Sayfa 1 - Toplam 3 123 SonSon
Bulunan 1 den 15 - Toplam 38
    aleviforum.com'u iyi bilen ezgede Üyenin Avatarı

Teşekkür
    58
    109 msj'da 358 kez tşk. edildi

Varsayılan Yahudİ-alevİler

Aksiyon dergisinde, Ulusoylar dergahına bağlı Yahudi Aleviler olduğunu,
    bu Yahudi Alevilerin her yıl 4 ile 6 kez Türkiyeye geldiklerini ve Alevi dedesi Mehmet Münir Ulusoyda eğitim alıp Dede eşliğinde semah döndükleri yazmakta.

Dede, Mehmet Münir Ulusoy ise
    Bütün insanlar kardeştir, bizim dergahımız herkese açık diyerek olayı doğrulamaktadır.

Artık Yahudi-Alevilerimizde var

aleviforum.com'u iyi bilen zamanlar Üyenin Avatarı

Teşekkür
    154
    98 msj'da 171 kez tşk. edildi

Alıntı ezgede Demiş ki: Mesajı Görüntüle
    Aksiyon dergisinde, Ulusoylar dergahına bağlı Yahudi Aleviler olduğunu,
    bu Yahudi Alevilerin her yıl 4 ile 6 kez Türkiyeye geldiklerini ve Alevi dedesi Mehmet Münir Ulusoyda eğitim alıp Dede eşliğinde semah döndükleri yazmakta.

Dede, Mehmet Münir Ulusoy ise
    Bütün insanlar kardeştir, bizim dergahımız herkese açık diyerek olayı doğrulamaktadır.

Artık Yahudi-Alevilerimizde var

Merhaba,

yanlis anlamayinda ama pek anlamadim. Nasil olurmus, Alevi ve Yahudi`nin arsasinda cok fark var, onlarin evi Synagog bizimkide Cem-evi, yemek yemeleri, felsefeleri bizim yolumuzdan cok ayridir, nasil birlestirmisler anlamadim.
    Daha bilginiz varsa, yazarsaniz sevinirim!

saygilarimla

3. Teşekkürler:

Baglamam Beşiktaşli58 Üyenin Avatarı

Teşekkür
    3.727
    2.668 msj'da 7.008 kez tşk. edildi

Alevi - Yahudimi?

Alevilerin ve Yahudilerin arasinda daglar kadar fark var, dogrusu pek anlayamadim Alevi - Yahudileri...

Bence çok saçma birsey ve böyle birseyin oldugunada pek inanmiyorum.
    Proud to be an Alevi - Bektasi

Asla pes etme

Can alimusa Üyenin Avatarı

Teşekkür
    167
    26 msj'da 49 kez tşk. edildi

bende bu sabah www.haberturk.com da okudum ve çok şaşırdımm..genel olarak yorumlamak gerekirse tahiminim bunların ajan olduğu kanısındayım..çünkü çok geniş çaplı araştırma yapıyolarmış ve bunlarıda kayıt altında tutuyolarmışş..bizim gençlerimize hoş görünüp kendi misyonerlik faaliyetlerini başarıyla tamamlamak istiyorlar

haberin orjinali::::
    Alevi'nin Yahudisi olur mu?
    İsrail'den Türkiye'ye gelen ziyaretçiler, Alevi dedesinden ders alıp semah dönüyor.

Aksiyon dergisinin haberine göre, İsrailli ziyaretçilerin Türkiye'deki Alevilere yönelik merakı dikkat çekiyor.

"Semah, çok barışçıl; su gibi, uçmak gibi; sürekliliği ve doğallığı var. Sonsuzdur. Bunu yaparak Tanrı'ya yakın olduğumu hissediyorum. Evimi bir dergâha dönüştürdüm. Bazen kendim semah yapıyoruz, bazen de arkadaşlarımla grup olarak yapıyorum. Ben Yahudi-Aleviyim. Ali ve Hacı Bektaş-ı Veli benim rehberlerim. Tanrı'ya ulaşmanın yolu budur."

"Yahudi Alevi olur mu?" demeyin; biz onların yalancısıyız. Yukarıdaki sözler de onlardan birine, Yahudi asıllı Sarita Moas'a ait. Sarita Moas, normal şartlar altında İsrailli bir Yahudi. Ancak kendisi için "Ben Yahudi-Aleviyim" tabirini kullanıyor. Etnik ve dinî bakımdan mantığı zorlayan bir kavram gibi görünse de kendi tabirleriyle "Yahudi-Aleviler" yeryüzünde var; ve varlıklarını "iki çizgi arasında" sürdürmeye devam ediyorlar. Henüz bir oluşum ve teşkilatlanmaları yok; ancak daha çok kendilerini Bektaşi tarikatları içinde saklıyorlar. "Yahudi Aleviler" her yıl 4 ila 6 defa Türkiye'ye bir nevi 'inanç turları' düzenliyorlar. Konya'nın yanı sıra Alevilerin kutsal olarak kabul ettiği Nevşehir'deki mekânları ziyaret ediyorlar. Özellikle son 6 yıldır artan bir sıklıkla Hacıbektaş'ı ziyaret eden Yahudi Aleviler, buradaki köklü dergâhlardan olan Ulusoylar Dergâhı'na bağlılar. Semah dönen Yahudi Aleviler, "inançlarının gereğini" dedenin eşliğinde yerine getiriyorlar.

TÜRK ALEVİLERLE İLGİLİ BİLGİ TOPLUYORLAR

İsrail'de inançlarını yeterince yaşayamadıklarını söyleyen Mira adlı bir başka 'Yahudi Alevi', Türkiye ziyaretlerini önemli bir ihtiyaç olarak niteliyor: "İsrail'de Hacı Bektaş-ı Veli hakkında fazla bilgiye sahip olmak mümkün değil. Buraya gelip daha çok bilgi ediniyoruz. Alevi kardeşlerimizi görüyoruz. Dede nasıl yaşar, dervişler neler yapar, bunları öğrenip kendi hayatımıza uyarlamaya çalışıyoruz. Önemli olan Müslüman, Musevi, Hıristiyan olmak değil; insan olmaktır. Bu yol da bizim yolumuzdur; her canlıya yer var."

İsrail'den gelen "Yahudi Alevi" gruplar sadece "inançlarının gereğini" yerine getirmiyor; Türkiye'deki Aleviler hakkında da geniş bilgiler topluyorlar. Alevilerin konumları, siyasi durumları, Alevi gençliğinin sıkıntıları da Yahudi Alevilerin dert edindiği konuların başında geliyor. Bu amaçla gençlerle sık sık görüşen Yahudi Aleviler, onlara sorular sorup kayıt altına alıyorlar.

DEDE ULUSOY: BİZİMLE BİRLER

Yahudi Alevilerin ziyaretgâhı Hacıbektaş'taki Ulusoylar Dergâhı'nın dedesi Mehmet Münir Ulusoy, Alevi inancı gereği kapılarının herkese açık olduğunu belirtirken, gelenlerin çoğunlukla adak için geldiklerini vurguluyor. Yahudi Alevilerin bu amaçla gelmelerine rağmen kurban kesmekten vazgeçip fakir ve öğrencilere yardım etmeyi tercih ettiğini belirten Münir Ulusoy, "İnsanlar kardeştir. Bizde bütün hudutlar ortadan kalkar. Farklı yerlerden gelen ve bizimle aynı inanca sahip insanların bir mekânda buluşması doğaldır. Yahudilerin Anadolu'ya gelmelerinin altında yatan en önemli neden, Anadolu'da Aleviliğin yaşanabilir olduğunu görmelerinden kaynaklanıyor." diyor.

6. Teşekkürler:

aleviforum.com'u iyi bilen ezgede Üyenin Avatarı

Teşekkür
    58
    109 msj'da 358 kez tşk. edildi

Biz her şeye şüphe ve endişeyle bakmaya alışmışız.
    İlgilerden art niyet arıyoruz (olabilirde)

Ama ben öyle görmüyorum.
    Alevilik felsefesi dünya üzerinde kardeşliği temel alan, bütün insanları ayrımsız bir gören,diğer bir çok din gibi şiddet içermeyen hoşgörü felsefesidir.
    Bu güne dek aleviliğimizi açıklamaya korktuğumuz ve sakladığımız için insanların ilgisini çekmedi
    Ama artık Televizyonlarda naklen ibadet, cem evleri, çeşitli yayınlarla alevilik başka insanlarında ilgisini çekti,
    Bu ilgiyi bundan dolayıdır diye düşünüyorum.
    Aslında, Aleviliği doğru detaylarıyla anlatan bir anayasası olsa ve uygulamalar doğru aksedilse dünyada milyonlarca taraftar bulabiliriz.
    Bu yaygınlaşmanın engellerinden biride, Aleviler sadece alevi ailesinden olanlardır. ilkesi olduğu için yaygınlaşması engellenmiştir.

İnsanı en yüce varlık gören başka bir inanç yoktur.
    İnsan hakta hak insanda

Mr.Gokchem alevi_siyah Üyenin Avatarı

Teşekkür
    2.817
    1.388 msj'da 3.627 kez tşk. edildi

Aradaki benzer noktalardan birisi iki kesimde tarihte hep ezilmiştir ... ben bir tek bunu biliyorum
    MR.Gokchem

9. Teşekkürler:

Can alimusa Üyenin Avatarı

Teşekkür
    167
    26 msj'da 49 kez tşk. edildi

Alıntı alevi_siyah Demiş ki: Mesajı Görüntüle
    Aradaki benzer noktalardan birisi iki kesimde tarihte hep ezilmiştir ... ben bir tek bunu biliyorum
    evet yahudiler ezildiler bir dönem fakat şuanda dünyadaki bir çok halkıda kendileri eziyorlar..aleviler herzaman haksızlığa uğramışlardır fakat hiç bir zaman onlar gibi kimseye ne zulüm nede zor kullanmışlardır.

Üyeliği iptal edildi

Teşekkür
    44
    60 msj'da 144 kez tşk. edildi

1. Oradaki bayanin demek istedigi, "ben bir yahuidi kökenli insanim ve dinim Aleviliktir", bunun Müslümanlik ve gercek Islam oldugundan haberdar olmadigi ortada.

2. Yolumuz Sah Hüseyinin yoludur! Cümleden uludur yolumuz.

karmaşıK kişİ döneNce Üyenin Avatarı

Teşekkür
    320
    128 msj'da 325 kez tşk. edildi

haberi ilk defa burda duydum ilginç geldi ama neden olmasın felsefemizi sevip özümseyebilirler.
    ezgede'ya katılıyorum 'insan hakta hak insanda' bunun üzerine bişi demeye gerek yok
    şu haberi duyduktan sonra tek korkum şu oldu:bundan dolayı yine biz alevileri suçlarlarmı acaba?
    Her Ne Arar İsen,kENDİNDE Ara

13. Teşekkürler:

aleviforum.com'u iyi bilen zamanlar Üyenin Avatarı

Teşekkür
    154
    98 msj'da 171 kez tşk. edildi

Alıntı döneNce Demiş ki: Mesajı Görüntüle
    şu haberi duyduktan sonra tek korkum şu oldu:bundan dolayı yine biz alevileri suçlarlarmı acaba?

haklisin !!!

15. Teşekkürler:

aleviforum.com'u iyi bilen

Teşekkür
    21
    114 msj'da 263 kez tşk. edildi

Bir Yahudi'nin Aleviliğe ilgi duymasının anormal bir yanı yok. Hepimiz insanız. İnsanı merkezine alan, Tanrı-İnsan ilişkisinin ayrılmaz bir bütün olarak gören Alevilik tüm insanların ilgisini çekebilir. Mevlevilik farklı dinden olan insanların ilgisini çekince normal oluyor da aynı durum Alevilik için olunca niçin tuhaf oluyor?

Şeyh Bedrettin Rum, Yahudi, Müslüman farklı dinden tüm insanları bir araya getirmişti. Aynı şeyi yapmak için Alevi inancına göre yapılanmış Bektaşilik gibi uygun bir kurum vardır. Önemli olan insana hizmet etmek, Tanrı ile insanı "enel hak" potasında eritip birlik bilincine erişmektir.
    Kerpiç koydum kazana
    Poyraz ile kaynattım
    Nedir diye sorana
    Bandım verdim özümü

17. Teşekkürler:

Mr.Gokchem alevi_siyah Üyenin Avatarı

Teşekkür
    2.817
    1.388 msj'da 3.627 kez tşk. edildi

Alıntı döneNce Demiş ki: Mesajı Görüntüle
    haberi ilk defa burda duydum ilginç geldi ama neden olmasın felsefemizi sevip özümseyebilirler.
    ezgede'ya katılıyorum 'insan hakta hak insanda' bunun üzerine bişi demeye gerek yok
    Burada korkulacak birşey yok bu kadarda korkak olmayalım
    MR.Gokchem

19. Teşekkürler:

Üyeliği iptal edildi

Teşekkür
    176
    160 msj'da 417 kez tşk. edildi

Bence yahudi-alevisi gibi bir ikilem yapmayalim... aleviligin onune ``anadolu`` titr`inden baska bisey koymayalim dostlar biz ``anadalu-alevileri`yiz baskada isim onune koymayalim....
    Gorunen o ki; tum dunyada anadolu-alevi felsefesini taniyan ve bundan cok etkilen insanlar gibi onlarda tanimis ve etkilenmisler ve bilgilenmek istemisler bence konu bu kadar basit....

Kıdemli Üye

Teşekkür
    901
    817 msj'da 2.384 kez tşk. edildi

yahudilik dini ibrani ırkı ile özdeşleşmiştir ve kimse dışarından yahudi olamaz.ama bir ibrani ırkına mensup biri yahudi dinini bırakıp alevi olabilir.ibrani ırkı ve yahudilik içiçe geçtiği için karışık bir durum gibi geliyor....sonuç olarak yahudilik bir din olduğu için yahudi alevi sözcüğü yanlıştır bunun doğrusu ibrani alevi'dir.

22. Teşekkürler:

Güle güle :)

Teşekkür
    1.531
    892 msj'da 2.664 kez tşk. edildi

Alıntı zaza_ulaş58 Demiş ki: Mesajı Görüntüle
    yahudilik dini ibrani ırkı ile özdeşleşmiştir ve kimse dışarından yahudi olamaz.ama bir ibrani ırkına mensup biri yahudi dinini bırakıp alevi olabilir.ibrani ırkı ve yahudilik içiçe geçtiği için karışık bir durum gibi geliyor....sonuç olarak yahudilik bir din olduğu için yahudi alevi sözcüğü yanlıştır bunun doğrusu ibrani alevi'dir.
    Yahudi sonradan olunur, fakat Yahudilikte misyonerlik yoktur..
    17-10-2011'den beri forumda yok.

Sayfa 1 - Toplam 3 123 SonSon

Konu Bilgileri

Bu Konuya Gözatan Kullanıcılar

Şu anda 1 kullanıcı bu konuyu görüntülüyor. (0 kayıtlı ve 1 misafir)