Orijinalini görmek için tıklayınız : günümüzdeki bir çok kişinin yaptığı hayır ve ibadetler gösteriş mi?

gulsum
05.05.2006, 13:05
sizce günümüzde bir çok kişinin yaptığı hayır ve ibadetler gösteriş mi?
şimdi iftar yemeği verenler ,hayır yapanlar hep ortada reklam peşindeler eskiden nasıldı dersek aşağıdaki yazıyı okuyun:

ZIMEM (Veresiye) DEFTERI

Osmanlılar zamanında Ramazan günlerinde tebdil-i
kıyâfet ile, pek çok zengin, hiç tanımadıkları
mıntıkalardaki bakkal, manav dükkânlarına gider,
onlardan Zimem Defteri ' ni (veresiye defteri)
çıkarmalarını isterlerdi.

Baştan, sondan ve ortadan rastgele sahifelerin
toplamını yaptırıp,miktarını ödedikten sonra;

"Bu borçları silin! Allah kabul etsin!" der,
kendilerini tanıtmadan çeker giderlerdi.

Borcu ödenen, borcunu ödeyenin kim olduğunu; borcu
sildiren, borçtan kimi kurtardığını bilmezdi...

Gizli verilen nâfile sadakanın, açıktan verilen nâfile
sadakadan yetmiş kat dahâ sevâp olduğunu bilen zevât,
yardımlarını mümkün olduğunca gizliden yapmaya gayret
ederdi. Ecdadımız sağ ile verdiğini, sol elinden bile
gizler, yaptıkları iyilikleri unutur giderlerdi.

Çok asil bir millet ve atalara sahibiz..

sevilkipirti
05.05.2006, 14:47
Hayatımda hiçbir zaman birine yardım ederken, onun için bişeyler yaparken "sevaptır" diye yapmadım. Neden her yaptığımız şey için bir karşılık bekliyoruz ki?

Eğer içinden geliyorsa, yapmalısın. Bu tamamen vicdani bir durum bence "çıkar" amaçlı yapılan hiçbir şeyin değeri yoktur ki...

manifesto
05.05.2006, 15:58
Peyganberimiz riya yani gösteriş gizli şirktir demişdi, çünkü gösteriş ile insan kendisini pazarlamaya çalışır oysa Rabbi adına hareket eden hiçbir kimse hiçbir hareketinde onun varlığını unutmaz.
Bir ibadete gösteriş girdi mi artık o ibadet olmakdan çıkar ve ayetin mealiye
4- Vay haline o namaz kılanların ki,
5- Kıldıkları namazın değerine aldırış etmezler.
6- Gösteriş yaparlar onlar(maun)
İşte namazda dahi insanı bekleyen tehlikedir riya ve gösteriş, kazanma kuşağında kaybetmedir riya.Hiçbir yardım ve hayır gösteriş için yapılmamalı.
Muhtacın da onuru ve izzeti vardır onun hassasiyetini gözeterek yardımlar yapılmalı şimdiki gibi medyayı peşine takıp üç beş fakiri dolaşıp onlara birşeyler vererek değil

Derya 44
05.05.2006, 16:41
evet bence gösteris icin yapiliyor genelde .. hep akilda su fikir var, birisine yardim, fitre veya iftara davet ediyorum cünkü öldükten sonra bunlar benim avantajim icin olacaktir ... yani sevaplar. bence insanlar bir cikarim var mi diye bakmadan kendi icinden geldigi gibi davranmalidir bunu zrolu yapiyorsa zaten yaptigi yardimin da bir anlami kalmaz ve bunu ulu orta yerde ilan veriri gibi acikliyorsa..bence insan iyi insan olmak icin caba göstermeli..

mali
16.05.2006, 22:14
bence günümüz de iyilikler dde gösteriş için yapılıyo
insan birine yardım edecekse içinden gelmeli, reklam olsun diye yapmamalı dimi

Canan58
16.05.2006, 22:20
Gizli verilen nâfile sadakanın, açıktan verilen nâfile
sadakadan yetmiş kat dahâ sevâp olduğunu bilen zevât,
yardımlarını mümkün olduğunca gizliden yapmaya gayret
ederdi. Ecdadımız sağ ile verdiğini, sol elinden bile
gizler, yaptıkları iyilikleri unutur giderlerdi.

Çok asil bir millet ve atalara sahibiz..

Bu sözler gayet iyi açıklıyor...Ama günümüzde maalesef atalarımızın yolundan giden çok az..Herşey gösteriş olmuş..

manifestoPeyganberimiz riya yani gösteriş gizli şirktir demişdi, çünkü gösteriş ile insan kendisini pazarlamaya çalışır oysa Rabbi adına hareket eden hiçbir kimse hiçbir hareketinde onun varlığını unutmaz.
İşte namazda dahi insanı bekleyen tehlikedir riya ve gösteriş, kazanma kuşağında kaybetmedir riya.Hiçbir yardım ve hayır gösteriş için yapılmamalı.
Muhtacın da onuru ve izzeti vardır onun hassasiyetini gözeterek yardımlar yapılmalı şimdiki gibi medyayı peşine takıp üç beş fakiri dolaşıp onlara birşeyler vererek değil05.05.2006 14:47
Sevgili manifesto yazdıklarına katılıyorum teşekkürler...

Zahir
16.05.2006, 23:26
Peyganberimiz riya yani gösteriş gizli şirktir demişdi, çünkü gösteriş ile insan kendisini pazarlamaya çalışır oysa Rabbi adına hareket eden hiçbir kimse hiçbir hareketinde onun varlığını unutmaz.
Muhtacın da onuru ve izzeti vardır onun hassasiyetini gözeterek yardımlar yapılmalı şimdiki gibi medyayı peşine takıp üç beş fakiri dolaşıp onlara birşeyler vererek değil

Sayın manifesto yazdığına yorum yapmak için değil şunu vurgulamak için tekrar yazma gereği hissettim. Daha öncede ifade etmiştim. Yazdığın bu sure putperest Araplara hitap etmektedir. Putperstlerde yaptıkları ibadet şekline Namaz diyorlardı. Yoksa inan Müslüman olanlara hitap edilen bir ayet değil bu ayet. Bu durumda peygamber ve ashabı gösteriş için senin anladığın Manada namaz kılıyorlardı anlamı çıkar. Müslümanların durumuna ilişkin ayetler için başka surelere bakabilirsin. İslam ve İnsanlık tarihi 571 de başlamadı. Dinin kurcusu İbrahimdir. Bunları göz önünde bulundurarak ayetlere bakarsan sağlıklı sonuç çıkara bilirsin.