Sayfa 1 - Toplam 3 123 SonSon
Bulunan 1 den 15 - Toplam 45
    Can cem24d Üyenin Avatarı

Teşekkür
    67
    31 msj'da 106 kez tşk. edildi

Varsayılan Alevi'lerde Tavşan Neden Yenmez?

Tavşan çeşitli canlılara benzer.Kafası kediye,kuyruğu domuza,adet(hayız)görmesiyle insana,kulakları eşeğe,ayakları köpeğe benzer.Birleşme ve doğurma biçimlerinde gariplikler vardır.Eti yoktur.Pıhtılaşmış kan külçesidir.Pişirmek için çok malzeme gerekmektedir.

Tavşan,Alevilerce uğursuz sayılan hayvanların başında gelir.Alevi ve sünni müslümanları ayıran en belirgin biçimsel öğelerdendir.Alevilerin;üzerinde tavşanın geçtiği tarlalarını yedi yıl ekmediklerini söylüyerek.alay edilir.
    Oysa tavşanın geçtiği her tarlanın ekilmemesi durumunda bir çifci toplumu olan Alevilerin köyleri beklememeleri,tüm arazilerini ham bırakmaları gerekirdi.Bir yabanıl hayvan olan tavşanın geçmediği arazi düşünülemez

Tavşan Başka Toplumlarca da Yasak
    İran şiiliğinde de Tavşan kirli kabul edilir.Eti yenmez
    Yahudi inancında da yasaklanıştır
    Tavşan Hititler'de "tabu"dur yasaktır

Aleviler'de Uğurlu-Uğursuz Kabul Edilen Hayvanlar
    Uğursuz Hayvanlar
    KeklikKızıl ayaklıdır.Ayakları Hüseyin'in kanına bulandırdığı inancıyla Aleviler kekliği sevmezler
    Katır Sevilmeyen hayvanlardandır.Tanrı'nın lanetine uğradığından dölü olmadığına inanılır
    AyıSevilmez adı anılmaz."Dağdaki","Kocaoğlan"gibi gönderme adlarla dile getirilir
    Domuz ve Hindide sevilmez
    BaykuşUğursuz
    Keklik Müvsit
    Uğurlu Hayvanlar
    Turna En hayırlı kuştur.Sesi,Hz.Ali'nin sesi gibi kabul edilir
    Kırlangıç Kutsal sayılır
    Geyik kutsal sayılır
    Koyun.Koç kurbanlık olarak "mübarektir"
    At Kardeş ve murat sayılır Hz.Ali de "düldül"denen atıyla birlikte Alevi'nin kafasında yer etmiştir
    Bülbülsevilen
    GüvercinAlevilerde kutsal'dır.Avlanmaz,kesilmez ve yenmez.Hacı Bektaş'ın Sulucakarahöyük'e güvercin biçiminde(-donunda)geldiği inanışı vardır
    Şoförlerin yoluna tavşan çıkmasını uğursuz saydıkları,Yılan görmeyi de rahat yolculuk belirtisi olarak inandıkları bilinir.

2. Teşekkürler:

Üyeliği iptal edildi

Teşekkür
    2.151
    1.657 msj'da 3.301 kez tşk. edildi

Aslında sorunun cevabını da vermişsiniz.Tavşanın eti zaten yenmesi çok tuhaf yaa.Olduğu gibi kan ve yağdır ki bu da sağlık açısından çok zararlıdır.Ayrıca bence bu konu da bu kadar fazla sünni kardeşlerimizce bize diretilen bir alay konusu olmamalıdır.Acaba hangi sünni kardeşimiz hayatında kaç kere tavşan yemiştir ki?

Forum'un demirbaşı ali_ekber Üyenin Avatarı

Teşekkür
    5.399
    2.496 msj'da 7.949 kez tşk. edildi

Alıntı cem24d Demiş ki:
    Aleviler'de Uğurlu-Uğursuz Kabul Edilen Hayvanlar
    Uğursuz Hayvanlar
    KeklikKızıl ayaklıdır.Ayakları Hüseyin'in kanına bulandırdığı inancıyla Aleviler kekliği sevmezler
    Katır Sevilmeyen hayvanlardandır.Tanrı'nın lanetine uğradığından dölü olmadığına inanılır
    AyıSevilmez adı anılmaz."Dağdaki","Kocaoğlan"gibi gönderme adlarla dile getirilir
    Domuz ve Hindide sevilmez
    BaykuşUğursuz
    Keklik Müvsit
    Uğurlu Hayvanlar
    Turna En hayırlı kuştur.Sesi,Hz.Ali'nin sesi gibi kabul edilir
    Kırlangıç Kutsal sayılır
    Geyik kutsal sayılır
    Koyun.Koç kurbanlık olarak "mübarektir"
    At Kardeş ve murat sayılır Hz.Ali de "düldül"denen atıyla birlikte Alevi'nin kafasında yer etmiştir
    Bülbülsevilen
    GüvercinAlevilerde kutsal'dır.Avlanmaz,kesilmez ve yenmez.Hacı Bektaş'ın Sulucakarahöyük'e güvercin biçiminde(-donunda)geldiği inanışı vardır
    Şoförlerin yoluna tavşan çıkmasını uğursuz saydıkları,Yılan görmeyi de rahat yolculuk belirtisi olarak inandıkları bilinir.
    kaynak var mı acaba?
    Belki Güneş birgün ikimiz için doğar...

aleviforum.com'u iyi bilen colddream Üyenin Avatarı

Teşekkür
    0
    24 msj'da 31 kez tşk. edildi

Idee öncelikle aşkı muhabbet ile selamlarım

Bu konu sünni kesim tarafından çok eleştirilir. biz tavşan etinin kanlı olmasından dolayı degil tavşanın kemirgen olması ve adet görmesinden dolayı yemeyiz. Şu an sünni arkadaşlar kemirgen ve adet gören başka hangi hayvanı yiyorlar bilmek isterim. Bildigim kadarıylada başka yedikleri hayvan yoktur.

Saygılarımla...
    bilgidir paylaşınca büyüyen en güzel hatıra.
    yarın ben toprak bilgiyi alan fidan olucak.

Kıdemli Üye kavakli Üyenin Avatarı

Teşekkür
    75
    105 msj'da 224 kez tşk. edildi

vallaha ben su keklige takildim aksine cok severler kekligi bizde cok ilginc acaba bi kaynaga dayaniyomu bu arastirma merak ettim
    www.emlekkavak.org

Rütbenizi ayarlardan değişin Nesimi Üyenin Avatarı

Teşekkür
    4.340
    3.357 msj'da 12.669 kez tşk. edildi

Ben tunceliliyim aleviyim bizde keklikle, ayıyla problem yoktur ama diğerleri konusunda hemfikirim...
    Ya Ali[SIGPIC][/SIGPIC]

Ez Qzilbaşim Lamekan Üyenin Avatarı

Teşekkür
    1.706
    910 msj'da 2.430 kez tşk. edildi

Evet bu keklik konusu benimde dikkatimi çekti. Keklik bizlerde de çok sevilen bir hayvandır. Heleki ötüşü, bence bülbülden güzeldir. Birde mavi renk uğursuz renklerdir, muaviye kullandığı için denir ama ne kadar doğru pekde bilemiyom ....
    Sewda u Avaza Ma

Kıdemli Üye Dogan24 Üyenin Avatarı

Teşekkür
    0
    89 msj'da 188 kez tşk. edildi

Aleviler tavşan eti yerler mi?

Aleviler tavsan eti yemezler. Bunun bir çok sebebi var. Ancak asıl sebep; tavşanın adet görmesi ve etinin çok kanlı olup sağlıksız olmasıdır. Ayrıca tavşan fizyolojik ve biyolojik yapısıyla da ilginçlikler taşıyan bir hayvandır. Tavşanın kafası kedi kafasına, kulakları eşek kulaklarına, arka ayakları köpek ayaklarına, ön ayakları kedi ayaklarına ve kuyruğu domuz kuyruğuna benzemektedir. Yine tavşan kedi ile çiftleşmektedir. Bunca sağlıklı ve yenilmesinde sakınca olmayan hayvan (koyun, keçi sığır vb.) varken Alevilere “neden tavşan yemiyorsunuz” diye sorular sormak düşündürücü olmanın ötesinde art niyetlilikten başka bir şey değildir.
    gerçeğe hü mümine ya ali
    dil bizden nutuk hz pirden ola

türkü gözlüm tunc2 Üyenin Avatarı

Teşekkür
    0
    37 msj'da 108 kez tşk. edildi

Alıntı DOGAN24 Demiş ki:
    Aleviler tavşan eti yerler mi?

Aleviler tavsan eti yemezler. Bunun bir çok sebebi var. Ancak asıl sebep; tavşanın adet görmesi ve etinin çok kanlı olup sağlıksız olmasıdır. Ayrıca tavşan fizyolojik ve biyolojik yapısıyla da ilginçlikler taşıyan bir hayvandır. Tavşanın kafası kedi kafasına, kulakları eşek kulaklarına, arka ayakları köpek ayaklarına, ön ayakları kedi ayaklarına ve kuyruğu domuz kuyruğuna benzemektedir. Yine tavşan kedi ile çiftleşmektedir. Bunca sağlıklı ve yenilmesinde sakınca olmayan hayvan (koyun, keçi sığır vb.) varken Alevilere “neden tavşan yemiyorsunuz” diye sorular sormak düşündürücü olmanın ötesinde art niyetlilikten başka bir şey değildir.
    Dogan kardesimizi bende destekliyorum ayrica tavsan kaynatildiginda cok pis bir kokusu oldugu ve evden günlerce gitmedigini dedem söylemisti bu yüzden vede adet gördügünden yenmezmis bizde gerci ben ackalsam onuda yerim yanindada bir at ama neyse konuyu dagitmiyim ben

Adaptasyon döneminde

Teşekkür
    0
    15 msj'da 19 kez tşk. edildi

Tavşanın yasak oluşu Allah katındandır.Bir tek o değil tabi ilk yasaklama Tevrat ta yazılıdır.
    Sonra da Kuran da daha da açıklanmıştır.
    Ama zor durumda kalırsanız aşırıya kaçmamak üzere yenmesi gerektiğini de söyler.
    Şükür öyle bir zor durum yaşamadık.
    Tavşan vede yenmemesi gereken hayvanların özelliği:
    1 çift tırnaklı değiller(çift tırnaklı olacak)
    2 kulakları uzun olmayacak çok kısada olmayacak
    3 hayzını dışarı vermeyecek

Uğursuz olarak ta bizim oralarda
    karganın gaklaması bende anlamadım
    Köpeğin uluması ölüm var diye düşünülür gerçi hep ulumazlar

Adaptasyon döneminde AleviGenç Üyenin Avatarı

Gelin canlar bir olalım,Münkire kılıç çalalım,HÜSEYİN'in kanın alalım,Tevekkeltü taalallah...
    Teşekkür
    618
    140 msj'da 206 kez tşk. edildi

Alıntı cem24d Demiş ki:
    GüvercinAlevilerde kutsal'dır.Avlanmaz,kesilmez ve yenmez.Hacı Bektaş'ın Sulucakarahöyük'e güvercin biçiminde(-donunda)geldiği inanışı vardır.
    Bizde Güvercin beslenmez bize gelmiyormuş ve bunu başka Alevi arkadaşlarımdanda duydum arkadaşımda güvercin besliyeçekmiş ailesi bırakmamış anladım ki bir çok Alevi böyle inanıyor ?
    Neden?
    Çevaplarsanız teşekkürler...

Kısa zaman içinde ard arda mesaj yazıldığı için sistem tarafından mesajlar birleştirilmiştir (otomesajdır, Alevimen)
    Alıntı kavakli Demiş ki:
    vallaha ben su keklige takildim aksine cok severler kekligi bizde cok ilginc acaba bi kaynaga dayaniyomu bu arastirma merak ettim
    Bizde ve diğer tanıdığım Alevi aileler keklik besler ve sever....
    Bende merak ettim....
    Kanıt istiyorum...
    Son düzenleyen AleviGenç, 20.06.2006 saat 11:15. Sebep: Ard arda mesaj yazılmaması için oto-sistem devreye girmiştir

Adaptasyon döneminde

Teşekkür
    385
    213 msj'da 590 kez tşk. edildi

tavşan yemekmi?her şeyi dozuna bırakın lütfen oldu olucak aleviler niye yılan yemiyor diyelim?

aleviforum.com'u iyi bilen emekçi05 Üyenin Avatarı

Teşekkür
    3
    12 msj'da 21 kez tşk. edildi

arkadaşlar ne bu hayvan düşmanlığı bildiğim kadarıyla tavşan adet görmesi sebebiyle yenilmez ama şu uğurlu şu uğursuz gibi batıl yollarla hayvanları ayırmayalım bizim amacımız ilimle yürümek olmalı yoksa şu uğurlu şu uğursuz diyerek değil
    Vakitsiz bir sonbahar akşamındaydım
    Candan öte dermansızı
    Köşelerdeyim
    Yar koynuna yatsam bile
    Gurbetlerdeyim

DüşH Perest karyelist Üyenin Avatarı

Teşekkür
    2
    13 msj'da 24 kez tşk. edildi

tavşan insan gibi adet gördüğü gibi için yenilmez, adak adanacağı zaman koyun un dişisini de kesmesler dikkat ederseniz koç kesilir.Çünkü koyunun dişiside adet görür ve ikisininde dişisi kesildiği zaman eğer gebe iseler bu allah katında çok günah sayılır.
    insanlar bi kere birleştikleri zaman, cesurlar tek başlarına ilerleyemez,korkaklar ise tek başlarına geri çekilemezler..

illegal

Teşekkür
    505
    625 msj'da 1.881 kez tşk. edildi

tavsan domuz ayi at esek vs etini yiyen yesin afiyet olsun yemiyenede laf atilmasi cok cirikindir
    ben nasilki domuz eti yemiyorsa yukarida saygidim eti yiyilmeyen havyanlarin etinide yemem
    ikincisi alevilerde
    keklik . bizim yörelerde de böyle bir inanc var kekligin gagasi ve ayaklari kirmizi oldugu icin pek iyi yaklasilmaz sebep ise kerbelada imam hüseyinin ve ehli beyitini kanlarina basmis ve icmis olmalaridir bu ne kadar dogrudur bilemiyorum ama böyle bir söylence var
    hindi .kimi alevi kesimi besler kimi beslemez hindinin alevilerde yasak oldugunu ilkkez basligi acan kardesimizin hindi hakkinda yazdigi yazida görüyorum
    kanatliLAR serce keklik bildircin güvercin vs
    Bu kanatlilar kimi alevilerde evlerde beslemek sakincalidir ben bir kac kez havada takla atan güversinler almak istemistim annem buna engel olmustu
    kafes hayvanlari bize gelmez ugursuzluktur derdi
    ama diger yandan baska alevi komsumuzun kuslarida bildircinlerida vardi
    disi ev hayvanlari inek koyun .BUNLAr kesinlikle kesilmez kurban edilmez onlar anadir üretkendir genel olmasada bazi yörelerde bunlara cok dikkat edilir
    köpek ve kedi. herkeste oldugu gibi alevilerdede sorunsuz bir sekilde beslenilebilir hata kimi yörelerimizde kedinin kutsalligina bile inanilir
    kedi hz alinin mendilidir söylentisi bazi yörelerde yaygindir
    yazdiklarimin kaynagi yok sadece bizim yörelerdeki söylentileri yazdim

Sayfa 1 - Toplam 3 123 SonSon

Konu Bilgileri

Bu Konuya Gözatan Kullanıcılar

Şu anda 1 kullanıcı bu konuyu görüntülüyor. (0 kayıtlı ve 1 misafir)