci kaldi ona dil uzatildi ne diyebilirimki bir sözden bir kelimeden bir anlam cikaramayan sözümona prof kesilen ahmaklardan baska ne beklenirki evet emekcinin o siirinde alevilerde tepki gösterdi ama hic akillarina gelmedi emekci gercekten bir kesimi(alevileri)mi hedef aliyordu
emekci bir hanim evladi saraya yavrusu baba parasiyla yasayan siradan bir insan olabilir buna sözüm yok ama yaptigi eserlere sirf birilerinin isine gelmyor diye adice karalamak bence hosgörülür bir yani yok haydin varsayalimki hz ALI kast etmis peki hicmi kendi aynamizda kendimize bakmayacagiz hep baskalarimi bizim aynamizda bize bize bakacak insanlik ve ademin yaradilis tarihinden bugüne kan aci öfke zulum ve cile vardir halende var buna sacmalama söyle böyle gibi laflar ederseniz sizi ayiplarim bir insan aci kin öfke özlem hasret duyarsa sanatcidir bunu bir resme yansitir bir siire bir söze yansitir alan alir almayan almaz tipki ahmet kaya yilmaz güney nazim hikmet mahsuni ler ve daha niceleri gibi anadolu cok ozan cok sair yetistirdi ama gelgörki onlari harcayan yine onlarin taraftarlari oldu nedenmi cünki anlamadilar
keske yanlis anlsaydilar ama anlamadilar simdi siraya emekci girdi yarin edip akbayram daha sonra arif sag musa eroglu vs vs vs bakalim yarin sira hangi ozana gelecek merakla bekliyoruz peki biz nasil sahip cikacaz ozanlarimiza üstadlarimiza
bir sitedede PIR SULTAN ABDAL
(alinmis abdestim aldirirlarsa kilinmis namazim kildirirlarsa güya bu siiri osmanlinin askerlerinden korktugu icin osmanlinin anlayabilecegi bir sekilde söylemis) namaz kiliyormus yaygaralari cikti Kim bunlara dur diyecek sanirim simdiye kadar dur diyebilecek bir delikanli adam gibi adam cikmadi bundan sonrada cikacagini tahmin etmek bile biraz sacmalik olur kusura bakmayin ama emekcinin o siirinden sonra yine dinleyin sadece bir siire odaklanmayin emekci bir ara bunun neden yazdigini aciklamis kesinlikle sömürülen ezilen yoksullastirilan katliam üstüne katliamlar gören iftiralara karalamalalara ugrayan yani ALEVILER icin yapmadigini aksine ali nin arkasina gizlenip alinin reklamlariyla pirim yapanlara idi diyor keske aciklamasi olan sitenin adini hatirlayabilseydimde linki beraber sizlere sunsaydim
Ercan abi niye durup durup Emekcinin bu yazisini bize hatirlatiyorsun anlamadim??
O kadar dur denilmesi gerek olaylar varken???
Gülizar Can,
Bana bu soruyu sordugunuz icin size tesekkür ederim.
Bende bu konuda bir aciklama yapmak icin bu yaziyi tekrar gündeme getirdim.
Ben kisisel olarak Emekci´nin kasetlerini severek dinlerim.
12 Eylül askeri cuntasi veya baska bir deyimle fasizme karsi Almanya´da 15.000-25.000 kisi ile Emekci ile beraber yürüdük.
O zaman hepimiz devrimciydik,ben yine devrimciyim.
Peki ne degisti de Emekci tartisma yaratan bu siiri yazmak zorunda kaldi.
Biz; irk ,dil,inanc ayirimi yapmadan dünyali insanlar olarak emperyalizme,kapitalizme ve insan ayirimciligina karsi cikip tüm insanlarin esit olmasi icin mücadele ettik.
Degisen ne oldu da "Sizin Ali Bizim Ali" tartismasina girdik.
Bizim mücadelemizde inanclar ve irklar sözkonusu degildi.
Bizim mücadelemizde ezenler ve ezilenler vardi.
Emekcilerin hakki vardi.
Sömürü düzenine karsi dünyanin tüm emekcilerinin birlikte olmasi söylemleri vardi.
Ne oldu simdi?
Amerika süper gücüne karsi boyun egip onun istedikleri dogrultusunda etnik köken ve inanc ayirimi yaparak birbirimizle mi savasacagiz ?
Emekci´nin bu siirini okuyunca eski anilarim aklima geldi ve bu siirin gereksiz tartismalara yol acacagini düsünerek ona Icimizdeki Düsman diyerek sitem ettim.
kala kala bir ozan emekci kaldi ona dil uzatildi ne diyebilirimki bir sözden bir kelimeden bir anlam cikaramayan sözümona prof kesilen ahmaklardan baska ne beklenirki evet emekcinin o siirinde alevilerde tepki gösterdi ama hic akillarina gelmedi emekci gercekten bir kesimi(alevileri)mi hedef aliyordu
Canerzincan Can.
Bir siirin yanlis anlasilmalara karsi elestirilmesini o ozana karsi tavir alinmasi seklinde yorumlamayiniz.
Bir siire ya da yaziya elestiri yapma özgürlügümüz yok mu ?
O halde herkes fikrini söylemesin....
Canerzincan Can.
Bir siirin yanlis anlasilmalara karsi elestirilmesini o ozana karsi tavir alinmasi seklinde yorumlamayiniz.
Ben Emekçi'yi fazla tanımam. Şarkılarını da pek dinlemem. Ama sizin bu konuda bu sanatçıya karşı tavrınızı çok abartılı ve gereksiz buluyorum halen. Sonuçta aydın ve ilerici bir sanatçıdır. Elbette yanlışları eleştirilebilir. Ama bu "içimdeki düşman" şeklinde infazcı bir tavırla yapılamaz. Şu konuyu baştan sona okursanız belki de sizi haklıyken haksız duruma getirenin Emekçi gibi bir sanatçıya verdiğiniz bu ölçüsüz tepki olduğunu görürsünüz.
Hüseyin69 12.12.2005, 15:22 Canerzincan Can.
kardesim sen kimi oyalamaya calisiyorsunki acikca bir tavir sergilenmistir emekciye karsi yazilanlari bir daha kontrol et özellikle kendi yazdiklarini bak sunu diyebilirim senin icin ya benimgibi sadece okur yazarligin disinda hic egitim görmemissin yada bir dügmeye basmaya ugrasiyorsun türkiyede bilirsiniz dügmeye basma olayi cok meshurdur emekci tabiki elestiri yapilir ama acimazis bir sekilde sadece bir nokta üzerinde elestiri yapmak kisinin elestiri yapma yetenegini göstermez
bu siir yazilirken keske yanindan emekciye ait bir iki siir daha eklenseydi belki emekcinin celiskili bir yanini bulabilirdik birlikte ama bir noktaya odaklanmak koyun gibi hangi yolu bellerse oyoldan gitmek demektir böyle ozanlara sanatcilara karsi elestirel bir nokta kesfetiginizde elinizde yeterli derecede elesitiri hakkinizi gösteren bilgier olmalidir aksine bu elestiri olmaz saldirinin disinda
Hüseyin69 12.12.2005, 17:24 Ozan Emekçi: Maras Olaylarinda 20 Yakinimi Kaybettim
[ Alevi Forumu (http://www.f27.parsimony.net/forum67480/index.htm) ]
http://www.alevi.com/typo3temp/pics/8d4c13fc6b.jpg
Halk Ozanımız EMEKÇİ Maraş Olayları ile ilgili sohbet ettik. Ozan Emekçi, Maraş olaylarında 20’nin üzerinde yakınını kaybetmiş
Zeynel Çakan ise olayların olduğu sırada 15 yaşında Maraş Lisesi 2. sınıf öğrencisi imiş. Olaylar başladığı sırada okulda olduklarını ve 2 öğretmenlerinin katledildiğinin duyulması üzerine okulu terk ederek hastahaneye gittiklerini ve orada da olayların başladığını anlattı.
Halk Ozanımız EMEKÇİ (Ali Haydar Berktaş) ve Zeynel Çakan ile Maraş Olayları ile ilgili sohbet ettik. Ozan Emekçi, Maraş olaylarında 20’nin üzerinde yakınını kaybetmiş
Zeynel Çakan ise olayların olduğu sırada 15 yaşında Maraş Lisesi 2. sınıf öğrencisi imiş. Olaylar başladığı sırada okulda olduklarını ve 2 öğretmenlerinin katledildiğinin duyulması üzerine okulu terk ederek hastahaneye gittiklerini ve orada da olayların başladığını anlattı.
Maraş olayları olduğunda kaç yaşında idiniz?
Emekçi: Maraş olayları olduğu yıl 23 yaşında genç bir ozandım. Olayların olduğu sırada tesadüfen kısa süreliğine Niğde’de bulunuyordum, ailemse Maraş’ta idi.
Siz olaylar sırasında Maraş’ta değildiniz. Niğde‘de bulunuyordunuz. Olayları nasıl öğrendiniz?
Emekçi; Akşam 8 haberlerinde duydum. Spiker 4 kişinin öldüğünü ve isimlerini saydı. Bu isimlerden bir babamın ismi idi.İlk basılan basılan evlerden birisi idi bizim evimiz.
Neden ilk seçtikleri evlerden biri sizin eviniz oldu?
Emekçi; Bizim evimiz bilinen bir evdi. Mahsuni Maraş’a geldiğinde bizim evimizde kalırdı. Bizim evimizde sabahlara kadar saz çalınırdı. Yörede bilinen bir aileydik. Onlara göre kızılbaş komünist bir aile yani mimlenmiş bir aile idik. O çevrenin hoşuna gitmeyen özelliklerimiz vardı.
Ne yaptınız duyduğunuzda?
Hemen Ankara’ya geçtim. Bir an önce Maraş’a gitmek istiyordum.
Olaylar önce Maraş nasıl bir kentti?
Emekçi; Daha çok Kürtler’in, Türkler’in, Çerkezler’in Arnavutlar’ın az da olsa Araplar’ın bir miktarda Emeniler’in yaşadığı bir şehirdi. Ermeni kıyımında bir çok Ermeni’nin yok edildiği bir yerdir Maraş. Ekonomisi tarıma dayalıdır. Ovası verimlidir. ‘Taş atsanız taş biter’ denir ya öyle bir yerdir.
Ekonomisi üç beş ailenin elindedir. Önceleri Alevi kökenli aileler genelde geçici işler için, örneğin ırgatlık pamuk işçiliği gibi işler için gelip daha sonra köylerine dönerlerdi. Bir süre sonra bu insanlar mal mülk sahibi olmaya ve giderek yerleşik düzene geçmeye başladılar. Yavaş yavaş bu insanlar küçük dükkan sahibi olmaya başladılar ve giderek 1975’li yıllarda her iş kolunda aleviler vardı artık. Önceleri şehre gelen bir göçmen işçi, herhangi bir restoranta yemek yemeye giderken, 1975’ler sonrası kendi çevresinden tanıdığı bir alevinin restrantına gitmeye başladı. Yerli halk da kendi çevresi içinde yaşamayı sürdürdü, yani bir saflaşma başlamıştı artık.
Komşularımızla ilişkilerimiz çok iyi idi. Herkes birbirine evinin anahtarını bırakıp giderdi. Kapılar kilitlenmezdi. Sonradan bir MHP örgütlenmesi başladı. 1975’lerle birlikte annem sıkça ‘buradan gidelim, buralar bizim için tehlikeli artık’ demeye başladı. Maddi olarak her şeyleri olmasına rağmen yaşadıkları yerde mutlu ve huzurlıu değillerdi artık.
Olaylar olduğu sırada Maraş’ta değildiniz. Peki olaylar yani bu katliam başlamadan önce kentte bir gerilim var mı idi?
Emekçi; Bakın, bir örnek vereyim. 1967 yılında Elbistan’da bir halk konseri yapıldı. Mahsunu, Osman Dağlı’nın da ozan olarak katıldıkları bir halk konseri idi bu. O günün gazetelrine bakıldığınıda bu görülür. Bütün alevi solcu evleri varsa o zaman tahrip edildi. . Bu küçük çaplı bir maras olayları proası idi. Bu olaylarda Amcamınsokaklarda sürüklemişler, sakallarını yolmuşlardı. Bu olaylardan bir ay sonra da hayatını kaybetti zaten. Bir de Ecevit ve Erbakan’ın iktidarda olduğu 1974 yılında o zamanlar saç uzatmak genç delikanlılar arasında moda idi. Saçı uzun olan gençleri toplayıp linç etmeye kalktılar. Beni de sayıları binleri bulan bir kalabalık sürükleyerek berbere götürdü. Hem dayak attılar hem de saçımı kestiler. Maraş daha önce de böyle şeyleri yaşamıştı kısacası, böyle bir zemin vardı Maras’ta. Karanlık güçler kısa süreli bir propaganda ile o güruha her şeyi yaptırılabiliyorlar.
Niye tahrik oldu bu insanlar?
Emekçi; ‘Camiler yakılıyor, din elden gitti’ laflar ortaya atılmış. Sonradan bakıyorsunuz; bu doğru değil. Eğer bu doğru ise; yani madem cami yakılınca tahrik oluyorlar, geçtiğimiz yıl Hollanda’da Van Gong öldürüldüğünde sayısız cami yakıldı, tahrip edildiç. Oradaki müslümanlar niye tahrik olmadılar. Almanya’da da camiler yakıldı. Niye buralarda tahrik olmuyorlar
Niye buralarda tahrik olmadılar?
Emekçi; Çünkü güçsüzü yok etme meselesi bu. ‘Katli vacip, malı helal’ uygulamasını şimdi günümüzde böyle uyguluyorlar. Güçsüzün elindeki malını mülkünü almak için yapılan yağmalamak,talan etmek için yapılan bir 20. yy. 1400 önceki gibi katli vacip uygulayamıyorsunuz. Dünya dönüp size bakıyor. Bunun için mazeret bulmakgerekiyor.
Bu işin organızesınde devlet var idi. Devlet Maraş olaylarını organize ederek ekonomik duruma müdahale edmiştir. Devlet ekonomik krizi de hesaba katarak sıkıyönetim uygulamasına geçmek için geçerli bir mazeret arıyordu. Bunun için 50 100 kişinin ölmesi yeterli değildi. Olayın boyutlarını büyük tutmak gerekiyordu. Devlet bu nedenle böyle büyük bir katliam organize etti. Ekonomik güç Aleviler’den alınmıştır. Böylece sağ, gerici, esnafın gücünün kaybetmesinin önüne geçilmiştir. Maraş katliamı Alevi Katliamıdır, çünkü Aleviler hedeftir. Aynı zamanda Kürtler katledilmişlerdir. Kürt katliamıdır. İlerici demokratlar katledilmişlerdir. Yani aynı zamanda sınıf katliamıdır.
Bunca olaylar olurken devlet güçleri var mı idi?
Emekçi; Töb Der’li polislerin silahları alınmış daha önceden. Olayların başlayacağı Bakanlığa kadar bildirilmiş zaten. Asker sadece artık Marai ın çevresinden gelen halkı durdurmak için şehri kuşatıyor ve Maraş içindeki cani sürüsünün canının korumak için geliyor.
Bu olaylardan sonra mağduriyetler yaşadınız? Bu olaylar yaşamınız nasıl etkiledi?
Emekçi; ailem ve yakın arkadaşlarımı da sayarsam 20’nin üstünde yakınımı kaybettim. Babamın ölüsünü bile göremedim. Düne kadar konuştuğunuz insanlar bir anda yokuldular. Doğup büyüdüğüm yeri terk etmek zorunda kaldım. Daha da kötüsü de yaptıklarından pişmanlık bile duymayan insanlara terk edmek zorunda kaldık doğduğumuz yerleri. Herkes babasını çok sever. Hala aklıma geldiğinde etkileniyorum.
Hukuki olarak mağduriyetinizden dolayı bir tazminat ödedi mi devlet?
Emekçi; Cüzi bir ödeme yapıldı. Evleri yakılanlara bir miktar para ödediler. 20 küsur insana ceza aldı. Bunlar da asıl suçlular değil, arayanı soranı olmayan maşa olarak kullandıkları insanlar ceza aldılar.
Siz ülkenizi daha az mı seviyorsunuz?
Emekçi; Bir ülkeyi sevmek insanını sevmekle başlar. Burada rahat koşullarda yaşamama rağmen, ben oradaki yakınlarımı, dostlarımı yani insanlarını özlüyorum. Türkiye’de bu katliamı yapan insanlar Türkiye’yi sevmezler. Çünkü insanı sevmiyorlar. ‘Önce müslümanlık sonra insan’ diyemez bir insan. Önce insan sevilir. Maraş’ta Ermeni bırakılmadı, Alevi bırakılmadı. Buyrun camilerinizle başbaşa yaşayın. Sivas katliamı bir vahşilik örneğidir. Sivas yaşadığı müddetçe Aleviler ve demokratlar daha güçlü olacaklardır. Bu kaliamları asla unutmamak gerekiyor. Anadolu artık katlimlar yaşamamalıdır. Bu konuda hem aleviler, hem devlet tarafından yapılması gereken şeyler var. Sivas’ta Katliamı’nda ‘yakın ****, yakın’ diye bağırıyor yobaz, asker durmuş, seyrediyor. Aleviler bu ülkeye vergi veriyor, çocukları orduda devlete bağlı askerlik yapıyorlar. Devlet alevilerden özür dilemelidir.
Devlet Anayası’nda Alevileri güvence altına almalıdır Diyanet özür dilemelidir. Cemevleri serbest bırakılmalı, zorunlu din dersleri gibi asimilasyona yönelik devletin bu uygulamaları kaldırılmalıdır. Alevilere gelince korku duvarını aşmalıdır Aleviler artık. Aleviler birleşmelidir ve aşağılık komplekslerini atmalıdırlar. Ankara’da Ramazan’da Aleviler sahur da kalkıp, lambalarını yakıp, söndürüyorlar. Bu korkudur. Bu Laiklik değildir.
*Bu yazı, Alevilerin Sesi dergisi 84. sayısında ayın konusu olan "Yükselen Milliyetcilik ve Tahrik edebiyatı” başlığı altında işlenmiştir.
03.7.2005 01:24
[ Alevi Forumu (http://www.f27.parsimony.net/forum67480/index.htm) ]
NOT .Kaynagiyla birlikte suna son noktayi koyalim isterseniz
Gülizar Can,
Bana bu soruyu sordugunuz icin size tesekkür ederim.
Bende bu konuda bir aciklama yapmak icin bu yaziyi tekrar gündeme getirdim.
Ben kisisel olarak Emekci´nin kasetlerini severek dinlerim.
12 Eylül askeri cuntasi veya baska bir deyimle fasizme karsi Almanya´da 15.000-25.000 kisi ile Emekci ile beraber yürüdük.
O zaman hepimiz devrimciydik,ben yine devrimciyim.
Peki ne degisti de Emekci tartisma yaratan bu siiri yazmak zorunda kaldi.
Biz; irk ,dil,inanc ayirimi yapmadan dünyali insanlar olarak emperyalizme,kapitalizme ve insan ayirimciligina karsi cikip tüm insanlarin esit olmasi icin mücadele ettik.
Degisen ne oldu da "Sizin Ali Bizim Ali" tartismasina girdik.
Bizim mücadelemizde inanclar ve irklar sözkonusu degildi.
Bizim mücadelemizde ezenler ve ezilenler vardi.
Emekcilerin hakki vardi.
Sömürü düzenine karsi dünyanin tüm emekcilerinin birlikte olmasi söylemleri vardi.
Ne oldu simdi?
Amerika süper gücüne karsi boyun egip onun istedikleri dogrultusunda etnik köken ve inanc ayirimi yaparak birbirimizle mi savasacagiz ?
Emekci´nin bu siirini okuyunca eski anilarim aklima geldi ve bu siirin gereksiz tartismalara yol acacagini düsünerek ona Icimizdeki Düsman diyerek sitem ettim.
Abim saygim var bir Devrimcisin,ve sen daha iyibilirsin sömürü ne demek oldugunu v.s anlatmissin zaten haksizliga ve her türlü irkciliga karsi oldugunu,ayrica tesekür ederim benim yazima da cevap vermissin,bak sen diyorsun sitem ettim,belki oda öyle bir sitem etmis olamazmi,bir bulundugumuz duruma bakin,biz Aleviyiz
her türlü dolap bizim alehimize dönüyor yani bizi yok etmek icin sanki ant icmis birileri,düsünüyorum..ya biz ne yaptik insanlara..sesimiz cikmadigi halde vurdular basimiza cökertiler,kökünden kopardilar güllerimizi...
bende bu ara cok sitemliyim,cok zoruma gidiyor cünki haksizliklar.
en cok ezilen toplum biziz ve gine biziz.degismiyor, o sebeble Emekcinin siirini harf harf cok iyi anliyorum,susmasin dilimiz haksizliga diyorum.
tabi bu ara baska bildiginiz birsey varsa bilemiyecegim,hani???nerden bileyim,bize yansittiginiz,siiri, ama inanki öyle ayrim yapacak bir insan degil.tanimiyorum ama tahmin ediyorum.
Ve Insanlari gine ayirt etmiyoruz,en zalime bile belki kötü zamanda ilk yardim eli uzatan bizler oluruz gine,Toplumumuzu öyle taniyorum.
saygilar abi...
Candacan 30.12.2005, 07:12 "Bir siirin yanlis anlasilmalara karsi elestirilmesini o ozana karsi tavir alinmasi seklinde yorumlamayiniz.
Bir siire ya da yaziya elestiri yapma özgürlügümüz yok mu ?" (ercan)
Evet sevgili ercan böyle bir özgürlüğünüz olduğunu sanmıyorum. Bu eleştiri bir şiire, bir yazıya yapılan bir eleştiri değildir. Bir şiir ve değerli bir ozan üzerinden aleviliğin eleştirisidir.
Köylüm olduğunu sandığım sevgili ercan, ne yapmaya çalışıyorsun.
Devrimci olduğunu söylüyorsun; arkasından aleviliğin etnik kökenini araştırıp açıkça ırkçılığını ortaya koyan birini savunuyorsun. Bilimsellikten, araştırmacılıktan bahsediyorsun. Peki aleviliği araştırdın mı. Aleviliğin dinsel felsefesini, yüzyıllardır anadoluda yaşanan aleviliğin ne olduğunu araştırdın mı.
Sonra içimizdeki düşman diyerek başlık atıyorsun; çok güzel bir şiiri hem de bizdeki Ali sevgisini tam ve özden açıklayan bir şiiri ve onun değerli ozanını düşman ilan ediyorsun. Hedef gösteriyorsun. Buna verilebilecek en ılımlı cevap, DABF başkanı Feramuz Acar'ın "içimizdeki yezitler" adlı yazısı olabilir.
Sevgili ercan, beni de içinizdeki düşman olarak ilan edebilirsin. Aleviliğin yok edilmesine, sünnileştirilmesine, şiileştirilmesine karşı verilen onurlu mücadeleden dolayı düşman ilan edilmek bana gurur verir.
Feramuz Acar'ın deyimiyle "içimizdeki yezitler"den olmadığını biliyorum. Seni gerçekten anlayamıyorum. Kendi kendine büyük bir çelişki içindesin.
Ayrıca sana kendi köyümüzün yeni açılan web sitesini ziyaret etmeni öneririm. Köylülerinin bu konuda neler düşündüklerini merak edersin sanırım.
Arkadaşım anlama zorluğun mu var. Arapların Alisi ile Alevilerin Alisini karşılaştırmış çok da yanlış birşey dememiş.
Sende ki bu hiddet bu celal ne peki. Şaman değil de Zerdüşt dedi diye mi acaba bu feryad-ı figan?. Kim hesap soracak kimlerden soracak biraz aç bi zahmet.
Eleştir ancak herkesin aleviliğinin kendine olduğunu bil. Nusayriler namaz kılıyor ama diğer aleviler hesap soracağız falan demiyor. Tek alevilik yok.. Tahtacılar Şaman kökenli, Nusayriler Arap, Doğu anadoluda da Zerdüştlük kökenli Aleviler var.
Kabul edilebilir bir şiir. İnanmak istemeyenler neden inanmak istemiyor hayret.... çünkü bir hakaret falan yok şiirde
Arkadaşım anlama zorluğun mu var. Arapların Alisi ile Alevilerin Alisini karşılaştırmış çok da yanlış birşey dememiş.
Sende ki bu hiddet bu celal ne peki. Şaman değil de Zerdüşt dedi diye mi acaba bu feryad-ı figan?. Kim hesap soracak kimlerden soracak biraz aç bi zahmet.
Eleştir ancak herkesin aleviliğinin kendine olduğunu bil. Nusayriler namaz kılıyor ama diğer aleviler hesap soracağız falan demiyor. Tek alevilik yok.. Tahtacılar Şaman kökenli, Nusayriler Arap, Doğu anadoluda da Zerdüştlük kökenli Aleviler var.
Kabul edilebilir bir şiir. İnanmak istemeyenler neden inanmak istemiyor hayret.... çünkü bir hakaret falan yok şiirde
Arkadasim siirde anlasilmayacak bir yer yok.Söylenmek istenen acikca yazilmis.Emekci bu siirini 1990 li yillarin sonuna dogru yazmis.O yillarda "Alisiz Alevilik"tartismalari baslamisti.Emekci de bu siiri ile bu tartismalara katkida bulunmus.Bunda anlamayacak bir durum yok.Söyle demek istemis böyle demek istemis tartismalari yerine;"Bende Alisiz Aleviligi savunuyorum"dersiniz olur biter.Bakiniz Emekci bir yazisinda bunu acikca söylüyor.
-----------------------------------
08-Ekim 1999 Cuma
Ozan Emekçi:
'Alavi'
Faik Bulut "Alisiz Alevilik" adlı kitabında, "Alevi" tanımlamasının aslının "Alavi" yani ateşten geldiğini kanıtlarıyla açıklıyor.
----------------------------------------
Yazinin tamami ilk yazilarimda aktarilmistir.Siir de yazilan "Ali" ile yazisindaki "Alevi" kelimesi ayni manayi tasir.
"Ates" kelimesinde anlatilmak istenen Zerdüstlüktür.
Siirinde de zaten bunu acikca belirtmistir.
Halbuki aleviligin baska dinlerden etkilendigini söylese,buna zerdüstlügüde eklese buna diyecegim yok.Fakat burada Emekci diger eski dinleri eklemeyip saadece Atesten geldigini söyleyerek Faik Bulut´un iddialarina ortak oluyor.
Benim Emekci´nin devrimci kisiligine söyleyecek sözüm yok.Konu; bu siiri ve yazisidir.
Alevilik bir irkin inanci kültürü degildir.Bunu iddia etmek ya safliktir ya da bilincli sekilde saptirmaktir.Eger bir irka ait olsaydi Alevilik saadece Araplara ait olurdu.Cünki Hz Ali ve Hz Muhammet Arap kökenlidir.Hz Ali soyu da Arap kökenlidir.Anadoludaki Aleviler Hz Ali soyundan degil,Hz Ali yolundandir.
Etnik kökenlerinin hic önemi yoktur.
Emekci´nin siirindeki Arap Ali nin kim oldugu gayet aciktir.
Aleviligin baska inanclardan etkilendigini söylemek baska birseydir.Ates kelimesinden geldigini söylemek baska birseydir.
Emekci´nin siirindeki Arap Ali nin kim oldugu gayet aciktir.
Aleviligin baska inanclardan etkilendigini söylemek baska birseydir.Ates kelimesinden geldigini söylemek baska birseydir.
Bu konuda birçok fikir var. kimi "alev" den "alevi" olmuş diyor. Türkçüler "ali-evi" diyor. Faik Bulut alev den geldi diyorsa desin. Emekçi de desin. İnsanlar fikirlerinden dolayı düşman mı olacak.
Hesap sorulacak derken tehdit ediyorsun. Nerden kimden bu gücü buluyorsun. Kaç insan varsa o kadar farklı düşünce olması normal. ne faik Bulut yüzde yüz doğrudur veya yanlıştır. ne de emekçi, veya sen/ben.
Hala söylemedin nasıl bir hesap bu.
Bu konuda birçok fikir var. kimi "alev" den "alevi" olmuş diyor. Türkçüler "ali-evi" diyor. Faik Bulut alev den geldi diyorsa desin. Emekçi de desin. İnsanlar fikirlerinden dolayı düşman mı olacak.
Hesap sorulacak derken tehdit ediyorsun. Nerden kimden bu gücü buluyorsun. Kaç insan varsa o kadar farklı düşünce olması normal. ne faik Bulut yüzde yüz doğrudur veya yanlıştır. ne de emekçi, veya sen/ben.
Hala söylemedin nasıl bir hesap bu.
Hangi konuda bircok fikir var?
Hersey bitti de Aleviligin ne olduguna dair mi cesitli fikirler var?
Arkadas, Aleviligin ne oldugu bu forumdaki yüzlerce yazida var.
Faik Bulut alevi degil.
Onami sordular aleviligin ne oldugunu?
Bende cikip " Ömersiz sünnilk" kitabi yazsam bu ne derece dogru olur ?
Aleviligin ne oldugunu Alevi olmayan Faik Bulut´tan mi ögrenecegiz?
Ayrica Alevilerin kendilerini tanimlama gibi bir sorunu yok.Sadece Aleviler üzerinde oynanmak istenen oyun konusunda sorun var.Bu oyunlara kimlerin katildigi belli degil.
Emekci bu siirinde bu oyunun icindemi disindami onu bilmiyorum.
Oyunun icinde ise onu kiniyor ve bunun devrimci ahlaka sigmadigini düsünüyorum. Cünkü 1400 yil önce yasanan olaylarda mazlumun yaninda olan kisiyi katil ve kana doymamis olarak göstermesini yanlis buluyorum.
Bu,Insanlari fikirlerinden dolayi düsman olarak görme olayi degildir.
Bu Insanlarin inanclarina hakaret etmeye karsi isyandir.
Ben bu parçayı ilk dinlediğimde çok şaşırmıştım neden Hz Ali ye bu şekilde hitap edilmiş diye. Hz Ali ye bu şekilde hitap edilmesi bence de yanlış ama; alevilikdeki Hz Ali de simgesel bir Hz Ali bence. Yani biz aleviler Hz Ali yi ve özellikle oğlu Hz Hüseyin'i ezilenin yanında olduğu için, zulme ve haksızlığa başkaldırdığı için benimsemişiz. Sonuç olarak bizim benimsediğimiz Hz Ali profili tam olarak gerçek Hz Ali olmasa da , O bizim için bir simgedir bir önderdir bir değerdir. Bu yüzden Hz Ali yi tartışmanın ve onu karalamanın hiçbir anlamı yok, O'nu genel olarak aleviliğin kabullendiği şekli ile kabullenmek en doğrusu bence.
Candacan 31.12.2005, 06:48 "Arkadasim siirde anlasilmayacak bir yer yok.Söylenmek istenen acikca yazilmis.Emekci bu siirini 1990 li yillarin sonuna dogru yazmis.O yillarda "Alisiz Alevilik"tartismalari baslamisti.Emekci de bu siiri ile bu tartismalara katkida bulunmus.Bunda anlamayacak bir durum yok.Söyle demek istemis böyle demek istemis tartismalari yerine;"bende Alisiz Aleviligi savunuyorum"dersiniz olur biter."(Ercan)
Sevgili Ercan,
Haklısın. O yıllarda "alisiz alevilik olurmu" tartışmaları, devletin resmi politikası olarak, egemen sünni islam tarafından başlatılmıştı. Amaç; yüzyıllardır hiç bir şeyden yılmadan, kendine özgü dinsel felsefesini sürdüren, islam dahil diğer bütün dinlerin şekilci, doğmatik tabularını hiçe sayan, allaha ulaşmanın yolunu eline, diline, beline sahip alarak; iyiye, güzele, doğruya ulaşmada arayan, temelinde insan ve sevgi olan aleviliği yok etmekti.
Hatırlarsınız:Şimdiki başbakan Recep Tayyip Erdoğan "Alevilik Ali'yi sevmekse ben de aleviyim." demişti de ne büyük tepki almıştı. O tepki dillerinden biri de Emekçi idi. Şimdi bütün sünniler aynı şeyi söylüyor. Oysa bizdeki Ali sevgisi ile onların ki arasında hiçbir bağ ve ilgi yok. Değeli ozanımız Emekçi'de bu şiiri ile bunu açıklamış. Kendisine aleviyim diyen herkesin baş tacı etmesi gereken bu şiir, nasıl olurda bu şekilde aşağılanır.
Alinin sevgisinin de Alinin yolunun da sünni islamla hiç bir ilgisi yoktur. Onun için isyan bayrakları açıldı. Onun için karşısına muaviye çıkarıldı. Onun için soyuna işkenceler, zulümler yapıldı.
Alinin sevgisi de yolu da bizde. Onun için bize "alisiz aleviliği savunuyorum dersiniz olur biter" diyeceğine, "Gelin bizde aliyi, diğerleri gibi sevelim." deyin olsun bitsin.
halitseyfi 27.02.2006, 21:20 Ali...., Aliler binlerce ali elbetki farklı aliler.
Dostlar bir ozanımız
......................
"ahirette elimiz boşa çıkarsa
alır zülfigarın kırarım ali" demiş
............................
"sen bir kul idin öldün mü ali" demiş
................................
"yine senden özür dilerim ali" demiş
demişte ne güzel demiş.
canlar elbetki farklı aliler var, alevilerin alisi haksızlığa karşı çıkan direnen, sevgi kervanını yürüten ali, başkalarına göre sadece ali, bize göre doğruluğun sembolü, başkalarına göre sadece ali, bize göre yolumuzu aydınlatan, yol gösteren,pirimiz ,şah-ı merdanımız, başkalarına göre sadece arabistanlı ali. Hiç kimseden Hz Ali'yi bizler gibi görmesini bekleyemezsiniz. Beklerseniz o zaman birileri kalkıp "aliyi sevmek alevilikse bende aleviyim" der. Emekçinin şiirini belkide bulunduğu ortama göre değerlendirmek gerekir.bu doğrudur. Fakat ben bu şiirde Hz ali'ye hakaret manasında alınmasını pek doğru bulmadım.Şöyleki "Aliyi sevmek alevilikse bende aleviyim" diyenlerin sevdiği ali hiç ihtimal vermiyorumki Şah-ı Merdan Ali olsun. İşte ozaman "Bizim Ali " ile "Sizin Ali" elbetki farklı olacak
tüm canlara saygılar
Hüseyin69 27.02.2006, 22:34 Kalender ŞAHİN
» 18.11.05 11:44 « Antworten · Empfehlen
OZAN EMEKÇİYE!
Ne olduda sana döndün dolaştın
Yalakaya döndün yazık değilmi
En büyük devrimci seni bilirdik
Kendinide yedin yazık değilmi
Maoisttin partin örgütün vardı
Ankara istanbul sana çok dardı
Kürt sevdası tuttu ulusun vardı
Şimdi ortalıkta dönere döndün
Yalakalık ozan işi değildir
Hilekar düzenbaz mehil değildir
Alevi bektaşi işin değildir
Çünkü şimdi yanar dönere döndün
Emekçi olanlar yanar dönermi
Doğru bildiğinde acep dönermi
Bu insanlığa acep sinermi
Sen nasıl sindirdin çark edip döndün
Ozan emekçiydin emeksiz oldun
Bir ismin var idi şimdi hiç oldun
Dönen dolaplara bir araç oldun
Vitessiz frensiz giden sen oldun
27.10.2004 Kalender şahin
ben dönmedim dolasmadim
yalakaya yardakciya bulasmadim
devrimcilik limanina daha yanasmadim
sözüm acidir bal degil benim
maoist leninist komunist
kurdist devrimist alevist
ankara istabul yobaz fasit
döner degil kazanda pismis et benim
ozan gercekleri söyler aci aci
ozan ozandir degildir yalanci
bu zamanda herkes oldu alevici
edep erkanim haktir benim
ozanlik yanar döner dir anlayana
dogru bildigini anlatir durur anlamayana
sastim kaldim simdiki insanligina
vicadan-i yüregi kanayan benim
emekciydim emegimi caldilar
hem emegimi hem canimi aldilar
yoluma türlü engel koydular
yokus yukari akan akarsu benim
sair degilim siirden pek anlamam ama
su anki ruh halimdir emekciye atfedilen yukardaki siire atif tir
aywaro01 05.05.2006, 12:19 EMEKÇİ harika bir ses harika bir yorumu var sizcede öyle diğilmi maraş ın ozanı süper birisi düzgün baba parcası ile harikalar yarattı yine siz bnce birde dilim parcasını dinleyin kendi uslubuyla:) sewgiler
Dilim adlı eserini daha önce Erdal Erzincan'dan dinlemiştim.Gerçekten de çok anlamlı sözleri var.
türküdostu 21.05.2006, 03:55 ya bakın devlet ve yobaz takımı aleviliği islama entegre etmeye çalışıyolar. bunu bin kere dedim .yine diyorum. alevilik illa da islamla olacak değil.ben inanmam hz. muhammede isalamiyete. ha bana göre hz.ali kötülere ditrenmiştir. hele hüseyin o bambaşkadır gözümde . ama ateistler de alevi olabilir felsefesini yaşayabilir. yani emekçini bu şiirin ne o kadar kızmayın . ona bakarsanız ilyas salmanında buna benzer bir trküüsü var.
ya bakın devlet ve yobaz takımı aleviliği islama entegre etmeye çalışıyolar. bunu bin kere dedim .yine diyorum. alevilik illa da islamla olacak değil.ben inanmam hz. muhammede isalamiyete. ha bana göre hz.ali kötülere ditrenmiştir. hele hüseyin o bambaşkadır gözümde . ama ateistler de alevi olabilir felsefesini yaşayabilir. yani emekçini bu şiirin ne o kadar kızmayın . ona bakarsanız ilyas salmanında buna benzer bir trküüsü var.
haklisiniz hep böyle diyoruz ama, islamin hemen hemen tüm ibaedetlerini islamcidan daha iyi yapariz seklinde davranarak, asil islam biziz diyerek nereye varacagiz?
Yazdiklarim gercegi yansitir,
Bana, devrim yapacagiz diye ortaya cikip ,benim mücadelemi kendi milliyetci (irkci) amac icin kullanan insanlara icimizdeki düsman derim.
Bir insan devrimci ise onun acisindan din,dil ve irk yoktur,dünyali insanlar vardir.
Emekci´nin türkülerini dinlerken hepimiz dünyali insanlardik.
Almanya´da irkciliga ve 12 eylül fasizmine karsi yürürken bizim türkülerimizi hep Emekci söyledi.
Bizim Emekci devrimci söylemleri birakip;
Sizin Ali,bizim ali islerine girdi.
Sayin Emekci,
Hz Ali´ye katil Ali deyince sizi alkislayanlar birgün sizi yariyolda birakirlar.
Amac icin kullanilmayiniz,ozansaniz bildiginiz yolda dürüstce yürüyünüz.
Sizin Ali,Bizim Ali gibi irkci,ayirtimci ve insan onuruna yakismayan türküler yerine dünyali insanlari birlestirici türküler söyleyin.
Sizin Ali,bizim ali gibi türküler söyledigin müddetce sizi dünyali insanlara düsman olarak görüyorum.
Icimdeki düsman olmak yerine dost olmani isterim.
Eskiden oldugu gibi.
Sevgi ve selamlar...
Tatar.Türk 22.05.2006, 00:13 Her zaman bana gelen antipatik bir yönü vardı...
Boşuna değilmiş......
türküdostu 22.05.2006, 23:53 Dilim adlı eserini daha önce Erdal Erzincan'dan dinlemiştim.Gerçekten de çok anlamlı sözleri var.
bence de
renaz_62 11.06.2006, 23:35 evet katiliyorum emekcinin kendine has muhtesem bi sesi var, kurtlarla dans.kirmizi gül ve kisasa kisas müziklerini önerebilirim
çiğerparem 12.06.2006, 00:36 Güle barut serdinmi adlı albümünde bağlamalar ve vokeller Hasret Gültekin'e ait ikiside kasette harikalar yaratmışlar.Tavsiye ederim
Berfo101 27.06.2006, 16:30 slm canlar,
ben Emekciyle 3 hafta önce bir röportaj yaptim en kisa zamanda sizlerle söylediklerini ve mesaggelerini paylasacagim gercekten cok mutavazi ve cana yakin bir Insan
resim yüklme nasil oluyor? size yeni ve suanki halini sizlerlen paylassaydim
Hüseyin69 27.06.2006, 16:40 su tv de nejdet sarac in hazirladigi MADIMAKTA YAKILMAK programina konuk
olan ozan emekci nin cektigim ve program bitene kadar cekmeye devam edecegim yakin zamanda sizlerle pyalasirim hele dün söyledigi
biz yanali on yil oldu siiri cok muhtesemdi
EŞİTLİK PARTİSİ 27.06.2006, 17:42 Sevgili Canerzincan...
Bilgilendirmelerinze candan teşekür...
Saygılarımla.
Bektaş ÇELEBİ
mustojen 30.08.2006, 19:16 EMEKÇİ harika bir ses harika bir yorumu var sizcede öyle diğilmi maraş ın ozanı süper birisi düzgün baba parcası ile harikalar yarattı yine siz bnce birde dilim parcasını dinleyin kendi uslubuyla:) sewgiler
tabik i öle can süper bir insan hem kişilk hemde müzik ve düşünceler bakımından
pastoralsenfoni 14.09.2006, 12:06 emekçiyi dinlemekten büyük zevk duyuyorum.
spartacus 24.11.2006, 23:17 Emekçi ozanlık geleneğini sürdüren çok değerli ve eşsiz bir insandır. Halk için bedeller ödemiş ve halkını sevmiş devrimci bir ozandır. Maraş Katliamı olduğunda Ozan Emekçi hemen hemen tüm aile bireylerini kaybetmiştir. Böylesine çetin bir mücadele de çıkmış bir değeri bir şarkıyla değerlendirmek veya sınırlı tutmak onun yaptıkları hakkında bir şey bilmemek manasına geliyor.
Emekçi kendisini tanımlarken şöyle ifade eder. Der ki, "ben sosyalist, kürt ve alevi biriyim."
Emekçi'nin Ali üzerine söylediği bizim alimiz şarkısını felsefi temelde dinlerseniz onun Ali anlayışını göreceksinizdir. Burda Emekçi'nin amacı alevilere veya Ali'ye hakaret etmek asla değildir. Burda felsefi bir sorgulama vardır. Hepimiz fikir özgürlüğünü savunuyoruz.
Emekçi her zaman için aleviliğiğyle övünmüştür. Her zaman için alevi köylerine yapılan camileri kınamıştır. Pir Sultan ve Seyit Rıza'ya Pirim der.
Hatta bunu bestelerine, şiirlerine de nakış-nakış işlemiştir.
Ben Emekçi'yi her zaman severek dinledim ve asla onun albümleri raflarımda tozlanmayacaktır.
Emekçi ozanlık geleneğini sürdüren çok değerli ve eşsiz bir insandır. Halk için bedeller ödemiş ve halkını sevmiş devrimci bir ozandır. Maraş Katliamı olduğunda Ozan Emekçi hemen hemen tüm aile bireylerini kaybetmiştir. Böylesine çetin bir mücadele de çıkmış bir değeri bir şarkıyla değerlendirmek veya sınırlı tutmak onun yaptıkları hakkında bir şey bilmemek manasına geliyor.
Emekçi kendisini tanımlarken şöyle ifade eder. Der ki, "ben sosyalist, kürt ve alevi biriyim."
Emekçi'nin Ali üzerine söylediği bizim alimiz şarkısını felsefi temelde dinlerseniz onun Ali anlayışını göreceksinizdir. Burda Emekçi'nin amacı alevilere veya Ali'ye hakaret etmek asla değildir. Burda felsefi bir sorgulama vardır. Hepimiz fikir özgürlüğünü savunuyoruz.
Emekçi her zaman için aleviliğiğyle övünmüştür. Her zaman için alevi köylerine yapılan camileri kınamıştır. Pir Sultan ve Seyit Rıza'ya Pirim der.
Hatta bunu bestelerine, şiirlerine de nakış-nakış işlemiştir.
Ben Emekçi'yi her zaman severek dinledim ve asla onun albümleri raflarımda tozlanmayacaktır.
" Hastene yoluna bakar giderim"
Emekci severek dinledigim ozanlarimizdandir.
spartacus 24.11.2006, 23:54 Memleketim maraş, Emekçi adım
Yoruldu gençliğim, yoruldu tadım
Kendimi kimseye anlatamadım
Dilim seni arar oldum nerdesin
spartacus 25.11.2006, 00:05 Yasaklar ve Sefiller
Ne Hallaci Mansur ne de Seyyit Nesimi sefillerin hismindan kurtulamadilar. Onlari Pir Sultan Abdal izledi. O da Hizir Pasa adli sefilin hismina ugradi. Sefiller var oldukca yasaklar devam edecektir. Yasagin delindigi yerlerde ise kolluk gucleri hazir kita beklemektedirler. Gunumuzde bu gorevi kilifina uydurmak sartiyla DGM'ler yapiyor. DGM'ler sefillerin, ozgur insanlari yargiladigi birer hisim yuvasidirlar.
23 yil once ben de Ankara DGM'nin magdur ettigi daha sonra da mahkum ettigi genc bir ozandim. 11 ayri halk gecesinde soyledigim turkuler yuzunden, 142, 159 ve 312 maddelerden hakkimda 100 kusur yil hapis isteniyordu. ihsani'nin deyimiyle "Sucumuz turku soylemek" idi. Savci Atilla Ulku en cok Denizlere ve Mahirlere adanmis halk ezgilerine saldiriyordu. Suc; "Kanunun curum saydigi bir fiili resmen ovmek" madde 312. iskence ve yolsuzluklari teshir etmek de hoslarina gitmedi. Tabii "Devletin ve hukumetin manevi sahsiyetini alenen tahkir ve tezyif etmek" Madde 159. Diger maddeyi herkes biliyor. 142.
Bugunde sayilari onlarca olan yazar ve sanatci DGM'lerdedir. Bir kismi da hapiste. Suclari malum. Yazip, soyledikleri devletin hosuna gitmiyor. Peki devletler halk midir? Devletin hosuna gitmez de, halkin begenisini toplar, ufkunu acar, halki uyandirir. Ama devlet halkin uyanmasini istemiyorsa yasaklarini devreye koyup, sefilleri silahlandiriyorlar.
Gercek anlamda sosyalist ve demokrat olanlar, yasagin uygulayicisina bakmadan yasaga karsi koyarlar. Yani demek istiyorum ki; siire yasak koymakla Turk devleti ne kadar sefilse, devletin karsisinda olup- ya da oyle gorunun- da siire yasak koyanlar da o kadar sefildir. Ozgurlugu savunmak sadece Turk devletinin yasaklarina karsi olmak degil, yasagin kendisine karsi olmaktir. Hele de bu yasak siire ve muzige uygulaniyorsa... Hicbir dolayli ortu bunu insanin kabul etmesini saglayamaz. Boyle bir ortu de yoktur.
Kendisini mollaliga hazirlanlar da olabilir. Hatta kendini molla gorenler de... Ama ozgurluk hareketinin cografyasinda mollalik defnedilmistir.
Denebilir ki bunlari neden yaziyorsun? Yazmaliyim cunku yasadim. Halkimiz bilsin. Sefillerin yalniz devlet icinde olmadigini bir kere daha gorsun. Avrupa'da ikibine bir kala mollalik duskunlerini tanisin.
Siire ve muzige konan yasagin sadece Turkcesi'ne degil, Kurtcesi'ne de karsi olmaliyiz.
Cunku yasagin milliyeti yoktur. O her yerde ayni karekterdedir. Ayni teraneleri soyler. Ve her zaman kirlidir.
Ozan Emekçi
Emekçinin bu düşüncelerine aynen katılıyorum. İyi demiş hatta az eylemiş.
suyunsesi 25.11.2006, 01:32 İçimizdeki düşmanı tanıyın kelimesi çok ağır bir itham.
Hedef emekçi gösterilmiştir.
Emekçi ne bir faşist nede radikal bir dincidir.
Emekçi aydın ilerici sosyalist düşünceyi savunan alevi kökenli bir ozandır.
Hiç bir zaman aleviliğinde inkar etmeyen yer yer konserlerinde alevi deyişleri söyleyen ve söylerkende büyük bir içtenlikle ve büyük bir hazla söyler.Emekçinin alevilğe ve Aliye bakış açısı farklı olabilir 1990'lı yılların ortalarında aleviliğin Aliden öncede ateşten geldiğini ve hatta alev kelimeside örnek gösterilmiştir. Belki emekçi bu düşünceyi savunaraktan söylemiş olabilir yoksa emekçi alevileri ne hedef almıştır nede aleviliğe hakaret etmiştir. Maraş katliamında ilk hedef emekçinin evine yapılmıştır ve ilk katliamda ölenlerden birisi emekçinin babasıdır ve emekçi bu katliamda 20 nin üzerinde yakınını kaybetmiştir. Emekçinin evinin hedef gösterilmesinin nedeni kızıl baş kominist diye mimlemeleriydi.
Buradaki amacın alevilerle emekçiyi karşı karşıya getirip emekçiye yapılan bir linç girişimidir. Bu zihniyeti kınıyorum...
Partizan62 25.11.2006, 01:48 bence"düsman" agir bir kelime oldu.emekci yillarca devrimci faaliyetler yürüten bir yoldas.cezaevinde yattii,sürgün edildi.maddi ve manevi olarak elinden ne geldiyse yapmaya calisti.bunlarin hepsini bir siir yüzünden silip süpürmek bence cok yanlis olur.ben sahsen emekci`yi insan olarak ve türkülerinide cok severim.bir ay önce hannover`de görmüstüm.hatta bir kac saat sonra frankfurt`daki yilmaz güney anma gecesinde´de görcem.
dicegim su nankörlük etmeyin arkadaslar.
saglicakla,dostca kalin.
icimizdeki düsman`lan birine hitap etmek istiyorsaniz izettin dogani tavsi ederim.
Berfo101 10.12.2006, 19:33 slm canlar
Ozan Emekci icin pek yakinda safya yapilacaktir ve kendisine bu konuda ellimizden gelen yardimi sunacagimizi Ben ve arkadaslarim kendisine ilettik...
Bu konuda yardim edecek dostlar varsa cok sevinirim...
Bana emekci hakinda Kitap, Klip, Mp3. vs paylasilirsa cok sevinirim...
Birde Loga ve grafik resmi yapan varsa bana yollayabilir...
hepinize simden tsk ediyor paylasiniz icin saolun...
E-Mail: Berfo101@web.de
Alevimen 10.12.2006, 20:00 Kendisiyle irtibata geçtiğinize göre direk kaynağa başvurmayı denediniz mi? Çalışmalarınıza şimdiden başarılar, bu ara Emekçi nerde ikamet ediyor?
lamekan bawo 10.12.2006, 20:14 Bu konuda Ozan Emekçi nin mp3 lerini bulabılırım tabi, Sayın Alevimen in dediği gibi eğerki Ozan Emekçi ile irtibada geçtiyseniz mutlaka kendısınde sizin istediğiniz içerik vardır ( mp3,resim,klip) ama egerki bir sekilde olacaksa, elımden gelenı yapmaya hazırım.... Şimdiden hayırlı olsun...
Hüseyin69 10.12.2006, 20:29 bugün mannheimda sutv birinci kurulus yil dönümü etkinliginde ozan emekcide vardi, bazi sebeplerden dolayi gidemedim gitseydim kendisiyle direk irtibata gecebilirdim lakin bende cok istiyorum ozan emekci icin bir sanal forum olmasini
Berfo101 10.12.2006, 20:48 canlar kendisiyle irtibatayiz en kisa zamanda tüm istediklerimizi verecektir ama ben genede sizlerle paylasip sizden yardim istme geregi duydum..
logo veya emekci sayfasi icin logo yapan arkadas olursa cok iyi olur
kendisi Almanya frankfurta kaliyor
simdiden tsk
Ozan Emekçi ile ilgili yorumlarınızı şiirlerini türkülerini tartışabilirsiniz
Değerli halk ozanımız Emekçiye saygılarımızı sunuyoruz.
http://www.ibermuzik.com/img/arsivsanatcilar/Emekci.jpg
Alevimen 12.12.2006, 15:44 Cenk topik kapalıydı, daha önce birleştirdiğin topiğin kapalı olması nedeniyle gözünden kaçmış olabillir. Tekrar açıyorum, eğer yok başka nedenden dolayı kapattım diyorsan gene kapatırsın :)
Cenk topik kapalıydı, daha önce birleştirdiğin topiğin kapalı olması nedeniyle gözünden kaçmış olabillir. Tekrar açıyorum, eğer yok başka nedenden dolayı kapattım diyorsan gene kapatırsın :)
Evet gözümden kaçmış doğrusu, :innocent: :lol:
Hüseyin69 12.12.2006, 16:33 10.12.2006 su tv
ozan emekci resimleri
v
v
v
v
Hüseyin69 15.12.2006, 18:48 ozan emekcinin sitesi acildi
http://www.ozan-emekci.org/
kaynak :G.A.H
ozan emekcinin sitesi acildi
http://www.ozan-emekci.org/
kaynak :G.A.H
Ozan emekçinin sitesi oldukça güzel. Emekçi'yi tanımak isteyenler içinde faydalı olabilir.
su tv de nejdet sarac in hazirladigi MADIMAKTA YAKILMAK programina konuk
olan ozan emekci nin cektigim ve program bitene kadar cekmeye devam edecegim yakin zamanda sizlerle pyalasirim hele dün söyledigi
biz yanali on yil oldu siiri cok muhtesemdi
Dostum ben Ozan Emekcinin hayrani sayilirim. Onun türküleriyle büyüdüm.
Emekcinin tv'de cikmis videolari clipler var mi? Yani cekilmis ve nette olan clipler var mi?
Simdiden tesekküler.
saygilar
munzur
Hüseyin69 06.01.2007, 00:43 Dostum ben Ozan Emekcinin hayrani sayilirim. Onun türküleriyle büyüdüm.
Emekcinin tv'de cikmis videolari clipler var mi? Yani cekilmis ve nette olan clipler var mi?
Simdiden tesekküler.
saygilar
munzur
bende
bir kac tane tv cektigim cd ler var lakin uzantilar TS oldugu icin mpeg ceviremedim.
ayrica youtube sitesinde mutlak vardir ordan ulasabilirsin
Ozan Emekci icin bir elestiri yazisi yazmistim.Bu yazi "Ozanlarimiz" bölümüne aktarilmis.Elestiri yazima verilen cevaplar hicbirseyi degistirmedi."Alisiz alevilik " ve "Alevilik islam disi" söylemleri aleviligin en güncel konulari.
Ozan Emekci bu konulara zemin olusturmus! belkide yönlendirilmis...
Ben,Ozan Emekci´yi devrimci kisiligi ile seviyorum.Yönlendirilmis kisiligi ile sevmiyorum.Sevdigim sanatcilar bir zaman sonra fikir degistirirse; onu artik dinlememe özgürlügümümün oldugunu düsünüyorum.Hatta onu elestirme hakkimin da oldugunu düsünüyorum. Kimseyi de elestirieken katillikle itham etmiyorum.Konu ile ilgili cok elestiri aldim.Beni aydinlatici bir cevap bulamadim.
Asagidaki bir yil önce yazdigim cevap yazisini tekrar asiyorum.
Sevgiler Saygilar
Yazdiklarim gercegi yansitir,
Bana, devrim yapacagiz diye ortaya cikip ,benim mücadelemi kendi milliyetci (irkci) amac icin kullanan insanlara icimizdeki düsman derim.
Bir insan devrimci ise onun acisindan din,dil ve irk yoktur,dünyali insanlar vardir.
Emekci´nin türkülerini dinlerken hepimiz dünyali insanlardik.
Almanya´da irkciliga ve 12 eylül fasizmine karsi yürürken bizim türkülerimizi hep Emekci söyledi.
Bizim Emekci devrimci söylemleri birakip;
Sizin Ali,bizim ali islerine girdi.
Sayin Emekci,
Hz Ali´ye katil Ali deyince sizi alkislayanlar birgün sizi yariyolda birakirlar.
Amac icin kullanilmayiniz,ozansaniz bildiginiz yolda dürüstce yürüyünüz.
Sizin Ali,Bizim Ali gibi irkci,ayirtimci ve insan onuruna yakismayan türküler yerine dünyali insanlari birlestirici türküler söyleyin.
Sizin Ali,bizim ali gibi türküler söyledigin müddetce sizi dünyali insanlara düsman olarak görüyorum.
Icimdeki düsman olmak yerine dost olmani isterim.
Eskiden oldugu gibi.
Sevgi ve selamlar...
mehmet_onal 15.01.2007, 13:33 amerikan köpeği
gene geldi baş yana saldırıyor insana
kıymak istiyor cana tıpkı benzer hayvana hayvana
ağlatıyor bebeği şişiriyor göbeği bol bol yemiş kepeği
amerikan köpeği bol bol yemiş kepeği amerikan köpeği
kovalım memleketten şu pis oğlu pisleri emir veremez bize ingiliz deyüsleri
defolsun memleketten amrikan üstlerin üstleri
ağlatıyor bebeği şişiriyor göbeği bol bol yemiş kepeği
amerikan köpeği bol bol yemiş kepeği amerikan köpeği
emekçi..
ozanbaki 26.02.2007, 22:51 Pir sultan geleneginin yasayan tek ozanidir emekci
bir cok ozan sonradan döndü yolunda
kimi gercegi görmedi özünde
zalimin zulmüne haddin bildiren
Tek kaynagimizdir OZAN EMEKCI
fasist cuntacilara Emekciden baska kafa tutan bir ozan cikmismidir
Pis Sultandan sonra zülme karsi koyan bir ozan varsa oda OZAN EMEKCI dir
bugun söyle veya böyle Emekciyi elestirenler kemalizmin etkisinde kurtulamamis devsirmelerdir.
ne diyor Emekci
haddin bildiririz pice yagli kursun saca saca
iktidari parca parca kuracagiz bir gün elbet
kemalizm icin ne diyor;
karadenizde onbesler
fitili suda atesler
cinayetler kirli isler
kemalizm dedikleri
Sizlere tavsiyem Ozan Emekcinin bütün eserlerini dinleyin genel olarak yorum yapin
Bizim ALI ler eseriyle emekciyi elestirenler türküleri yorumlamakta aciz insanlar olarak görüyorum.
bugun Hz.Ali var edenler onu yasatanlar bu ugurda alevilik adina canlarini veren Aliler degilmi
gecmisten bugune zalimin zulmüne can pahasina karsi koyan Aliler degilmi
seksen yillik düzeni Pir Sultan ca besteleriyle ele |